Suntem in 1963. Cu celebra expresie „Ich bin ein Berliner” (in italiana, „Sunt un berlinez”), presedintele de atunci al Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kennedy , isi subliniaza apropierea de locuitorii Berlinului de Vest. .
Discursul pe care presedintele american John Fitzgerald Kennedy l-a tinut pe 26 iunie 1963 la Rudolph-Wilde-Platz reprezinta unul dintre momentele cheie ale Razboiului Rece. Intentia de a favoriza relatiile dintre Statele Unite si intreaga Germanie (desi divizata), in urma sprijinului acordat Uniunii Sovietice si Germaniei de Est in constructia Zidului Berlinului. Va propunem mai jos versiunea discursului lui Kennedy din Berlinul de Vest, in engleza si italiana:

Discursul lui Kennedy in Berlinul de Vest (in italiana)
Sunt mandru sa vin in acest oras gazda al onorabilului dumneavoastra primar, care a simbolizat spiritul de lupta al Berlinului de Vest pentru lume. Si sunt mandru – sunt mandru sa vizitez Republica Federala alaturi de Onorabilul Dvs. Cancelar, care de atatia ani a condus Germania in democratie, libertate si progres si sa fiu aici, in compania consacului meu cetatean american, generalul Clay, care – care a fost in acest oras in vremurile sale de criza si se va intoarce din nou daca va fi nevoie.
Acum doua mii de ani – In urma cu doua mii de ani, cea mai mare mandrie era sa spui „civis Romanus sum”. Astazi, in lumea libera, cea mai mare mandrie este sa spui „Ich bin ein Berliner”.
(Apreciez interpretul care imi traduce limba germana)
Sunt multi oameni in lume care nu inteleg, sau care spun ca nu inteleg, care este marea diferenta intre lumea libera si lumea comunista.
Lasa-i sa vina la Berlin.
Sunt unii care spun – sunt unii care spun ca comunismul este valul progresului.
Lasa-i sa vina la Berlin.
Sunt unii care spun, in Europa, ca si in alte parti, ca putem lucra cu comunistii.
Lasa-i sa vina la Berlin.
Si sunt si unii care spun ca comunismul este un sistem malefic, dar permite progresul economic.
Lass’ sie nach Berlin kommen.
Lasa-i sa vina la Berlin.
Libertatea are multe dificultati, iar democratia nu este perfecta. Dar nu am construit niciodata un zid in care sa-i tinem pe ai nostri – pentru a-i impiedica sa ne paraseasca. Vreau sa spun in numele compatriotilor mei care locuiesc la multi kilometri peste Atlantic, care sunt departe de voi, care sunt mandri ca va pot impartasi istoria ultimilor 18 ani. Nu cunosc nicio tara, niciun oras, care sa fi fost asediat de 18 ani si sa traiasca inca cu vitalitate si forta, si speranta si hotarare ca orasul Berlinul de Vest.
In timp ce zidul este cea mai mare si mai vie demonstratie a esecurilor sistemului comunist – lumea intreaga o poate vedea – dar asta nu ne face fericiti; aceasta si, dupa cum a spus primarul dumneavoastra, este o ofensa nu numai impotriva istoriei, ci impotriva umanitatii, desparte familiile, desparte sotii de sotii si fratii de surori, desparte un popor care ar dori sa fie impreuna.
Ce – Ce este adevarat pentru acest oras este adevarat pentru Germania: o pace reala si durabila nu poate fi niciodata asigurata Europei pana cand unui sfert din Germania nu i se va refuza dreptul elementar al omului liber: de a lua o decizie libera. In 18 ani de pace si prosperitate, aceasta generatie de germani si-a castigat dreptul de a fi libera, inclusiv dreptul de a uni familii, de a-si pastra natiunea in pace, in relatii bune cu toti.”
Traiesti pe o insula apara a libertatii, dar viata ta face parte din comunitate. Permiteti-mi sa va rog, ca prieten, sa ridicati ochii dincolo de pericolele de azi, de sperantele de maine, dincolo de libertatea orasului Berlin, sau a Germaniei voastre, sa promovati libertatea peste tot, dincolo de zid pentru o zi. al pacii si al dreptatii, dincolo de voi insine si de noi insine pentru intreaga umanitate.
Libertatea este indivizibila si atunci cand un om este inrobit, nimeni nu este liber. Cand toata lumea este libera, atunci sa ne imaginam – putem vedea acea zi in care acest oras ca unul si aceasta tara, ca mare continent al Europei, se vor afla intr-o lume a pacii si a sperantei. Cand acea zi va veni si va veni in sfarsit, oamenii din Berlinul de Vest vor fi mandri ca au fost pe front de aproape doua decenii.
Fiecare – Fiecare om liber, oriunde ar trai, si cetatean al Berlinului. Si, prin urmare, ca om liber, sunt mandru sa spun „Ich bin ein Berliner”.

Discursul lui Kennedy la Berlinul de Vest (in engleza)
Sunt mandru sa vin in acest oras ca oaspete al distinsului dumneavoastra primar, care a simbolizat in intreaga lume spiritul de lupta al Berlinului de Vest. Si sunt mandru – Si sunt mandru sa vizitez Republica Federala impreuna cu distinsul tau cancelar care de atatia ani a angajat Germania pentru democratie, libertate si progres si sa vin aici in compania colegului meu american, generalul Clay, care… care a fost in acest oras in marile sale momente de criza si va reveni daca va fi nevoie vreodata.
In urma cu doua mii de ani – In urma cu doua mii de ani, cea mai mandra laudare era „civis Romanus sum”. Astazi, in lumea libertatii, cea mai mandra lauda este „Ich bin ein Berliner”.
(Apreciez ca interpretul meu imi traduce limba germana)
Sunt multi oameni in lume care chiar nu inteleg, sau spun ca nu inteleg, care este marea problema dintre lumea libera si lumea comunista.
Lasa-i sa vina la Berlin.
Sunt unii care spun – Sunt unii care spun ca comunismul este valul viitorului.
Lasa-i sa vina la Berlin.
Si sunt unii care spun ca, in Europa si in alte parti, putem lucra cu comunistii.
Lasa-i sa vina la Berlin.
Si sunt chiar cativa care spun ca este adevarat ca comunismul este un sistem rau, dar ne permite sa facem progrese economice.
Lass’ sie nach Berlin kommen.
Lasa-i sa vina la Berlin.
Libertatea are multe dificultati, iar democratia nu este perfecta. Dar nu a trebuit niciodata sa ridicam un zid pentru a ne tine oamenii inauntru – pentru a-i impiedica sa ne paraseasca. Vreau sa spun, in numele compatriotilor mei, care locuiesc la multi kilometri departare de cealalta parte a Atlanticului, care sunt departe de tine, ca se mandresc cu cea mai mare masura, ca au putut sa imparta cu tine, chiar si de la distanta. , povestea ultimilor 18 ani. Nu cunosc niciun oras, niciun oras, care sa fi fost asediat de 18 ani, care sa traiasca inca cu vitalitatea si forta, si speranta si determinarea orasului Berlinul de Vest.
In timp ce zidul este cea mai evidenta si mai vie demonstratia a esecurilor sistemului comunist – pentru ca toata lumea sa vada – nu avem nicio satisfactie in el; pentru ca este, asa cum a spus primarul dumneavoastra, o ofensa nu numai impotriva istoriei, ci o ofensa impotriva umanitatii, despartirea familiilor, impartirea sotilor si a sotiilor, a fratilor si a surorilor si dezbinarea unui popor care doreste sa fie unit.
Ce este – Ce este adevarat despre acest oras este adevarat pentru Germania: pacea reala si durabila in Europa nu poate fi niciodata asigurata atata timp cat unui german din patru i se refuza dreptul elementar al oamenilor liberi si anume de a face o alegere libera. In 18 ani de pace si buna-credinta, aceasta generatie de germani si-a castigat dreptul de a fi libera, inclusiv dreptul de a-si uni familiile si natiunea intr-o pace durabila, cu bunavointa pentru toti oamenii.
Traiesti intr-o insula apara a libertatii, dar viata ta face parte din principal. Asa ca permiteti-mi sa va rog, in timp ce inchid, sa va ridicati ochii dincolo de pericolele de astazi, de sperantele de maine, dincolo de libertatea doar a acestui oras Berlin, sau a tarii voastre din Germania, la inaintarea libertatii peste tot, dincolo de zidul pentru ziua pacii cu dreptate, dincolo de voi insine si de noi insine pentru intreaga omenire.
Libertatea este indivizibila, iar cand un om este inrobit, nu toti sunt liberi. Cand toti sunt liberi, atunci privim – putem astepta cu nerabdare acea zi in care acest oras va fi unit ca una si aceasta tara si acest mare continent al Europei intr-un glob pasnic si plin de speranta. Cand va veni in sfarsit acea zi, asa cum se va intampla, oamenii din Berlinul de Vest pot fi satisfacuti de faptul ca au fost in prima linie timp de aproape doua decenii.
Toti – Toti oamenii liberi, oriunde ar locui, sunt cetateni ai Berlinului.
Si, prin urmare, ca om liber, ma mandresc cu cuvintele „Ich bin ein Berliner”.