Aceste citate de James Baldwin sunt dovada că cuvintele au puterea de a schimba lumea și, uneori, este exact ceea ce aveți nevoie pentru a face următorul pas înainte.
În această colecție, am inclus 140 de citate care ne ajută să înțelegem cu ușurință chiar și cele mai complexe probleme sociale și poate ne ajută să ne dăm seama ce contează cu adevărat în viață.
Continuați să citiți pentru a afla.
Și nu uitați să consultați aceste citate Audre Lorde și citate Toni Morrison.

Cele mai bune citate ale lui James Baldwin

1. „Crezi că durerea ta și durerea ta inimii sunt fără precedent în istoria lumii, dar apoi citești.”
2. „Cea mai periculoasă creație a oricărei societăți este omul care nu are nimic de pierdut.”
3. „Poate că casa nu este un loc, ci pur și simplu o condiție irevocabilă.”
4. „Libertatea nu este ceva ce poate fi dat nimănui. Libertatea este ceva ce oamenii iau, iar oamenii sunt atât de liberi pe cât își doresc să fie.”
5. „Victima care este capabilă să articuleze situația victimei a încetat să mai fie victimă: a devenit o amenințare.”
6. „Iubesc America mai mult decât orice altă țară din lume și, tocmai din acest motiv, insist asupra dreptului de a o critica perpetuu.”
7. „Nu pot să cred ce spui pentru că văd ce faci.”
8. „Copiii nu au fost niciodată foarte buni să-și asculte bătrânii, dar nu au eșuat niciodată să-i imite.”
9. „Oamenii plătesc pentru ceea ce fac și mai mult pentru ceea ce și-au permis să devină. Și plătesc pentru asta foarte simplu; prin viețile pe care le duc.”
10. „Oamenii pot plânge mult mai ușor decât se pot schimba.”
11. „Au fost cărțile care m-au învățat că lucrurile care m-au chinuit cel mai mult au fost chiar lucrurile care m-au conectat cu toți oamenii care erau în viață, care fuseseră vreodată în viață.”
12. „Nu ai o casă până nu o părăsești și apoi, când ai părăsit-o, nu te poți întoarce niciodată.”
13. „Toată arta este un fel de confesiune, mai mult sau mai puțin oblică. Toți artiștii, dacă vor să supraviețuiască, sunt forțați, în cele din urmă, să spună întreaga poveste; să vărsăm angoasa.”
14. „Este aproape imposibil să devii o persoană educată într-o țară atât de neîncrezătoare în mintea independentă.”
15. „Există atât de multe moduri de a fi disprețuitor, încât îți face capul să se învârtească. Dar modalitatea de a fi cu adevărat disprețuitor este să disprețuiești durerea altora.”
16. „Este cert, în orice caz, că ignoranța, aliată cu puterea, este cel mai feroce dușman pe care îl poate avea justiția.”
17. „Să știi de unde ai venit. Dacă știi de unde ai venit, nu există absolut nicio limită în ceea ce privește unde poți merge.”
18. „Scrii pentru a schimba lumea. Dacă modifici, chiar și cu un milimetru, felul în care oamenii privesc realitatea, atunci o poți schimba.”
19. „Pentru a avea o conversație cu cineva trebuie să te dezvălui.”
20. „Dacă ți-e frică să mori, nu vei putea trăi.”
Citate James Baldwin despre umanitate și identitatea cuiva
21. „Trebuie să decizi cine ești și să forțezi lumea să se ocupe de tine, nu de ideea ei despre tine.”
22. „A accepta trecutul cuiva — istoria cuiva — nu este același lucru cu a te îneca în el; este să învețe cum să-l folosească. Un trecut inventat nu poate fi folosit niciodată; crăpă și se prăbușește sub presiunea vieții ca lutul într-un sezon de secetă.”
23. „Copiii, care nu sunt încă conștienți că este periculos să privească prea profund ceva, să se uite la orice, să se uite unii la alții și să tragă propriile concluzii.”
24. „Coroana noastră a fost deja cumpărată și plătită. Tot ce trebuie să facem este să-l purtăm.”
25. „Dacă cuvântul „integrare” înseamnă ceva, iată ce înseamnă: că noi, cu dragoste, îi vom forța pe frații noștri să se vadă așa cum sunt, să înceteze să fugă de realitate și să înceapă să o schimbe.”
26. „Confuzia este un lux pe care doar cei foarte, foarte tineri îl pot permite și tu nu mai ești atât de tânăr.”
27. „Speranța lumii stă în ceea ce pretinde cineva, nu de la alții, ci de la sine.”
28. „Dacă ne-am înțelege mai bine pe noi înșine, ne-am răni mai puțin.”
29. „Un bărbat nu este bărbat până când nu este capabil și dispus să accepte propria sa viziune asupra lumii, indiferent cât de radical se îndepărtează această viziune de cea a altora.”
30. „Bărbații sunt bărbați și uneori trebuie lăsați în pace.”
31. „Viața este tragică pur și simplu pentru că pământul se întoarce și soarele răsare și apune inexorabil, iar într-o zi, pentru fiecare dintre noi, soarele va apus pentru ultima, ultima oară.”
32. „Ai încredere în viață și ea te va învăța, în bucurie și întristare, tot ce trebuie să știi.”
33. „Definițiile lumii sunt una și viața pe care o trăim de fapt este cu totul alta. Nu se poate permite, nici familiei, prietenilor sau iubiților săi – ca să nu mai vorbim despre copiii săi – să trăiască conform definițiilor lumii: trebuie să găsești o cale, perpetuu, de a fi mai puternic și mai bun decât atât.”
34. „Totul în viață depinde de modul în care viața își acceptă limitele.”
35. „Sunt prea multe lucruri pe care nu dorim să le știm despre noi înșine.”
36. „Sunt ceea ce timpul, circumstanțele, istoria au făcut din mine, cu siguranță, dar sunt și mult mai mult decât atât. La fel și noi toți.”
37. „Nimeni nu este mai periculos decât cel care se închipuie curat cu inima; pentru că puritatea lui, prin definiție, este de neatins.”
38. „Poate că este un prost și un laș, dar aproape toată lumea este unul sau altul și majoritatea oamenilor sunt amândoi.”
39. „Pentru că a fost unul dintre acei poeți care au scăpat de terorile scrisului scriind tot timpul.”
40. „Oamenii dezvoltă un limbaj pentru a descrie și astfel a-și controla circumstanțele, sau pentru a nu fi scufundați de o realitate pe care nu o pot articula.”
41. „Cred că trebuie să fii sincer cu privire la viața pe care o ai. Altfel, nu există nicio posibilitate de a realiza viața pe care ți-o dorești.”
42. „Toți suntem nenorociți. De aceea avem nevoie de prietenii noștri.”
43. „Există oameni în lume pentru care „apariția” este un proces perpetuu – oameni care sunt destinați să nu ajungă niciodată.”
44. „Oamenii par să se unească întotdeauna în conformitate cu un principiu care nu are nimic de-a face cu dragostea – un principiu care îi eliberează de responsabilitatea personală.”
45. „Persoana care nu are încredere în sine nu are piatră de încercare pentru realitate – pentru că această piatră de încercare poate fi doar însuți.”
46. ​​„A te apăra împotriva unei frici înseamnă pur și simplu a te asigura că, într-o zi, vei fi cucerit de ea; fricile trebuie înfruntate.”
47. „Oamenii sunt plini de surprize, chiar și pentru ei înșiși, dacă au fost suficient de agitați.”

Citate James Baldwin despre nevoia de schimbare

48. „Provocarea este în momentul de față; timpul este întotdeauna acum.”
49. „Nu tot ceea ce este înfruntat poate fi schimbat, dar nimic nu poate fi schimbat până nu este înfruntat.”
50. „Tot ce mi-am dorit vreodată să fac este să spun că nu încerc să rezolv problemele nimănui, nici măcar ale mele. Încerc doar să subliniez care sunt problemele.”
51. „Și odată ce realizezi că poți face ceva, ar fi dificil să trăiești cu tine însuți dacă nu ai face asta.”
52. „Oamenii sunt prinși în istorie, iar istoria este prinsă în ei.”
53. „Lumea este înaintea ta și nu trebuie să o iei sau să o lași așa cum era când ai intrat.”
54. „Orice schimbare reală implică destrămarea lumii așa cum a cunoscut-o întotdeauna, pierderea a tot ceea ce a dat o identitate, sfârșitul siguranței.”
55. „Ideea este să-ți faci munca, iar munca ta este să schimbi lumea.”
56. „Este un lucru groaznic, pur și simplu, să fii prins în istoria cuiva și să încerci, în aceeași mișcare (și în aceasta, viața noastră!) să o acceptăm, să negezi, să o respingi și să o răscumpărăm – și, de asemenea, pe indiferent de nivel, pentru a profita de el.”
57. „Și totul a fost diferit. Mergeam pe străzi pe care nu le văzusem niciodată. Fețele din jurul meu, nu le văzusem niciodată. Ne-am mișcat în tăcere, care era muzică de peste tot.”
58. „Dacă lumea nu ar fi atât de plină de oameni morți, poate că cei dintre noi care încearcă să trăiască nu ar trebui să sufere atât de rău.”
59. „Nimic nu este mai insuportabil, odată ce o ai, decât libertatea.”
60. „Nu poți descrie nimic fără să-ți trădezi punctul de vedere, aspirațiile, fricile, speranțele – totul.”
61. „Viitorul este ca raiul – toată lumea îl exaltă, dar nimeni nu vrea să meargă acolo acum.”
62. „Te confrunți cu realitatea, nu cu luminile. Luminile se sting la fel de repede cum se aprind.”
63. „Căci aceasta este casa ta, prietene, nu te alunga din ea; oameni mari au făcut lucruri mari aici și vor face din nou, iar noi putem face America ceea ce America trebuie să devină.”
64. „Un lucru este să răsturnăm un dictator sau să respingi și să invadezi și cu totul altceva să realizezi cu adevărat o revoluție.”
65. „Au fost atât de multe lucruri pe care nu îndrăzneai să le știi. Și oare toți așteptau cu răbdare, ca demonii în întuneric, să iasă din ascuns, să se descopere, într-o dimineață ploioasă de duminică

66. „Trebuia să-și croiască cu grijă drumul aici, căci toți acești oameni erau orbi”.

Citate James Baldwin despre dragoste și dorințe

67. „Dragostea scoate măștile fără de care ne temem că nu putem trăi și știm că nu putem trăi înăuntru.”
68. „Trebuie să mergi așa cum îți bate sângele. Dacă nu trăiești singura viață pe care o ai, nu vei trăi altă viață, nu vei trăi deloc nicio viață.”
69. „A fi senzual, cred, înseamnă a respecta și a te bucura de forța vieții, a vieții însăși și a fi prezent în tot ceea ce face cineva, de la efortul de a iubi până la a face pâine.”
70. „Iubește-l și lasă-l să te iubească. Crezi că ceva mai contează cu adevărat sub cer

71. „Ai grijă la ce ți-ai pus inima — căci cu siguranță va fi a ta.”
72. „Ori nu poate să dea nimic fără să se dea pe sine – adică să se riscă. Dacă nu se poate risca, atunci pur și simplu este incapabil să dăruiască.”
73. „Dacă conceptul de Dumnezeu are vreo validitate sau vreo folosință, nu poate fi decât pentru a ne face mai mari, mai liberi și mai iubitori. Dacă Dumnezeu nu poate face asta, atunci este timpul să scăpăm de El.”
74. „Cred că oamenii ar trebui să facă ceea ce vor să facă, pentru ce altceva sunt în viață

75. „Cred că incapacitatea de a iubi este problema centrală, pentru că acea incapacitate maschează o anumită teroare, iar teroarea este teroarea de a fi atins. Și dacă nu poți fi atins, nu poți fi schimbat. Și dacă nu poți fi schimbat, nu poți fi în viață.”
76. „Călătoria fiecăruia este individuală. Dacă te îndrăgostești de un băiat, te îndrăgostești de un băiat. Faptul că mulți americani o consideră o boală spune mai multe despre ei decât despre homosexualitate.”
77. „Toată lumea își dorește să fie iubită, dar în realitate, aproape nimeni nu poate suporta. Toată lumea își dorește iubire, dar, de asemenea, este imposibil să creadă că o merită.”
78. „Rolul artistului este exact același cu rolul iubitului. Dacă te iubesc, trebuie să te fac conștient de lucrurile pe care nu le vezi.”
79. „Iubesc câțiva oameni și ei mă iubesc, iar unii dintre ei sunt albi și dragostea nu este mai importantă decât culoarea

80. „Este un miracol să realizezi că cineva te iubește.”
81. „Și dragostea pur și simplu nu va avea de ales decât să intre în luptă cu spațiul și timpul și, în plus, să învingă.”
82. „Nu te poți vedea peste tot. Dar pot. O parte din voi este miere, o parte din voi este cuprul, o parte dintre voi este aur.”
83. „Universul, care nu este doar stelele și luna și planetele, florile, iarba și copacii, ci alți oameni, nu a dezvoltat niciun termen pentru existența ta, nu a făcut loc pentru tine și, dacă dragostea nu se va leagăna larg porțile, nicio altă putere nu va sau nu poate. Iar dacă cineva deznădăjduiește – așa cum nu are
– de iubirea omenească, numai iubirea lui Dumnezeu rămâne.”
84. „Marea artă poate fi creată doar din dragoste.”
85. „Societățile nu știu niciodată asta, dar războiul unui artist cu societatea sa este războiul iubitorilor și el face, în cel mai bun caz, ceea ce fac iubitorii, adică să-și dezvăluie persoana iubită și, odată cu acea revelație, să facă libertate reală.”
86. „Chipul unui iubit este necunoscut, tocmai pentru că este investit cu atât de mult din sine. Este un mister, care conține, ca toate misterele, posibilitatea chinului.”
87. „Dacă nu mă poți iubi, voi muri. Înainte să vii, am vrut să mor, ți-am spus de multe ori. Este crud să mă fi făcut să vreau să trăiesc doar pentru a-mi face moartea mai sângeroasă.”
88. „Atingerea lui nu putea să nu mă facă să simt dorința; totuși, respirația lui fierbinte și dulce m-a făcut să vreau să vomit.”
89. „Prima iubire dispare, dar nu pleacă niciodată. Acea durere devine reconciliere.”
90. „Am iubit-o la fel de mult ca oricând și încă nu știam cât de mult era asta.”
91. „Oricât ar părea acum, trebuie să mărturisesc: l-am iubit. Nu cred că voi mai iubi vreodată pe cineva așa.”

Citate James Baldwin despre diferențele societale și nedreptatea

92. „A fi negru în această țară și a fi relativ conștient înseamnă a fi înfuriat aproape tot timpul.”
93. „Detaliile și simbolurile vieții tale au fost construite în mod deliberat pentru a te face să crezi ceea ce spun oamenii albi despre tine.”
94. „Orice albii nu știu despre negri dezvăluie, precis și inexorabil, ceea ce ei nu știu despre ei înșiși.”
95. „Singurul lucru pe care oamenii albi îl au de care negrii au nevoie sau ar trebui să-l dorească este puterea – și nimeni nu deține puterea pentru totdeauna.”
96. „Îmi imaginez că unul dintre motivele pentru care oamenii se agață atât de încăpățânat de ură este pentru că simt că, odată ce ura dispare, vor fi forțați să facă față durerii.”
97. „A acționa înseamnă a fi comis și a fi comis înseamnă a fi în pericol.”
98. „Oamenii care închid ochii la realitate pur și simplu invită propria lor distrugere.”
99. „Hotărârea de a depăși situația cuiva înseamnă că nu avem modele, ci doar lecții de obiect.”
100. „Dacă ești tratat într-un anumit fel, devii un anumit tip de persoană. Dacă anumite lucruri ți se descriu ca fiind reale, ele sunt reale pentru tine, indiferent dacă sunt reale sau nu.”
101. „Ura, care putea distruge atât de multe, nu a eșuat niciodată să-l distrugă pe omul care ura și aceasta era o lege imuabilă.”
102. „Nici dragostea, nici teroarea nu orbesc pe cineva; indiferența îl orbește.”
103. „În momentul în care ne rupem credința unii cu alții, marea ne cuprinde și lumina se stinge.”
104. „Tocmai în momentul în care începi să-ți dezvolți conștiința, trebuie să te trezești în război cu societatea ta.”
105. „Trădarea unei credințe nu este același lucru cu încetarea de a crede.”
106. „Majoritatea dintre noi, indiferent ce spunem, mergem în întuneric, fluieră în întuneric. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu el de la un moment la altul sau cum va suporta cineva.”
107. „Există legea în scopul de a promova ambițiile celor care au jurat să respecte legea, sau este serios să fie considerată ca o forță morală, unificatoare – sănătatea și puterea unei națiuni

108. „Dar relația dintre moralitate și putere este una foarte subtilă. Pentru că, în cele din urmă, puterea fără moralitate nu mai este putere.”
109. „Niciun popor nu intră în posesia unei culturi fără să fi plătit un preț mare pentru ea.”
110. „Oricine s-a luptat vreodată cu sărăcia știe cât de extrem de scump este să fii sărac.”
111. „Godicul nu are culoare. Acest lucru poate veni ca o veste doar pentru cei care nu au acoperit niciodată sau au fost acoperiți de o altă ființă umană goală.”
112. „Te rog, încearcă să-ți amintești că ceea ce cred ei, precum și ceea ce fac ei și te fac să înduri, nu mărturisește inferioritatea ta, ci inumanitatea lor.”
113. „Un liberal: cineva care crede că știe mai multe despre experiența ta decât tine.”
114. „Oamenii care tratează pe ceilalți oameni ca fiind mai puțini decât oameni nu trebuie să fie surprinși când pâinea pe care au aruncat-o pe ape vine plutind înapoi la ei, otrăvită.”
115. „Poate că punctul de cotitură din viața cuiva este să realizezi că a fi tratat ca o victimă nu înseamnă neapărat să devii una.”
116. „Dacă cineva dorește cu adevărat să știe cum se face justiția într-o țară, nu pune la îndoială polițiștii, avocații, judecătorii sau membrii protejați ai clasei de mijloc. Se merge la cei neprotejați – cei, mai exact, care au cel mai mult nevoie de protecția legii – și le ascultă mărturia.”
117. „Banii, s-a dovedit, erau exact ca sexul, nu te gândeai la nimic altceva dacă nu îi aveai și te gândeai la alte lucruri dacă aveai.”
118. „Ignoranța aliată cu puterea este cel mai feroce dușman pe care îl poate avea justiția.”
119. „Trăim într-o națiune de porci și ucigași.”
120. „Este un om foarte rar care nu-i victimizează pe cei neputincioși.”
121. „Nu este o problemă rasială. Este o problemă dacă ești sau nu dispus să te uiți la viața ta și să fii responsabil pentru ea, apoi să începi să o schimbi.”
122. „Mi-am iubit țara, dar nu am putut-o respecta, nu puteam, pe sufletul meu, să fiu împăcat cu țara mea așa cum era. Și mi-a plăcut munca mea, am avut un mare respect pentru meșteșugul pe care am fost obligat să-l studiez și am vrut să aibă o anumită utilizare umană. Începea să-mi fie clar că aceste două iubiri nu se puteau împăca niciodată în viața mea: nimeni nu poate sluji la doi stăpâni.”
123. „Uneori mă gândesc, cu disperare, că americanii vor înghiți în întregime orice discurs politic – am făcut foarte puțin altceva, în ultimii ani, răi”
124. „Ușa aceea este poarta din care a căutat atât de mult timp. această lume murdară, acest corp murdar.
125. „Aceasta are totul de-a face, desigur, cu natura acelui vis și cu faptul că noi americanii, de orice culoare, nu îndrăznim să-l examinăm și suntem departe de a fi transformat în realitate.”

Citate James Baldwin despre scriere, educație și succes

126. „Paradoxul educației este tocmai acesta: pe măsură ce cineva începe să devină conștient, începe să examineze societatea în care este educat.”
127. „Cei care spun că nu se poate face sunt de obicei întrerupți de alții care o fac.”
128. „Întregul limbaj al scrisului pentru mine este să afli ceea ce nu vrei să știi, ceea ce nu vrei să afli, dar ceva te obligă oricum să faci.”
129. „De multe ori mă întreb ce aș face dacă nu ar exista cărți pe lume.”
130. „Prețul pe care cineva îl plătește pentru exercitarea oricărei profesii sau vocații este o cunoaștere intimă a laturii sale urâte.”
131. „Scriitorii sunt oameni extrem de importanți într-o țară, indiferent dacă țara o știe sau nu.”
132. „Nu-ți dai seama că ești inteligent până când nu te bagă în necazuri.”
133. „Cărțile m-au învățat că lucrurile care m-au chinuit cel mai mult au fost chiar lucrurile care m-au conectat cu toți cei care trăiesc și care fuseseră vreodată în viață.”
134. „O societate trebuie să presupună că este stabilă, dar artistul trebuie să știe, și trebuie să ne anunțe, că nu este nimic stabil sub cer.”
135. „Este adevărat că cu cât se învață mai mult, cu atât se știe mai puțin.”
136. „Este responsabilitatea ta să schimbi societatea dacă te consideri o persoană educată.”
137. „Conduceți până la inima fiecărui răspuns și expuneți întrebarea pe care o ascunde răspunsul.”
138. „Scopul educației este de a crea unei persoane capacitatea de a privi lumea pentru sine, de a lua propriile decizii.”
139. „Responsabilitatea unui scriitor este de a excava experiența oamenilor care l-au produs.”
140. „Scrisul pentru mine trebuie să fie un exercițiu foarte controlat, format din pasiuni și speranțe.”

Te-au făcut aceste citate James Baldwin să vrei să fii scânteia care schimbă lumea

James Baldwin și-a folosit vocea pentru a inspira milioane de oameni printr-o varietate de medii – chiar și prin piese de teatru și critici de filme.
Și chiar dacă majoritatea lucrărilor sale au fost publicate între anii 1950-1970, el a reușit să ofere o perspectivă asupra mediului său politic care este încă relevantă pentru problemele de astăzi.
Care dintre aceste citate sunt preferatele dvs.
Ce alte citate inspiraționale doriți să includeți
Anunțați-ne prin secțiunea de comentarii de mai jos.