Dacă crezi că drepturile și stereotipurile care implică femeile sunt nedrepte și ar trebui să se schimbe, aceasta este colecția perfectă de 160 de citate Simone de Beauvoir pentru tine.
Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir a fost o scriitoare și feministă franceză, iar unele rapoarte chiar spun că era bisexuală și avea relații multiple cu elevii ei.
De-a lungul vieții, a fost foarte interesată și de subiectele legate de teoria socială și existențialismul.
A fost foarte vocală și agresivă în poziția ei împotriva opresiunii femeilor și a superiorității masculine.
Aceste cuvinte ale lui Simone de Beauvoir vor ridica cu siguranță spiritul femeilor.
Sperăm că această colecție de citate va servi ca o reamintire că a fi femeie nu ar trebui să te limiteze în a face lucruri mai mari, mai semnificative.
Începeți să citiți aici.
Și asigurați-vă că consultați aceste citate Lewis Carroll și citate Shel Silverstein.

Cele mai bune citate Simone de Beauvoir

1. „Bărbatul este definit ca o ființă umană, iar femeia ca o femeie – ori de câte ori se comportă ca o ființă umană, se spune că îl imită pe bărbat.”
2. „Omul nu se naște femeie, ci devine una.”
3. „Nimeni nu este mai arogant față de femei, mai agresiv sau mai disprețuitor decât bărbatul care este îngrijorat de virilitatea lui.”
4. „Sunt prea inteligent, prea exigent și prea plin de resurse pentru ca cineva să poată lua controlul pe deplin de mine. Nimeni nu mă cunoaște sau mă iubește complet. Eu mă am doar pe mine.”
5. „Reprezentarea lumii, ca și lumea însăși, este opera oamenilor – ei o descriu din punctul lor de vedere, pe care îl confundă cu adevărul absolut.”
6. „În sine, homosexualitatea este la fel de limitativă ca și heterosexualitatea – idealul ar trebui să fie să fii capabil să iubești o femeie sau un bărbat – fie o ființă umană, fără a simți frică, reținere sau obligație.”
7. „Era gata să nege existența spațiului și a timpului, mai degrabă decât să admită că dragostea ar putea să nu fie eternă.”
8. „Asta este ceea ce consider adevărata generozitate – dai totul și totuși simți mereu că nu te costă nimic.”
9. „Dacă problema feminină este atât de absurdă, este pentru că aroganța masculină a făcut din ea o „discuție”.
10. „Orice opresiune creează o stare de război – aceasta nu este o excepție.”
11. „Puține sarcini se aseamănă mai mult cu tortura lui Sisif decât treburile casnice, cu repetarea ei nesfârșită – curățenia se murdărește, cel murdar se curățește, iar și iar, zi de zi. Gospodina se epuizează marcând timpul — nu face nimic, pur și simplu perpetuează prezentul — mănâncă, doarme, face curățenie — anii nu se mai ridică spre cer, zac întinși în față, cenușii și identici. Lupta împotriva prafului și murdăriei nu este niciodată câștigată.”
Dacă vă plac aceste citate, asigurați-vă că citiți colecția noastră de citate Albert Camus.
12. „Viața cuiva are valoare, atâta timp cât se atribuie valoare vieții altora – prin iubire, prietenie, indignare, compasiune.”
13. „M-am rupt de confortul sigur al certitudinilor prin dragostea mea pentru adevăr – iar adevărul m-a răsplătit.”
14. „Îmi doresc ca fiecare viață umană să fie libertate pură și transparentă.”

Citate celebre Simone de Beauvoir

15. „Sunt îngrozitor de lacom – vreau totul de la viață. Îmi doresc să fiu femeie și să fiu bărbat, să am mulți prieteni și să am singurătate, să muncesc mult și să scriu cărți bune, să călătoresc și să mă distrez, să fiu egoist și să fiu altruist. Vedeți, este greu să obțin tot ceea ce îmi doresc. Și atunci când nu reușesc, mă enervez de furie.”
16. „Ce este un adult
Un copil aruncat în aer de vârstă.”
17. „Dacă trăiești suficient, vei vedea că fiecare victorie se transformă într-o înfrângere.”
18. „Societatea are grijă de individ doar în măsura în care acesta este profitabil.”
19. „Când nu găsește dragostea, poate găsi poezie.”
20. „Cunoașterea de sine nu este o garanție a fericirii, dar este de partea fericirii și poate oferi curajul de a lupta pentru ea.”
21. „Când eram copil, când eram adolescent, cărțile m-au salvat de la disperare – asta m-a convins că cultura este cea mai înaltă dintre valori.”
22. „A cumpăra este o plăcere profundă.”
23. „Ce lucru ciudat este un jurnal – lucrurile pe care le omiteți sunt mai importante decât cele pe care le puneți.”
24. „Corpul nu este un lucru, este o situație – este înțelegerea noastră asupra lumii și schița noastră a proiectului nostru.”
25. „A-ți pierde încrederea în corpul tău înseamnă a-ți pierde încrederea în sine.”
26. „Capacitățile se manifestă în mod clar doar atunci când au fost realizate.”
27. „Este înfricoșător să crezi că îți marchezi copiii doar fiind tu însuți. Pare nedrept. Nu vă puteți asuma responsabilitatea pentru tot ceea ce faceți sau nu faceți.”
28. „Sunt incapabil să concep infinitul și totuși nu accept finitul.”
29. „A te face obiect, a te face pasiv, este un lucru foarte diferit de a fi un obiect pasiv.”

Împuternicirea Simonei de Beauvoir Citate

30. „Schimbă-ți viața astăzi. Nu pariați pe viitor. Acționează acum, fără întârziere.”
31. „Aripile ei sunt tăiate și apoi este învinuită că nu știe să zboare.”
32. „Dar femeile nu spun „noi”, decât la un congres al feministelor sau la o demonstrație formală similară – bărbații spun „femei”, iar femeile folosesc același cuvânt pentru a se referi la ele însele.”
33. „Femeile sunt destinate unei vieți de imoralitate pentru că pentru o femeie, a fi moral înseamnă a întruchipa ceva imposibil – femeia puternică, mama admirabilă, femeia cinstă.”
34. „Femeile nu sunt victimele unei sorti misterioase – ovarele noastre nu ne condamnă la o viață de supunere.”
35. „‘Femeile care nu se tem de bărbați îi fac pe bărbați să se teamă’, mi-a spus odată un tânăr.”
36. „O femeie este ceea ce bărbatul spune că este și tot ceea ce el nu poate fi.”
37. „În ziua în care va fi posibil ca femeia să iubească nu în slăbiciunea ei, ci în putere, să nu scape de ea însăși, ci să se regăsească, să nu se înjosească, ci să se afirme — în acea zi, dragostea va deveni pentru ea , cât despre om, izvor de viață și nu de pericol de moarte. Între timp, iubirea reprezintă, în cea mai emoționantă formă a sa, blestemul care se întinde grav asupra femeii închise în universul feminin – femeie mutilată, insuficientă pentru ea însăși.”
38. „Este perfect firesc ca viitoarea femeie să se simtă indignată de limitările impuse de sexul ei. Adevărata întrebare nu este de ce ar trebui să le respingă, problema este mai degrabă să înțeleagă de ce le acceptă.”
39. „Dacă vreau să mă definesc, mai întâi trebuie să spun: „Sunt o femeie” – toate celelalte afirmații vor apărea din acest adevăr de bază. Un bărbat nu începe niciodată prin a se afirma ca un individ de un anumit sex – că este un bărbat este evident.”
40. „Nici o femeie nu ar trebui să fie autorizată să stea acasă pentru a-și crește copiii. Societatea ar trebui să fie total diferită. Femeile nu ar trebui să aibă acea alegere, tocmai pentru că, dacă există o astfel de alegere, prea multe femei o vor face pe aceea. Este o modalitate de a forța femeile într-o anumită direcție.”
41. „Fiecare dintre noi este responsabil pentru tot și față de fiecare ființă umană.”
42. „A emancipa o femeie înseamnă a refuza să o îngrădești în relațiile pe care le poartă cu bărbatul, nu a i le nega. Lasă-o să aibă existența ei independentă și ea va continua, totuși, să existe și pentru el. Recunoscându-se reciproc ca subiecți, fiecare va rămâne totuși pentru celălalt. Reciprocitatea relațiilor lor nu va înlătura miracolele – dorința, posesia, iubirea, visul, aventura – realizate de împărțirea ființelor umane în două categorii separate; iar cuvintele care ne mișcă — dăruind, cucerind, unind — nu își vor pierde sensul. Dimpotrivă, atunci când abolim sclavia jumătate din umanitate, împreună cu întregul sistem de ipocrizie pe care îl implică, atunci „diviziunea” umanității își va dezvălui semnificația autentică, iar cuplul uman își va găsi adevărata formă.”
43. „Se spunea că am refuzat să acord vreo valoare instinctului matern și iubirii. Nu a fost așa. Am cerut pur și simplu ca femeile să le experimenteze în mod sincer și liber.”
44. „Apărarea adevărului nu este ceva ce se face din simțul datoriei sau pentru a atenua complexele de vinovăție, ci este o recompensă în sine.”
Citește și: Citate femei puternice Citate

Simone de Beauvoir despre împărțirea sexelor

45. „Plăcerea sexuală la femeie este un fel de vrajă magică — cere abandon complet — dacă cuvintele sau mișcările se opun magiei mângâierii, vraja este ruptă.”
46. ​​„Că copilul este scopul suprem al femeii este o afirmație care are exact valoarea unui slogan publicitar.”
47. „A fi feminin înseamnă a te arăta slab, inutil, pasiv și docil. Fata nu trebuie doar să se îmbrace și să se îmbrace, ci și să-și reprime spontaneitatea și să-i înlocuiască grația și farmecul pe care i-au fost învățați de surorile ei mai mari. Orice autoafirmare îi va îndepărta feminitatea și seductivitatea.”
48. „Când un individ este ținut într-o situație de inferioritate, adevărul este că devine inferior.”
49. „Adevărul este că, la fel cum, din punct de vedere biologic, masculii și femelele nu sunt niciodată victime unul altuia, ci ambele victime ale speciei – tot așa bărbatul și soția suferă împreună opresiunea unei instituții pe care nu au creat-o. Dacă se afirmă că bărbații asupresc femeile, soțul este indignat – simte că el este cel care este asuprit – și el este; dar adevărul este că codul masculin – este societatea dezvoltată de bărbați și în interesul lor – a stabilit situația femeii într-o formă care este în prezent o sursă de chin pentru ambele sexe”.
50. „Înțelegerea reciprocă a femeilor vine din faptul că se identifică una cu cealaltă – dar din același motiv, fiecare este împotriva celorlalte.”
51. „Două ființe separate, în circumstanțe diferite, față în față în libertate și căutând justificarea existenței lor una prin cealaltă, vor trăi întotdeauna o aventură plină de riscuri și promisiuni.”
52. „Puterea pe care o exercită nu este mai dictatorială decât a fost, de exemplu, a lui Roosevelt.”
53. „Eram doi, iar relația noastră avea să reziste atâta timp cât am rezistat noi. Dar nu a putut compensa în totalitate bogățiile trecătoare pe care le aveau din întâlnirile cu diferiți oameni.”
54. „Toți idolii făcuți de om, oricât de înfricoșători ar fi, sunt de fapt subordonați lui și de aceea el va avea întotdeauna în puterea lui să-i distrugă.”
55. „Pentru că suntem separați, totul ne separă, chiar și eforturile noastre de a ne alătura.”
56. „Categoria „celălalt” este la fel de originală ca și conștiința însăși. Dualitatea dintre „sine” și „altul” se regăsește în cele mai primitive societăți, în cele mai vechi mitologii. Diviziunea nu a intrat întotdeauna în categoria împărțirii sexelor.”
57. „Omul nu se naște geniu, devine geniu; iar situația feminină a făcut până în prezent acest lucru practic imposibil.”
58. „Nimeni nu are dreptul să se hotărască în avans despre viitor.”
59. „Adevărul este, totuși, că atunci când doi indivizi se detestă unul pe celălalt în timp ce nu se pot înțelege unul fără celălalt, nu este dintre toate relațiile umane – cea mai adevărată și mai emoționantă – ci mai degrabă, cea mai jalnică.”

Citate Simone de Beauvoir despre virilitate și superioritate masculină
60. „Un bărbat se atașează de o femeie, nu pentru a se bucura de ea, ci pentru a se bucura de sine.”
61. „Ce ar avea prințul fermecător de ocupație dacă nu ar fi trebuit să trezească Frumoasa Adormită

62. „Aceasta a fost întotdeauna o lume a bărbaților și niciunul dintre motivele care au fost oferite în explicație nu mi s-a părut adecvat.”
63. „Cel mai mediocru dintre bărbați se simte semizeu în comparație cu femeile.”
64. „Întreaga istorie feminină a fost făcută de om. La fel ca în America, nu există nicio problemă cu negrul, ci mai degrabă o problemă albă; la fel cum antisemitismul nu este o problemă evreiască, este problema noastră; așa că problema femeii a fost întotdeauna o problemă a bărbaților.”
65. „Dacă vor să flirteze sau să inițieze o prietenie, ar trebui să evite cu grijă să dea impresia că iau inițiativa. Bărbaților nu le plac bărbații, nici ciorapii albaștri, nici femeile gânditoare. Prea multă îndrăzneală, cultură, inteligență sau caracter îi sperie.”
66. „A prinde un soț este o artă, a-l ține în brațe este o slujbă.”
67. „Am văzut ce văluri poetice sunt aruncate peste poverile ei monotone de menaj și maternitate – în schimbul libertății ei, ea a primit falsele comori ale „feminității” ei. Balzac ilustrează foarte bine această manevră sfătuindu-l pe bărbat să o trateze ca pe o sclavă în timp ce o convinge că este regină. Mai puțin cinici, mulți bărbați încearcă să se convingă că ea este cu adevărat privilegiată.”
68. „Tații nu au niciodată exact fiicele pe care le doresc pentru că ei inventează o noțiune căreia fiicele trebuie să se conformeze.”
69. „Legiuitorii, preoții, filozofii, scriitorii și oamenii de știință s-au străduit să arate că poziția subordonată a femeii este voită în cer și avantajoasă pe pământ.”
70. „Omul nu trebuie să încerce să risipească ambiguitatea ființei sale, ci, dimpotrivă, să accepte sarcina de a o realiza.”
71. „În orice caz, cu cât trăsăturile și proporțiile unei femei par mai artificiale, cu atât ea a încântat mai mult inima bărbatului, pentru că părea să scape de metamorfoza lucrurilor naturale.”
72. „Ea este definită şi diferenţiată cu referire la om, iar nu el cu referire la ea — ea este incidentală, neesenţialul, spre deosebire de esenţial. El este subiectul, el este „absolutul”, ea este „celălalt.”
73. „Dorința masculină este atât de mult o ofensă, cât și un compliment.”
74. „Dacă atât de puține genii feminine se găsesc în istorie, este pentru că societatea le neagă orice mijloc de exprimare.”

Citate Simone de Beauvoir despre căsătorie și femei

75. „De ce un bărbat mai degrabă decât altul
Era ciudat. Te trezești implicat cu un tip pe viață doar pentru că el a fost cel pe care l-ai cunoscut când aveai nouăsprezece ani.”
76. „Blestemul care stă asupra căsătoriei este că, de prea multe ori, indivizii sunt uniți mai degrabă în slăbiciunea lor decât în ​​puterea lor, fiecare cerând de la celălalt în loc să găsească plăcere în a dărui.”
77. „Un cuplu care continuă să trăiască împreună doar pentru că așa au început, fără niciun alt motiv – în asta ne transformam

78. „Ești unică, ca toate celelalte femei.”
79. „Femeile sunt închise într-o bucătărie sau într-un budoir și se exprimă uimirea că orizontul ei este limitat. Aripile ei sunt tăiate și este deplorabil că nu poate zbura. Să i se deschidă viitorul și nu va mai fi obligată să zăbovească în prezent.”
80. „Ideea nu este ca femeile pur și simplu să ia puterea din mâinile bărbaților, deoarece asta nu ar schimba nimic în lume, este vorba tocmai de a distruge această noțiune de putere.”
81. „Nu trebuia să caute dincolo de ea însăși sensul vieții ei.”
82. „Nu ne vom lăsa intimidați de numărul și violența atacurilor împotriva femeilor și nici nu ne vom lăsa păcăliți de laudele egoiste aduse de „femeia adevărată””
. iarba, iar gazonul era o pădure uriașă monotonă de mii de lame verzi, toate egale, toate la fel, ascunzând lumea una de cealaltă. Îndurerată, ea s-a gândit: „Nu vreau să fiu doar un alt fir de iarbă”.
84. „Tânăra se aruncă în lucruri cu ardoare, pentru că nu este încă lipsită de transcendența ei. Iar faptul că nu realizează nimic, că nu este nimic, va face ca impulsurile ei să fie cu atât mai pasionale. Golită și nelimitată, ea caută din neantul ei să obțină totul.”

Citate Simone de Beauvoir despre opresiune

85. „Bărbații de astăzi par să simtă mai acut ca niciodată paradoxul stării lor. Ei știu că sunt scopul suprem căruia ar trebui să fie subordonată orice acțiune, dar exigențele acțiunii îi obligă să se trateze unul pe altul ca instrumente sau obstacole, ca mijloace.”
86. „Unul dintre beneficiile pe care opresiunea le asigură asupritorului este că cel mai umil dintre ei se simte superior.”
87. „Opresiunea încearcă să se apere prin utilitatea sa.”
88. „Asuprind, cineva devine asuprit”.
89. „A dori să interzici unui om de la eroare înseamnă a-i interzice să-și împlinească propria existență, înseamnă a-l priva de viață.”

Citate Simone de Beauvoir despre adevăruri care vă vor pălmui în față

90. „Pensia poate fi privită fie ca o vacanță prelungită, fie ca o respingere – o ființă aruncată la gunoi.”
91. „În fața unui obstacol imposibil de depășit, încăpățânarea este o prostie.”
92. „„Slăbiciunea” este slăbiciune numai în lumina obiectivelor pe care omul și le stabilește, a instrumentelor de care dispune și a legilor pe care le impune.”
93. „A te abține de la politică este, în sine, o atitudine politică.”
94. „A picta, a scrie, a se angaja în politică – acestea nu sunt doar „sublimări” – aici avem scopuri care sunt dorite de dragul lor. A nega aceasta înseamnă a falsifica toată istoria omenirii.”
95. „Cu cât stăpânirea lor asupra lumii este mai răspândită, cu atât se trezesc zdrobiți de forțe incontrolabile. Deși sunt stăpâni ai bombei atomice, totuși ea este creată doar pentru a-i distruge.”
96. „Nu dând viață, ci riscând viața, omul este ridicat deasupra animalului. De aceea superioritatea a fost acordată umanității, nu sexului care dă naștere, ci celui care ucide.”
97. „Ce ar trebui să fie o societate pentru ca în ultimii săi ani, un bărbat să fie încă bărbat

98. „Oamenii par să creadă că dacă îți ții capul gol, automat îți umpli mingile.”
99. „Scriitorul originalității, dacă nu este mort, este întotdeauna șocant, scandalos – noutatea deranjează și respinge.”

Citate Simone de Beauvoir care vă vor oferi o înțelegere mai profundă a vieții

100. „Viața este ocupată atât în ​​a se perpetua, cât și în a se depăși. Dacă tot ceea ce face este să se mențină, atunci a trăi înseamnă doar a nu muri.”
101. „Vreau ca această aventură care este contextul vieții mele să continue fără sfârșit.”
102. „În cunoașterea condițiilor reale ale vieții noastre trebuie să ne extragem puterea de a trăi și motivele noastre de a trăi.”
103. „Conștiința de sine nu este cunoaștere, ci o poveste pe care o spuneți despre sine.”
104. „Orice succes ascunde o capitulare.”
105. „Cred că acolo unde greșești este că îți imaginezi că motivele tale de a trăi ar trebui să cadă asupra ta, gata făcute din rai. În timp ce, trebuie să le găsim singuri.”
106. „Întreaga lume nu a fost altceva decât un exil fără speranță de întoarcere.”
107. „Nu există nicio justificare pentru existența prezentă, în afară de expansiunea ei într-un viitor deschis la nesfârșit.”
108. „Trăsătura caracteristică a oricărei etici este de a considera viața umană ca un joc care poate fi câștigat sau pierdut și de a învăța pe om mijloacele de a câștiga.”
109. „Misterul nu este niciodată mai mult decât un miraj care dispare pe măsură ce ne apropiem pentru a-l privi.”
110. „Comuniștii, urmând lui Hegel, vorbesc despre umanitate și viitorul ei ca pe o individualitate monolitică. Am atacat această iluzie.”
111. „Timpul începe să curgă din nou.”
112. „În prezent, există încă multe doctrine care aleg să lase în umbră – anumite aspecte tulburătoare ale unei situații prea complexe. Dar încercarea lor de a ne minți este în zadar. Lașitatea nu plătește.”
113. „Încă de la început, existențialismul s-a definit ca o filozofie a ambiguității.”
114. „Nu trebuie să confundăm prezentul cu trecutul. În ceea ce privește trecutul, nu mai sunt posibile acțiuni.”

Citate Simone de Beauvoir despre dragoste și unele fapte personale

115. „Cuvântul „dragoste” nu are în niciun caz același sens pentru ambele sexe și aceasta este una dintre cauzele gravelor neînțelegeri care le împart.”
116. „Fericirea este o vocație mai rară decât cred oamenii.”
117. „Tinerețea și ceea ce italienii numesc atât de frumos „rezistență” – vigoarea, focul care îți permite să iubești și să creezi – când ai pierdut asta, ai pierdut totul.”
118. „Este atât de obositor să urăști pe cineva pe care îl iubești.”
119. „Am încercat să te iubesc mai puțin. Nu am putut.”
120. „Dacă aș avea amnezie, aș fi aproape ca ceilalți bărbați. Poate chiar aș fi în stare să te iubesc.”
121. „Dragostea este atunci renunțarea la orice stăpânire, la orice confuzie.”
122. „Fii iubit, fii admirat, fii necesar — ​​fii cineva.”
123. „Am fost făcut pentru o altă planetă cu totul. Am greșit drumul.”
124. „Nu vedeam niciun motiv să fiu trist. Doar că mă face nefericit să nu mă simt fericit.”
125. „Unele lucruri pe care le-am iubit au dispărut. Mi s-au dat multe altele.”
126. „‎O zi în care nu scriu lasă un gust de cenuşă.”
127. „Tragediile sunt în regulă pentru o vreme — ești îngrijorat, ești curios, te simți bine. Și apoi devine repetitiv, nu avansează, devine îngrozitor de plictisitor. Este atât de plictisitor, chiar și pentru mine.”
128. „Dar toată ziua, m-aș antrena să gândesc, să înțeleg, să critic, să mă cunosc – căutam adevărul absolut – această preocupare nu încuraja tocmai conversația politicoasă.”
129. „Mi-a plăcut foarte mult fraza lui Lagneau: „Nu mă mângâie decât în ​​disperarea mea absolută.””

Citate Simone de Beauvoir despre libertate, artă și corp
130. „Fără îndoială, este mai confortabil să înduri sclavia oarbă decât să lucrezi pentru eliberarea cuiva – și morții sunt mai potriviti pământului decât cei vii.”
131. „A te dori moral și a te dori liber sunt una și aceeași decizie.”
132. „Fiecare individ preocupat de a-și justifica existența simte că existența lui implică o nevoie nedefinită de a se transcende pe sine – de a se angaja în proiecte liber alese.”
133. „Libertatea este izvorul din care izvorăsc toate semnificațiile și toate valorile. Este condiția originală a oricărei justificări a existenței.”
134. „A voia libertatea și voința de a dezvălui ființa sunt una și aceeași alegere. Prin urmare, libertatea face un pas pozitiv și constructiv care face ca ființele să treacă la existență într-o mișcare care este în mod constant depășită.”
135. „Arta este o încercare de a integra răul.”
136. „Arta, literatura și filosofia sunt încercări de a întemeia lumea din nou pe o libertate umană.”
137. „La Platon, arta este mistificare pentru că există raiul ideilor, dar în domeniul pământesc, toată glorificarea pământului este adevărată de îndată ce este realizată.”
138. „Trupul este instrumentul stăpânirii noastre asupra lumii”.
139. „Întrucât „celălalt” din noi este cel care este bătrân, este firesc ca revelația veacului nostru să vină la noi din afară – de la alții. Nu o acceptăm de bunăvoie.”

Citate Simone de Beauvoir despre moarte
140. „Bătrânețea, mai degrabă decât moartea, trebuie pusă în contrast cu viața. Bătrânețea este parodia vieții, în timp ce moartea transformă viața într-un destin – într-un fel, o păstrează dându-i dimensiunea absolută. Moartea distruge timpul.”
141. „Astăzi, însă, ne este greu să trăim pentru că suntem atât de înclinați să depășim moartea.”
142. „O cucerire de acest fel nu se termină niciodată – contingența rămâne și, pentru a-și afirma voința, omul este chiar obligat să stârnească în lume ultrajul pe care nu-l dorește. Dar acest element de eșec este o condiție a vieții sale – nu se poate visa niciodată să-l elimine fără a visa imediat la moarte.”
143. „Nenorocirea este că, deși toată lumea trebuie să vină la moarte, fiecare trăiește aventura în singurătate. Nu am părăsit-o niciodată pe Maman în acele ultime zile și totuși am fost profund separați de ea.”
144. „M-am dus să iau o poveste polițistă. Trebuie să ucizi timpul, dar timpul mă va ucide și pe mine – și acolo este echilibrul adevărat, prestabilit.”

Alte citate Simone de Beauvoir

145. „Există ceva în aerul New York-ului care face somnul inutil.”
146. „Nu ai avut niciodată încredere în el. Și dacă nu are încredere în sine, este pentru că se vede prin ochii tăi.”
147. „El și-a format propozițiile șovăielnic și apoi le-a aruncat asupra mea cu atâta forță încât am simțit că primesc un cadou de fiecare dată.”
148. „El a reflectat: „Cunosc multe tipuri diferite de oameni. Ceea ce vreau este să le arăt fiecăruia dintre ei cum sunt cu adevărat ceilalți. Auzi atât de multe minciuni!”
149. „Frazele gata făcute și ritualul etichetei îi erau necunoscute – atenția lui era pură improvizație și semăna cu micile invenții pe care le inspiră afecțiunea.”
150. „Orice război, orice revoluție, cere sacrificiul unei generații, al unei colectivități, de către cei care o întreprind.”
151. „Era încă o întrebare în ochii ei – una pe care nu-i plăcea să o pună în cuvinte.”
152. „Nu aplaudase, rămăsese aşezat, dar o privise fix. Din adâncul eternității, el se uitase la ea și Rosalind devenea nemuritoare. Dacă aș putea să-l cred, s-a gândit ea, dacă l-aș putea crede!”
153. „Nu mi-e frică niciodată, dar în cazul meu, nu este nimic de care să fiu mândru.”
154. „Când ne-am întâlnit Sartre și cu mine, nu doar mediile noastre s-au fuzionat, ci și soliditatea noastră – convingerea noastră individuală că suntem ceea ce am fost făcuți să fim.”
155. „Societatea, fiind codificată de bărbat, decretează că femeia este inferioară; ea poate înlătura această inferioritate numai distrugând superioritatea masculină”.
156. „Chiar dacă cineva nu este nici zadarnic, nici obsedat de sine, este atât de extraordinar să fii tu însuți – exact tu însuți și nimeni altcineva – și atât de unic, încât pare firesc să fii unic și pentru altcineva.”
157. „Ea nu s-ar schimba niciodată, dar într-o zi, la atingerea vârfului degetului, va cădea în praf.”
158. „Modul în care am abordat o întrebare, obiceiul meu de spirit, felul în care privesc lucrurile, ceea ce am considerat de la sine înțeles – toate acestea eram eu însumi și nu mi se părea că pot să o modific.”
159. „În ciuda atâtor minciuni încăpățânate, la fiecare clipă, la fiecare ocazie, adevărul iese la lumină, adevărul vieții și morții, al singurătății mele și al legăturii mele cu lumea, al libertății mele și al servituții mele, al nesemnificația și importanța suverană a fiecărui om și a tuturor oamenilor.”
160. „Mi-am dat seama că, chiar dacă am continua să vorbim până în Ziua Judecății, tot mi-aș găsi timpul prea scurt.”

Ești pro sau împotriva feminismului

Simone de Beauvoir s-a născut într-o familie bogată, dar la scurt timp după primul război mondial, familia ei a pierdut multă avere.
Discuțiile constante cauzate de dezechilibrul dintre standardele etice păgâne ale tatălui ei și învățăturile convenționaliste ale mamei ei sunt cele care au modelat-o să devină o intelectuală.
Ea a studiat filozofia politică, care este unul dintre principalele motive pentru care s-a preocupat mai mult de problemele societale, decât de treburile ei personale.
Privind înapoi la experiențele ei, am putea spune cu adevărat de ce și cum a devenit imaginea unei femei împuternicite, intelectuale și puternic capabile.
Una dintre cele mai notabile lucrări ale ei, Al doilea sex, a subliniat modul în care societatea descrie femeile ca fiind întotdeauna inferioare bărbaților și le încurajează să se ridice și să nu se lase influențate de acest decor nedrept.
Simone de Beauvoir pledează pentru corectitudinea între bărbați și femei. Ea crede că făcând acest lucru, am putea obține un mod de viață mai bun și mai armonios.
Ați fost martor sau ați experimentat aceste stereotipuri anti-feministe
. Sunteți de acord cu poziția ei.
Anunțați-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.