Jimmy Carter, al 39-lea presedinte al SUA si cel mai longeviv (in prezent are 98 de ani!), este cunoscut pentru o multime de lucruri. Un fermier de arahide georgian devenit presedinte, idealurile profunde ale lui Carter si sustinerea pacii, a mediului, a drepturilor omului si multe altele, l-au facut unul dintre cei mai admirati lideri mondiali ai timpului nostru.

Recent, Centrul Carter a anuntat ca Jimmy Carter a intrat in ingrijirea la domiciliu la domiciliul sau din Georgia. Pentru a onora cuvintele unui presedinte care a transcendet lumea, am adunat cateva dintre cele mai memorabile citate de Jimmy Carter.

 1. „Putem alege sa alinam suferinta. Putem alege sa lucram impreuna pentru pace. Putem face aceste schimbari – si trebuie.”
 2. „Legatura umanitatii noastre comune este mai puternica decat divizarea temerilor si a prejudecatilor noastre.”
 3. „Pentru a fi sinceri cu noi insine, trebuie sa fim fideli celorlalti.”
 4. „Poti sa faci ceea ce trebuie sa faci si uneori o poti face chiar mai bine decat crezi ca poti.”
 5. „La fel ca muzica si arta, dragostea pentru natura este un limbaj comun care poate depasi granitele politice sau sociale.”
 6. „Uneori ne confruntam cu un potential esec si trebuie sa ne amintim sa incercam orice modalitate de a gasi o modalitate de a ne atinge obiectivul. Putem depasi multe probleme globale si putem construi o lume mai buna daca lucram cu totii impreuna ca comunitate”.
 7. „Am o viata si o sansa sa o fac sa conteze pentru ceva… Credinta mea cere sa fac tot ce pot, oriunde as fi, oricand pot, atata timp cat pot, cu orice trebuie sa incerc sa fac o diferenta.”
 8. „Pozitia mea a fost intotdeauna, impreuna cu multi alti oameni, ca orice diferenta sa fie rezolvata intr-un mod nonviolent”.
 9. „Se pot face progrese extraordinare daca perseveram prin provocari dificile”.
 10. „Este bine sa ne dam seama ca, daca dragostea si pacea pot predomina pe Pamant si daca ne putem invata copiii sa onoreze darurile naturii, bucuriile si frumusetile in aer liber vor fi aici pentru totdeauna.”
 11. „Esecul este o realitate; toti esuam uneori si este dureros cand o facem. Dar este mai bine sa esuam in timp ce ne straduim pentru ceva minunat, provocator, aventuros si nesigur decat sa spunem: „Nu vreau sa incerc pentru ca s-ar putea sa nu reuseasca complet.”
 12. „Oriunde ne duce viata, exista intotdeauna momente de mirare”.
 13. „In democratia noastra, singurul titlu mai inalt si mai puternic decat cel de presedinte este titlul de cetatean. Este dreptul si datoria fiecarui cetatean sa contribuie la formarea viitoarei mosteniri a natiunii noastre”.
 14. „Cred ca oricine poate avea succes in viata, indiferent de talentul natural sau de mediul in care traim. Acest lucru nu se bazeaza pe masurarea succesului prin competitivitatea umana pentru bogatie, posesiuni, influenta si faima, ci aderarea la standardele lui Dumnezeu de adevar. dreptate, smerenie, slujire, compasiune, iertare si iubire.”
 15. „Sa invatam impreuna si sa radem impreuna si sa lucram impreuna si sa ne rugam impreuna, increzatori ca, pana la urma, vom triumfa impreuna in bine.”                                         
 16. „O natiune puternica, ca o persoana puternica, isi poate permite sa fie blanda, ferma, grijulie si retinuta”.
 17. “Suntem, desigur, o natiune a diferentelor. Aceste diferente nu ne fac slabi. Ele sunt sursa puterii noastre.”
 18. „Fiecare dintre noi cetatenii, mai ales intr-o democratie, trebuie sa ne examinam – individual si ca natiune – pentru a vedea cum ne putem imbunatati. Facem acest lucru nu cu condamnare, ci in mod constructiv”.
 19. „Daca ambele parti nu castiga, niciun acord nu poate fi permanent”.
 20. „Trebuie sa ne inspiram copiii si nepotii sa isi asume provocarile si riscurile care la inceput pot parea coplesitoare, sau chiar imposibile. Ei trebuie sa inteleaga ca singurul esec este sa nu incerce”.
 21. “Noi am devenit nu o topire, ci un mozaic frumos. Oameni diferiti, credinte diferite, dorinte diferite, sperante diferite, vise diferite.”
 22. „Avem tendinta de a condamna oamenii care sunt diferiti de noi, de a defini pacatele lor ca fiind primordiale si propria noastra pacatosenie ca fiind nesemnificativa”.
 23. „Cand oamenii sunt intimidati sa aiba propriile opinii, opresiunea este la indemana”.
 24. „La inceputul vietii mele, am crezut ca lucrurile care contau erau lucrurile pe care le poti vedea, cum ar fi masina ta, casa ta, averea ta, proprietatea ta, biroul tau. Dar, pe masura ce am imbatranit, m-am convins ca lucrurile care conteaza cel mai mult sunt lucrurile pe care nu le poti vedea – dragostea pe care o impartasesti cu ceilalti, scopul tau interior, confortul tau cu cine esti.”
 25. „Femeile sunt agenti cheie ai schimbarilor de care avem nevoie”.
 26. “A noastra a fost prima natiune care s-a intemeiat pe ideea ca toti sunt creati egali si toti merita tratament egal in temeiul legii. In ciuda pasilor gresiti si a deficientelor noastre, aceste idealuri inca inspira speranta in randul celor oprimati si ne ofera mandrie ca suntem americani”.
 27. „Cred ca ridicarea de baza a pacii si a drepturilor omului in fruntea listei noastre de prioritati va scufunda razboiul si animozitatea si ura si persecutia la un nivel foarte scazut”.
 28. „In general, nu reusim sa realizam… ca toate religiile majore au aceleasi principii de baza. Toata lumea marturiseste ca crede in pace, marturiseste ca crede in ospitalitate, marturiseste ca crede in grija pentru cei aflati in nevoie, marturiseste ca este generos cu timpul nostru. si cu banii nostri altora care se afla in stari disperate”.
 29. „Cand ma gandesc la binecuvantarile mele in timpul vietii mele foarte frumoase, sunt inspirat sa ma asigur ca petrec echilibrul zilelor din existenta mea intr-un mod productiv.”
 30. „Dar va datorez cele mai profunde multumiri voua, poporului american, pentru ca mi-ati oferit aceasta oportunitate extraordinara de a servi. Ne-am confruntat impreuna cu mari provocari. Stim ca si problemele viitoare vor fi dificile, dar acum sunt mai convins ca niciodata ca Statele Unite – mai bune decat orice alta natiune – pot intalni cu succes orice ar putea aduce viitorul”.