Mai jos va raportam o serie de ghicitori imposibile si foarte dificile , cu care va puteti testa si va distra alaturi de prieteni si rude. Ghicitori care vizeaza abilitatile logice, despre calcule, scheme si prelucrarea informatiilor. Ghicitori grele si imposibile cu multa procedura si solutii.Va vom supune unor teste deosebit de dure si celebre (utilizate in interviurile de angajare, teste universitare si pentru a evalua IQ-ul). Testul de reflectie cognitiva (CRT) , Ghicitoarea lui George Boolos si Ghicitoarea lui Einstein , completate cu raspunsuri si procedura.
Sa incepem cu testul lui Shane Frederick, cunoscut sub numele de Testul de reflectie cognitiva (CRT) . Psihologul american a creat acest test format din trei intrebari menite sa evalueze inteligenta unei persoane. Este unul dintre cele mai cunoscute teste din lume, care evidentiaza in detaliu tendinta unei persoane de a reflecta asupra diverselor scenarii posibile. Testul dateaza din 2005, iar conform rezultatelor obtinute in urma difuzarii acestuia, doar 17% dintre studentii din cele mai bune universitati din lume (precum Yale sau Harvard) au reusit sa gaseasca solutia corecta la toate cele trei intrebari. Astazi este considerat cel mai scurt test de IQ din lume.

Ghicitori imposibile

Test de reflectie cognitiva

Prima intrebare
O bata si o minge de baseball costa in total 1 dolar si 10 centi. Bata costa cu un dolar mai mult decat mingea. Cat costa mingea

Raspuns si procedura

Mingea costa 5 centi.Costul mingii se calculeaza eliminand diferenta de pret din suma totala si impartind rezultatul la doi, deci: (1,10 – 1) / 2. Costul clubului este in loc de 1 dolar si 5 centi.

A doua intrebare

Daca 5 masini dureaza 5 minute pentru a fabrica 5 obiecte, cat timp dureaza 100 de masini pentru a produce 100.

Raspuns si procedura

Timpul necesar corespunde cu 5 minute.Daca 5 masini fac 5 obiecte in 5 minute, inseamna ca fiecare masina are nevoie de 5 minute pentru a face unul. de exemplu, daca ar fi 10 masini, in 5 minute ar face 10 obiecte.

A treia intrebare

Intr-un lac exista un set de nuferi care isi dubleaza dimensiunea in fiecare zi. Daca este nevoie de 48 de zile pentru ca nuferii sa ocupe intregul lac, cate zile sunt necesare pentru a acoperi jumatate din lac

Raspuns si procedura

Solutia este de 47 de zile.Deoarece nuferii dureaza o zi sa se dubleze, inseamna ca in penultima zi lacul va fi acoperit pe jumatate.

Ghicitoarea lui George Boolos

A doua ghicitoare foarte dificila si imposibila pe care o propunem si ghicitoarea lui George Boolos, definita de acelasi filozof si matematician american drept „cea mai dificila ghicitoare din lume”. Este o problema complexa de logica, un „puzzle logic” care poate fi rezolvat doar de cei care sunt capabili sa gandeasca cu adevarat in afara cutiei. Iata ghicitoarea lui George Boolos:

Trei oracole divine A, B si C sunt numite (intr-o ordine nespecificata) Adevarat, Indoielnic si Imprevizibil. Adevarat spune intotdeauna adevarul, Mendace spune intotdeauna fals, in timp ce Imprevizibil si sincer sau nu intr-un mod complet casual.
Scopul jocului este de a determina identitatile lui A, B si C punandu-le trei intrebari la care se poate raspunde cu un „da” sau un „nu”.
Fiecare intrebare trebuie adresata doar unuia dintre oracole, care, desi inteleg italiana, va raspunde intotdeauna in propria lor limba cu cuvintele „da” sau „ja”. Dintre acesti doi termeni nu stim care corespunde cu „da” si care cu „nu”.

Precizari

Se poate ca unor oracole sa li se puna mai multe intrebari (sau chiar sa nu fie puse deloc).
Atat continutul, cat si destinatarul celei de-a doua intrebari pot depinde de raspunsul primit la prima (si la fel va fi si pentru a treia intrebare).
Oracolul Imprevizibil se comporta de parca, inainte de fiecare raspuns, arunca o moneda pentru a decide cum sa se comporte: daca iese capete va fi sincer, daca iese coada va spune minciuna.
Imprevizibil va raspunde „de la” sau „ja” la intrebari precum da/nu.

Solutie si procedura

Prima intrebare, care trebuie adresata de exemplu oracolului A este:
„De la” inseamna „da”, daca si numai daca esti Adevarat, daca si numai daca oracolul B este Imprevizibil

Daca raspunsul este” de la”, Stim ca oracolul C nu este imprevizibil, in timp ce daca raspunsul este „ja”, stim ca oracolul B nu este imprevizibil. De fapt, daca A este Adevarat sau Mendace, raspunsul este semnificativ si va permite sa faceti alegerea corecta si, daca A este Imprevizibil, cu siguranta nici B si nici C nu pot fi Imprevizibili!
A doua si a treia intrebare, care trebuie adresate unui al doilea oracol care nu este Imprevizibil (asa cum a fost identificat anterior), vor fi:
„De la” inseamna „da”, daca si numai daca Roma se afla in Italia
”.
Raspunsul „de la” inseamna ca oracolul cerut este adevarat, raspunsul „ja” inseamna ca oracolul este Mendace.
„Da” inseamna „da”, daca si numai daca oracolul A este imprevizibil

Raspunsul” de la „inseamna ca oracolul A este imprevizibil, raspunsul” ja „inseamna ca nu este.
Din raspunsurile la aceste intrebari putem deduce daca oracolul care este pus la indoiala este Adevarat sau Mendace si daca A este Imprevizibil sau nu. Prin excludere, determinam deci si al treilea oracol, cel care nu este pus la indoiala.

Ghicitoarea lui Einstein

Ghicitorii au fost intotdeauna o modalitate de a te testa singur sau in companie. Si o stia bine si Albert Einstein, care de fapt si-a inventat celebra ghicitoare cand era inca baiat. Cunoscut ca„Enigma lui Einstein” sau „puzzle-ul lui Einstein”, acest celebru puzzle este folosit si astazi de unele companii in timpul interviurilor de angajare, pentru a testa abilitatile de intuitie, procesare a informatiilor si rationament logic ale candidatilor. Potrivit insusi Albert Einstein, de fapt, doar 2% din populatia lumii ar fi fost capabila sa identifice solutia corecta.
Acum va lasam la ultima noastra ghicitoare imposibila si foarte dificila (disponibila in doua versiuni similare), completata cu un raspuns si un proces de rezolvare. Iata ghicitoarea lui Einstein:
Pe o strada sunt 5 case pictate in 5 culori diferite. In fiecare casa locuieste o persoana de nationalitate diferita si fiecare dintre gazde bea o bautura diferita, fumeaza o alta marca de tigari, pastreaza un alt animal de companie.

Intrebare

Cine bea apa
Cine detine zebra

Date

Sunt cinci case.
Englezul locuieste in casa rosie.
Spaniol si proprietar de caine.
Cafeaua se bea in casa verde.
Ceaiul este baut de ucrainean.
Casa verde se afla imediat in stanga casei de fildes.
Fumatorul Old Gold detine melci.
Kools sunt fumati in casa galbena.
Laptele se bea in casa intre ele.
Norvegianul locuieste in prima casa (stanga).
Barbatul care fumeaza Chesterfield locuieste in casa de langa barbatul cu vulpea.
Kools se fumeaza in casa de langa cea in care este tinut calul.
Cei care fumeaza Lucky Strikes beau suc de portocale.
Japonezul fumeaza Parlamentul.
Norvegianul locuieste langa casa albastra.

Raspuns si procedura

Modalitatea de a gasi solutia este construirea unui tabel, in care sunt enumerate casele numerotate de la 1 la 5 care corespund diferitelor animale, culori, bauturi, tigari si nationalitate. Casele vor fi dispuse in urmatoarea ordine (de la stanga la dreapta): 1, casa galbena; 2, casa albastra; 3, casa rosie; 4, casa de sera; 5, casa de fildes.Norvegianul bea apa, in timp ce japonezii detin zebra.

Versiunea alternativa a Ghicitorii lui Einstein

Pe o strada sunt 5 case, de 5 culori diferite, apartinand a 5 persoane de nationalitati diferite, care au 5 animale diferite, beau 5 bauturi diferite si fumeaza 5 marci diferite de tigari.

Intrebare

Cine detine pestele

Data

Englezul locuieste intr-o casa rosie.
Suedezul are un caine.
Danezul te bea.
Casa verde se afla in stanga casei albe.
Proprietarul serii bea cafea.
Persoana care fumeaza tigari Pall Mall are pasari.
Proprietarul casei galbene fumeaza tigarile lui Dunhill.
Barbatul care locuieste in casa centrala bea lapte.
Norvegianul locuieste in prima casa.
Barbatul care fumeaza tigari Blends locuieste langa cel care are pisici.
Omul care are cai locuieste langa cel care fumeaza pe cel de la Dunhill.
Omul care fumeaza tigari Blue Master, bea bere.
Germanul fumeaza tigari Prince.
Norvegianul locuieste langa casa albastra.
Omul care fumeaza Blends are un vecin care bea apa.

Raspuns si procedura

Solutia este ca pestisorul apartine germanului.
Intr-adevar:
norvegianul bea apa, are casa galbena, fumeaza Dunhill’s si are pisici;
danezul te bea, are casa albastra, fumeaza Blends si are cai;
englezul bea lapte, are casa rosie, fumeaza Pall Mall si are pasarile;
neamtul bea cafea, are casa cu sera, fumeaza print si are putin peste;
suedezul bea bere, are casa alba, fumeaza Blue Master si are un caine.
Cum se ajunge acolo
Pregatirea unei mese de 5 x 5 si in acest caz: pe primul rand punem culoarea, in al doilea nationalitatea, in al treilea bautura, in al patrulea marca de tigari si in al cincilea animalul.