Cu siguranță vei obține o privire asupra conștiinței tale interioare cu aceste citate de Marcus Aurelius.
Și dacă ceea ce ai nevoie este o mică împingere în direcția corectă, atunci poate că aceste note din ultimul dintre cei cinci împărați buni sunt perfecte pentru tine!
Am adunat 140 de citate din Meditațiile lui Marcus Aurelius în speranța că ele pot servi drept mementouri zilnice pentru a ne construi obiceiuri bune și a ne strădui să găsim binele care este înnăscut în noi toți.
Consultați lista completă de mai jos.
Și asigurați-vă că citiți aceste citate Lao Tzu și citate Alan Watts.

Cele mai bune citate de Marcus Aurelius

1. „Nu mai pierde timpul certându-te despre ce ar trebui să fie un om bun. Fii unul.”
2. „Fericirea vieții tale depinde de calitatea gândurilor tale. Prin urmare, păziți-vă în consecință și aveți grijă să nu aveți noțiuni nepotrivite virtuții și naturii rezonabile.”
3. „Omul nu trebuie să se teamă de moarte, ci trebuie să se teamă că nu începe să trăiască.”
4. „De câte ori sunteți pe cale să găsiți vina cuiva, puneți-vă următoarea întrebare: ce vină a mea seamănă cel mai mult cu cea pe care sunt pe cale să o critic

5. „Aveți putere asupra minții voastre – nu evenimentele din afara. Realizează asta și vei găsi putere.”
6. „Sufletul se vopsește cu culoarea gândurilor sale.”
7. „Când te trezești dimineața, gândește-te la ce privilegiu prețios este să fii în viață – să respiri, să gândești, să te bucuri, să iubești.”
8. „Dacă ești stresat de ceva din exterior, durerea nu se datorează faptului în sine, ci aprecierii tale despre el; iar aceasta ai puterea să o revoci în orice moment.”
9. „Tot ceea ce auzim este o părere, nu un fapt. Tot ceea ce vedem este o perspectivă, nu adevărul.”
10. „Dacă nu este bine, nu o face; dacă nu este adevărat, nu spune asta.”
11. „Cea mai bună răzbunare este să nu fii ca dușmanul tău.”
12. „Acceptă lucrurile de care soarta te leagă și iubește oamenii cu care soarta te unește, dar fă-o din toată inima.”
13. „Nu lăsa niciodată viitorul să te deranjeze. Îl vei întâlni, dacă va trebui, cu aceleași arme ale rațiunii pe care astăzi te înarmează împotriva prezentului.”
14. „Stăruiește-te asupra frumuseții vieții. Privește stelele și vezi-te alergând cu ele.”
15. „Obiectul vieții nu este acela de a fi de partea majorității, ci de a scăpa, regăsindu-te în rândurile nebunilor.”
16. „Universul este schimbare; viața noastră este ceea ce gândurile noastre o fac.”
17. „Prima regulă este să păstrezi un spirit netulburat. Al doilea este să privești lucrurile în față și să le cunoști așa cum sunt.”
18. „Dacă cineva poate să-mi arate că ceea ce gândesc sau fac nu este corect, mă voi schimba cu bucurie, căci caut adevărul, prin care nimeni nu a fost vreodată rănit cu adevărat. Persoana care continuă în auto-amăgirea și ignoranța este cea care este vătămată.”
19. „M-am întrebat adesea cum se întâmplă că fiecare om se iubește pe sine mai mult decât toți ceilalți oameni, dar totuși pune mai puțin preț pe propria sa părere despre sine decât pe opinia altora.”
20. „Respingeți-vă sentimentul de vătămare și vătămarea în sine dispare.”
Citește și: Citate stoice Citate

Marcus Aurelius despre motivația de a face bine

21. „Cât de grave sunt consecințele furiei decât cauzele acesteia.”
22. „Privește bine în tine însuți; există o sursă de putere care va apărea mereu dacă te uiți mereu.”
23. „Trăiește o viață bună. Dacă există zei și sunt drepți, atunci nu le va păsa cât de devotat ai fost, ci te vor primi pe baza virtuților după care ai trăit. Dacă există zei, dar nedrepți, atunci nu ar trebui să vrei să le închini. Dacă nu există zei, atunci vei fi plecat, dar vei fi trăit o viață nobilă care va trăi în amintirile celor dragi.”
24. „Ceea ce facem acum răsună în eternitate.”
25. „Nu vă lăsați în vise de a avea ceea ce nu aveți, ci socotiți principalul dintre binecuvântările pe care le aveți și apoi, din fericire, amintiți-vă cum ați tânji după ele dacă nu ar fi ale voastre.”
26. „Căci stă în puterea ta să te retragi în tine ori de câte ori alegi.”
27. „Perfecțiunea caracterului este aceasta: să trăiești fiecare zi ca și cum ar fi ultima — fără frenezie, fără apatie, fără prefăcătorie.”
28. „Nu apreciați niciodată nimic ca avantajos pentru dvs., care vă va face să vă încălcați cuvântul sau să vă pierdeți respectul de sine.”
29. „Valoarea unui om nu este mai mare decât valoarea ambițiilor sale.”
30. „Liniștea perfectă în interior constă în buna ordonare a minții – tărâmul al tău.”
31. „Fă ce vrei. Chiar dacă te sfâșii, majoritatea oamenilor vor continua să facă aceleași lucruri.”
32. „Cine face rău, se nedreptăţeşte pe sine; oricine face nedreptate, o face singur – făcându-se rău.”
33. „Pentru că un lucru ți se pare dificil, să nu crezi că este imposibil de realizat pentru nimeni.”
34. „Fericirea celor care vor să fie populari depinde de ceilalți; fericirea celor care caută plăcerea fluctuează cu dispozițiile în afara controlului lor; dar fericirea celor înțelepți crește din propriile lor acte libere.”
35. „Sapă înăuntru — înăuntru este izvorul binelui; și este întotdeauna gata să apară, dacă doar sapi.”
36. „Ține cont pe deplin de excelențe pe care le deții și, în semn de recunoștință, amintește-ți cum ai dori după ele, dacă nu le-ai avea.”
37. „Ceea ce este cu adevărat frumos nu are nevoie de nimic; nu mai mult decât legea, nu mai mult decât adevărul, nu mai mult decât bunăvoința sau modestia.”
38. „Omul trebuie să stea drept, nu să fie ținut drept de alții.”
39. „Orice organism viu este împlinit atunci când urmează calea corectă pentru propria sa natură.”
40. „Adaptează-te la viața care ți s-a dat; și iubește cu adevărat oamenii cu care destinul te-a înconjurat.”
41. „Un răufăcător este adesea un om care a lăsat ceva nefăcut, nu întotdeauna unul care a făcut ceva.”
42. „Așadar, nici mai rău, nici mai bun nu este un lucru lăudat.”
43. „Observați mișcările stelelor ca și cum le-ați parcurge cursurile împreună cu ele și lăsați-vă mintea să stea constant asupra schimbărilor elementelor unele în altele. Astfel de închipuiri spală murdăria vieții de pe pământ.”
44. „Focul arzător face flăcări și strălucire din tot ce este aruncat în el.”
45. „În viața unui om, timpul lui este doar o clipă, fiind un flux neîncetat, simțul său o lumină slabă, corpul său o pradă de viermi, sufletul său un turbioare neliniștit, averea lui întunecată, faima lui îndoielnică. Pe scurt, tot ceea ce este trup este ca niște ape curgătoare, tot ceea ce este al sufletului ca vise și vapori.”
46. ​​„Trăiește-ți viața în adevăr și dreptate, tolerant cu cei care nu sunt nici adevărați, nici drepți.”
47. „Priviți sub suprafață; să nu-ți scape diferitele calități ale unui lucru și nici valoarea lui.”
48. „Ceea ce nu este bun pentru roi, nici nu este bun pentru albină.”
49. „Fii tolerant cu ceilalți și strict cu tine însuți.”
50. „Să nu credeți că ceea ce vă este greu de stăpânit este omenește imposibil; iar dacă este uman posibil, consideră că este la îndemâna ta.”
51. „Nu uita niciodată că universul este un singur organism viu posedat dintr-o singură substanță și un singur suflet – ținând toate lucrurile suspendate într-o singură conștiință și creând toate lucrurile cu un singur scop, pentru a putea lucra împreună, învârtind, țesând și înnodând orice se întâmplă. trece.”
52. „În măsura în care poți, obișnuiește-te să te întrebi în legătură cu orice acțiune întreprinsă de altul: „Care este punctul lui de referință aici
” Dar începe cu tine însuți, examinează-te mai întâi.”
53. „Nimeni nu pierde altă viață decât cea pe care o trăiește acum și nici nu trăiește altă viață decât cea pe care o va pierde.”
54. „Un om ar trebui să aibă întotdeauna aceste două reguli în pregătire. În primul rând, să faci numai ceea ce motivul facultăților tale de guvernare și legiferare sugerează în slujba omului. În al doilea rând, să-ți schimbi părerea ori de câte ori cineva la îndemână te dă dreptate și te tulbură într-o opinie, dar această schimbare de opinie ar trebui să vină doar pentru că ești convins că ceva este drept sau în avantajul public, nu pentru că pare plăcut sau îți mărește. reputatie.”
55. „Fericirea și nefericirea animalului rațional, social nu depind de ceea ce simte, ci de ceea ce face; la fel cum virtutea și viciul lui constau nu în simțire, ci în a face.”
56. „Și în cazul lucrurilor superioare precum stelele, descoperim un fel de unitate în separare. Cu cât ne ridicăm mai sus pe scara ființei, cu atât este mai ușor să discernem o legătură chiar și între lucruri separate de distanțe mari.”
57. „Nu vă fie rușine de ajutor.”
58. „Bunătatea este de neînvins, atâta timp cât este fără linguşiri sau ipocrizie. Căci ce poate să-ți facă cel mai insolent bărbat, dacă te străduiești să fii bun cu el și, dacă ai șansa, sfătuiește-i cu blândețe și arată-i cu calm ce este corect și subliniază acest lucru cu tact și dintr-o perspectivă universală. Dar nu trebuie să faci asta cu sarcasm sau cu reproș, ci cu dragoste și fără mânie în sufletul tău.”
59. „Orice lucru frumos în orice fel are frumusețea sa în sine, inerentă și autosuficientă. Lauda nu face parte din asta.”
60. „Trebuie să eviți anumite lucruri din șirul tău de gândire – totul întâmplător, totul irelevant și cu siguranță tot ceea ce este important sau rău intenționat.”
61. „Mă dispreţuieşte cineva
Lasă-l să se ocupe de asta. Dar voi avea grijă să nu fiu găsit făcând sau spunând ceva care merită să fie disprețuit.”
62. „Omul cinstit și bun ar trebui să fie exact ca un om care miroase puternic, astfel încât spectatorul de îndată ce se apropie de el trebuie să miroasă, fie că vrea sau nu.”
63. „Fii propriul tău stăpân și privește lucrurile ca pe un om, ca pe o ființă umană, ca pe un cetățean, ca pe o făptură muritoare.”
64. „Nimic nu este mai scandalos decât un om care este mândru de smerenia lui.”
65. „Renunță la setea ta de cărți, ca să nu mori de mormăi.”
66. „A citi cu sârguință; să nu se mulțumească cu o cunoaștere ușoară și superficială și nici să consimți repede la lucrurile vorbite în mod obișnuit.”
67. „Oriunde vă puteți duce viața, puteți duce una bună.”

Citate Marcus Aurelius despre schimbare și incertitudinea vieții

68. „Fă fiecare act al vieții tale ca și cum ar fi ultimul act al vieții tale.”
69. „Întotdeauna deții opțiunea de a nu avea o părere. Nu este niciodată nevoie să te deranjezi sau să-ți tulburi sufletul cu lucruri pe care nu le poți controla. Aceste lucruri nu cer să fie judecate de tine. Lasă-i singuri.”
70. „Priviți înapoi asupra trecutului, cu imperiile lui în schimbare care au crescut și au căzut, și puteți prevedea și viitorul.”
71. „Zilele tale sunt numărate. Folosește-le pentru a deschide ferestrele sufletului tău către soare. Dacă nu o faci, soarele va apune curând și tu împreună cu el.”
72. „Ce ridicol și cât de ciudat să fii surprins de orice se întâmplă în viață.”
73. „Observați întotdeauna că totul este rezultatul schimbării și obișnuiește-te să te gândești că nu există nimic pe care natura iubește atât de bine încât să schimbi formele existente și să faci altele noi ca acestea.”
74. „Amintirea tuturor este foarte curând copleșită în timp.”
75. „Înlimitează-te în prezent.”
76. „Treceți atunci prin acest mic spațiu de timp conform naturii și încheiați-vă călătoria în conținut, așa cum măslinul cade când este copt, binecuvântând natura care l-a produs și mulțumind copacului pe care a crescut.”
77. „Arta de a trăi seamănă mai mult cu luptele decât cu dansul, în măsura în care este pregătită împotriva accidentului și a neprevăzutului și nu este susceptibilă să cadă.”
78. „Nimeni nu poate pierde nici trecutul, nici viitorul – cum ar putea cineva să fie lipsit de ceea ce nu deține
Este doar momentul prezent de care oricare dintre ele poate fi lipsit și, dacă asta este tot ce are, nu poate pierde ceea ce nu are.”
79. „Ceea ce nu putem suporta ne îndepărtează din viață; ceea ce rămâne poate fi suportat.”
80. „Viața este o părere.”
81. „Toate lucrurile se estompează și se transformă rapid în mit.”
82. „Totul — un cal, o viță de vie — este creat pentru o anumită datorie. Atunci pentru ce sarcină ai fost creat tu însuți

83. „Îmi plăcea să se întâmple.”
84. „Vremea este aproape când vei fi uitat totul; și timpul este aproape când toți te vor fi uitat. Reflectează întotdeauna că în curând nu vei fi nimeni și nicăieri.”
85. „Tot ceea ce se întâmplă, se întâmplă așa cum ar trebui și, dacă observi cu atenție, vei descoperi că este așa.”
86. „Totul este banal în experiență, trecător ca durată, sordid în conținut; din toate punctele de vedere, la fel cum au descoperit generațiile acum morți și îngropate.”
87. „Totul este doar pentru o zi – atât ceea ce își amintește, cât și ceea ce este amintit.”
88. „Fama după viață nu este mai bună decât uitarea.”
89. „Când forța împrejurărilor îți tulbură ecuanimitatea, nu pierde timp în a-ți recupera autocontrolul și nu rămâi în ton mai mult decât poți ajuta. Revenirea obișnuită la armonie vă va crește stăpânirea ei.”
90. „Suntem celălalt al celuilalt.”
91. „Toți suntem creaturi ale unei zile – cel care își amintește și cel care se amintește deopotrivă. Totul este efemer – atât memoria, cât și obiectul memoriei.
92. „Pentru că spectacolul exterior este un minunat pervertitor al rațiunii.”
93. „Tot ceea ce există este într-un fel sămânța a ceea ce va fi.”
94. „Orice oră alegeți este momentul potrivit – nu târziu, nu devreme.”
95. „Toate lucrurile din eternitate au forme asemănătoare și se învârt în cerc.”

Citate Marcus Aurelius despre moarte și stoicism

96. „Când altcineva te învinuiește sau te urăște, sau oamenii își exprimă critici similare, mergi în sufletele lor, pătrunde în interior și vezi ce fel de oameni sunt. Îți vei da seama că nu este nevoie să fii îngrijorat de faptul că ar trebui să aibă vreo opinie anume despre tine.”
97. „Nu te comporta ca și cum ai fi de gând să trăiești zece mii de ani. Moartea atârnă peste tine. Cât timp trăiești, cât este în puterea ta, fii bun.”
98. „Iată o regulă de care trebuie să vă amintiți în viitor, când ceva vă tentează să vă simțiți amar: nu „Acesta este nenorocire”, ci „A suporta acest lucru cu vrednicie este noroc.”
99. „Începeți fiecare zi spunându-vă: „Astăzi”. Mă voi întâlni cu imixtiune, ingratitudine, insolență, neloialitate, rea-voință și egoism” – toate din cauza ignoranței infractorilor despre ceea ce este bine sau rău.”
100. „Ești un suflet mic care poartă un cadavru, așa cum obișnuia să spună Epictet.”
101. „Gândește-te la tine ca fiind mort. Ți-ai trăit viața. Acum, ia ce a mai rămas și trăiește-l corect. Ceea ce nu transmite lumină își creează propriul întuneric.”
102. „Impedimentul la acţiune avansează acţiunea. Ceea ce stă în cale devine calea.”
103. „Nimănui nu i se întâmplă nimic pe care natură să nu-l suporte.”
104. „Primește fără îngâmfare, eliberează fără luptă.”
105. „Viața nu este nici bună, nici rea, ci doar un loc pentru bine și rău.”
106. „Orice ar face sau spune cineva, trebuie să fiu smarald și să-mi păstrez culoarea.”
107. „Oamenii au luat ființă unul de dragul celuilalt, așa că fie învățați-i, fie învățați să-i suportați.”
108. „Acceptă orice vine la tine țesut în tiparul destinului tău, pentru ceea ce s-ar putea potrivit mai bine nevoilor tale

109. „Recăpătă-ți simțurile, sună-te înapoi și trezește-te din nou. Acum că îți dai seama că doar visele te tulburau, priviți această „realitate” așa cum vă vedeți visele.”
110. „Dacă ești îndurerat de lucrurile exterioare, nu ele te deranjează, ci este propria ta judecată asupra lor. Și stă în puterea ta să ștergi acea judecată acum.”
111. „Nicăieri nu poate găsi omul o retragere mai liniștită sau mai netulburată decât în ​​propriul său suflet.”
112. „Nenorocirea, născută nobil, este noroc.”
113. „Fii ca stânca de care se sparg necontenit valurile; dar stă ferm și îmblânzește furia apei din jurul ei”.
114. „Alege să nu fii rănit – și nu te vei simți rănit. Nu te simți rănit – și nu ai fost.”
115. „Moartea ne zâmbește tuturor; tot ce putem face este să zâmbim înapoi.”
116. „Am fost cândva un om norocos, dar la un moment dat, averea m-a abandonat. Dar adevărata noroc este ceea ce faci pentru tine. Noroc – caracter bun, intenții bune și acțiuni bune.”
117. „Dimineața când te trezești fără să vrei, lasă acest gând să fie prezent – ​​mă ridic la lucrarea unei ființe umane. Atunci de ce sunt nemulțumit dacă am de gând să fac lucrurile pentru care exist și pentru care am fost adus pe lume

118. „Sunt nefericit pentru că asta mi s-a întâmplat. Nu așa, dar sunt fericit, deși mi s-a întâmplat asta, pentru că continui eliberat de durere, nici zdrobit de prezent, nici teamă de viitor.”
119. „Nimeni nu este fericit dacă nu se gândește la el însuși așa.”
120. „Nu acțiunile altora ne deranjează – pentru că acele acțiuni sunt controlate de partea lor de guvernare – ci mai degrabă sunt propriile noastre judecăți. Prin urmare, înlătură acele judecăți și hotărăște-te să eliberezi mânia ta și aceasta va dispărea deja. Cum renunți
, realizând că astfel de acțiuni nu sunt rușinoase pentru tine.”
121. „Toate lucrurile corpului se scurg ca un râu, toate lucrurile minții sunt vise și amăgirea; viața este război și o vizită într-o țară străină; singura faimă durabilă este uitarea.”
122. „Timpul este ca un râu alcătuit din evenimentele care se petrec și un pârâu violent; căci de îndată ce s-a văzut un lucru, este dus și altul vine în locul lui, și acesta va fi dus și el”.
123. „Moartea este o eliberare de impresiile simțurilor și de dorințe care ne fac marionetele lor, și de capriciile minții și de slujirea grea a cărnii.”
124. „Mânia nu poate fi necinstită”.
125. „Este în puterea noastră să nu judecăm ceva, și astfel să nu ne tulburăm mintea; căci nimic în sine nu are puterea de a ne forma judecățile.”
126. „Când oamenii sunt inumani, ai grijă să nu simți față de ei așa cum fac față de alți oameni.”
127. „Nu uitați la nimic, nici măcar o clipă, cu excepția rațiunii.”
128. „Este un lucru ridicol pentru un om să nu fugă de propria lui răutate, ceea ce este într-adevăr posibil, ci să scape de răutatea altor oameni, ceea ce este imposibil.”
129. „Astăzi am scăpat de anxietate. Sau nu, l-am aruncat, pentru că era în mine, în propriile mele percepții – nu în exterior.”
130. „Îmbrățișarea sexuală nu poate fi comparată decât cu muzica și cu rugăciunea.”
131. „Este atât de bogat, nu are loc de rahat.”
132. „Într-o expresie de adevărată recunoștință, tristețea este remarcabilă doar prin absența ei.”
133. „Astăzi am scăpat de toate împrejurările, sau mai degrabă am alungat toate împrejurările, căci nu era în afara mea, ci în judecățile mele”.
134. „Ambiția înseamnă să-ți legați bunăstarea de ceea ce spun sau fac alții. Auto-indulgența înseamnă să o legați de lucrurile care vi se întâmplă. Sanitatea înseamnă a-l lega de propriile tale acțiuni.”
135. „Un luptător mai bun, dar nu un cetățean mai bun, o persoană mai bună, o resursă mai bună în locuri înguste, un mai bun iertător de greșeli.”
136. „Peste tot, în fiecare moment, ai opțiunea: să accepți acest eveniment cu umilință, să tratezi această persoană așa cum ar trebui să fie tratată, să abordezi acest gând cu grijă, astfel încât să nu se strecoare nimic irațional.”
137. „Un punct cheie de reținut: valoarea atenției variază proporțional cu obiectul său. Mai bine nu le dai lucrurilor mici mai mult timp decât merită.”
138. „Niciodată să nu-ți dorești sufletul, să nu fii niciodată doar bun, simplu sau neșlefuit. Manifestă mai mult decât corpul care te înconjoară.”
139. „Amintiți-vă, nimic nu vă aparține decât carnea și sângele vostru – și nimic altceva nu este sub controlul vostru.”
140. „A urmări ceea ce nu poate fi atins este o nebunie, totuși cei necugetat nu se pot abține niciodată să facă acest lucru.”

Care dintre aceste citate lui Marcus Aurelius te fac să vrei să trăiești cea mai bună

meditație posibilă din viața ta, așa cum a povestit Marcus Aurelius, este o relatare scrisă care dă lumină asupra modului în care unul dintre cei mai puternici oameni din timpul său a reușit să treacă peste provocare și să mențină calmul lui — străduindu-se să mențină lumea sub conducerea sa virtuoasă, dreaptă și umană. În învățăturile sale, el demonstrează că binele este în noi toți – în propriile noastre acțiuni și temperamente.
Crezi că aceste citate din Marcus Aurelius sunt încă relevante astăzi
. Cum crezi că putem aplica învățăturile lui la experiențele noastre de zi cu zi.
Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.