Aceste citate Viktor Frankl te vor face să te gândești la viață, dragoste și scopul tău suprem în viață. Așadar, dacă aveți nevoie de câteva citate care să vă ajute să reflectați și să vă gândiți la felul de viață pe care îl trăiți, atunci această colecție este perfectă pentru dvs.
Viktor Frankl este cel mai faimos pentru Căutarea lui Man’s Search for Meaning – o carte care a fost publicată și tradusă în multe limbi diferite și care este încă discutată în școli și până în prezent.
Teoriile și intuițiile sale sunt bazele conceptelor sale de logoterapie și analiză existențială care ajută oamenii care se luptă cu viața de zi cu zi.
Consultați lista completă de mai jos.
Și asigurați-vă că citiți aceste citate Thomas Sowell și citate Carl Sagan.

Cele mai bune citate Viktor Frankl
1. „Cei care au un „de ce” să trăiască, pot suporta aproape orice „cum”.
2. „Vreau să asculți ce îți poruncește conștiința să faci și să duci la îndeplinire cât mai bine. cunoștințele tale.”
3. „În cele din urmă, omul nu ar trebui să se întrebe care este sensul vieții sale, ci mai degrabă trebuie să recunoască că el este cel care este întrebat.”
4. „Când nu mai suntem capabili să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.”
5. „Prin iubirea lui, el este capabil să vadă trăsăturile și trăsăturile esențiale ale persoanei iubite; și chiar mai mult, el vede ceea ce este potențial în el, care nu este încă actualizat, dar ar trebui totuși actualizat.”
6. „Dar nu era nevoie să-ți fie rușine de lacrimi, căci lacrimile mărturiseau că un om are cel mai mare curaj – curajul de a suferi.”
7. „Pentru că succesul, ca și fericirea, nu poate fi urmărit; trebuie să rezulte și o face doar ca efect secundar neintenționat al dăruirii personale pentru o cauză mai mare decât tine sau ca produs secundar al predării cuiva unei alte persoane decât tine însuți.”
8. „Totul poate fi luat de la un om, cu excepția unui singur lucru: ultima dintre libertățile umane – de a-și alege atitudinea în orice anumit set de circumstanțe, de a-și alege propria cale.”
9. „În anumite privințe, suferința încetează să mai fie suferință în momentul în care își găsește un sens, cum ar fi sensul unui sacrificiu.”
10. „Fiecare om este chestionat de viață și nu poate răspunde vieții decât răspunzând pentru propria viață; la viață el poate răspunde doar fiind responsabil.”
11. „Căutarea de sens a omului poate trezi mai degrabă tensiune interioară decât echilibru interior.”
12. „O reacție anormală la o situație anormală este un comportament normal.”
13. „Nu viza succesul. Cu cât îl țintiți mai mult și îl faceți o țintă, cu atât o veți rata mai mult.”
14. „Dragostea este singura modalitate de a înțelege o altă ființă umană în miezul cel mai interior al personalității sale.”
15. „Ceea ce trebuie să lumineze trebuie să îndure arderea.”
16. „Fericirea trebuie să se întâmple și același lucru este valabil și pentru succes – trebuie să lași să se întâmple fără să-ți pese de ea.”
17. „Așa că trăiește ca și cum ai trăi deja pentru a doua oară și ca și cum ai fi acționat prima oară la fel de greșit pe cât ai fi pe cale să acționezi acum!”
18. „Nimeni nu poate deveni pe deplin conștient de însăși esența altei ființe umane dacă nu o iubește.”
19. „Nimeni nu ar trebui să judece dacă nu se întreabă cu onestitate absolută dacă într-o situație similară ar fi putut să nu fi făcut același lucru.”

Citate Viktor Frankl despre adevăr și scop

20. „Pentru prima dată în viața mea, am văzut adevărul așa cum este pus în cântec de atâția poeți, proclamat drept înțelepciunea finală de atât de mulți gânditori.”
21. „Trebuia să încetăm să mai întrebăm despre sensul vieții și, în schimb, să ne gândim la noi înșine ca cei care sunt interogați de viață – zilnic și din oră.”
22. „Viața nu este niciodată făcută insuportabilă de circumstanțe, ci doar de lipsa de sens și de scop.”
23. „Dacă există un sens în viață, atunci trebuie să existe un sens în suferință.”
24. „Ceea ce se numește autoactualizare nu este deloc un scop atins, din simplul motiv că, cu cât cineva s-ar strădui mai mult pentru aceasta, cu atât mai mult i-ar rata. Cu alte cuvinte, auto-actualizarea este posibilă doar ca efect secundar al auto-depășirii.”
25. „Omul nu există pur și simplu, ci decide întotdeauna care va fi existența lui – ce va deveni în momentul următor.”
26. „O ființă umană nu este un lucru printre altele. Lucrurile se determină unele pe altele, dar omul se autodetermina în cele din urmă.”
27. „Ceea ce devine el – în limitele dotării și mediului – el a făcut din sine.”
28. „Omul are ambele potenţialităţi în sine; care este actualizat depinde de decizii, dar nu de condiții.”
29. „Fiecare are propria sa vocație sau misiune specifică în viață; fiecare trebuie să îndeplinească o misiune concretă care necesită îndeplinire.”
30. „La urma urmei, nu putem judeca o biografie după lungimea ei, după numărul de pagini din ea. Trebuie să judecăm după bogăția conținutului. Uneori, cele neterminate sunt printre cele mai frumoase simfonii.”
31. „Ceea ce are nevoie omul de fapt nu este o stare lipsită de tensiune, ci mai degrabă străduința și lupta pentru un scop demn de el. Ceea ce are nevoie nu este descărcarea de tensiune cu orice preț, ci apelul unui potențial sens care așteaptă să fie împlinit de el.”
32. „Omul este caracterizat inițial prin căutarea lui de sens, mai degrabă decât prin căutarea lui însuși.”
33. „Cu cât este mai cufundat și absorbit în ceva sau în altcineva decât el însuși, cu atât mai mult devine el însuși.”
34. „Când o persoană nu poate găsi un sens profund al sensului, își distrag atenția cu plăcere.”
35. „Așadar, nu ar trebui să ezităm să provocăm omul cu un potențial sens pe care să-l îndeplinească.”
36. „Sensul vieții este de a da sens vieții.”
37. „A fi uman indică întotdeauna și este direcționat către ceva sau cuiva, altul decât pe tine însuți – fie că înseamnă a împlini sau o altă ființă umană pe care să o întâlnești.”
38. „Viața înseamnă în cele din urmă să-ți asumi responsabilitatea de a găsi răspunsul corect la problemele sale și de a îndeplini sarcinile pe care le stabilește în mod constant fiecărui individ.”
39. „Sensul vieții diferă de la om la om și de la moment la moment.”
40. „Întrebările despre sensul vieții nu pot primi niciodată răspuns prin declarații cuprinzătoare.”
41. „Nici un om și niciun destin nu poate fi comparat cu niciun alt om sau cu orice alt destin.”
42. „Viața nu este în primul rând o căutare a plăcerii, așa cum credea Freud; sau o căutare a puterii, așa cum a predat Alfred Adler; ci o căutare a sensului.”
43. „Ideea nu este ceea ce așteptăm de la viață, ci mai degrabă ceea ce așteaptă viața de la noi.”
44. „Vai de cel care nu a mai văzut sens în viața lui, nici un scop, nici un scop și, prin urmare, nu a mai văzut rostul să continue.”
45. „Este o particularitate a omului că el poate trăi doar privind în viitor.”
46. ​​„Logo-ul este mai profund decât logica.”
47. „A fi fost este, de asemenea, un fel de ființă și poate cel mai sigur tip.”
48. „Nu trebuie să uităm niciodată că putem găsi și sensul vieții chiar și atunci când ne confruntăm cu o situație fără speranță, când ne confruntăm cu o soartă care nu poate fi schimbată.”
49. „Trei posibile surse de înțeles – în muncă, în dragoste și în curaj în momentele dificile.”

Citate Viktor Frankl despre dragoste și fericire

50. „Adevărul – că iubirea este scopul suprem și cel mai înalt la care omul poate aspira.”
51. „Mântuirea omului este prin iubire și prin iubire”.
52. „Dragostea merge cu mult dincolo de persoana fizică a celui iubit. Își găsește cel mai profund sens în ființa sa spirituală – în sinea lui interioră. Indiferent dacă el este prezent sau nu, dacă este sau nu încă în viață, încetează cumva să mai aibă importanță.”
53. „Un om care devine conștient de responsabilitatea pe care o poartă față de o ființă umană care îl așteaptă cu afecțiune sau o lucrare neterminată, nu va putea niciodată să-și arunce viața.”
54. „Cu cât cineva se uită mai mult de sine dându-se unei cauze pe care să-l slujească sau unei alte persoane pe care să iubească, cu atât este mai uman și se actualizează mai mult.”
55. „Încercarea de a dezvolta simțul umorului și de a vedea lucrurile într-o lumină plină de umor este un fel de truc învățat în timp ce stăpânești arta de a trăi.”
56. „Este bine cunoscut faptul că umorul, mai mult decât orice altceva în alcătuirea umană, își poate permite o distanță și o capacitate de a se ridica deasupra oricărei situații, chiar dacă doar pentru câteva secunde.”
57. „Plăcerea este și trebuie să rămână un efect secundar sau un produs secundar și este distrusă și stricată în măsura în care devine un scop în sine.”
58. „Bunătatea umană poate fi găsită în toate grupurile, chiar și în acelea pe care, în ansamblu, ar fi ușor de condamnat.”
59. „Trebuie să ai un motiv să fii fericit. Odată ce motivul este găsit, totuși, cineva devine automat fericit.”
60. „După cum vedem, o ființă umană nu este una în căutarea fericirii, ci mai degrabă în căutarea unui motiv pentru a deveni fericit.”
61. „O viață de scurtă durată ar putea fi atât de bogată în bucurie și iubire, încât ar putea conține mai mult sens decât o viață care durează optzeci de ani.”
62. „Din cauza presiunii sociale, individualismul este respins de majoritatea oamenilor în favoarea conformității.”
63. „Există unii autori care susțin că semnificațiile și valorile nu sunt altceva decât mecanisme de apărare, formațiuni de reacție și sublimări. Dar în ceea ce mă privește, nu aș fi dispus să trăiesc doar de dragul mecanismelor mele de apărare și nici nu aș fi gata să mor doar de dragul formațiunilor mele de reacție.”
64. „În opera sa de creație, artistul este dependent de sursele și resursele care derivă din inconștientul spiritual.”
65. „Am înțeles cum un om care nu mai are nimic în această lume încă poate cunoaște fericirea, fie că este doar pentru o scurtă clipă, în contemplarea iubitei sale.”
66. „Dacă îl luăm pe om așa cum este cu adevărat, îl facem mai rău. Dar dacă îl supraestimăm, îl promovăm la ceea ce poate fi cu adevărat.”
67. „Dragostea este un fenomen la fel de primar ca sexul.”
68. „Sexul este justificat – chiar sfințit – de îndată ce, dar numai atâta timp cât, este un vehicul al iubirii.”
69. „Nu era nevoie să știu; nimic nu ar putea atinge puterea iubirii mele, gândurile mele și imaginea iubitei mele.”

Citate Viktor Frankl despre libertate și mântuire

70. „Singurul lucru pe care nu-l poți lua de la mine este felul în care aleg să răspund la ceea ce îmi faci.”
71. „Persoana care atacă în mod activ problemele vieții este ca un om care scoate fiecare frunză succesivă din calendarul său și o îndepărtează cu grijă și îngrijit împreună cu predecesorii săi, după ce mai întâi a notat pe spate câteva note de jurnal.”
72. „Forțele aflate în afara controlului tău îți pot lua tot ce ai, cu excepția unui singur lucru – libertatea ta de a alege cum vei răspunde la situație.”
73. „Între stimul și răspuns, există un spațiu. În acel spațiu se află puterea noastră de a ne alege răspunsul. În răspunsul nostru se află creșterea și libertatea noastră.”
74. „Fiecare ființă umană are libertatea de a se schimba în orice moment.”
75. „Nu este libertatea de condiții, ci este libertatea de a lua o poziție față de condiții.”
76. „Această libertate spirituală – care nu poate fi luată – este cea care face ca viața să aibă sens și un scop.”
77. „În mod ironic, în același mod în care frica aduce la îndeplinire ceea ce ne este frică, de asemenea, o intenție forțată face imposibil ceea ce dorește cu forța.”
78. „Suferința este o parte ineradicabilă a vieții, la fel ca soarta și moartea. Fără suferință și moarte, viața umană nu poate fi completă.”
79. „Omul a suferit o altă pierdere în dezvoltarea sa mai recentă, în măsura în care tradițiile care i-au susținut comportamentul sunt acum în scădere rapidă.”
80. „Niciun instinct nu-i spune ce are de făcut și nicio tradiție nu-i spune ce ar trebui să facă. Uneori, nici nu știe ce vrea să facă. În schimb, fie dorește să facă ceea ce fac alții, fie face ceea ce îi spun alții să facă.”
81. „A suferi în mod inutil este mai degrabă masochist decât eroic.”
82. „Experiența de încununare a tuturor, pentru omul care se întoarce acasă, este senzația minunată că, după tot ce a suferit, nu mai este de ce să se teamă – în afară de Dumnezeul său.”
83. „Libertatea este în pericol de a degenera în simplu arbitrar, dacă nu este trăită în termeni de responsabilitate.”
84. „Fiecare zi, fiecare oră, a oferit ocazia de a lua o decizie – o decizie care a determinat dacă te vei supune sau nu acelor puteri care amenințau să-ți răpească însuși sinele tău, libertatea ta interioară; care a determinat dacă devii sau nu jucăria circumstanțelor, renunțând la libertate și demnitate.”
85. „Fiecare situație se distinge prin unicitatea sa și există întotdeauna un singur răspuns corect la problema pusă de situația în cauză.”
86. „Libertatea, însă, nu este ultimul cuvânt. Libertatea este doar o parte din poveste și jumătate din adevăr.”
87. „Libertatea nu este decât aspectul negativ al întregului fenomen al cărui aspect pozitiv este responsabilitatea.”
88. „În acel moment, am devenit intens conștient de faptul că niciun vis, oricât de oribil ar fi, nu poate fi la fel de rău ca realitatea taberei care ne înconjura.”
89. „În lupta amară pentru autoconservare, el poate să-și uite demnitatea umană și să nu devină mai mult decât un animal.”
90. „În ceea ce privește conceptul de vinovăție colectivă, personal cred că este total nejustificat să tragi o persoană responsabilă pentru comportamentul unei alte persoane sau al unui colectiv de persoane.”
91. „Omul nu este pe deplin condiționat și determinat, ci mai degrabă se determină pe sine dacă cedează condițiilor sau le face față.”
92. „Ceea ce se cere omului nu este, așa cum învață unii filozofi existențiali, să suporte lipsa de sens a vieții, ci mai degrabă să suporte incapacitatea lui de a înțelege semnificația necondiționată a acesteia în termeni raționali.”
93. „Într-un astfel de moment, nu durerea fizică doare cel mai mult; este agonia mentală cauzată de nedreptate – nerezonabilul tuturor.”
94. „Omul condamnat, imediat înainte de execuție, își face iluzia că ar putea fi amânat chiar în ultimul moment. Nimeni nu putea să înțeleagă încă faptul că totul va fi luat. Tot ce aveam, la propriu, era existența noastră goală.”
95. „Noi, cei care ne-am întors, cu ajutorul multor șanse sau miracole norocoase – indiferent cum ar alege să le numim – știm că cei mai buni dintre noi nu s-au întors.”
96. „Modul în care un om își acceptă soarta și toată suferința pe care aceasta o implică, felul în care își ia crucea, îi oferă o ocazie largă – chiar și în cele mai dificile împrejurări – de a adăuga un sens mai profund vieții sale. ”
97. „Astfel, suferința umple complet sufletul uman și mintea conștientă, indiferent dacă suferința este mare sau mică. Prin urmare, dimensiunea suferinței umane este absolut relativă.”
98. „Pe măsură ce lupta pentru supraviețuire s-a liniștit, a apărut întrebarea – supraviețuirea pentru ce
tot mai mulți oameni au mijloacele de a trăi, dar nici un sens pentru a trăi.”
99. „Unul a devenit literalmente un număr. Viu sau mort — asta nu era important; viața unui număr era complet irelevantă.”

Citate Viktor Frankl despre viziune și viață
100. „Pesimistul seamănă cu un om care observă cu teamă și tristețe că calendarul său de perete, din care rupe zilnic o foaie, se subțiază pe zi ce trece.”
101. „Nu uit nicio faptă bună care mi-a fost făcută și nu port ranchiune pentru una rea.”
102. „Declarând că omul este responsabil și trebuie să actualizeze potențialul sens al vieții sale, vreau să subliniez că adevăratul sens al vieții trebuie descoperit mai degrabă în lume decât în ​​om sau în propriul său psihic, ca și cum ar fi un sistem închis.”
103. „Pentru că lumea este într-o stare proastă, dar totul va deveni mai rău dacă fiecare dintre noi nu face tot posibilul.”
104. „Sarcina fiecăruia este unică, la fel ca și oportunitatea lui specifică de a o implementa.”
105. „Preocuparea unui om – chiar și disperarea lui – pentru meritul vieții este o suferință existențială, dar în niciun caz o boală psihică.”
106. „Nevroza de duminică — acel tip de depresie care afectează oamenii care devin conștienți de lipsa de conținut din viața lor când goana săptămânii aglomerate se termină și vidul din interiorul lor devine evident.”
107. „La începutul istoriei omenirii, omul a pierdut unele dintre instinctele animale de bază în care comportamentul unui animal este încorporat și prin care este asigurat.”
108. „O astfel de siguranță, ca și paradisul, este închisă omului pentru totdeauna; omul trebuie să facă alegeri.”
109. „Există lucruri care trebuie să vă facă să vă pierdeți rațiunea sau nu aveți nimic de pierdut.”
110. „De la Auschwitz, știm de ce este capabil omul. Și de la Hiroshima, știm ce este în joc.”
111. „Ceea ce era cu adevărat necesar a fost o schimbare fundamentală în atitudinea noastră față de viață.”
112. „Viața nu înseamnă ceva vag, ci ceva foarte real și concret – așa cum sarcinile vieții sunt, de asemenea, foarte reale și concrete.”
113. „Nici o situație nu se repetă și fiecare situație necesită un răspuns diferit.”
114. „Uneori, situația în care se află un om îi poate cere să-și modeleze propria soartă prin acțiune. Alteori, este mai avantajos pentru el să folosească o oportunitate de contemplare și să realizeze atuuri în acest fel.”
115. „Uneori, omului i se poate cere pur și simplu să accepte soarta, să-și poarte crucea.”
116. „Când un om constată că destinul său este să sufere, va trebui să-și accepte suferința ca sarcină – sarcina sa unică și unică.”
117. „Oportunitatea sa unică constă în modul în care își poartă povara.”
118. „Omul este capabil să schimbe lumea în bine dacă este posibil și să se schimbe pe sine în bine dacă este necesar.”
119. „Logoterapia vede în responsabilitate însăși esența existenței umane.”
120. „Nu poți controla ceea ce ți se întâmplă în viață, dar poți întotdeauna controla ceea ce vei simți și vei face în legătură cu ceea ce ți se întâmplă.”
121. „Suferința nu este întotdeauna un fenomen patologic. În loc să fie un simptom al nevrozei, suferința poate fi o realizare umană, mai ales dacă suferința crește din frustrarea existențială.”
122. „Aici se află șansa unui om, fie să folosească, fie să renunțe la oportunitățile de a atinge valorile morale pe care i le poate oferi o situație dificilă. Și aceasta decide dacă este demn de suferința lui sau nu.”
123. „Un om care nu putea vedea sfârșitul existenței sale provizorii nu era capabil să țintească un scop ultim în viață.”
124. „Sacrificiul nostru a avut un sens.”
125. „Cei care știu cât de strânsă este legătura dintre starea de spirit a unui om – curajul și speranța lui, sau lipsa acestora – și starea de imunitate a corpului său vor înțelege că pierderea bruscă a speranței și a curajului poate avea un efect mortal.”
126. „Credința lui în viitor și dorința de a trăi paralizaseră și trupul său a căzut victima bolii; și astfel, vocea visului său a fost corectă până la urmă.”
127. „Oamenii au destui din care să trăiască, dar nu au pentru care să trăiască.”
128. „Nimic nu poate fi anulat și nimic nu poate fi eliminat. Ar trebui să spun că a fi fost este cel mai sigur tip de ființă.”
129. „Ne-am pierdut literalmente capacitatea de a ne simți mulțumiți și a trebuit să o reînvățăm încet.”
130. „Totul părea ireal, puțin probabil – ca într-un vis.”

Pentru ce trăiești și ce te duce înainte

Fiecare trăiește viața în funcție de propriile obiective. Unii privesc viața ca pe o aventură și o căutare nesfârșită a plăcerii, în timp ce alții lucrează constant pentru a obține influență, putere și bogăție. Cu toate acestea, Viktor Frankl crede că scopul final al omului în viață este să găsească sens. Care este scopul nostru în viață
Totul este să aflăm „de ce” din viața noastră – de ce trăim și de ce facem anumite lucruri. Dacă suntem clari cu „de ce”, atunci suntem siguri că fiecare acțiune a noastră va fi îndreptată spre acest scop. Acest lucru ne oferă o cale clară care ne ajută să ne navigăm în viața noastră.
V-au ajutat citatele din această colecție să vă dați seama care este scopul vostru în viață
Care citate de Viktor Frankl sunt preferatele dvs.
Asigurați-vă că vă împărtășiți gândurile în secțiunea de comentarii de mai jos.