Cu această colecție de aforisme descoperim împreună cele mai frumoase Citate despre Timpul și Viața lui Seneca.Expresii pline de sens, perfecte pentru a reflecta asupra valorii pe care o acordăm vieții și prezentului nostru. Pentru că timpul a fost întotdeauna un concept fundamental pentru om. Ne petrecem o mare parte a vieții făcând planuri pentru viitor, imaginându-ne bătrânețea, progresul în vârstă… și o atitudine care face parte din natura umană. Suntem făcuți să punem întrebări și să ne îmbunătățim.
Lucio Anneo Seneca este considerat a fi unul dintre cei mai importanți filozofi ai Romei antice. A fost unul dintre principalii exponenți ai mișcării culturale cunoscute sub numele de stoicism, iar eu particip activ la viața politică a Romei. Filozofia sa s-a concentrat foarte mult pe autocontrol, pe capacitatea de a exalta rațiunea asupra sentimentelor. Prin raționalitate și cunoaștere omul și-a putut atinge integritatea maximă la nivel moral și intelectual. Seneca și-a dedicat majoritatea reflecțiilor relației strânse care leagă omul de conceptul de timp, pentru el viața era împărțită în trecut, prezent și viitor. Iată 45 de propoziții despre Timpul și viața lui Seneca.

Citate, gânduri, aforisme și Citate despre timp și viață de Seneca
Iată greșeala noastră: vedem moartea în fața noastră și în schimb o mare parte din ea este deja în spatele nostru: viața trecută aparține morții.
Scurt este viața pe care o trăim cu adevărat. Orice altceva este timp.
Viața este ca o comedie: nu contează cât de lungă este, ci cum se joacă.
Cei care au multe de făcut nu au timp să se deda la desfrânare. Fără îndoială, munca șterge viciile generate de lenevie.
Murim în fiecare zi: în fiecare zi o parte din viața ne este luată și chiar și atunci când creștem, viața scade. Am pierdut copilăria, apoi copilăria, apoi tinerețea. Tot timpul care a trecut până ieri este acum pierdut; împărtășim și această zi în care trăim cu moartea. Precum clepsidra nu este golită de ultima picătură de apă, ci de tot ceea ce a curs înainte, tot așa ceasul extrem, care pune capăt vieții noastre, nu provoacă moartea de la sine, ci de la sine o realizează; ajungem acolo în acel moment, dar de ceva vreme mergem acolo.
Nimic nu durează întotdeauna, puține lucruri lungi; doar felul lor de a fi fragil, felul lor de sfârșit variază, dar tot ceea ce a avut un început va avea și un sfârșit.
Extrem de scurtă și tulburată și viața celor care uită trecutul, neglijează prezentul, se tem de viitor: ajungând la momentul extrem, înțeleg târziu că au fost ocupați de mult timp fără a finaliza nimic.
Viața este scurtă: să evităm, așadar, programele exagerat de extinse: fiecare zi, fiecare oră ne arată nimicnicia noastră și ne amintește de uituci, cu vreo temă nouă, firea noastră fragilă. Atunci noi, care facem planuri de parcă viața noastră ar fi veșnică, suntem forțați să ne gândim la moarte. De fapt, doar cei care nu știu să trăiască în prezent se întorc să aștepte viitorul.
Imaginați-vă că îmbrățișați imensitatea timpului și a universului și apoi comparați cu infinitul ceea ce numim viață umană: veți vedea cât de puțină este această viață pe care o dorim și încercăm să o prelungim.
Singurul lucru care ne aparține este timpul.
Timpul este folosit fără a economisi, de parcă nu ar costa nimic.
Furia: Un acid care poate provoca mai multe daune recipientului care îl conține decât oricărui lucru pe care este turnat.
Trăiești ca și cum ar fi să trăiești pentru totdeauna, nu te gândești niciodată la fragilitatea ta, nu vrei să iei în considerare cât de mult din timpul tău a trecut deja. Aruncă-ți timpul de parcă l-ai extrage dintr-o sursă inepuizabilă.
O parte din timp ne-o smulg, o parte din ea ne-o iau cu delicatețe și o parte din ea scăpa fără ca noi să-l observăm.
Unele momente ne sunt luate, altele furate și altele sunt pierdute în vânt. Dar cel mai rușinos este pierderea timpului din neglijență.
Singurul bine, condiția fundamentală pentru o viață fericită, este încrederea în sine… frumusețea sau puterea corpului te pot face fericit: niciunul dintre acele bunuri nu rezistă trecerii timpului.
Nimeni nu este suficient de mare pentru a spera la o altă zi de viață. Și doar o zi și un moment în viață.
Înțelepciunea nu poate fi vătămată, timpul nu o șterge, nimic nu o poate diminua.
Nicio cheltuială nu este mai nobilă decât cea făcută pentru cumpărarea de cărți, dar nici o cheltuială nu este mai puțin judicioasă decât cea făcută pentru cumpărarea de prea multe cărți. La ce folosește o cantitate enormă de volume, din care, în scurta viață, abia se mai are timp să citească titlurile
Mai bine să citești și să recitești câțiva autori excelenți decât să citești mii.
La ce bun acel om a trecut optzeci de ani fără să facă nimic
. Nu a trăit, dar a zăbovit în viață, a murit târziu, dar a durat mult să moară.
Nu este adevărat că avem puțin timp: adevărul este că pierdem mult.
Timpul descoperă adevărul.
Avem în fața ochilor viciile altora, în timp ce ale noastre sunt în spatele nostru.
Toată lumea moare în ziua stabilită de soartă. Nu pierzi nimic din timpul care ți-a fost alocat; ceea ce lasi nu iti apartine.
Ceea ce nu putea vindeca rațiunea, timpul s-a vindecat adesea.
Pe măsură ce ne pierdem timpul în mijlocul întârzierilor și amânărilor, viața trece.
Folosește fiecare minut; vei fi mai puțin sclav al viitorului dacă stăpânești prezentul. Între o amânare și alta, viața dispare.
Singurul timp cert este trecutul.
Nimeni nu vă va face ani, nimeni nu vă va da înapoi; timpul vieții va merge pe calea parcursă și nu se va întoarce, își va opri cursul; nu va face zgomot, nu va da nici un semn al vitezei sale: va curge în tăcere, nu se va întinde prin edictul Regelui sau favoarea poporului; va rula așa cum a început din prima zi, nu se va opri niciodată, nu se va opri niciodată. Ce se întâmplă
ești ocupat, viața se grăbește: și între timp moartea va fi acolo, pentru care, îți place sau nu, trebuie să ai timp.
Durerile ușoare îți permit să vorbești: durerile mari te fac mut.
Începeți să trăiți imediat și considerați fiecare zi ca pe o viață în sine.
Viața este împărțită în trei momente: trecut, prezent, viitor. Dintre acestea, momentul pe care îl trăim este scurt, cel pe care mai avem de trăit nu este sigur, cel pe care l-am trăit deja este sigur.
Așa cum ei aleg nava mea când pornesc într-o călătorie sau casa mea când intenționează să-și stabilească reședința, tot așa ei aleg moartea mea când sunt pe cale să abandonez viața.
Timpul trece foarte repede și îl observăm mai ales când ne uităm înapoi: în timp ce suntem concentrați asupra prezentului, trece neobservat, așa că zboară ușor în fugă.
Mă întrebi care a fost progresul meu.
Am început să fiu prieten cu mine însumi.
Nu există niciun bine durabil în afară de ceea ce sufletul găsește în sine.
Suntem mereu uimiți să vedem oameni care cer timp altora și solicită să accepte prompt cererea; amândoi se uită la motivul cererii de timp și nimeni nu acordă atenție timpului ca atare: se cere și se dă, de parcă ar fi ceva fără socoteală. Se joacă cu cel mai de preț bun dintre toate, un bun care îi înșală… Nimeni nu-ți va da anii înapoi, nimeni nu ți-o va da înapoi…
Nu avem puțin timp, pierdem mult. Marele om nu-i permite să i se ia nici măcar un minut din timp.
Nu-ți fie frică de durere, ori se va termina, ori vei termina.
Nu există vânt favorabil pentru marinarul care nu știe încotro să meargă.
Nu este cazul să crezi că ai pierdut timp și efort dacă ai învățat singur.
Nimic nu este sigur în afară de moarte.
Viața este suficient de lungă pentru cei care, ca și înțelepții, știu să trăiască intens fiecare clipă. A se plânge de concizia vieții este în schimb prostul, întrucât, în realitate, el nu domină lucrurile, ci este dominat de ele și trăiește într-o condiție de perenă înstrăinare: nu este stăpân pe sine, nici pe timpul său și, în mod paradoxal, de multe ori. ajunge la sfârșitul vieții fără să fi trăit efectiv.
Norocul nu există: există un moment în care talentul întâlnește oportunitatea.
Cel mai mare obstacol în calea vieții este așteptarea, care depinde de mâine, dar risipă astăzi.
Un cârmaci valoros continuă să navigheze chiar și cu vela în zdrențuri.
Mintea care este îngrijorată de evenimentele viitoare este descurajată.