Atunci când este vorba de jocurile de noroc, după cum indică chiar și numele, se presupune că jucătorii își lasă soarta în mâna norocului. Cum se face în acest caz că există atât jocuri bazate pe noroc cât și pe abilități? Se pare că în această industrie există de fapt cele două mari categorii, fiecare având propriile caracteristici. În funcție de preferințe și stilul de joc, jucătorii aleg să se bazeze, în mare parte, fie pe șanse și probabilități, fie pe aptitudini, strategii și cunoștințe. Originea lor este greu de stabilit cu precizie, însă de-a lungul timpului ambele categorii au preluat diverse forme. Probabil că ați mai auzit până acum de anumite jocuri care au fost practicate de-a lungul secolelor. Acestea au reușit în timp să se adapteze în forme mai complexe și mai rafinate. Pe de altă parte, tendința de cazinouri online este relativ recentă, iar în cadrul acestora jucătorii se pot bucura de o varietate mare de jocuri bazate pe noroc. Haideți să vedem cum se pot defini cele două categorii și câteva exemple ale acestora.

Cum stabilești ce este un joc de noroc?

Dacă ai în fața ta un joc în care rezultatul este determinat în principal de șanse și probabilități, care nu pot fi influențate în mod direct de către tine, atunci este vorba de un joc de noroc. Atunci când îl vei analiza în detaliu, vei observa că șansele și probabilitățile sunt determinate de metode de generare a rezultatelor aleatorii. Norocul reprezintă, de fapt, caracterul aleator. În cadrul acestei categorii de jocuri jucătorii vor plasa pariuri, sub formă de bani, jetoane sau puncte, înainte de desfășurarea jocului. Aceasta este cunoscută drept miza jocului. Rezultatul duce mereu la un câștig sau o pierdere. Un joc bazat pe noroc nu poate fi controlat de jucător. Există aspecte, precum RTP-ul sau volatilitatea, care pot fi alese de jucător. Mai exact, jucătorul va alege jocul în funcție de acestea. Totuși, un joc anume nu poate fi schimbat iar rezultatele nu pot fi alterate în nici un fel.

Jocuri de noroc – Exemple

Cele mai bune exemple din categoria jocurilor de noroc sunt ruleta și sloturile. Ele sunt cele mai comune jocuri de noroc și prezintă caracteristici diferite. Ruleta afișează o grămadă de opțiuni de pariere, de la culori la pariuri pe un singur număr, sau mai multe. Dinamica jocului generează foarte mult suspans. Jucătorii nu au cum să prezică locul în care se va opri mica minge aruncată. Deși ei pot alege pariul sau combinația de pariuri și există anumite probabilități asociate cu fiecare tip de pariu, ei nu pot controla rezultatul final.

Sloturile mențin și ele acest caracter aleatoriu, utilizând un generator de numere aleatorii pentru a determina combinațiile de simboluri. Pe lângă faptul că rezultatele sunt aleatorii, acestea sunt de asemenea complet independente de rundele anterioare de joc. Astfel ele nu pot fi anticipate pe baza câștigurilor sau pierderilor ce au avut loc. Procesul este inițiat de o simplă apăsare de buton, iar câștigurile sunt acordate în funcție de valoarea simbolurilor. Mărimea mizei sau momentul plasării acesteia nu au nici o influență directă asupra jocului.

Ce sunt jocurile de îndemânare?

Jocurile de îndemânare sunt puțin mai complexe. Jucătorii pot să le acceseze bazându-se strict pe noroc, însă atunci când se folosesc de aptitudini, strategii și abilități șansele de câștig pot fi influențate semnificativ. Fiecare jucător este unic, prin urmare aptitudinile și combinațiile acestora vor fi pe cât se poate de unice. Cu toate acestea, printre cele mai cunoscute aptitudini le regăsim pe cele de analiză, atenție, dezvoltare și implementare a strategiilor, controlul și reglajul emoțional, evaluarea riscurilor și a momentelor oportune. Pentru unii, aceste aptitudini sunt înnăscute, în timp ce alți jucători depun eforturi constante pentru a le dezvolta la nivele optime. Nu există aptitudini mai importante decât altele, însă este important ca fiecare jucător să mențină un echilibru pentru a se dovedi eficiente. 

Jocuri care implică îndemânare – exemple

În jocuri precum blackjackul și pokerul, jucătorii au numeroase oportunități prin care își pot maximiza șansele de câștig. Vom începe prin a discuta despre blackjack, deoarece este un joc mult mai prietenos cu începătorii. În cadrul acestuia, strategiile potrivite pot genera anularea avantajului din partea casei. Pentru început, toți jucătorii vor încerca să se familiarizeze cu regulile jocului. În timp însă, există diagrame simple care ilustrează strategiile cele mai comune. Pe măsură ce acestea sunt învățate, aptitudinile necesare sunt dezvoltate. Un jucător bun de blackjack va da dovadă de o bună atenție la detalii, fiind necesar să fie constant atent la cărțile arătate și la cele ale dealer-ului. Răbdarea și evaluare riscurilor sunt de asemenea esențiale.

Poker-ul este un joc despre care se vorbește foarte mult. Probabil că nu toți jucătorii îl consideră un joc de îndemânare, însă realitatea ne arată că este unul dintre cele mai psihologice jocuri care există. Jucătorii dedicați petrec foarte mult timp și efort în dezvoltarea aptitudinilor. Momentul ideal chiar există în poker, însă nu toată lumea îl poate identifica și fructifica. Cu atât mai mult, în poker este important să îți cunoști adversarii. În acest mod te poți regăsi în avantaj prin faptul că ești o persoană intuitivă cu o inteligență emoțională bine dezvoltată. Mimica feței precum și tiparul de joc al adversarului te pot ajuta în anticiparea mișcărilor următoare.

Conclusion

După cum se poate observa, există anumite caracteristici clare care diferențiază cele două categorii. Acest lucru nu înseamnă că jucătorii nu se pot bucura de ambele. Există momente ideale de relaxare și momente de stimulare mentală, fiind ușor de jonglat în acest fel cu ajutorul norocului și aptitudinilor. Totuși, este important ca diferențele să fie înțelese clar pentru a putea fi setate așteptări realiste. Altfel există riscul unor dezamăgiri usturătoare. Partea bună este că jucătorii își dau seama destul de repede de care categorie le surâde, fiind vorba de fapt de un stil de joc specific. Cu atât mai mult, să nu uităm de importanța dezvoltării anumitor aptitudini, precum autocontrolul și reglajul emoțional, indiferent de categorie, pentru gestionarea responsabilă a pariurilor și experienței în general.