Lecturile pentru casatorie in Biserica sunt foarte importante pentru ca, alese cu grija si atentie, ele comunica mult oaspetilor; ele exprima ideea sotilor despre casatorie, viata si iubire. Exista cateva lecturi care sunt deosebit de iubite de tinerii casatoriti pentru semnificatia lor profunda si referirea la o uniune catolica si vesnica. Daca va planificati nunta si ati inceput sa va creati brosura pentru masa; Aici veti gasi unele dintre cele mai frumoase si dulci lecturi de nunta, perfecte pentru a face ziua cea mare romantica si incitanta.

Evanghelia pentru casatorie

Mai jos veti gasi cele mai frumoase pasaje din Evanghelie pentru a pregati carnetul de nunta.

Din Evanghelia dupa Matei (Mt 7, 21.24-29)
In vremea aceea, Isus le-a spus ucenicilor sai: „Nu oricine imi zice: Doamne, Doamne, va intra in imparatia cerurilor, ci cel care face voia Tatalui Meu care este in ceruri. Multi imi vor spune in ziua aceea: Doamne, Doamne, n-am proorocit in numele Tau si n-am scos demoni in numele Tau si n-am facut multe minuni in numele Tau.
Dar le-am declarat: nu v-am cunoscut niciodata; departati-va de la mine, lucratori ai faradelegii. De aceea oricine aude aceste cuvinte ale mele si le face este ca un om intelept care si-a zidit casa pe stanca. A cazut ploaia, s-au revarsat raurile, au suflat vanturile si au lovit casa aceea si nu a cazut, pentru ca era intemeiata pe stanca. Oricine aude aceste cuvinte ale mele si nu le face este ca un om nebun care si-a zidit casa pe nisip. Ploaia a cazut, raurile s-au revarsat, vanturile au suflat si au lovit casa aceea si ea a cazut si ruina ei a fost mare.” Cand Iisus a terminat aceste discursuri, multimile au ramas uimite de invatatura lui: ii invata ca pe unul care are autoritate, nu ca pe carturarii lor.
Cuvantul Domnului.
Asculta-ne, Doamne.

Din Evanghelia dupa Matei (Mt 19, 3-6)

Ceea ce a unit Dumnezeu, omul nu trebuie sa desparta.
In vremea aceea, unii farisei s-au apropiat de Isus ca sa-l puna la incercare si l-au intrebat:
„Este ingaduit unui barbat sa-si divorteze de sotia din orice motiv
”. Si el a raspuns: „Nu ati citit ca Creatorul de la inceput i-a creat barbat si femeie si a zis: Caci acest om isi va parasi tatal si mama si se va uni cu sotia sa si cei doi vor fi un singur trup
, ca sa nu fie mai lungi doi, dar doar un singur trup. Deci, ceea ce Dumnezeu a unit, omul nu trebuie sa dea deoparte.”
Cuvantul Domnului.

Prima lectura pentru nunta
Prima Lectura a Liturghiei Cuvantului si textul care este ales primul dintre cele care vor insoti slujba nuntii voastre catolice. Este o lectura care se face imediat dupa ritul de introducere si pomenirea sacramentului Botezului; din acest motiv este deosebit de semnificativ. Citirea primei lecturi este de obicei un prieten, un membru al familiei sau o persoana importanta pentru cuplu. Alegerea revine insa sotilor care il pot alege din pasajele din Vechiul Testament pe cel pe care il considera cel mai important, urmat evident de preotul care ii insoteste in cursul de dinainte de nunta.
Iata cateva pasaje din care sa alegeti:

Din Cantarea Cantarilor 2, 8-10.14.16a; 8, 6-7a

Puternic ca moartea si dragostea.
O voce! Iubitul meu! Iata-l, vine sarind spre munti, sarind spre dealuri. Iubita mea arata ca un caprior sau ca un cerb. Iata-l, sta in spatele zidului nostru; uita-te de la fereastra, uita-te prin balustrade. Acum vorbeste iubita mea si imi spune: «Ridica-te, prietene, frumoasa mea, si vino! O, porumbelul meu, care esti in crapaturile stancii, in ascunzisurile stancilor, arata-mi fata ta, lasa-ma sa-ti aud glasul, pentru ca glasul tau este dulce, fata ta este gratioasa.” Iubitul meu este pentru mine si eu pentru el. [El imi spune:] „Pune-ma ca pecete pe inima ta, ca pecete pe bratul tau; pentru ca tare ca moartea si dragostea, tenace ca iadul si patima: flacarile ei sunt flacari de foc, o flacara a Domnului! Marile ape nu pot stinge iubirea si nici raurile nu o pot coplesi”.
Cuvantul lui Dumnezeu
Asculta-ne, Doamne.

Din cartea Geneza 1, 26-28.31a

Dumnezeu il creez pe om dupa chipul Lui: barbat si femeie ii creez.
Dumnezeu a spus: „Sa facem om dupa chipul nostru, dupa asemanarea noastra si sa stapanim peste pestii marii si pasarile cerului, peste vite, peste toate fiarele salbatice si peste toate reptilele care se tarasc pe pamant. .” Dumnezeu l-a creat pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu il creez; barbat si femeie le creez. Dumnezeu i-a binecuvantat si le-a spus: „Fiti roditori si inmultiti-va, umpleti pamantul; supune-l si stapaneste peste pestii marii si pasarile cerului si peste orice fiinta vie care se taraste pe pamant”. Dumnezeu a vazut ce facuse si iata ca a fost foarte bine.
Cuvantul lui Dumnezeu
Asculta-ne, Doamne.

Din cartea Geneza 1: 29,9-20

Lui Iacov cei sapte ani de slujire i s-au parut putini, atat de mare a fost dragostea lui pentru Rahela.
Iacov inca vorbea [cu pastorii] cand a venit Rahela cu vitele tatalui ei, pentru ca era pastoreasca. Cand Iacov a vazut-o pe Rahela, fiica lui Laban, fratele mamei sale, impreuna cu vitele lui Laban, fratele mamei sale, Iacov, au venit inainte, a rostogolit piatra de la gura fantanii si a facut oaia lui Laban, fratele lui. bautura mamei.. Atunci Iacov a sarutat-o ​​pe Rahela si a plans cu voce tare. Iacov ia dezvaluit Rahelei ca era ruda cu tatal ei, pentru ca era fiul Rebecai. Apoi a alergat sa-i spuna tatalui ei. Cand Laban a aflat ca este Iacov, fiul surorii sale, a alergat sa-l intampine, l-a imbratisat, l-a sarutat si l-a condus la casa lui. Si ii spune lui Laban toate povestile lui. Atunci Laban i-a zis: „Cu adevarat tu esti oasele si carnea mea!” Asa ca am stat cu el o luna.
Spune-mi care ar trebui sa fie salariul tau.” Laban avea doua fiice; cel mare se numea Lia iar cel mic Rachele. Lea avea ochi plictisiti, in timp ce Rahela era frumoasa ca forma si frumoasa ca infatisare, de aceea Iacov o iubea pe Rahela. Asa ca a zis: „Te voi sluji sapte ani pentru Rahela, fiica ta cea mai mica”. Laban a raspuns: „As prefera sa ti-l dau tie decat unui strain. Stai cu mine”. Asa ca Iacov a slujit sapte ani pentru Rahela: i s-au parut cateva zile, atat de mult a fost dragostea lui pentru ea.
Cuvantul lui Dumnezeu
Asculta-ne, Doamne.

Din cartea Deuteronom 6:4-9

Scrie pe stalpii casei tale si pe usile tale: „Domnul si Dumnezeul nostru.
” Asculta, Israele: Domnul si Dumnezeul nostru, Domnul .si numai unul. Il vei iubi pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau si din toata puterea ta. Fie ca aceste precepte pe care ti le dau astazi sa ramana fixate in inima ta; le vei repeta copiilor tai, vei vorbi despre ele cand stai in casa ta, cand mergi pe strada, cand te culci si cand te trezesti. Le vei lega de mana ca semn, vor fi ca un pandantiv intre ochi si le vei scrie pe stalpii casei tale si pe usile tale.
Cuvantul lui Dumnezeu
Asculta-ne, Doamne.

Din cartea Tobia 8, 4b-8

Sa ne rugam si sa cerem Domnului sa ne dea har si mantuire.
[In seara nuntii] Tobias s-a ridicat din pat si i-a zis Sara: «Sora, scoala-te! Sa ne rugam si sa cerem Domnului sa ne dea har si mantuire”. Ea s-a sculat si au inceput sa se roage si sa ceara mantuirea sa vina peste ei, zicand: „Binecuvantat esti, Dumnezeul parintilor nostri, si binecuvantat pentru toate neamurile si numele tau! Fie ca cerurile si toate creaturile sa va binecuvanteze pentru toate veacurile! L-ai creat pe Adam si ai creat-o pe Eva, sotia lui, pentru a-l ajuta si a-l sprijini. Din ei doi s-a nascut toata omenirea. Ai spus: nu este bine ca omul sa ramana singur; hai sa-l ajutam ca el. Acum nu din pofta o iau pe aceasta ruda a mea, ci cu intentie dreapta. Ingradeste-te sa ai mila de mine si de ea si sa ne lasi sa ajungem impreuna la batranete”. Si au spus impreuna: „Amin, amin!”
Cuvantul lui Dumnezeu
Asculta-ne, Doamne.

A doua lectura pentru casatorie

Dintre cele mai frumoase lecturi pentru casatorie nu putem uita pasajele preluate din scrisorile Sfantului Pavel; in special imnul iubirii si un pasaj frumos pentru a doua lectura.

Din scrisoarea Sfantului Apostol Pavel catre Romani (12, 1-2.9-13) Caritatea

nu are fictiuni.
Va indemn, fratilor, prin mila lui Dumnezeu, sa aduceti trupurile voastre ca jertfa vie, sfanta si placuta lui Dumnezeu; si aceasta este inchinarea voastra spirituala. Nu va conformati mentalitatii acestui secol, ci transformati-va innoindu-va mintea, pentru a putea discerne voia lui Dumnezeu, ceea ce este bun, placut lui si desavarsit.
Caritatea nu are pretentii: fugiti de rau cu groaza, atasati-va de bine; iubiti-va unii pe altii cu afectiune frateasca, concurati-va in a va stima unii pe altii. Nu fi lenes in zel; in schimb fii fierbinte in duh, slujeste Domnului, fii fericit in nadejde, tare in necaz, staruitor in rugaciune, ingrijorat de nevoile fratilor, atent in ospitalitate.
Cuvantul lui Dumnezeu
Asculta-ne, Doamne.

Din scrisoarea Sfantului Apostol Pavel catre Romani (15, 1b-3a.5-7.13)

Intampinati-va unii pe altii asa cum v-a primit Hristos.
Fratilor, [nu trebuie] sa ne facem pe plac. Fiecare dintre noi incearca sa-i placa aproapelui in bine, sa-l construiasca. De fapt, Hristos nu incearca sa-si faca placere.
Si Dumnezeul staruintei si al mangaierii sa va dea sa aveti aceleasi sentimente unii fata de altii, ca exemplu de Hristos Isus, pentru ca cu un suflet si cu un glas sa dati slava lui Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Iisus Hristos.
De aceea, primiti-va unii pe altii, asa cum v-a primit Hristos, spre slava lui
Dumnezeu.Dumnezeul nadejdii sa va umple de toata bucuria si pacea in credinta, ca sa va inmultiti in nadejde prin virtutea Duhului Sfant.
Cuvantul lui Dumnezeu
Asculta-ne, Doamne.

Imn la iubire din Prima Scrisoare a Sfantului Pavel catre Corinteni

„Chiar daca as vorbi in limbile oamenilor si ale ingerilor, dar n-as fi avut dragoste , sunt ca un bronz care rasuna sau ca un clavecin care clinchete.
Si daca as avea darul profetiei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta si as poseda plinatatea credintei astfel incat sa port munti, dar n-as avea dragoste, n-as fi nimic.
Si chiar daca mi-as distribui toate substantele si mi-as da corpul sa fie ars, dar n-as avea dragoste, nimic nu m-ar ajuta.
Dragostea este rabdatoare, dragostea este blanda; dragostea nu este invidioasa, nu se lauda, nu se umfla, nu-i lipseste respectul, nu isi cauta interesul, nu se enerveaza, nu tine cont de raul primit,
nu se bucura de nedreptate, dar este multumit de adevar .
Totul acopera, crede totul, spera totul, indura totul.
Dragostea nu se va sfarsi niciodata”.
Cuvantul lui Dumnezeu
Asculta-ne, Doamne.
De asemenea, daca esti in cautarea altor idei pentru a-ti face nunta si mai speciala, vei gasi aici cele mai frumoase fraze de nunta preluate din Biblie.