Iată 160 dintre cele mai notabile citate Art of War, care includ cele mai bune lecții de leadership și strategie de la Sun Tzu — cel mai cunoscut general și strateg de război chinez care a influențat filozofia și gândirea militară a lumii.
Așadar, dacă sunteți în căutarea unor piese de înțelepciune pe care le puteți aplica în viața voastră, atunci asigurați-vă că consultați aceste citate cu lecții care au rezistat timpului.
Citiți mai jos colecția completă.
Și nu ratați aceste citate de război și citate Sun Tzu.

Cele mai bune citate despre arta războiului

1. „În mijlocul haosului, există și oportunități.”
2. „Tratează-ți oamenii ca pe propriii tăi fii iubiți și ei te vor urma în valea cea mai adâncă.”
3. „Deci, în război, calea este să eviți ceea ce este puternic și să loviți în ceea ce este slab.”
4. „Lasă-ți planurile să fie întunecate și de nepătruns ca noaptea, iar când te miști, cazi ca un fulger.”
5. „Războinicii victorioși înving mai întâi și apoi intră în război, în timp ce războinicii învinși merg mai întâi la război și apoi caută să învingă.”
6. „Angajați oamenii cu ceea ce se așteaptă; este ceea ce sunt capabili să discerne și să confirme proiecțiile lor. Îi instalează în tipare previzibile de răspuns, ocupându-le mintea în timp ce aștepți momentul extraordinar, ceea ce ei nu pot anticipa.”
7. „Arta războiului este de o importanță vitală pentru stat. Este o chestiune de viață și de moarte – un drum fie spre siguranță, fie spre ruină. Prin urmare, este un subiect de anchetă care în niciun caz nu poate fi neglijat.”
8. „Arăți slab când ești puternic și puternic când ești slab.”
9. „Excelența supremă constă în înfrângerea rezistenței inamicului fără a lupta.”
10. „Dacă cunoști inamicul și te cunoști pe tine însuți, nu trebuie să te temi de rezultatul a o sută de bătălii. Dacă te cunoști pe tine însuți, dar nu pe dușman, pentru fiecare victorie obținută vei suferi și o înfrângere. Dacă nu cunoști nici inamicul, nici pe tine însuți, vei ceda în fiecare luptă.”
11. „Nu există niciun exemplu de națiune care să beneficieze de un război prelungit.”
12. „Când suntem capabili să atacăm, trebuie să părem incapabili; atunci când ne folosim forțele, trebuie să părem inactivi; când suntem aproape, trebuie să facem dușmanului să creadă că suntem departe; când departe, trebuie să-l facem să creadă că suntem aproape”.
13. „Mișcă-te repede ca vântul și strâns format ca lemnul. Atacă ca focul și fii nemișcat ca muntele.”
14. „Când inamicul este relaxat, fă-l să se chinuie. Când sunt pline, înfometați-le. Când s-au stabilit, fă-i să se miște.”
15. „Cea mai mare victorie este aceea care nu necesită luptă.”
16. „Dacă inamicul tău este în siguranță în toate punctele, fii pregătit pentru el. Dacă are o putere superioară, ocoliți-l. Dacă adversarul tău este temperamental, încearcă să-l enervezi. Prefă-te că ești slab, ca să devină arogant. Dacă se liniștește, nu-i da odihnă. Dacă forțele lui sunt unite, separați-le. Dacă suveranul și supusul sunt de acord, împărțiți între ei.”
17. „Când înconjurați o armată, lăsați o priză liberă. Nu apăsa prea tare un dușman disperat.”
18. „Pericolul are un efect de încurajare.”
19. „Întinde momeli pentru a ademeni inamicul. Prefă-te dezordine și zdrobește-l.”

Arta războiului Citate despre strategii și progrese

20. „Fii extrem de subtil chiar și până la lipsă de formă. Fii extrem de misterios chiar și până la zgomot. Astfel, poți fi directorul destinului adversarului.”
21. „Războinicul înțelept evită bătălia.”
22. „Întregul secret constă în a deruta inamicul, astfel încât el să nu poată înțelege intenția noastră reală.”
23. „Atacul este secretul apărării; apărarea este planificarea unui atac.”
24. „Atacați-l acolo unde nu este pregătit, arătați acolo unde nu sunteți așteptați.”
25. „Mistifică, induce în eroare și surprinde inamicul.”
26. „Când armata voastră a trecut granița, ar trebui să vă ardeți bărcile și podurile pentru a le face tuturor clar că nu aveți chef de acasă.”
27. „Planifică ceea ce este dificil în timp ce este ușor, fă ceea ce este mare când este mic.”
28. „Nu înghiți momeala oferită de inamic. Nu interferați cu o armată care se întoarce acasă.”
29. „Se poate cunoaște starea unei armate întregi din comportamentul unui singur om.”
30. „Acțiunea puternică înseamnă antrenamentul corpului fără a fi împovărat de corp, exersarea minții fără a fi folosită de minte, lucrul în lume fără a fi afectat de lume, îndeplinirea sarcinilor fără a fi obstrucționat de sarcini.”
31. „Locul în care intenționăm să luptăm nu trebuie făcut cunoscut; căci atunci inamicul va trebui să se pregătească împotriva unui posibil atac în mai multe puncte diferite.”
32. „Întărind fiecare parte, el slăbește fiecare parte.”
33. „Toți oamenii pot vedea tactica prin care eu cuceresc, dar ceea ce nimeni nu poate vedea este strategia din care evoluează victoria.”
34. „Dacă dorim să smulgem un avantaj inamicului, nu trebuie să ne fixăm mintea numai asupra acestui lucru, ci trebuie să permitem posibilitatea ca inamicul să ne facă și un anumit rău și să lăsăm acest lucru să intre ca un factor în calculele noastre. ”
35. „Aceste dispozitive militare care conduc la victorie nu trebuie divulgate în prealabil.”
36. „De aceea, conducătorul iscusit supune trupele inamicului fără nicio luptă; le cucerește orașele fără să le asedieze; el răstoarnă împărăția lor fără operațiuni îndelungate pe câmp”.
37. „Mai întâi, puneți planuri care să asigure victoria și apoi conduceți armata la luptă; dacă nu vei începe cu stratageme, ci te vei baza doar pe forța brută, victoria nu va mai fi asigurată.”
38. „Dacă dorim să luptăm, inamicul poate fi forțat la o luptă chiar dacă este adăpostit în spatele unui meterez înalt și a unui șanț adânc. Tot ce trebuie să facem este să atacăm un alt loc pe care va fi obligat să-l elibereze.”
39. „Atunci, la început, arată timiditatea unei fecioare până când dușmanul îți dă o deschidere. După aceea, emulează rapiditatea unui iepure care alergă și va fi prea târziu pentru ca inamicul să ți se opună.”
40. „Când o forță invadatoare traversează un râu în marșul său înainte, nu înainta pentru a-l întâlni în mijlocul cursului. Cel mai bine va fi să lăsați jumătate din armată să treacă și apoi să vă aruncați atacul.”
41. „Pe teren deschis, nu încerca să blochezi calea inamicului. Pe terenul autostrăzilor care se intersectează, unește-ți mâna aliaților tăi.”
42. „Este regula în război, dacă forțele noastre sunt zece față de cea a dușmanului, să-l înconjoare; dacă cinci la unu, să-l atace; dacă este de două ori mai numeros, să ne împărțim armata în două”.
43. „Deci, luptătorul iscusit se pune într-o poziție care face înfrângerea imposibilă și nu pierde momentul pentru a învinge inamicul.”
44. „Apa își modelează cursul în funcție de natura pământului pe care curge; soldatul își realizează victoria în raport cu dușmanul cu care se confruntă.”
45. „Cunoașterea dispozițiilor inamicului poate fi obținută numai de la alți oameni.”
46. ​​„Măriți adversarii, făcându-i să vă răspundă; atunci le poți observa formele de comportament și dacă sunt ordonate sau confuze.”
47. „Armele sunt instrumente nefavorabile, nu instrumentele iluminatului. Când nu ai de ales decât să le folosești, cel mai bine este să fii calm și liber de lăcomie și să nu sărbătorești victoria. Cei care sărbătoresc victoria sunt însetați de sânge, iar cei însetați de sânge nu se pot descurca cu lumea.”
48. „Limbajul violent și conducerea înainte ca la atac sunt semne că se va retrage.”
49. „Calitatea deciziei este ca o lovitură la timp a unui șoim care îi permite să lovească și să-și distrugă victima.”

Arta războiului Citate despre conducere și autoritate

50. „Astfel, expertul în luptă mișcă inamicul și nu este mișcat de el.”
51. „Sunt drumuri care nu trebuie urmate, armate care nu trebuie atacate, orașe care nu trebuie asediate, poziții care nu trebuie contestate, porunci ale suveranului care nu trebuie respectate.”
52. „Rezultate mari pot fi obținute cu forțe mici.”
53. „Dacă soldații sunt pedepsiți înainte de a se atașa de tine, nu se vor dovedi supuși; iar dacă nu sunt supuși, atunci vor fi practic inutile. Dacă, când soldații s-au atașat de tine, pedepsele nu sunt aplicate, ele vor fi tot inutile.”
54. „Nu vă mișcați decât dacă vedeți un avantaj; nu folosi trupele tale decât dacă există ceva de câștigat; lupta nu decât dacă poziția este critică.”
55. „Nu repeta tacticile care ți-au adus o singură victorie, ci lasă metodele tale să fie reglementate de o varietate infinită de circumstanțe.”
56. „Numai conducătorul luminat și generalul înțelept sunt cei care vor folosi cea mai înaltă inteligență a armatei în scopuri de spionaj și, prin aceasta, obțin rezultate mari.”
57. „De aceea, un comandant care avansează fără să se gândească să câștige faima personală și se retrage în ciuda unei anumite pedepse, a cărui singură preocupare este să-și protejeze poporul și să promoveze interesele conducătorului său, este comoara națiunii.”
58. „Dacă este generos cu ei și totuși ei nu fac ce le spune; dacă îi iubește și totuși ei nu ascultă de poruncile lui; dacă este atât de nedisciplinat cu ei, încât să nu-i poată pune în ordinea potrivită, vor fi ca niște copii răsfățați, care nu pot fi folosiți deloc bine.”
59. „Dacă există tulburări în tabără, autoritatea generalului este slabă.”
60. „Când soldații de rând sunt prea puternici și ofițerii lor prea slabi, rezultatul este insubordonarea.”
61. „Luptătorii buni din vechime s-au pus mai întâi dincolo de posibilitatea înfrângerii și apoi au așteptat o oportunitate de a învinge inamicul.”
62. „Când generalul este slab și fără autoritate; când ordinele lui nu sunt clare și distincte; când nu există îndatoriri fixe atribuite ofițerilor și oamenilor, iar gradele sunt formate într-o manieră neglijentă și întâmplătoare, rezultatul este o dezorganizare totală.”
63. „Căci înțeleptului se bucură să-și stabilească meritul, curajosului îi place să-și arate curajul în acțiune, lacomului este rapid să profite de avantaje, iar omul prost nu se teme de moarte.”
64. „Cel mai bine este să-ți păstrezi propriul stat intact; a zdrobi statul inamic este doar cel mai bun al doilea.”
65. „Principiul pe care să conduci o armată este de a stabili un standard de curaj pe care trebuie să-l atingă toți.”
66. „Există cinci greșeli periculoase care pot afecta un general – imprudența, care duce la distrugere; lașitatea, care duce la captură; un temperament grăbit, care poate fi provocat de insulte; o delicatesă de onoare care este sensibilă la rușine; excesul de solicitare pentru oamenii lui, ceea ce îl expune la îngrijorare și necazuri.”
67. „Dacă nu profiti de ocazie pentru a avansa și a-i recompensa pe cei care merită, subordonații tăi nu îți vor îndeplini comenzile și va urma dezastrul.”
68. „Nu suntem apți să conducem o armată în marș decât dacă suntem familiarizați cu fața țării – munții și pădurile ei, capcanele și prăpăstiile sale, mlaștinile și mlaștinile sale.”
69. „Astfel, ceea ce permite suveranului înțelept și generalului bun să lovească și să cucerească și să realizeze lucruri dincolo de întinderea oamenilor obișnuiți, este preștiința.”
70. „Un lider conduce prin exemplu, nu prin forță.”
71. „Recompensele excesive sunt un semn de disperare. Pedepsele excesive sunt un semn de epuizare.”
72. „Generalul care câștigă o bătălie face multe calcule în tâmplă înainte de a da bătălia. Generalul care pierde o bătălie face doar puține calcule.”
73. „Prin metodă și disciplină se înțeleg ordonarea armatei în subdiviziunile sale corespunzătoare, gradările de grad în rândul ofițerilor, întreținerea drumurilor prin care proviziile pot ajunge în armată și controlul cheltuielilor militare”.
74. „Deci, în planurile conducătorului înțelept, considerațiile de avantaj și de dezavantaj vor fi amestecate împreună.”
75. „Am auzit că vechii foloseau arcuri și săgeți în avantajul lor.”
76. „Arta războiului ne învață să ne bazăm nu pe probabilitatea ca dușmanul să nu vină, ci pe propria noastră disponibilitate de a-l primi; nu pe șansa ca el să nu atace, ci mai degrabă pe faptul că ne-am făcut poziția inatacabilă.”
77. „Generalul, incapabil să-și stăpânească iritația, își va lansa oamenii la asalt ca niște furnici care roiesc, cu rezultatul că o treime dintre oamenii săi sunt uciși, în timp ce orașul rămâne încă necuprins. Acestea sunt efectele dezastruoase ale unui asediu.”
78. „Conducerea este o chestiune de inteligență, de încredere, umanitate, curaj și severitate.”
79. „Un semn al unui mare soldat este că luptă în propriile sale condiții sau nu luptă deloc.”

Arta războiului Citate despre câștiguri și învățare din pierderi
80. „Ceea ce anticii numeau un luptător inteligent este unul care nu numai că câștigă, dar excelează în a câștiga cu ușurință.”
81. „Cine este înțelept și pândește pe un dușman care nu este, va fi biruitor”.
82. „Cunoașterea dușmanului vă permite să luați ofensiva; a te cunoaște pe tine însuți îți permite să stai în defensivă.”
83. „El va câștiga cine, s-a pregătit și așteaptă să ia inamicul nepregătit.”
84. „Se conformează tacticii inamicului până când se oferă o oportunitate favorabilă. Apoi, vino și angajează-te într-o bătălie care se va dovedi decisivă.”
85. „Oportunitatea de a învinge inamicul este oferită de inamicul însuși.”
86. „Cele mai mari calamități care se întâmplă asupra unei armate apar din ezitare.”
87. „Poți fi sigur că reușești în atacurile tale dacă ataci doar locurile care nu sunt apărate.”
88. „Poți asigura siguranța apărării tale dacă ții doar poziții care nu pot fi atacate.”
89. „Cine este primul pe câmp și așteaptă venirea vrăjmașului, va fi proaspăt pentru luptă; oricine este al doilea pe teren și trebuie să se grăbească la luptă va sosi epuizat.”
90. „Nefericită este soarta celui care încearcă să-și câștige bătăliile și să reușească atacurile sale fără a cultiva spiritul de întreprindere; pentru că rezultatul este pierdere de timp și stagnare generală.”
91. „Cel care se bazează numai pe măsuri războinice va fi exterminat; cel care se bazează numai pe măsuri pașnice va pieri”.
92. „Atâta timp cât victoria poate fi obținută, graba proastă este de preferată dilatorie inteligentă.”
93. „Astfel, în război, strategul învingător caută luptă doar după ce victoria este câștigată; pe când cel care este sortit să învingă mai întâi luptă și apoi caută victoria.”
94. „Să începi prin fanfașă, dar apoi să te sperii de numărul inamicului, arată o lipsă supremă de inteligență.”
95. „Cei pricepuți în luptă nu se înfurie, cei pricepuți să învingă nu se tem. Astfel, cei înțelepți câștigă înainte de a lupta, în timp ce ignoranții luptă pentru a câștiga.”
96. „Își câștigă bătăliile fără a greși.”
97. „A nu greși este ceea ce stabilește certitudinea victoriei, pentru că înseamnă cucerirea unui inamic deja învins.”
98. „În război, practică disimularea și vei reuși.”
99. „Când te angajezi într-o luptă propriu-zisă, dacă victoria întârzie să vină, atunci armele oamenilor vor deveni plictisitoare și ardoarea lor va fi atenuată. Dacă asediezi un oraș, îți vei epuiza puterile.”
100. „Cel care vede doar ceea ce este evident, își câștigă cu greu luptele; cel care privește sub suprafața lucrurilor, câștigă cu ușurință.”
101. „Există trei căi de oportunitate – evenimente, tendințe și condiții. Când oportunități apar prin evenimente, dar nu poți răspunde, nu ești inteligent. Când oportunitățile devin active printr-o tendință și totuși nu poți face planuri, nu ești înțelept. Când oportunități apar prin condiții, dar nu poți să le acționezi, nu ești îndrăzneț.”
102. „Conducătorul desăvârșit cultivă Legea Morală și respectă cu strictețe metoda și disciplina; astfel, este în puterea lui să controleze succesul.”
103. „Rapiditatea este esența războiului.”
104. „Interziceți cu totul prevestirile. Îți poți prezice viitorul cel mai bine controlându-l tu însuți, nu având încredere în noroc sau soartă pentru a-l controla.”
105. „Dificultatea manevrei tactice constă în transformarea smecherului în direct, iar nenorocirea în câștig.”
106. „Secretul de a obține o muncă de succes de la oamenii tăi instruiți constă într-o singură coajă – în claritatea instrucțiunilor pe care le primesc.”
107. „Numai cel care cunoaște în detaliu relele războiului este cel care poate înțelege în detaliu modul profitabil de a-l duce mai departe.”
108. „Fie ca rapiditatea ta să fie cea a vântului, compactitatea ta cea a pădurii.”
109. „Cine dorește să lupte trebuie mai întâi să socotească costul.”

Arta războiului Citate despre stat și război

110. „Mânia se poate transforma în timp în bucurie; vexarea poate fi urmată de conținut. Dar o împărăție care a fost distrusă odată nu va mai putea fi niciodată; nici morții nu pot fi readuși la viață”.
111. „Este ușor să-ți iubești prietenul, dar uneori cea mai grea lecție de învățat este să-ți iubești dușmanul.”
112. „Nu te aventurezi niciodată, nu câștigi niciodată!”
113. „Recompensele pentru servicii bune nu trebuie amânate nici măcar o zi.”
114. „De aceea, așa cum apa nu păstrează o formă constantă, tot așa în război nu există condiții constante.”
115. „Dacă lupți cu toată puterea, există o șansă de viață; în timp ce moartea este sigură dacă te agăți de colțul tău.”
116. „Ascunde-ți dispozițiile și starea ta va rămâne secretă, ceea ce duce la biruință; arată-ți dispozițiile, iar starea ta va deveni patentă, ceea ce duce la înfrângere.”
117. „Succesul în război se obține prin adaptarea cu grijă la scopul inamicului.”
118. „Când priveliștea este strălucitoare, aduceți-o înaintea ochilor lor; dar nu le spune nimic când situația este sumbră.”
119. „Nu putem intra în alianțe până când nu cunoaștem planurile vecinilor noștri.”
120. „Nu există mai mult de cinci culori primare, dar, în combinație, produc mai multe nuanțe decât s-au putut vedea vreodată.”
121. „A ridica un păr de toamnă nu este semn de mare putere; a vedea soarele și luna nu este un semn de vedere ascuțită; a auzi zgomotul tunetului nu este un semn de ureche iute.”
122. „Nici un conducător nu ar trebui să pună trupe pe câmp doar pentru a-și satisface propria splina; Niciun general nu ar trebui să ducă o bătălie pur și simplu din nerăbdare.”
123. „A sta în defensivă indică o putere insuficientă; atac, o supraabundență de forță.”
124. „Fii sever în camera de consiliu. Nu arătați slăbiciune și insistați ca planurile voastre să fie ratificate de suveran, astfel încât să puteți controla situația.”
125. „Tot războiul se bazează pe înșelăciune.”
126. „În teren dificil, apăsați mai departe; în pământ înconjurat, pune la cale stratageme; pe pământul morții, luptă.”
127. „Soldații capturați trebuie tratați cu amabilitate și păstrați.”
128. „Relațiile oportuniste cu greu pot fi menținute constante.”
129. „Răsărirea păsărilor în zborul lor este semnul unei ambuscade. Fiarele speriate indică faptul că urmează un atac brusc.”
130. „Un guvern nu trebuie să mobilizeze o armată din mânie, liderii militari nu ar trebui să provoace război din mânie. Acționați când este benefic să faceți acest lucru, renunțați dacă nu.”
131. „Acolo unde sunt războaie repetate, poporul este slăbit; când obțin victorii repetate, conducătorii devin trufași. Lăsați conducătorii trufași să comandă oamenilor slăbiți și rară este națiunea care nu va pieri ca urmare.”
132. „Unii oameni cred că insuficiența înseamnă slăbiciune și surplus înseamnă putere, dar această impresie este greșită.”
133. „Nu există niciun caz în care o țară a beneficiat de un război prelungit.”
134. „Din nou, dacă campania este prelungită, resursele statului nu vor fi egale cu încordarea.”
135. „Oamenii fiind priviți ca parte esențială a statului, iar hrana ca raiul poporului – nu este corect ca cei care dețin autoritate să le prețuiască și să aibă grijă de ambele

136. „Nici nu este apogeul excelenței dacă tu luptă și cucerește și tot imperiul spune: „Bravo!”
137. „Este mai bine să recucerești o armată întreagă decât să o distrugi, să capturezi un regiment, un detașament sau o companie întreagă decât să le distrugi.”
138. „Există cinci lucruri care rănesc oamenii — există oficiali locali care folosesc funcțiile publice în beneficiul personal, profitând în mod necorespunzător de autoritatea lor, ținând arme într-o mână și mijloacele de trai ale oamenilor în cealaltă, corupându-le funcțiile și sângerând oameni.”
139. „Calea înseamnă a induce oamenii să aibă același scop ca și conducerea.”

Arta războiului Citate despre voința și puterea minții

140. „Unul poate ști cum să cucerească fără a fi capabil să o facă.”
141. „Turnește-l și învață principiul activității sau inactivității sale. Forțați-l să se dezvăluie, pentru a-și afla punctele vulnerabile.”
142. „Gândește și deliberează înainte de a face o mișcare.”
143. „Vitejia fără chibzuință, îl face pe om să lupte orbește și cu disperare ca un taur nebun. Un astfel de adversar nu trebuie să fie întâmpinat cu forță brută, ci poate fi atras într-o ambuscadă și ucis.”
144. „Dacă nu știi atât pe dușmanul tău, cât și pe tine însuți, sigur că vei fi în pericol.”
145. „Începe prin a prinde ceva pe care adversarul tău îl ține drag; atunci el va fi supus voinței tale.”
146. „Dezordinea a venit din ordine; frica a venit din curaj; slăbiciunea a venit din putere.”
147. „Cei pricepuţi să-l facă pe inamicul să se mişte o fac creând o situaţie căreia el trebuie să se conformeze; ei îl ademenesc cu ceva ce este sigur că îl va lua și, cu momeli de profit aparent, îl așteaptă cu putere.”
148. „Preștiința nu poate fi obținută de la fantome și spirite, nu poate fi obținută prin analogie, nu poate fi aflată prin calcul. Trebuie să fie obținut de la oameni, oameni care cunosc condițiile inamicului.”
149. „Scopul și scopul spionajului în toate cele cinci variante ale sale este cunoașterea inamicului; iar această cunoaștere nu poate fi derivată, în primă instanță, decât din spionul convertit. Prin urmare, este esențial ca spionul convertit să fie tratat cu cea mai mare liberalitate.”
150. „Cunoașterea profundă înseamnă a fi conștient de tulburare înainte de tulburare, a fi conștient de pericol înainte de pericol, a fi conștient de distrugere înainte de distrugere, a fi conștient de calamitate înainte de calamitate.”
151. „Fie că se află într-o poziție avantajoasă sau dezavantajoasă, starea opusă ar trebui să fie mereu prezentă în mintea ta.”
152. „Este războinicul lipsit de emoții, rezervat, calm și detașat cel care câștigă, nu cel fierbinte care caută răzbunare și nu cel ambițios care caută avere.”
153. „De aceea, combatantul deștept își impune voința inamicului, dar nu permite să i se impună voința inamicului”.
154. „Astfel, deși am auzit de graba stupidă în război, inteligența nu a fost niciodată asociată cu întârzieri mari.”
155. „Terenul pe care nu putem fi salvați de la distrugere decât luptând fără întârziere este un teren disperat.”
156. „Cunoașterea oamenilor de cinste, chiar și la distanță, nu adaugă flori în perioadele de căldură și nu își schimbă frunzele în perioadele de frig. Ea continuă să nu se estompeze în cele patru anotimpuri și devine din ce în ce mai stabilă pe măsură ce trece prin ușurință și pericol.”
157. „Viața și moartea sunt de o importanță supremă. Timpul trece repede și se pierde oportunitatea. Fiecare dintre noi ar trebui să ne străduim să ne trezim, să ne trezim. A trezi! Ia aminte. Nu-ți risipi viața.”
158. „Singura șansă de viață constă în a renunța la orice speranță în ea.”
159. „Adevăratul obiect al războiului este pacea”.
160. „Este un ghinion să fii încăpățânat în fața unor șanse insurmontabile.”

Te-au inspirat aceste citate să afli mai multe despre tine și despre oamenii din jurul tău
Deși Arta Războiului a fost scrisă inițial ca un ghid pentru război și a fost considerată o „biblie” pentru câmpul de luptă, cunoștințele pe care Sun Tzu ni le-a împărtășit pot fi aplicate în majoritatea aspectelor vieții noastre. Mesajul principal este clar – viața este o luptă constantă la care lucrăm în fiecare zi și, dacă ne gândim doar să ne planificăm următoarele mișcări cu atenție și să facem tot posibilul cu instrumentele pe care le avem în viața noastră, cu toate bătăliile personale. poate fi câștigat.
Au putut aceste citate să vă ajute să vă determinați următoarea mișcare
Ce alte lecții ați obținut din această colecție
Să vorbim despre asta în secțiunea de comentarii de mai jos.