Aceste 140 de citate John Stuart Mill îți vor schimba viața în bine!
Așadar, dacă cauți ceva care să te mențină într-o stare de spirit pozitivă, atunci aceste citate sunt esențiale care te vor îndruma în direcția corectă.
John Stuart Mill credea în fericire, libertatea de exprimare și egalitate deplină; și pentru această colecție, am adunat câteva dintre cele mai cunoscute citate ale sale.
Continuați să citiți mai jos.
Și nu uitați să verificați aceste citate de Francis Bacon și citate de David Hume.

Cele mai bune citate John Stuart Mill

1. „Am învățat să-mi caut fericirea limitându-mi dorințele, mai degrabă decât încercând să le satisfac.”
2. „Întreabă-te dacă ești fericit și nu mai fii așa.”
3. „Oamenii răi nu au nevoie de nimic mai mult pentru a-și acoperi sfârșitul, decât ca oamenii buni să privească și să nu facă nimic.”
4. „Morabilitatea creștină are toate caracterele unei reacții; este, în mare parte, un protest împotriva păgânismului”.
5. „Omenirea câștigă mai mult dacă se îngăduie reciproc să trăiască așa cum li se pare bine, decât prin obligarea fiecăruia să trăiască așa cum li se pare bine celorlalți.”
6. „Excentricitatea a abundat întotdeauna când și acolo unde tăria caracterului a abundat; iar cantitatea de excentricitate dintr-o societate a fost în general proporțională cu cantitatea de geniu, vigoare mentală și curaj moral pe care le conținea. Că atât de puțini îndrăznesc acum să fie excentrici, marchează pericolul principal al vremii.”
7. „Războiul este un lucru urât, dar nu cel mai urât dintre lucruri. Starea decăzută și degradată a sentimentului moral și patriotic care crede că nimic nu merită un război, este mult mai rea.”
8. „Răul deosebit al reducerii la tăcere a expresiei unei opinii este că jefuiește rasa umană; posteritatea precum și generația existentă; cei care nu fac parte de opinie, încă mai mult decât cei care o susțin.”
9. „Este incontestabil că ființa ale cărei capacități de bucurie sunt scăzute, are cele mai mari șanse să le aibă pe deplin satisfăcute; iar o ființă foarte înzestrată va simți întotdeauna că orice fericire pe care o poate căuta, pe măsură ce lumea este constituită, este imperfectă.”
10. „În această epocă, simplul exemplu de neconformitate, simplul refuz de a îndoi genunchiul la obicei, este în sine un serviciu.”
11. „Rămâne încă nerecunoscut faptul că a aduce un copil la existență fără o perspectivă justă de a putea, nu numai să-i ofere hrană pentru trupul său, ci și instruire și instruire pentru mintea lui, este o crimă morală, atât împotriva nefericitului urmaș. și împotriva societății; și că, dacă părintele nu își îndeplinește această obligație, statul ar trebui să o vadă îndeplinită, pe sarcina, pe cât posibil, a părintelui.”
12. „Singura libertate care merită numele este aceea de a ne urmări propriul bine în felul nostru, atâta timp cât nu încercăm să-i lipsim pe alții de al lor sau să le împiedicăm eforturile de a-l obține.”
13. „Acest principiu este că singurul scop pentru care omenirea este garantată, individual sau colectiv, în interferarea cu libertatea de acțiune a oricăruia dintre ei, este autoprotecția.”
14. „Sunt fericiți numai cei care își au mintea fixată asupra unui alt obiect decât propria lor fericire – asupra fericirii altora, asupra îmbunătățirii omenirii, chiar și asupra vreunei arte sau activități, urmate nu ca mijloc, ci ca ea însăși un finalul ideal. Țintind astfel spre altceva, ei găsesc fericirea de altfel.”
15. „O persoană poate provoca rău altora nu numai prin acțiunile sale, ci prin inacțiunea sa și, în ambele cazuri, este responsabil în fața lor pentru vătămare.”
16. „Este mai bine să fii un om nemulțumit decât un porc mulțumit; mai bine să fii Socrate nemulțumit decât un prost mulțumit. Și dacă prostul sau porcul sunt de altă părere, este doar pentru că își cunosc doar propria latură a întrebării.”
17. „Cine cunoaște doar partea lui a cazului știe puțin despre asta.”
18. „Fiecare este paznicul cuvenit al propriei sănătăți – fie că este trupească, fie mintală, fie spirituală.”
19. „Prostia este la fel în toată lumea.”
20. „Nu pentru că dorinţele oamenilor sunt puternice, acţionează rău; este pentru că conștiința lor este slabă”.

Citate John Stuart Mill despre fericire și individualitate

21. „Singura șansă este de a trata, nu fericirea, ci unele sfârșituri externe acesteia, ca scop al vieții.”
22. „Lăsați conștiința voastră de sine, examinarea voastră, auto-interogarea voastră, să se epuizeze de asta; și dacă altfel, din fericire, vei inspira fericirea cu aerul pe care îl respiri, fără să stai pe el sau să te gândești la el, fără să o preîntâlnești în imaginație sau să-l pui la fugă prin întrebări fatale.”
23. „Crezul care acceptă ca fundament al moralei, utilitatea sau principiul celei mai mari fericiri, susține că acțiunile sunt corecte în măsura în care tind să promoveze fericirea, greșite deoarece tind să producă reversul fericirii.”
24. „Prin fericire se înțelege plăcerea și absența durerii; prin nefericire, durere și privarea de plăcere.”
25. „Nu există mijloace de a găsi ceea ce o persoană sau mai multe pot face, ci încercând și nici un mijloc prin care altcineva să poată descoperi pentru ei ce este pentru fericirea lor să facă sau să lase nefăcut.”
26. „Într-o lume în care există atât de multe de interesat, atât de multe de bucurat și atât de multe de corectat și îmbunătățit, oricine are această cantitate moderată de cerințe morale și intelectuale este capabil de o existență care poate fi numită de invidiat. ; și dacă unei astfel de persoane, prin legi rele sau prin supunerea voinței altora, i se refuză libertatea de a folosi sursele fericirii aflate la îndemâna sa, ea nu va reuși să găsească existența de invidiat.”
27. „Majoritatea oamenilor au doar o capacitate de fericire foarte moderată. Așteptând în căsătorie un grad de fericire mult mai mare decât găsesc în mod obișnuit și nu știind că vina este în propria lor slabă capacitate de fericire.”
28. „Dacă toată omenirea minus una, ar fi de o părere și numai o persoană ar fi de părere contrară, omenirea nu ar fi mai îndreptățită să reducă la tăcere acea persoană, decât el, dacă ar avea puterea, ar fi îndreptățit să o reducă la tăcere. omenirea.”
29. „Nici despotismul nu produce cele mai rele efecte ale sale, atâta timp cât individualitatea există sub el; și orice zdrobește individualitatea este despotism, indiferent sub orice nume i-ar fi numit și dacă pretinde că impune voința lui Dumnezeu sau poruncile oamenilor.”
30. „Este ușor pentru oricine să-și imagineze un public ideal, care lasă netulburată libertatea și alegerea indivizilor în toate chestiunile incerte și le cere doar să se abțină de la moduri de conduită pe care experiența universală le-a condamnat.”
31. „Valoarea unui stat, pe termen lung, este valoarea indivizilor care îl compun.”
32. „Au existat și pot exista din nou mari gânditori individuali într-o atmosferă generală de sclavie mentală.”
33. „Prezumția că suntem infailibili poate justifica suprimarea opiniilor pe care le considerăm false. Vârstele sunt la fel de falibile ca indivizii; fiecare epocă având multe opinii pe care epocile ulterioare le-au considerat nu numai false, ci și absurde.”
34. „Asupra lui însuși, asupra propriului trup și asupra minții sale, individul este suveran.”
35. „Se poate spune aproape întotdeauna atât despre secte, cât și despre indivizii care își derivă moralitatea din religie, că cu cât sunt mai buni logicieni, cu atât mai răi moraliști.”
36. „Plăcerile vieții sunt suficiente pentru a face din ea un lucru plăcut, atunci când sunt luate „en passant”, fără a fi făcute un obiect principal.”
37. „Nu voi numi nicio ființă bun care nu este ceea ce vreau să spun când voi aplica acel epitet semenilor mei; iar dacă o astfel de creatură mă poate condamna în iad pentru că nu l-am numit așa, în iad voi merge.”
38. „Persoanele de geniu, este adevărat, sunt și sunt întotdeauna probabil să fie o mică minoritate; dar pentru a le avea este necesar să se păstreze solul în care cresc.”
39. „Consider că este o prezumție în oricine să pretindă că decide ce sunt sau nu femeile, ce pot sau nu pot fi, prin constituție naturală.”
40. „Facultățile umane de percepție, judecată, sentiment discriminatoriu, activitate mentală și chiar preferință morală, sunt exercitate doar în a face o alegere. Cine face orice pentru că este obiceiul, nu face nicio alegere.”
41. „Limba este evident unul dintre principalele instrumente sau ajutoare ale gândirii; și orice imperfecțiune a instrumentului sau a modului de folosire a acestuia este, în mod mărturisit, susceptibilă, încă mai mult decât în ​​aproape orice altă artă, să încurce și să împiedice procesul și să distrugă orice motiv de încredere în rezultat.”
42. „Nu există nicio legătură naturală între impulsurile puternice și o conștiință slabă.”
43. „Impulsurile puternice nu sunt decât un alt nume pentru energie.”
44. „În medie, o persoană căreia îi pasă de alți oameni, de țara sa sau de omenire, este un om mai fericit decât cel care nu are grijă.”
45. „Comanda și ascultarea nu sunt decât necesități nefericite ale vieții umane – societatea în egalitate este starea ei normală.”
46. ​​„Numele au fost mai mult distinse în univoce și echivoce – acestea, totuși, nu sunt două tipuri de nume, ci două moduri diferite de a folosi nume.”
47. „Importanța absolută și esențială a dezvoltării umane în cea mai bogată diversitate.”
48. „Sentimentul cel mai intens al frumuseții unui nor luminat de apusul soarelui nu-mi împiedică să știu că norul este un vapor de apă, supus tuturor legilor vaporilor în stare de suspensie; și sunt la fel de probabil să permit și să acționez în conformitate cu aceste legi fizice ori de câte ori există ocazia să fac acest lucru, ca și când aș fi fost incapabil să percep vreo distincție între frumusețe și urâțenie.”
49. „Oamenii cred că geniul este un lucru bun dacă îi permite unui bărbat să scrie o poezie captivantă sau să picteze o imagine. Dar în adevăratul său sens, acela al originalității în gândire și acțiune, deși nimeni nu spune că nu este un lucru de admirat, aproape toți, la suflet, cred că se pot descurca foarte bine fără el.”
50. „Din două plăceri, dacă există una căreia toți sau aproape toți cei care au experiență în ambele acordă o preferință hotărâtă, indiferent de orice sentiment de obligație morală de a o prefera, aceasta este plăcerea mai dezirabilă.”
51. „Este cu greu posibil să exagerăm valoarea în starea actuală a perfecționării umane – de a pune ființele umane în contact cu alte persoane diferite de ei înșiși și cu moduri de gândire și acțiune spre deosebire de cele cu care sunt familiarizați. O astfel de comunicare a fost întotdeauna una dintre sursele primare de progres.”
52. „Atât de adevărat este că nenatural înseamnă în general doar neobișnuit și că tot ceea ce este obișnuit pare natural.”
53. „Mi se pare că a venit vremea când este de datoria tuturor să-și facă cunoscută disidența față de religie.”
54. „Dar acești puțini sunt sarea pământului; fără ele, viața umană ar deveni un bazin stagnant. Nu numai ei introduc lucruri bune care nu existau înainte, ci ei păstrează viața în cele care existau deja.”
55. „Din nefericire pentru bunul simț al omenirii, faptul falibilității lor este departe de a avea greutatea în judecata lor practică, ceea ce îi este întotdeauna permis în teorie; căci, deși fiecare se știe bine că este falibil, puțini cred că este necesar să ia măsuri de precauție împotriva propriei lor falibilitati.”
56. „Nu sunt posibile mari îmbunătățiri în soarta omenirii până când nu are loc o mare schimbare în constituția fundamentală a modurilor lor de gândire.”
57. „Arta muzicii este bună, pentru că, printre altele, produce plăcere; dar ce dovadă este posibil să se dea că plăcerea este bună
Dacă, deci, se afirmă că există o formulă cuprinzătoare, care include toate lucrurile care sunt în sine bune și că orice altceva este bun, nu este așa ca scop, ci ca mijloc, formula poate fi acceptată sau respinsă, dar nu este un subiect a ceea ce este înțeles în mod obișnuit prin probă.”
58. „Capacitatea pentru sentimentele mai nobile este în majoritatea naturii o plantă foarte fragedă, ușor de ucis, nu numai de influențe ostile, ci din simpla lipsă de întreținere; iar la majoritatea tinerilor ea dispare rapid dacă ocupațiile cărora le-a dedicat poziția lor în viață și societatea în care i-a aruncat nu sunt favorabile păstrării acestei capacități superioare în exercițiu.”
59. „Face parte din ironia vieții că cele mai puternice sentimente de recunoștință devotată la care natura umană pare a fi susceptibilă, sunt chemate în ființe umane față de cei care, având puterea de a-și zdrobi în întregime existența pământească, se abțin de bunăvoie de la folosind această putere.”
60. „O persoană cu o credință este egală cu forța a 100.000 care au doar interese.”
61. „Ceea ce se numește acum natura femeii este un lucru eminamente artificial – rezultatul reprimării forțate în unele direcții, al stimulării nefirești în altele.”
62. „Firea umană nu este o mașină care trebuie construită după un model și pusă să facă exact lucrarea prescrisă pentru el, ci un copac, care îi cere să crească și să se dezvolte pe toate părțile, după tendința interiorului. forțe care îl fac un lucru viu.”
63. „Limbajul este lumina minții.”
64. „Cred în ochelari, dar cred că și ochii sunt necesari.”
65. „Că principiul care reglementează relațiile sociale existente între cele două sexe – subordonarea legală a unui sex față de celălalt – este greșit în sine și acum unul dintre principalele obstacole în calea îmbunătățirii umane; și că ar trebui să fie înlocuită cu un principiu al egalității perfecte, care nu admite nicio putere sau privilegiu pe de o parte, nici dizabilități pe de altă parte.”
66. „Chiar și un om cu adevărat superior aproape întotdeauna începe să se deterioreze atunci când este în mod obișnuit regele companiei sale; iar în compania lui cea mai obișnuită, soțul care are o soție inferioară lui este întotdeauna așa.”

Citate John Stuart Mill despre libertatea de exprimare și libertate
67. „Despotismul obiceiului este pretutindeni obstacolul permanent în calea progresului uman, fiind în neîncetat antagonism față de acea dispoziție de a urmări ceva mai bun decât obișnuit, care se numește, după împrejurări, spiritul libertății sau cel al progresului sau îmbunătăţire.”
68. „Dragostea de putere și iubirea de libertate sunt în antagonism etern.”
69. „Libertatea individului trebuie să fie limitată până acum, el nu trebuie să facă el însuși o pacoste altor oameni.”
70. „Libertatea civilă sau socială — natura și limitele puterii care poate fi exercitată în mod legitim de societate asupra individului”.
71. „Lupta dintre libertate și autoritate este cea mai evidentă trăsătură în porțiunile istoriei cu care suntem familiarizați mai devreme – în special în cea a Greciei, Romei și Angliei”.
72. „Un om care nu are nimic pentru care este dispus să lupte, nimic de care îi pasă mai mult decât de siguranța sa personală, este o creatură mizerabilă care nu are nicio șansă să fie liberă, dacă nu este făcută și păstrată astfel de eforturi. a unor oameni mai buni decât el.”
73. „După nevoile primare ale hranei și îmbrăcămintei, libertatea este prima și cea mai puternică lipsă a naturii umane.”
74. „Ființele umane nu se mai nasc la locul lor în viață și sunt înlănțuite printr-o legătură inexorabilă cu locul în care s-au născut, ci sunt libere să-și folosească facultățile și șansele atât de favorabile pe care le oferă, pentru a atinge soarul pe care îl oferă. le poate părea cel mai de dorit.”
75. „Dar adevărata virtute a ființelor umane este capacitatea de a trăi împreună ca egali; nu pretind nimic pentru ei înșiși decât ceea ce acordă liber tuturor celorlalți; privind comanda de orice fel ca o necesitate excepțională și, în toate cazurile, temporară; și preferând, ori de câte ori este posibil, societatea celor cu care conducerea și urmărirea pot fi alternative și reciproce.”
76. „Motivele lui pot fi bune și nimeni nu a putut să le respingă. Dar dacă el este la fel de incapabil să infirme motivele din partea opusă, dacă nu știe nici măcar care sunt ele, nu are niciun motiv pentru a prefera nici una dintre păreri.”
77. „Noțiunile și sentimentele unei persoane proaste pot fi deduse cu încredere din cele care predomină în cercul în care persoana este înconjurată. Nu este așa cu cei ale căror opinii și sentimente sunt o emanație din propria natură și facultăți.”
78. „Orice om care spune sincer și pe deplin ceea ce crede face până acum un serviciu public. Ar trebui să-i fim recunoscători pentru că ne-a atacat fără cruzime opiniile noastre cele mai îndrăgite.”
79. „Nimeni nu poate fi un mare gânditor care nu recunoaște că, în calitate de gânditor, este prima lui datorie să-și urmeze intelectul până la orice concluzie ar putea duce.”
80. „Singurul mod prin care o ființă umană poate să se apropie de cunoașterea întregului subiect este auzind ceea ce se poate spune despre el de către persoane de orice fel de opinie și studiind toate modurile în care poate fi privit. la fiecare caracter al minții.”
81. „Niciun om înțelept nu și-a dobândit vreodată înțelepciunea în alt mod decât acesta; nici nu este în natura intelectului uman să devină înțelept în alt mod.”
82. „Atâta timp cât o opinie este puternic înrădăcinată în sentimente, ea câștigă, mai degrabă decât pierde, în stabilitate, având o pondere preponderentă a argumentelor împotriva ei.”
83. „Adevărul câștigă mai mult chiar și din greșelile celui care, cu studiul și pregătirea cuvenită, gândește pentru el însuși, decât prin părerile adevărate ale celor care le au doar pentru că nu se îngăduie să gândească.”
84. „Ideea că adevărul triumfă întotdeauna asupra persecuției este una dintre acele minciuni plăcute, pe care majoritatea experienței o respinge.”
85. „Istoria este plină de exemple de adevăr înlăturate de persecuție. Dacă nu este pusă jos pentru totdeauna, poate fi dat înapoi de secole.”
86. „Dacă vreo opinie este obligată să tacă, acea opinie poate fi adevărată. A nega acest lucru înseamnă să ne asumăm propria infailibilitate.”
87. „Nu este dat nici unei ființe umane să stereotipeze un set de adevăruri și să meargă în siguranță sub îndrumarea lor cu ochiul minții închise.”
88. „Adevăratul avantaj pe care îl are adevărul constă în faptul că, atunci când o opinie este adevărată, ea poate fi stinsă o dată, de două ori sau de mai multe ori, dar în decursul veacurilor se va găsi în general o persoană care să o redescopere, până când unele dintre ele. reaparițiile se încadrează într-un moment în care din circumstanțe favorabile scapă de persecuție până când a ajuns în așa măsură încât să reziste tuturor încercărilor ulterioare de a o suprima.”
89. „Întotdeauna este nevoie ca oamenii să descopere nu numai adevăruri noi și să sublinieze când ceea ce au fost adevăruri odată nu mai sunt adevărate, ci și să înceapă noi practici și să dea exemplul unei conduite mai iluminate și un gust mai bun și sens în viața umană.”
90. „Cel mai puternic dintre toate argumentele împotriva amestecului publicului în comportamentul pur personal este că, atunci când acesta intervine, șansele sunt să intervină greșit și în locul greșit.”
91. „Experiența m-a învățat că cei care își dă timpul pretențiilor absorbante ale ceea ce se numește societate, neavând timp liber să păstreze o mare cunoștință cu organele opiniei, rămân mult mai ignoranți despre starea generală, fie despre public. mintea sau a părții active și instruite a acesteia, decât trebuie să fie un reclus care citește ziarele.”
92. „În istorie, ca și în călătorii, oamenii văd de obicei doar ceea ce aveau deja în propria minte; și puțini învață multe din istorie, care nu aduc multe cu ei la studiul ei.”
93. „Testul gândirii reale și viguroase – gândirea care constată adevăruri în loc să viseze vise – este o aplicație de succes în practică.”
94. „Adevărurile ne sunt cunoscute în două feluri – unele sunt cunoscute direct și de la sine; unele prin intermediul altor adevăruri. Primele sunt subiectul intuiției sau al conștiinței; pentru cel din urmă, de inferență.”
95. „Nimeni, în afară de un prost, și doar un prost cu o descriere ciudată, nu se simte jignit de recunoașterea faptului că există alții a căror părere, și chiar a căror dorință, are dreptul la o mai mare considerație decât a lui.”
96. „Logica nu este știința credinței, ci știința dovezilor sau dovezilor.”
97. „Există cea mai mare diferență între a presupune că o opinie este adevărată, pentru că, cu orice ocazie de a o contesta, ea nu a fost respinsă și a-și asuma adevărul în scopul de a nu permite respingerea ei.”
98. „Nu conflictul violent între părți ale adevărului, ci suprimarea liniștită a jumătate din el, este răul formidabil. Există întotdeauna speranță atunci când oamenii sunt forțați să asculte ambele părți; atunci când se ocupă doar de una, erorile se întăresc în prejudecăți, iar adevărul însuși încetează să aibă efectul adevărului, fiind exagerat în minciună.”
99. „Opinia generală sau predominantă în orice subiect este rareori sau niciodată întregul adevăr; numai prin ciocnirea opiniilor adverse restul adevărului are vreo șansă de a fi furnizat.”
100. „În toate privințele, povara este grea pentru cei care atacă o opinie aproape universală.”
101. „Exemple de adevăruri cunoscute nouă de conștiința imediată sunt propriile noastre senzații corporale și sentimente mentale. Știu direct și din cunoștințele mele că am fost supărat ieri sau că mi-e foame astăzi.”
102. „Este cu filozofia ca și cu religia – bărbații se minunează de absurditatea principiilor altor oameni, în timp ce absurditățile exact paralele rămân în propriile lor.”
103. „Știm cât de ușor poate fi dovedită inutilitatea aproape tuturor ramurilor de cunoaștere spre deplina satisfacție a celor care nu o dețin.”
104. „Este un gând amar, cât de diferit ar fi putut fi creștinismul lumii, dacă credința creștină ar fi fost adoptată ca religie a imperiului sub auspiciile lui Marcus Aurelius în loc de cele ale lui Constantin.”

Citate John Stuart Mill despre bogăție, putere și guvernare

105. „Un război pentru a proteja alte ființe umane împotriva nedreptății tiranice, un război pentru a da victorie propriilor idei de bine și de bine și care este propriul lor război, purtat pentru o perioadă de timp. scopul cinstit prin libera lor alegere, este adesea mijlocul de regenerare a lor.”
106. „Atâta timp cât dreptatea și nedreptatea nu și-au pus capăt luptei lor mereu reînnoite pentru ascendența în afacerile omenirii, ființele umane trebuie să fie dispuse, atunci când este nevoie, să lupte pentru una împotriva celeilalte.”
107. „A crede că, pentru că cei care dețin puterea în societate o dețin în cele din urmă pe cea a guvernului, de aceea nu este de folos să încerci să influențezi constituția guvernului acționând pe baza opiniei, înseamnă a uita că opinia este ea însăși una dintre cele mai mari forțe sociale active.”
108. „Despotismul este un mod legitim de guvernare în tratarea barbarilor, cu condiția ca finalul să fie îmbunătățirea lor.”
109. „Toate femeile sunt crescute încă din primii ani în convingerea că idealul lor de caracter este chiar opus celui al bărbaților; nu voința de sine și guvernarea prin stăpânire de sine, ci supunerea și cedarea în fața controlului altora.”
110. „Religia, cea mai puternică dintre elementele care au intrat în formarea sentimentului moral, fiind aproape întotdeauna guvernată fie de ambiția unei ierarhii, căutând controlul asupra fiecărui departament al conduitei umane, fie de spiritul puritanismului. ”
111. „Așadar, protecția împotriva tiraniei magistratului nu este suficientă. Trebuie să existe protecție și împotriva tiraniei opiniei și sentimentelor predominante, împotriva tendinței societății de a impune prin alte mijloace decât pedepse civile — propriile idei și practici ca reguli de conduită celor care nu fac față de ele; să împiedice dezvoltarea și, dacă este posibil, să prevină formarea oricărei individualități care nu este în armonie cu modurile sale și să oblige toate personajele să se modeleze după modelul său.”
112. „El trebuie să le poată auzi de la persoane care de fapt le cred. El trebuie să le cunoască în forma lor cea mai plauzibilă și persuasivă.”
113. „Dacă opinia este corectă, ei sunt lipsiți de posibilitatea de a schimba eroarea cu adevărul. Dacă greșesc, ei pierd ceea ce este aproape la fel de mare beneficiu, percepția mai clară și impresia mai vie a adevărului, produse de ciocnirea lui cu eroarea.”
114. „Nu am vrut să spun că conservatorii sunt în general proști; Am vrut să spun că oamenii proști sunt în general conservatori. Cred că este un fapt atât de evident și de incontestabil încât aproape că nu cred că vreun onorabil. Domnii o vor pune la îndoială.”
115. „Tocmai pentru că tirania opiniei este de natură să facă din excentricitate un reproș, este de dorit, pentru a depăși acea tiranie, ca oamenii să fie excentrici.”
116. „O stare care își micșorează oamenii, pentru ca aceștia să poată fi instrumente mai docile în mâinile sale chiar și în scopuri benefice, va descoperi că cu oamenii mici nu se poate realiza cu adevărat un lucru mare.”
117. „O persoană cu o credință este o putere socială egală cu nouăzeci și nouă care au numai interese.”
118. „Un partid al ordinii sau stabilității și un partid al progresului sau reformei sunt ambele elemente necesare unei stări sănătoase a vieții politice.”
119. „Societatea își poate executa și își execută propriile mandate; și dacă emite mandate greșite în loc de drept, sau orice mandat în lucrurile cu el nu ar trebui să se amestece, practică o tiranie socială mai formidabilă decât multe tipuri de opresiune politică, deoarece, deși de obicei nu este susținută de pedepse atât de extreme, ea lasă mai puține mijloace de evadare, pătrunzând mult mai adânc în detaliile vieții și înrobind sufletul însuși.”
120. „Atât profesorii, cât și cursanții merg la culcare la postul lor de îndată ce nu există niciun dușman pe teren.”
121. „O persoană ale cărei dorințe și impulsuri sunt proprii sunt expresia propriei sale naturi, așa cum a fost dezvoltată și modificată de propria sa cultură, se spune că are un caracter.”
122. „Cel ale cărui dorințe și impulsuri nu sunt ale lui nu are caracter – nu mai mult decât are caracter o mașină cu abur.”
123. „Întotdeauna a fost puternică tendința de a crede că orice a primit un nume trebuie să fie o entitate sau ființă, având o existență proprie independentă. Și dacă nu putea fi găsită nicio entitate reală care să răspundă numelui, oamenii nu au presupus, din acest motiv, că nu există niciuna, ci și-au imaginat că este ceva deosebit de abstru și misterios.”
124. „Ce poate face publicul sărac decât să aplice aceste instrucțiuni și să facă propriile sentimente personale de bine și rău, dacă sunt tolerabil unanimi în ele, obligatorii pentru toată lumea

125. „Cel care lasă lumea sau propria sa parte din ea să-și aleagă planul de viață pentru el, nu are nevoie de altă facultate decât cea maimuță a imitației. Cel care își alege planul pentru sine, își folosește toate facultățile.”
126. „Voința poporului, de altfel, înseamnă practic voința celei mai numeroase sau a celei mai active părți a poporului — a majorității; sau cei care reușesc să se facă acceptați ca oameni de tip majoritar, în consecință, pot dori să asuprească o parte din numărul lor; și măsurile de precauție sunt la fel de necesare împotriva acestui lucru ca și împotriva oricărui alt abuz de putere.”
127. „Bărbații își pierd aspirațiile înalte pe măsură ce își pierd gusturile intelectuale, pentru că nu au timp sau șansă să le răsfețe; și s-au dependent de plăcerile inferioare, nu pentru că le preferă în mod deliberat, ci pentru că fie sunt singurii la care au acces, fie singurii de care mai sunt capabili să se bucure.”
128. „Deoarece statul trebuie să ofere în mod necesar subzistența pentru săracii criminali în timp ce sunt supuși pedepsei, a nu face același lucru pentru săracii care nu au greșit înseamnă a acorda o primă pentru infracțiune.”
129. „Niciun sclav nu este un sclav la aceeași lungime și într-un sens atât de deplin al cuvântului, precum este o soție.”
130. „Prevederea fenomenului și puterea asupra lor depind de cunoașterea secvențelor lor și nu de orice noțiune pe care ne-am putea forma cu privire la originea sau natura lor cea mai interioară.”
131. „Totuși, rămâne atât de multă barbarie în tranzacțiile majorității națiunilor civilizate, încât aproape toate țările independente aleg să-și afirme naționalitatea având, spre neplăcerea lor și a vecinilor, o monedă proprie.”
132. „Am avut moralitatea supunerii și morala cavalerismului și generozității; acum a sosit timpul pentru moralitatea dreptății”.
133. „Este contrar rațiunii și experienței să presupunem că poate exista orice control real al brutalității, în concordanță cu lăsarea victimei încă în puterea călăului.”
134. „Drepturi naturale, prostii; drepturi naturale și imprescriptibile, prostii retorice, prostii înălțate, prostii care merg pe piloni.”
135. „Modul concis de exprimare a aceluiași sens este că accidentele inseparabile sunt proprietăți universale pentru specie, dar nu necesare acesteia. Astfel, întunericul este un atribut al unei corbi.”
136. „O obiecție care se aplică oricărei conduite nu poate fi o obiecție valabilă față de un anumit comportament.”
137. „Toate moralitățile le spun că este natura lor să trăiască pentru alții, să se abnegaze complet de ei înșiși și să nu aibă viață decât în ​​afecțiunile lor.”
138. „Societatea între egali nu poate exista decât dacă se înțelege că interesele tuturor trebuie privite în mod egal.”
139. „Nu este de așteptat să existe un acord cu privire la definiția a ceva, până când nu există un acord cu privire la lucrul în sine.”
140. „Toate greșelile pe care este probabil să le comită împotriva sfatului și avertismentului, sunt cu mult depășite de răul de a permite altora să-l constrângă la ceea ce consideră ei binele lui.”

Crezi că aceste citate de John Stuart Mill te pot conduce pe calea fericirii

John Stuart Mill este unul dintre cei mai remarcați filozofi liberali și economiști politici până în ziua de azi. El a stabilit teoria gândirii utilitariste – susținând că cel mai bun mod de a obține fericirea pentru majoritatea oamenilor este prin acțiuni bune și comportament moral bun. De asemenea, este amintit ca un campion al libertății personale, al egalității pentru toți și al educației obligatorii.
Cum credeți că aceste citate vă pot ajuta să vă atingeți obiectivele în viață.
Care citate de John Stuart Mill au fost preferatele dvs.
Anunțați-ne prin secțiunea de comentarii de mai jos.