Cu aceasta colectie de aforisme descoperim impreuna cateva dintre cele mai frumoase Citate ale lui Dostoievski despre dragoste si prietenie. Ganduri directe, uneori chiar dure, despre om si despre sentimentele care il fac asa. Despre viata, libertate, sinceritate, dragoste pentru sine si pentru ceilalti.

Fedor Dostoievski este considerat unul dintre cei mai mari romancieri si ganditori rusi. Lucrarile sale investigheaza natura umana in profunzime, intre puncte forte si puncte slabe, diferente si asemanari. Romanele sale sunt cunoscute in intreaga lume, precum si personajele care le-au facut celebre. Iata 50 de Citate din Dostoievski.

Citate, aforisme si citate de Dostoievski

Cat de minunate fac o persoana bucuria si fericirea! Cum arde o inima indragostita!
Si in despartirea pe care o simtim si intelegem puterea cu care iubesti.
Secretul unei vieti de succes este sa te angajezi sa actionezi pentru ceea ce iubesti si sa iubesti ceea ce te angajezi.
Saracia nu este un viciu; ci mizerie, saracie si viciu. In saracie inca mai pastrezi nobletea sentimentelor tale innascute; in saracie insa, nimeni nu o pastreaza niciodata.
Uneori intalnim oameni pe care nu ii cunoastem deloc, dar care trezesc in noi imediat, de la prima vedere si, ca sa spunem asa, dintr-o data, un mare interes, desi inca nu s-a schimbat niciun cuvant.
Libertatea nelimitata si arbitrara este tagaduirea de sine; fie nu se suporta, predandu-se legii, fie se dizolva intr-o stare de plictiseala si indiferenta autodistructiva, culminand cu sinucidere.
Pe acest pamant nu putem iubi decat cu chin si numai prin chin.
Nu am avut niciodata un prieten si, de fapt, cred ca aceasta idee este o prostie.
Cu dragoste, totul este rascumparat, totul este mantuit. Daca eu, care sunt un pacatos ca tine, as fi miscat si mi-a fost mila de tine, Dumnezeu va avea mult mai
mult.Dragostea mantuieste totul, salveaza totul.
Fiecare infractor este supus, in momentul savarsirii infractiunii, unui fel de prosternare a vointei si a ratiunii, care este in schimb inlocuita de o lejeritate copilareasca, fenomenala, si tocmai in momentul in care rationamentul si prudenta sunt cele mai dispensabile.
Banii sunt cel mai vulgar si mai detestabil lucru care exista pentru ca pot face totul, chiar si sa confere talent. Si va avea aceasta putere pana la sfarsitul lumii.
Omule, omule, nu se poate trai complet fara mila.
Dragostea ta a cazut asupra mea ca pe un dar divin, neasteptat, brusc, dupa atata oboseala si deznadejde.
Au plans putin, apoi s-au obisnuit. Lasul care este barbat se obisnuieste cu toate!
Si tocmai cei care va sunt apropiati pe care, dupa parerea mea, este imposibil sa-i iubiti; care este departe poate da. […] Pentru a iubi un om este necesar ca el sa se ascunda de ochii nostri: de indata ce isi arata fata, iubirea dispare.
Mi se pare ca oamenii cu adevarat mari trebuie sa simta o mare tristete in aceasta lume.
Dragostea ii ridicase, inima unuia continea surse infinite de viata pentru celalalt.
Tineretea are uneori o iubire de sine incomensurabila, iar iubirea de sine tinereasca este aproape intotdeauna pusilanima.
Unde am citit vreodata ca un om condamnat la moarte, cu o ora inainte de a muri, a spus sau s-a gandit ca daca ar trebui sa locuiasca undeva foarte sus, pe o stanca si pe o poiana atat de ingusta incat nu-si putea pune decat picioarele pe ea , – avand in jurul sau prapastii, oceanul, intunericul etern, o singuratate vesnica si o furtuna vesnica – si sa ramana asa, intr-un metru patrat de spatiu, toata viata, o mie de ani, vesnicia -, si atunci ar fi preferat. a trai mai degraba decat a muri imediat
pentru a trai, a trai, a trai! A trai in orice fel, dar a trai!… Ce adevar! Doamne, ce adevar! Omul este un las!… Si este un las care-l numeste las din acest motiv.
Un inger nu poate ura si nu poate sa nu iubeasca. Dar cineva poate iubi pe toti, pe toti oamenii, pe toti semenii
Mi-am pus aceasta intrebare de mai multe ori. Desigur, este imposibil si ar fi chiar nefiresc. Cine iubeste umanitatea unei iubiri abstracte se iubeste aproape intotdeauna doar pe sine.
Printre amintirile fiecarui barbat sunt lucruri care nu sunt spuse tuturor, ci doar prietenilor. Sunt altele care nici macar nu sunt spuse prietenilor, ci doar lor insisi si, mai mult, sub sigiliul secretului. In sfarsit, mai sunt si altele pe care chiar si tu insuti se teme sa le povesteasca, iar dintre astfel de amintiri fiecare om, chiar daca modest, pune laolalta cateva.
Uneori omul este extraordinar, pasional indragostit de suferinta.
Dragostea este o comoara atat de nepretuita incat cu ea poti rascumpara intreaga lume si poti rascumpara nu numai pacatele tale, ci si pacatele altora.
Iata-i barbati: merg inainte si inapoi pe strada: fiecare este un ticalos si un criminal din fire, un idiot. Dar daca ar sti ca sunt un criminal si acum as incerca sa evit inchisoarea, toti ar fi arsi de nobila indignare.
Cum este posibil ca o asemenea rusine, o asemenea degradare sa se amestece cu alte sentimente, absolut diferite, demne de un sfant, inchise in inima ta
Cand spui o minciuna, daca o faci cu o anumita pricepere, punand in ea ceva neobisnuit sau excentric , vreau sa spun ceva care se intampla foarte rar, sau chiar niciodata, ei bine, minciuna devine mult mai probabila.
Numai cu logica nu poti sari peste natura! Logica prezice trei cazuri, in timp ce sunt un milion!
Cine iubeste umanitatea unei iubiri abstracte se iubeste aproape intotdeauna doar pe sine.
Dar anihilezi credinta omului in propria sa nemurire si nu numai in el dragostea se va usca brusc, ci si orice forta vitala capabila sa perpetueze viata in lume. Si asta nu este suficient: atunci nu va mai fi nimic imoral si totul va fi legal, chiar si antropofagia.
Stiu, iti lipseste credinta, dar nu subtil subtil subtil; abandonati-va la viata fara indoiala, fara rationament; nu-ti fie teama: te va duce direct la tarm si te va pune din nou pe picioare. Pe ce mal
Ce stiu eu
cred doar ca mai ai mult de trait.
Chiar si fara a crede in Dumnezeu, oamenii pot fi iubiti.
Secretul existentei umane nu este sa traiesti pentru a trai, ci sa ai pentru ce sa traiesti.
Reprezentam intotdeauna eternitatea ca o idee pe care nu o putem intelege, ca un lucru imens, imens. Dar de ce sa fie imens
Si daca acolo sus nu era nimic altceva decat o incapere mica, asemanatoare cu o baie rustica afumata, si in toate colturile erau atat de multi paianjeni
Daca eternitatea nu ar fi decat aceasta
Suferinta si durere sunt intotdeauna necesare unei constiinte vaste si o inima adanca.
Este un fapt ca omul este incantat sa-si vada cel mai bun prieten umilit in fata lui; Tocmai pe umilire se intemeiaza in mare masura prietenia, iar acesta este un adevar vechi, bine cunoscut tuturor oamenilor inteligenti.
Constientizarea si iubirea, poate, sunt acelasi lucru, pentru ca nu vei sti nimic fara iubire, in timp ce cu iubire vei sti multe.
Fratilor, iubirea este un mare profesor, dar trebuie sa stii sa o cumperi, din moment ce se cumpara cu greu, se cumpara la un pret mare, printr-o munca indelungata si intr-un timp foarte indelungat, pentru ca nu trebuie sa iubim doar ocazional. , dar pentru totdeauna.
Fratilor, iubiti fiecare faptura si intregul univers, fiecare graunte de nisip, fiecare frunza, fiecare raza de soare.
Este mai bine sa fii nefericit, dar sa stii, decat sa traiesti fericit… intr-o inconstienta prosteasca.
Toata viata nici nu mi-am putut imagina un alt fel de iubire, iar acum am ajuns sa ma gandesc uneori ca iubirea consta tocmai in dreptul acordat spontan de obiectul iubit de a o tiraniza. In fanteziile mele subterane nu mi-am imaginat niciodata dragostea decat ca pe o lupta, pe care am inceput-o intotdeauna cu ura si am terminat-o cu inrobirea morala.
Inteligenta nu este suficienta pentru a actiona inteligent.
Vezi tu, bucuria pe care o simte o mama cand surprinde primul zambet al bebelusului ei trebuie sa fie aceeasi pe care o simte Dumnezeu ori de cate ori, sus din cer, vede un pacatos care ii adreseaza o rugaciune din toata inima.
A minti in felul tau este aproape mai bine decat a spune un adevar care apartine altora; in primul caz, esti o persoana, dar in al doilea esti doar un papagal!
Toti, si foarte des, suntem aproape la fel cu nebunii, dar exista o mica diferenta: „bolnavii” sunt putin mai nebuni decat noi, asa ca aici trebuie sa tragem o linie. Dar, in adevar, nu exista aproape niciunul dintre oameni perfect echilibrati; din cateva zeci si poate chiar multe sute de mii se poate gasi unul si, in plus, aceste exemplare nu dovedesc mare lucru.
Gradul de civilizatie al unei societati se masoara prin inchisorile sale.
Pentru mine, dragostea lui Hristos pentru oameni este, de felul ei, un miracol imposibil pe Pamant. Este adevarat ca el era Dumnezeu, dar noi nu suntem zei.
Nu este posibil sa iubesti perfectiunea; perfectiunea nu poate fi contemplata decat ca atare.
Dragostea! Dar dragostea este totul, un diamant si comoara unei fete! Pentru a merita aceasta iubire sunt cei care sunt gata sa-si arunce sufletele, sa infrunte moartea.
Trebuie sa fii prea putin indragostit de tine ca sa scrii despre propria persoana fara rusine.