Termenul de „ matematician ” deriva din grecescul mathematikos care inseamna „invatat, dornic de a invata”, derivand la randul sau din mathema, care poate fi tradus in „stiinta”, „cunoastere” sau „invatare”. Cei care profeseaza studiul si predarea matematicii sunt definiti drept matematicieni. Acestea sunt numele unora dintre cei mai mari matematicieni din istorie: Pitagora, Euclid, Thales, Arhimede, Torricelli, Barrow, Lagrange, Gauss, Cauchy, Liebniz, Rolle, Dirichlet, Riemann.
Pe aceasta pagina veti gasi o colectie de fraze, aforisme, citate si glume amuzante despre matematicieni , o categorie care se adapteaza fiecarei situatii pentru ca are mentalitatea de a intelege problemele si de a invata rapid cum sa le rezolve.

Propozitii
Un matematician si o masina care transforma cafeaua in teoreme. ( Alfred Renyi )
Un matematician si un orb intr-o camera intunecata cauta o pisica neagra care nu este acolo. ( Charles robert Darwin )
Matematicienii nu studiaza obiectele, ci relatiile dintre obiecte; pentru ei, deci, este indiferenta inlocuirea unor obiecte cu altele, cu conditia ca relatiile sa nu se schimbe. Nu le pasa de chestiune, ci doar de forma. ( Henri Poincare )
Matematicienii sunt ca francezii: daca vorbesti cu ei, ei traduc in limba lor si imediat devine ceva diferit. ( Johann Wolfgang von Goethe )
Uneltele meseriei de matematician sunt pixul si hartia: drept consecinta, niciun matematician nu le ia cu el si trebuie intotdeauna sa imprumute un pix si sa scrie pe un servetel. ( Ian Stewart )
Matematicienii pot demonstra doar teoreme banale, deoarece orice teorema care este demonstrata este in mod necesar triviala. ( Richard Feynman )
Un om de stiinta demn de acest nume si, mai ales, un matematician, simte aceeasi impresie lucrand ca artist; bucuria pe care i-o da munca lui este la fel de mare si de aceeasi natura. ( Henri Poincare )
Toti idiotii numesc un matematician idiot pentru ca nu stiu sa-si masoare inteligenta. ( Jayanth Eric )
Se spune ca Primul Razboi Mondial a fost razboiul chimistilor, al doilea al fizicienilor, al treilea (s-ar putea sa nu vina niciodata) va fi razboiul matematicienilor. ( Reuben Hersh )
Daca o teorema poarta numele unui matematician, este sigur ca acest matematician nu este inventatorul ei. ( Felix Klein )
Matematicienii buni vad analogiile dintre teoreme sau teorii, marii matematicieni, pe de alta parte, vad analogiile dintre analogii. ( Stefan Banach )
Cand un matematician sau un filozof scrie cu adancime cetoasa, ei spun niste prostii: nu exista pericolul sa gresesti in privinta asta. ( Alfred North Whitehead )
Matematica nu minte, exista doar o multime de matematicieni mincinosi. ( Henry David Thoreau)
Viata matematica a unui matematician este scurta. Rezultate mai bune apar rar dupa varsta de 25-30 de ani. Daca pana in acel moment s-a produs putin, va continua sa fie produs. ( Alfred W. Adler )
Matematicianul traditional recunoaste si apreciaza eleganta matematica atunci cand o vede. Imi propun sa facem un pas mai departe si sa consideram eleganta un ingredient esential al matematicii: daca e stangace, nu e matematica. ( Edsger Dijkstra )
Fiecare generatie are o mana de mari matematicieni, iar matematica nici nu ar observa absenta celorlalti. Sunt folositori ca profesori, iar cercetarea lor nu dauneaza nimanui, dar nu au nicio importanta. Un matematician este mare sau nu si nimeni. (Alfred W. Adler )
Printre prieteni, scriitorii pot discuta despre cartile lor, economistii despre starea economiei, avocatii despre ultimele lor procese si oamenii de afaceri despre ultimele lor achizitii, dar matematicienii nu pot discuta despre propriile lor deloc matematica. Si cu cat munca lor este mai profunda, cu atat este mai putin de inteles. ( Alfred Adler )
Un matematician care nu are un pic de poet nu va fi niciodata un matematician perfect. ( Karl Weierstrass )
Cat de fericita este viata matematicianului! El este judecat doar de colegii sai, iar standardul este atat de inalt incat niciun coleg sau rival nu poate obtine o reputatie pe care sa nu o merite. ( Wystan Hugh Auden )
Dintre toti cei care au cautat pana acum adevarul in stiinte, numai matematicienii au putut gasi o dovada, adica un motiv sigur si evident. ( Rene DescartesDescartes )
Trebuie sa fii filosof pentru a putea completa declaratia fiscala; pentru un matematician este prea complicat. ( Albert Einstein )
Un avocat energic intr-o cauza justa, un matematician profund in fata cerului instelat, ambele par asemanatoare lui Dumnezeu ( Johann Wolfgang Goethe )
Rareori am cunoscut un matematician care a fost capabil sa rationeze. ( Stephen Hawking )
Se poate intampla ca si un bucatar sa mearga la vanatoare si sa traga bine; dar ar face o mare greseala daca ar pretinde ca, pentru a trage bine, trebuie sa fii bucatar. Asa ca mi se pare ca o fac matematicienii, care sustin ca nu se poate, in domeniul fizicii, sa vada nimic sau sa gaseasca nimic fara a fi matematicieni, din moment ce ei ar putea intotdeauna sa fie bucurosi sa fie adusi in bucatarie lucruri pe care le pot untura de formule si gatesc dupa bunul plac. ( Johann Wolfgang Goethe )
Matematicianul este fascinat de frumusetea minunata a formelor pe care le construieste, iar in frumusetea lor descopera adevaruri eterne. ( George Bernard Shaw )
Nici un matematician nu isi poate permite sa uite ca matematica, mai mult decat orice alta arta sau orice alta stiinta, este o activitate pentru tineri. ( Godfrey Harold Hardy )
Cand sunt nefericit, fac matematica pentru a ma face din nou fericit. Cand sunt fericit, fac matematica pentru a ramane fericit. ( Alfred Renyi )
O mare parte din cunostintele noastre se datoreaza relativ putini mari matematicieni precum Newton, Euler, Gauss sau Riemann; putine cariere ar fi fost mai satisfacatoare decat ale lor. Ei au contribuit la intelectul uman ceva care va dura chiar mai mult decat marea literatura, deoarece este independenta de limbaj. ( Edward Charles Titchmarsh )
Matematicianul nu descopera: el inventeaza. ( Ludwig Wittgenstein)
Un om de litere, un fizician si un matematician calatoresc cu trenul in Scotia si la un moment dat vad o oaie rosie pe o pajiste. Omul de litere se uita la ea si spune: «Pero. Interesant. In Scotia, oile sunt rosii. Fizicianul scutura din cap si raspunde: «Nu. In Scotia exista si oi rosii ». Matematicianul ii priveste cu mila si conchide: „Exista cel putin o pajiste in Scotia, pe care se afla o oaie, din care cel putin o latura este rosie”. ( Anonim )
Un matematician, ca un pictor sau un poet, face modele. Daca modelele lui sunt mai trainice decat ale lor, este doar pentru ca sunt facute cu idei. ( Godfrey Harold Hardy )
Diferenta dintre matematica si alte arte, cum ar fi muzica si pictura, este ca cultura noastra nu o recunoaste ca atare. Toata lumea intelege ca poetii, pictorii si muzicienii creeaza opere de arta si ca se exprima prin cuvinte, imagini si sunete. De fapt, societatea noastra este destul de generoasa in ceea ce priveste manifestarile de creativitate: arhitectii, bucatarii si chiar regizorii de televiziune sunt considerati artisti. De ce, atunci, nu matematicienii
( Paul Lockhart )
Noi, matematicienii, nu stim sa facem nimic, dar invatam repede. ( Ermanno Lanconelli )
A fi matematician nu inseamna a avea o inteligenta marcata (chiar daca n-ar strica); mai degraba inseamna a poseda sensibilitate estetica si un gust rafinat. (Paul Lockhart )
In Jurassic Park, Michael Crichton spune ca matematicienii de astazi nu mai arata ca niste contabili, iar unii chiar seamana cu starurile rock. Daca da, nu este o mare rasplata pentru vedetele rock. ( Ian Stewart )
Dupa cum spun matematicienii din intreaga lume, totul este imposibil sau banal. ( Ian Stewart )
Profesorii vechi de matematica nu mor niciodata. Ele tind spre infinit. ( Anonim )
O gramada pentru un matematician: locuieste intr-un catun, merge acasa cu un vehicul si isi gaseste sotia in pat cu un tert.
Hum pentru un matematician: a nu avea pe cine sa te bazezi.
Se pare ca matematicianul Andre Weil a comparat gasirea definitiilor corecte in teoria algebrica a numerelor – care a fost ca sculptarea rocii diamantate – cu realizarea de definitii in teoria spatiilor uniforme (pe care a fondat-o), care a fost ca sculptarea cu zapada. ( Samson Abramsky )