Ești în căutarea unora dintre cele mai faimoase citate ale lui Thomas Hobbes
. Atunci, această colecție care conține 140 de citate din Leviathan, De Cive și alte lucrări celebre ale lui s-ar putea să se potrivească.
Mulți sunt de acord să nu fie de acord cu filosofia lui Thomas Hobbes, dar totuși nimeni nu poate nega că învățăturile sale sunt încă relevante și aplicabile circumstanțelor politice și sociale de astăzi.
Până în ziua de azi, lucrările sale încă exercită o influență veșnică asupra gândirii politice occidentale.
Cunoaște-te mai mult pe Hobbes prin lista de mai jos.
Și nu uitați să verificați aceste citate din Thomas Aquino și citate despre Hannah Arendt.

Cele mai bune citate Thomas Hobbes

1. „Cunoașterea este putere.”
2. „Când întreaga lume este supraîncărcată de locuitori, atunci ultimul remediu al tuturor este războiul, care asigură pentru fiecare om victorie sau moarte.”
3. „Înțelegerea nu este altceva decât concepție cauzată de vorbire.”
4. „Starea omului este o condiție de război a tuturor împotriva tuturor.”
5. „Curiozitatea este pofta minții.”
6. „Cuvintele sunt ghișeele înțelepților și banii nebunilor. ”
7. „Tot ceea ce, prin urmare, este consecință unui timp de război, în care fiecare om este dușman fiecărui om, același rezultat al timpului în care oamenii trăiesc fără altă siguranță decât ceea ce propria lor putere și propria lor invenție le vor furniza. .”
8. „În astfel de condiții, nu există loc pentru industrie, nici cunoaștere a feței pământului, nicio relatare a timpului, nici arte, nici litere, nici societate, și ceea ce este cel mai rău dintre toate, frica continuă și pericolul moarte violentă; și viața omului, solitar, sărac, urât, brutal și scurt.”
9. „Căci niciodată nu se poate ca războiul să păstreze viața; și pace, distruge-o.”
10. „Iadul este adevărul văzut prea târziu.”
11. „Căci așa este natura omului, că oricum ar putea ei să recunoască pe mulți alții a fi mai duhovnicești, sau mai elocvenți sau mai învățați; cu toate acestea, cu greu vor crede că există mulți atât de înțelepți ca ei – pentru că își văd propria inteligență la îndemână și pe a altor oameni la distanță.”
12. „Agrementul este mama filozofiei”.
13. „Un lucru este să dorești, altul să fii în capacitate potrivită pentru ceea ce ne dorim.”
14. „Prima ramură a cărei regulă conținea prima și fundamentală lege a naturii – să caute pacea și să o urmezi. Al doilea, suma dreptului naturii – prin toate mijloacele pe care le putem să ne apărăm.”
15. „Sursa oricărei crime este un defect al înțelegerii; sau vreo eroare de raționament; sau vreo forţă bruscă a patimilor. Defectul în înțelegere este ignoranța; în raționament, opinie eronată.”
16. „Acum sunt pe cale să fac ultima mea călătorie, un mare salt în întuneric.”
17. „Forța și frauda sunt în război cele două virtuți cardinale.”
18. „Legămintele, fără sabie, sunt doar cuvinte și lipsite de putere pentru a asigura un om”.
19. „Căci a acuza necesită mai puțină elocvență, așa este natura omului, decât a scuza; iar condamnarea, decât absolvirea, seamănă mai mult cu dreptatea”.
20. „Dumnezeu m-a pus pe acest pământ să realizez un anumit număr de lucruri. În acest moment, sunt atât de în urmă încât nu voi muri niciodată.”

Citate Thomas Hobbes despre suveranitate și guvernare

21. „Dacă oamenii sunt în mod natural într-o stare de război, de ce poartă întotdeauna arme și de ce au chei pentru a-și încuia ușile

22. „Noțiunile de bine și rău, dreptate și nedreptate nu au loc acolo. Acolo unde nu există putere comună, nu există lege, unde nu există lege, nu există nedreptate.”
23. „Cel care urmează să guverneze o întreagă națiune trebuie să citească în sine, nu cutare sau cutare om anume, ci omenire.”
24. „Căci prin artă este creat acel mare Leviatan numit o comunitate, sau stat, care nu este decât un om artificial; deși de statură și forță mai mare decât naturalul, pentru a cărui protecție și apărare a fost destinată; și în care, suveranitatea este un suflet artificial – ca dând viață și mișcare întregului corp.”
25. „Frica de lucrurile invizibile este sămânța naturală a ceea ce fiecare în sine îl numește religie.”
26. „Dă un centimetru, el va lua un el.”
27. „De parcă ar fi nedreptate să vinzi mai scump decât cumpărăm noi; sau să dai unui om mai mult decât merită.”
28. „Valoarea tuturor lucrurilor pentru care s-au contractat este măsurată prin apetitul contractanților și, prin urmare, valoarea justă este aceea pe care ei se mulțumesc să o dea.”
29. „Războiul nu constă numai în luptă sau în actul luptei, ci într-un interval de timp în care voința de a lupta prin luptă este suficient de cunoscută.”
30. „Libertatea, pentru a o defini, nu este altceva decât absența impedimentelor în mișcare.”
31. „Văna cauzată, dacă este mai mică decât beneficiul încălcării, nu este pedeapsă și este mai degrabă prețul sau răscumpărarea, decât pedeapsa unei crime.”
32. „De aceea nu mă îndoiesc că, dacă ar fi fost ceva contrar dreptului de stăpânire al oricărui om sau interesului oamenilor care au stăpânire, ca cele trei unghiuri ale unui triunghi să fie egale cu două unghiuri ale unui pătrat, acea doctrină ar fi trebuit, dacă nu contestată, totuși prin arderea tuturor cărților de geometrie suprimată, în măsura în care a putut cel pe care îl privea.”
33. „Este în legile unei comunități, ca și în legile jocurilor de noroc – orice asupra cărora toți jucătorii sunt de acord, nu este nedreptate pentru niciunul dintre ei.”
34. „I-am rugat pe toți cei care ar putea considera că merită să cenzureze în scrierile mele, să-mi facă favoarea de a mi-l arăta. Pot afirma că nu au fost invocate obiecții demne de remarcat împotriva a ceea ce am spus atunci cu privire la aceste întrebări, cu excepția a două, la care voi răspunde aici pe scurt.”
35. „Cauza acestui lucru nu este întotdeauna că omul speră într-o desfătare mai intensă decât a atins-o deja sau că nu se poate mulțumi cu o putere moderată, ci pentru că nu poate asigura puterea și mijloacele de a trăi bine, pe care le el are prezent, fără a dobândi mai mult.”
36. „Și din aceasta urmează o altă lege – că lucrurile care nu pot fi împărțite să se bucure în comun, dacă se poate, și dacă cantitatea de lucru permite, fără întrerupere; altfel proporțional cu numărul celor care au drept.”
37. „Pentru că având în vedere dragostea de putere implantată în mod natural în omenire, oricine ar fi fost făcut Papă, ar fi tentat să susțină aceeași părere.”
38. „A împărți puterea unei comunități înseamnă a o dizolva. Guvernarea mixtă nu este guvernare, ci împărțirea comunității în trei facțiuni.”
39. „Constituția naturii omului este în sine supusă noutății dorinței”.
40. „Puterea pur și simplu nu mai este, ci excesul puterii unuia deasupra celei a altuia.”
41. „Valoarea sau valoarea unui om este, ca și pentru toate celelalte lucruri, prețul lui; adică atât cât ar fi dat pentru folosirea puterii sale”.
42. „Fiecare om trebuie să caute întotdeauna să aibă o anumită putere, deși nu fiecare om este impulsionat să caute atâta putere pe cât au alții, sau să caute mai mult decât are acum.”
43. „Puterea fiecărui om rezistă și împiedică efectele puterii altor oameni.”
44. „Toată puterea dobândită constă în comanda asupra unora dintre puterile altui om.”
45. „Dorințele unor oameni sunt fără limite.”
46. ​​„A trebuit doar să adauge la ea postulatul său despre aversiunea înnăscută față de moarte a oamenilor și un alt postulat despre capacitatea oamenilor de a se comporta cu o viziune mai clară asupra propriului lor interes pe termen lung decât o făceau în mod obișnuit, pentru a obține prescripția lui pentru ascultare. unui suveran atotputernic”.
47. „Dacă o societate caracterizată prin competiție universală pentru putere asupra altora trebuie să rămână, chiar și pentru cea mai scurtă perioadă de timp, trebuie să fie una în care există modalități legale și pașnice prin care oamenii pot transfera unele dintre puterile altora către ei înșiși și în care toată lumea este constant implicată în mod pașnic în căutarea de a obține sau de a rezista acestui transfer.”
48. „S-a demonstrat în altă parte că modelul pieței capitaliste este singurul care se potrivește acestor cerințe.”
49. „Ca un om să dorească, când și alții sunt așa, atât de departe, cât pentru pace și apărarea lui însuși, va crede că este necesar, să dea acest drept asupra tuturor lucrurilor; și mulțumește-te cu atâta libertate împotriva altor oameni, cât ar permite altor oameni împotriva lui însuși.”
50. „Pentru că oamenii ar fi în continuare creaturi apetisante și ar putea să-și retragă unele dintre vechile lor drepturi ori de câte ori ar vedea un avantaj imediat în a face acest lucru.”
51. „De aceea, ar trebui să facă mai mult decât să fie de acord să renunțe la drepturile lor naturale.”
52. „Libertatea și necesitatea sunt consecvente – ca în apa care are nu numai libertate, ci și necesitatea de a coborî pe canal.”
53. „În acțiunile pe care oamenii le fac în mod voluntar, care, pentru că își îndeplinesc voința, provin din libertate și totuși pentru că fiecare act al voinței omului și orice dorință și înclinație provin dintr-o cauză oarecare și aceea dintr-o altă cauză, într-un lanț continuu. provin din necesitate.”
54. „Așa că acel om, care se uită prea departe înaintea lui, în grija timpului viitor, are inima toată ziua, roată de frica morții, sărăciei sau alte calamități; și nu are odihnă, nici pauză a neliniștii, decât în ​​somn.”
55. „Nu înțelepciunea, ci autoritatea face o lege.”
56. „În starea de natură, profitul este măsura dreptului.”
57. „Eroarea nimănui nu devine propria sa lege; nici nu-l obligă să stăruie în ea”.
58. „Papalitatea nu este alta decât fantoma defunctului Imperiu Roman, care stă încoronată pe mormântul acestuia”.
59. „Guvernarea este necesară, nu pentru că omul este rău în mod natural, ci pentru că omul este prin natura sa mai individualist decât social.”
60. „O democrație nu este altceva decât o aristocrație a oratorilor. Oamenii sunt atât de ușor mișcați de demagogi încât controlul trebuie să fie exercitat de guvern asupra discursului și presei.”
61. „Rațiunea este sufletul legii”.
62. „A crede în forță este același lucru cu a nu crede în gravitație.”
63. „Legile inutile nu sunt legi bune, ci capcane pentru bani.”
64. „Religiile sunt ca niște pastile care trebuie înghițite întregi fără a fi mestecate.”
65. „Într-o democrație, uitați-vă câți demagogi sunt – atât câți oratori puternici sunt cu oamenii.”
66. „Obligația este sclavie, iar sclavia este ură.”
67. „Cel luat și băgat în închisoare sau în lanțuri nu este biruit, deși biruit; căci el este încă un dușman”.

Citate Thomas Hobbes despre cunoaștere și mintea umană

68. „Conștiința unui om și judecata lui sunt același lucru și, ca și judecata, la fel și conștiința poate fi eronată.”
69. „Fiecare este guvernat de propria sa rațiune și nu există nimic de care să poată folosi care să nu-i fie de ajutor în a-și păstra viața împotriva dușmanilor săi; rezultă că într-o asemenea condiție, fiecare om are dreptul la orice, chiar și la trupul celuilalt.”
70. „Observ adesea absurditatea viselor, dar nu visez niciodată la absurditatea gândurilor mele de veghe.”
71. „De multe ori, cu un plan fraudulos, oamenii își lipesc doctrina coruptă cu cuișoarele inteligenței altor oameni.”
72. „Prin consecință sau șirul de gânduri, înțeleg acea succesiune a unui gând la altul care este numită, pentru a o deosebi de discursul în cuvinte, discursul mental.”
73. „Când un om se gândește la orice, următorul său gând de după nu este cu totul atât de casual pe cât pare să fie. Nu orice gând la fiecare gând reușește indiferent. ”
74. „Acea înțelepciune se dobândește nu citind cărți, ci de la oameni.”
75. „Lumina minților omenești sunt cuvinte perspicue, dar, după definiții exacte, mai întâi eliminate și curățate de ambiguitate, rațiunea este ritmul.”
76. „Metaforele și cuvintele ambigue fără sens sunt ca ignes fatui; iar raționamentul asupra lor este rătăcirea printre nenumărate absurdități.”
77. „În umbra îndoielii începe un fir de rațiune prin a cărui călăuzire vom scăpa către cea mai clară lumină.”
78. „Respice finem; adică, în toate acțiunile tale, priviți adesea ceea ce ați avea, ca la lucrul care vă direcționează toate gândurile în calea spre a-l atinge.”
79. „Viața însăși nu este decât mișcare și nu poate fi niciodată fără dorință, nici fără frică, nici mai mult decât fără simț.”
80. „Gândurile secrete ale unui om curg peste toate lucrurile – sfinte, profane, curate, obscene, grave și ușoare – fără rușine sau vina.”
81. „Tăcerea este uneori un argument al consimțământului.”
82. „De fiecare dată când rațiunea stă împotriva omului, omul va sta împotriva rațiunii.”
83. „Astfel încât este evident că orice credem, fără niciun alt motiv, atunci ceea ce este extras din autoritatea oamenilor numai și din scrierile lor; fie că sunt trimiși de Dumnezeu sau nu, este credința numai în oameni.”
84. „Felicitatea este un progres continuu al dorinței de la un obiect la altul; atingerea celui dintâi fiind nemișcată, dar calea către cea din urmă.”
85. „Lenevia este tortură.”
86. „Căci prudența nu este decât experiență, pe care un timp egal o dăruiește în mod egal tuturor oamenilor în acele lucruri la care se aplică în mod egal.”
87. „Înțelegerea este, prin flacăra patimilor niciodată luminată, ci orbită”.
88. „Dacă aș citi atâtea cărți câte majoritatea bărbaților, aș fi la fel de prost ca ei.”
89. „Și, prin urmare, se întâmplă că este o chestiune grea, iar mulți au crezut imposibil să distingem exact între simț și vis.”
90. „Din partea mea, când consider că în vise nu mă gândesc adesea și nici în mod constant la aceleași persoane, locuri, obiecte și acțiuni pe care le fac treaz; nici să-ți amintești un șir atât de lung de gânduri coerente, de visare, ca în alte momente.”
91. „Când un om și-a acordat dreptul, atunci se spune că este obligat sau obligat să nu împiedice pe cei cărora le este acordat un astfel de drept, sau abandonat de la beneficiul acestuia; și că el ar trebui și este de datoria lui să nu anuleze acel act voluntar al său.”
92. „Cea mai mare obiecție este cea a practicii. Când oamenii întreabă unde și când, o astfel de putere a fost recunoscută de subiecți.”
93. „Când sau unde a existat o împărăție de mult timp liberă de războaie și război civil

94. „Filosofia exclude doctrina îngerilor și toate lucrurile despre care se crede că nu sunt nici trupuri, nici proprietăți ale trupurilor; neexistând în ele loc de compunere, nici de diviziune, nici vreo capacitate de mai mult și mai puțin, adică loc de raționalizare sau de calcul.”
95. „Știința este cunoașterea consecințelor și dependența unui fapt de altul.”
96. „Lumea este guvernată de opinie.”
97. „Curiozitatea atrage un om din luarea în considerare a efectului să caute cauza.”
98. „De îndată ce un gând se aruncă, îl notez.”
99. „Și acolo unde oamenii construiesc pe terenuri false, cu cât construiesc mai mult, cu atât mai mare este ruina.”
100. „Căci dacă toate lucrurile ar fi egal în toți oamenii, nimic nu ar fi prețuit.”
101. „Sfârșitul cunoașterii este puterea. Scopul oricărei speculații este realizarea unei acțiuni sau a unui lucru de făcut.”
102. „Nemurirea este o credință bazată pe spusele altor oameni – că ei o cunoșteau în mod supranatural sau că îi cunoșteau pe cei care îi cunoșteau care îi cunoșteau pe alții care o cunoșteau 103. supranatural.”
103. „Registrul cunoașterii faptelor se numește istorie.”
104. „Nu există liniște perpetuă a minții în timp ce trăim aici.”
105. „Pofta de mâncare, cu părerea de a atinge, se numește speranță; la fel, fără o asemenea părere, disperare.”
106. „Gândesc, deci materia este capabilă să gândească.”
107. „Niciun discurs nu se poate sfârși într-o cunoaștere absolută a faptelor.”
108. „Părerea fantomelor, ignorarea cauzelor secundare, devotamentul față de ceea ce se tem oamenii și vorbirea despre lucruri obișnuite pentru prognostice, constau din semințele naturale ale religiei.”

Citate Thomas Hobbes despre natura și bunătatea omului

109. „Nu mă deranjează ritmul vieții. Este oprirea bruscă de la sfârșit.”
110. „Ce este inima decât un izvor, iar nervii decât atâtea coarde, și articulațiile decât atâtea roți, dând mișcare întregului corp

111. „Universul, întreaga masă de lucruri care sunt, este corporală ; adică corpul are dimensiunile mărimii, lungimii, lăţimii şi adâncimii. Fiecare parte a universului este „corp” și ceea ce nu este „corp” nu face parte din univers și, pentru că universul este totul, ceea ce nu face parte din el nu este nimic și, în consecință, nicăieri.”
112. „O altă doctrină care respinge societatea civilă este că orice face un om împotriva conștiinței sale este păcat; și depindea de prezumția de a se face judecător de bine și de rău”.
113. „Atâta timp cât durează acest drept natural al fiecărui om la toate, nu poate exista nicio siguranță pentru niciun om, cât de puternic sau înțelept ar fi, de a trăi timpul pe care natura le permite oamenilor să-l trăiască în mod obișnuit.”
114. „„Adevărat” și „fals” sunt atribute ale vorbirii, nu ale lucrurilor. Iar acolo unde nu există vorbire, nu există nici „adevăr”, nici „minciună”.”
115. „Nu priviţi la măreţia trecutului rău, ci la măreţia binelui care urmează”.
116. „Așa cum un animal de tracțiune este înjugat într-o căruță, tot așa spiritul este înjugat în acest trup.”
117. „Și dacă aceasta este nebunie în mulțime, este aceeași în fiecare om anume.”
118. „Nici un om nu mai poate trăi, ale cărui dorințe sunt la sfârșit decât acela, ale cărui simțuri și imaginații sunt în impas.”
119. „Faptul să fie virtuos sau vicios, după cum dorește norocul.”
120. „Și pentru că constituția corpului omului este în continuă mutație, este imposibil ca toate aceleași lucruri să provoace mereu în el aceleași pofte și aversiuni; cu atât mai puțin toți oamenii pot consimți în dorința aproape oricărui și același obiect.”
121. „Pun pentru o înclinație generală a întregii omeniri, o perpetuă și neliniștită dorință de putere după putere, care încetează numai în moarte.”
122. „Puterea unui om este mijlocul său prezent de a obține un bine aparent viitor.”
123. „‘Unde să mă întorc, ce să fac’, sunt vocile oamenilor îndurerați”.
124. „Oamenii sunt mișcați de pofte și aversiuni.”
125. „Toți – cei cu dorințe moderate, precum și cei cu dorințe nemoderate – sunt în mod necesar atrași într-o luptă competitivă constantă pentru putere asupra altora, sau cel puțin pentru a rezista puterilor sale comandate de alții.”
126. „Orice om se ferește de ceea ce este rău, dar mai ales de cel mai important dintre relele naturale care este moartea; și aceasta el face printr-o anumită impulsie a naturii, nu mai puțin decât aceea prin care o piatră se mișcă în jos.”
127. „Așa că omul rezonabil, dacă ar fi într-o stare de natură, ar vedea că trebuie să renunțe la dreptul pe care l-ar avea acolo – dreptul de a face sau de a lua orice și de a invada pe oricine – cu condiția ca toți ceilalți să facă acest lucru la acelasi timp.”
128. „Conștiința este o mie de martori”.
129. „Utilitatea filozofiei morale și politice trebuie apreciată, nu atât de mărfurile pe care le-am cunoscut aceste științe, cât de calamitățile pe care le primim prin necunoașterea lor.”
130. „Râsul nu este altceva decât glorie bruscă care decurge dintr-o concepție bruscă a unei eminențe în noi înșine, prin comparație cu infirmitatea altora sau cu a noastră dinainte.”
131. „Cei mai buni bărbați sunt cei mai puțin suspicioși cu privire la scopurile frauduloase.”
132. „Dacă nimeni nu te obligă să o faci, contează ca distractiv.”
133. „Natura însăși nu poate greși.”
134. „Pasiunile nedirijate sunt, în cea mai mare parte, o simplă nebunie.”
135. „Emularea este durerea care apare din a se vedea pe sine, depășit sau depășit de concurentul său, împreună cu speranța de a-l egala sau depăși în timpul viitor prin propria sa abilitate. Dar invidia este aceeași durere unită cu plăcerea concepută în imaginația vreunei nenorociri care i se poate întâmpla.”
136. „Căci nu forma, ci folosirea lor, îi face îngeri.”
137. „A spune că Dumnezeu a vorbit sau a apărut așa cum este El în propria Sa natură, înseamnă a-I nega infinitul, invizibilitatea, incomprehensibilitatea.”
138. „Necumpătarea este pedepsită în mod natural cu boli; erupție cutanată cu accident; nedreptatea cu violența dușmanilor; mândria cu ruina; lașitatea cu opresiunea; și răzvrătire cu măcel”.
139. „Și văzând că fiecare om este prezumat că face toate lucrurile în folosul său, nimeni nu este un arbitru potrivit pentru propria sa cauză”.
140. „Ambiția și lăcomia sunt pasiuni care sunt perpetue și stringente.”

Care dintre aceste citate ale lui Thomas Hobbes te fac să reevaluezi lucrurile pentru care susții

Ca filosof politic, Hobbes a scris și a împărtășit în principal idei despre guvern, societăți și legi. Prin lucrările sale, el a încercat să arate că cel mai bun tip de societate este acela care este condus de o singură autoritate. Aceasta, la rândul său, va permite omului să trăiască împreună în pace sub protecția suveranului.
Ești unul dintre cei care sunt de acord cu Thomas Hobbes
. Crezi că o societate sub o singură regulă supremă este soluția pentru problemele omenirii
Să începem o discuție în secțiunea de comentarii de mai jos.