Până în anii 1950, s-a crezut despre somn că este doar o activitate pasivă, însă studiile realizate ulterior au demonstrat faptul că în timpul somnului, organismul nostru, și mai ales creierul, este activ și implicat în diverse procese care ajută la menținerea sănătății. Ai nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte pentru ca organismul tău să se regenereze și să se pregătească pentru o nouă zi. Acesta este și motivul principal pentru care ar trebui să acorzi o importanță deosebită pentru calitatea somnului și să faci tot ce ține de tine pentru a te bucura în fiecare noapte de un somn de nota 10.

Care sunt etapele somnului?

Pe durata somnului trecem inconștient prin 3 stadii de somn non-REM și un somn REM. În primul stadiu al somnului are loc trecerea de la starea de veche, la cea de somn. Acum te poți confrunta cu contracțiile musculare care apar brusc la nivelul picioarelor și cu acea senzație neplăcută de cădere în gol. Dacă nu te trezești în acest stadiu de somn, vei trece în cea de-a doua etapă, în care pulsul începe să scadă, la fel și temperatura corpului. Organismul tău se pregătește pentru somnul profund. În ultimul stadiu de somn non-REM undele cerebrale încep să încetinească și (aproape) nimic nu te mai poate trezi. 

În timpul somnului non-REM au loc niște procese extrem de importante: imunitatea este stimulată, sistemul muscular și cel osos este întărit, iar țesuturile încep să se regenereze. Etapa de somn REM este una extrem de activă. Creierul începe să prelucreze toate lucrurile pe care le-a învățat în ziua respectivă și să le transforme în amintiri. Tot în această etapă apar și visele. Pe parcursul nopții avem parte de mai multe astfel de cicluri de somn – în mod normal, un singur ciclu de somn durează între 90 și 110 minute.

Cum îți poți îmbunătăți calitatea somnului?

Aceste stadii de somn sunt benefice pentru organismul tău atâta timp cât te odihnești suficient. Nu ezita să îți îmbunătățești calitatea somnului, dacă simți că este loc de mai bine. Iată ce poți face:

  • Ai grijă ca în dormitor să fie întuneric și o temperatură mai scăzută, de maxim 21 grade Celsius, pentru a te putea bucura de un somn liniștit,

  • Evită ecranele (Tv, telefon) cu minim 2 ore înainte de culcare,

  • Relaxează-te, meditează, practică tehnici de respirație înainte de somn,

  • Bucură-te de o cană de ceai pentru somn care te va ajuta să intri mai repede în starea de veghe și de adormire,

  • Răsfoiește o carte sau ascultă muzică relaxantă.

Dacă aplici sfaturile de mai sus, te vei bucura nu doar de un somn odihnitor, ci și de un nivel de energie mai mare în fiecare dimineață.