Imprimantele sunt acele dispozitive de care nu ne putem lipsi, mai ales daca lucram intr-un birou. Indiferent de modelul de imprimanta utilizat, consumabilele trebuie inlocuite periodic. Ei bine, atunci cand vine acest moment, este extrem de important sa stim cu se recicleaza cartusele si tonerele. Acestea nu trebuie aruncate la gunoi pentru ca vor avea un impact negativ extrem de mare asupra mediului inconjurator. In cele ce urmeaza iti vom spune de ce este atat de important sa reciclezi cartusele de imprimanta astfel incat sa iei decizia potrivita.

Reciclarea cartuselor – Beneficii asupra mediului inconjurator

Tonerul din cartuse este un praf granular extrem de fin. In compozitia acestuia se regaseste o cantitate mare de petrol. Mai mult decat atat, se regasesc si mai multe tipuri de rasini, acestea fiind extrem de periculoase pentru mediul inconjurator. Indiferent daca arunci un Toner Compatibil Pantum care nu functioneaza sau unul care este complet gol, acesta va polua considerabil planeta deoarece este realizat din plastic si in interior va mai ramane totusi praf rezidual. Perioada de descompunere a unui cartus este de mai mult de 1000 de ani. Totodata, arderea lui va polua mii de metri cubi de aer, ceea ce este, de asemenea foarte periculos pentru mediu. Tocmai din acest motiv nici nu este indicat sa stam prea mult timp prin preajma imprimantelor cu laser care tiparesc la nivel intens.

Ce trebuie sa stii despre cartusele de imprimanta

In cazul in care nu stiai, acum este momentul sa afli ca aceste consumabile sunt deseuri incadrate in categoria periculoase pentru planeta. Din acest motiv este necesar ca acestea sa fie reciclate, lucru care este cu atat mai important cu cat ai o afacere si schimbi cartusele foarte frecvent. Aceste produse devin foarte periculoase pentru natura, si atunci cand nu sunt reumplute cu schimbate cu altele noi, trebuie neaparat reciclate si in nici un caz aruncate la intamplare. Este important de stiut faptul ca producatorii acestor consumabile investesc frecvent in economia circulara foarte multi bani pentru a reconditiona si remanufactura cartusele. Asadar, tot ce putem sa face pentru a ne proteja planeta este sa ne asiguram ca reciclam aceste consumabile ori de cate ori este cazul.

Care sunt avantajele pe care le ofera reciclarea?

Cel mai important avantaj dintre toate este acela ca protejam mediul inconjurator. In acelasi timp, se reduce considerabil dependenta de diminuarea resurselor regenerabile si a emisiilor de gaze. Atunci cand un consumabil de acest gen se goleste, odata reciclat acesta va fi refolosit pentru fabricarea de noi cartuse. In plus, acest lucru inseamna ca si pretul acestor produse va scadea destul de mult, avantaj de care se vor bucura, evident, toti utilizatorii. Pentru a proteja planeta si pentru a da o noua sansa consumabilelor de imprimanta, reciclarea este extrem de importanta. Nu uita ca perioada de descompunere a unui cartus este de 1000 de ani, timp in care acest deseu va afecta in permanenta mediul. Este atat de simplu si la indemana ta sa reciclezi. Fa-ti din asta un obicei si vei avea satisfactia ca aduci o conttributie importanta la protejarea planetei.

Metode de reciclare

Daca ai o imprimanta Lexmark, atunci poti gasi pe site-ul oficial mai multe informatii despre programul de reciclare al cartuselor Lexmark. Acelasi lucru e valabil si pentru alte marci de imprimante. Cea mai des utilizata metoda de reciclare este manufacturarea. Cartusele reciclate se remanufactureaza astfel incat se obtine un produs perfect functional, plecand de fapt de la unul utilizat si gol. Totodata, o alta metoda este aceea prin care produsul se demonteaza si astfel se refolosesc componentele acestuia, acelea care sunt intr-o stare buna. Prin urmare, se recupereaza plastic, metal si toner. Conform legislatiei in vigoare, absolut toate acele firme care au ca domeniu de activitate utilizarea frecventa a imprimantelor sunt obligate sa incheie un contract cu o companie de reciclare. Ca si persoana fizica, poti oricand sa reciclezi cartusele utilizate prin compania producatoare ori prin distribuitor.