Daca vorbim de cinema, „Marele dictator” al lui Charlie Chaplin din 1940 este unul dintre acele filme pe care toata lumea ar trebui sa le vada macar o data in viata. O comedie dramatica careia ii apartine unul dintre cele mai frumoase si profunde discursuri din istoria cinematografiei.
„Marele dictator” aduce pe ecran povestea unui frizer evreu care locuieste in Tomania (adica Germania) zdrobit de dictatura lui Adenoid Hynkel (adica Adolf Hitler). O poveste profunda si reflexiva, care se incheie cu celebrul discurs al lui Charlie Chaplin, sustinut de valori precum libertatea, egalitatea, pacea si progresul. Iata discursul lui Charlie Chaplin in „Marele dictator” (in italiana si engleza):

The Great Dictator: Discursul lui Charlie Chaplin (in italiana)
Imi pare rau, dar nu vreau sa fiu imparat: nu e treaba mea. Nu vreau sa guvernez, sau sa cuceresc pe nimeni. As vrea sa ajut pe toata lumea, daca se poate: evrei, arieni, albi si negri. Ar trebui sa ne ajutam cu totii unii pe altii, ar trebui sa ne bucuram doar de fericirea celorlalti, nu de nefericire. In aceasta lume este loc pentru toata lumea, natura este bogata si ne este suficient pentru toti. Viata poate fi fericita si frumoasa, dar am uitat-o.
Lacomia ne-a otravit inimile, a cufundat lumea in ura, ne-a condus la mizerie si violenta. Avem mijloacele de a rataci, dar ne-am inchis in noi insine. Masina abundentei ne-a dat saracie. Cunostintele noastre ne-au facut cinici, inteligenta ne-a facut duri si rai. Gandim prea mult si simtim prea putin. Mai mult decat masini, avem nevoie de umanitate. Mai mult decat inteligenta, avem nevoie de bunatate si bunatate. Fara aceste calitati, viata este violenta si totul este pierdut.
Avioanele si radioul au adus oamenii impreuna. Insasi natura acestor inventii cere bunatate in om, cere fraternitatea universala, unirea umanitatii. Chiar si acum vocea mea ajunge la milioane de oameni din intreaga lume, milioane de barbati, femei si copii disperati, victime ale unui sistem care cere barbatilor sa tortureze si sa inchida oameni nevinovati.
Celor care ma aud, le spun: „nu dispera”. Lacomia care ne porunceste este doar un rau trecator, amaraciunea oamenilor care se tem de caile progresului uman. Ura oamenilor dispare odata cu dictatorii, iar puterea pe care i-au luat de la popor va reveni oamenilor si, indiferent de mijloacele pe care le-ar folosi, libertatea nu poate fi inabusita.
Soldati! Nu ceda in fata brutelor, barbatilor care te dispretuiesc si exploateaza, care iti spun cum sa traiesti, ce sa faci, ce sa spui, ce sa gandesti, care te inregimenteaza, te conditioneaza, te trateaza ca pe carne. Nu va predati acestor oameni fara suflet, oameni-masina, cu minti si inimi mecanice! Nu sunteti masini! Nu sunteti fiare! Sunteti barbati! Ai dragostea pentru umanitate in inima ta. Nu urasti. Cei care urasc sunt cei care nu au dragostea celorlalti.
Soldati! Nu lupta pentru sclavie! Lupta pentru libertate! In Evanghelia Sfantului Luca este scris: „Imparatia lui Dumnezeu este in inimile oamenilor”. Nu a unui singur om sau a unui grup de oameni, ci a tuturor oamenilor. Tu! Voi, oamenii, aveti puterea de a crea masini, puterea de a crea fericire. Voi, oamenii, aveti puterea de a face viata frumoasa si libera; pentru a face din aceasta viata o aventura minunata.
Deci, in numele democratiei, sa folosim aceasta putere. Sa ne unim cu totii! Luptam pentru o lume noua, mai buna, o lume care sa ofere tuturor barbatilor posibilitatea de a munci, de a avea un viitor si o batranete linistita. Promitandu-ti aceste lucruri, brutele au ajuns la putere, dar au mintit! Nu si-au tinut acele promisiuni si nu o vor face niciodata. Dictatorii sunt liberi pentru ca inrobesc oamenii! Atunci haideti sa luptam sa ne respectam promisiunile! Luptam pentru a elibera lumea, pentru a elimina granitele si barierele, pentru a elimina lacomia, ura si intoleranta. Luptam pentru o lume rezonabila. O lume in care stiinta si progresul aduc bunastare tuturor oamenilor.
Soldati! Sa ne unim in numele democratiei!

Marele dictator: discursul lui Charlie Chaplin (in engleza)
Imi pare rau, dar nu vreau sa fiu imparat – nu e treaba mea. Nu vreau sa conduc sau sa cuceresc pe nimeni. As vrea sa ajut pe toata lumea, daca este posibil – evreu, neam, negru, alb. Cu totii vrem sa ne ajutam unii pe altii; fiintele umane sunt asa. Vrem sa traim unul dupa fericirea celuilalt, nu prin mizeria celuilalt. Nu vrem sa ne uram si sa ne dispretuim unii pe altii. In aceasta lume exista loc pentru toata lumea si pamantul bun este bogat si poate asigura tuturor. Modul de viata poate fi liber si frumos, dar am pierdut drumul.
Lacomia a otravit sufletele oamenilor, a baricadat lumea cu ura, ne-a calcat de gasca in mizerie si varsare de sange. Am dezvoltat viteza, dar ne-am inchis. Masinile care da abundenta ne-au lasat in lipsa. Cunostintele noastre ne-au facut cinici, inteligenta noastra ne-a facut duri si nebunesti. Gandim prea mult si simtim prea putin. Mai mult decat masini, avem nevoie de umanitate. Mai mult decat inteligenta, avem nevoie de bunatate si blandete. Fara aceste calitati, viata va fi violenta si totul va fi pierdut.
Avionul si radioul ne-au apropiat. Insasi natura acestor inventii striga dupa bunatatea oamenilor, striga pentru fraternitatea universala pentru unitatea noastra a tuturor. Chiar si acum vocea mea ajunge la milioane in intreaga lume, milioane de barbati, femei si copii disperati, victime ale unui sistem care ii face pe barbati sa tortureze si sa inchida oameni nevinovati.
Celor care ma pot auzi le spun: „Nu dispera”. Mizeria care este acum asupra noastra este doar trecerea lacomiei, amaraciunea oamenilor care se tem de calea progresului uman. Ura oamenilor va trece si dictatorii vor muri; iar puterea pe care au luat-o de la popor va reveni poporului si atata timp cat oamenii vor muri, libertatea nu va pieri niciodata.
Soldati! Nu va daruiti brutelor, barbatilor care va dispretuiesc, va inrobesc, care va inregimenteaza vietile, va spun ce sa faceti, ce sa ganditi si ce sa simtiti; care te foreaza, te tin dieta, te trateaza ca pe vite, te folosesc ca carne de tun. Nu va daruiti acestor oameni nefiresti, oameni-masina, cu minti de masini si inimi de masini! Nu sunteti masini! Nu sunteti vite! Sunteti barbati! Aveti dragostea pentru umanitate in inimile voastre. Nu urasti; numai cei neiubiti urasc, cei neiubiti si nefiresti.
Soldati! Nu lupta pentru sclavie! Lupta pentru libertate! In capitolul al saptesprezecelea din Sfantul Luca este scris: „Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul omului” – nu un singur om, nici un grup de oameni, ci in toti oamenii, in voi, voi poporul aveti puterea, puterea de a crea masini, puterea de a crea fericire. Voi, oamenii, aveti puterea de a face aceasta viata libera si frumoasa, de a face din aceasta viata o aventura minunata.
Atunci, in numele democratiei, sa folosim acea putere! Hai sa ne unim cu totii!! Sa luptam pentru o lume noua, o lume decenta care sa le dea barbatilor sansa de a munci, care sa-ti ofere viitorului si batranetii o siguranta. Prin promisiunea acestor lucruri, brutele s-au ridicat la putere, dar mint! Ei nu-si implinesc promisiunea; nu o vor face niciodata. Dictatorii se elibereaza, dar inrobesc oamenii !! Acum, haideti sa luptam pentru a ne indeplini aceasta promisiune!! Sa luptam pentru a elibera lumea, pentru a inlatura barierele nationale, pentru a inlatura lacomia, ura si intoleranta. Sa luptam pentru o lume a ratiunii, o lume in care stiinta si progresul vor duce la fericirea tuturor oamenilor.
Soldati! In numele democratiei, sa ne unim cu totii!