Copacii sunt principala noastră sursă de oxigen, rețin dioxidul de carbon și elimină oxigenul pe care apoi îl respirăm. Sunt importante pentru că asigură oxigen, asigură adăpost și umbră animalelor, asigură hrană și materii prime.
Se spune că lucrurile vechi își pierd utilitatea, dar această regulă nu se aplică copacilor. Cu cât copacul este mai în vârstă, cu atât poate absorbi mai mult dioxid de carbon. Mai mult, copacii bătrâni sunt utili omului și din alt motiv, mai ales la munte sau în zonele deluroase, servesc la reținerea riscurilor hidrogeologice: atunci când plouă abundent, apa pătrunde în sol și pe termen lung duce la instabilitatea acestuia, generând alunecări de teren. , inundatii sau alunecari de teren. Prezența unui copac mare asigură stabilitatea și aderența la sol datorită prezenței rădăcinilor dense și complicate și reușește să evite/conțină fenomene similare.
Pe această pagină veți găsi o colecție de fraze, citate, aforisme despre copaci, care împreună cu plantele sunt mântuirea noastră. Nu ratați nici frazele și aforismele despre pământ.

Frazele

Căderea unui copac face mai mult zgomot decât o pădure întreagă care crește. ( Lao Tse )
Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun timp este acum. ( Confucius )
Dacă astăzi putem sta la umbră și pentru că demult cineva s-a gândit să planteze un copac. ( Warren Buffett )
Cele mai înalte vârfuri ale copacilor sunt atinse de cele mai inteligente animale, vulturii, și de animalele târâtoare, șerpii. ( proverb chinezesc )
Arborele trebuie respectat pentru umbra lui.
Copacii care cresc încet dau cele mai bune fructe. ( Moliere )
Puterea adevărată este ca un copac mare cu frunze; dacă decojiți vârful sau tăiați ramurile cele mai mari și lăsați celelalte ramuri și rădăcina în pace, aceasta va crește din nou și își va recăpăta putere. ( Gerrard Winstanley )
Copacii au o viață secretă, care este dezvăluită doar celor care sunt gata să se cațere în ei. ( Din filmul Before Night Falls )
Fă așa cum fac copacii: schimbă frunzele și păstrează rădăcinile; schimbă-ți ideile, dar păstrează-ți principiile. ( Victor Hugo )
Copacii sunt ființe care se îmbolnăvesc ca toți ceilalți, dar având rădăcinile fixate pe pământ nu pot merge la medic. Acesta este motivul pentru care trăiesc mult timp. ( Anonim )
Chiar și copacii se zgâlțâie pentru un pic de soare. ( Caparezza )
Un bărbat, pentru a se simți complet împlinit, ar trebui să poată face trei lucruri în viața lui: să aibă un copil, să scrie o carte, să planteze un copac, chiar și când este bătrân. El nu va vedea roadele, dar copiii lui vor vedea. ( Anonim )
Nu cred că voi vedea vreodată o poezie la fel de frumoasă ca un copac. Dar poeziile sunt făcute de proști ca mine. Numai Dumnezeu poate face un copac. ( Joyce Kilmer )
Trunchiurile copacilor sunt separate, dar rădăcinile se țin strâns unele de altele, iar ramurile din vârf se împletesc. Ei sunt uniți la cel mai profund și cel mai înalt nivel. Bărbații ar trebui să fie ca o pădure imensă. ( Romano Battaglia )
Copacii sunt poate singurii care cunosc în profunzime misterul apei. ( Jules Renard )
Orice idiot poate distruge copacii: nu poate nici să se apere, nici să scape. ( John Muir )
Copacii smulși de vânt nu sunt potriviți pentru a fi transplantați în altă parte, deoarece și-au lăsat rădăcinile în pământ. Cei care doresc să le transplanteze pe alt pământ, în schimb, trebuie să aibă grijă să elibereze treptat rădăcinile una după alta. ( Sf. Francisc de Sales)
Leagă un smochin așa cum ar trebui să crească, iar când vei fi bătrân poți sta la umbra lui. ( Charles Dickens )
Îmi plac copacii. Ei sunt ca noi. Rădăcini pe pământ și se îndreaptă spre cer. ( Erri De Luca )
Dacă un copac nu și-a arătat înflorirea primăvara, va fi în zadar să-și caute roadele toamna. ( Walter Scott )
Nu imita copacii mari care, aproape din mândrie, nu vor să se aplece în vânt și să se prăbușească mai devreme sau mai târziu. Comportați-vă ca stufurile pe care le vedeți la marginea câmpului. Se scutură, coboară, dar apoi se întorc ca înainte. ( Romano Battaglia )
Oricât de înalt ar putea fi un copac, frunzele lui se vor întoarce întotdeauna la rădăcini atunci când cad. ( proverb chinezesc )
Vântul nu sparge un copac care știe să se îndoaie. ( proverb african )
Chiar dacă sunt informat că lumea se va prăbuși mâine, tot îmi voi planta măr. ( Martin Luther King )
Oricine a învățat să asculte copaci nu mai vrea să fie un copac. ( Hermann Hesse )
Pentru a trăi în pace, trebuie să păstrăm o distanță corectă față de orice și de toată lumea. Într-adevăr, copacii plantați prea aproape unul de altul sunt sufocați de ramurile și frunzele lor și nu dau roade bune. ( Romano Battaglia )
Chiar și copacul, ca și omul, are nevoie de un ghid pentru a merge drept. ( Scuolissima )
Plantați copaci, pentru că ei ne oferă două dintre cele mai importante elemente pentru supraviețuirea noastră: oxigenul și cărțile. ( Alan Whitney Brown )
Ramurile goale ale copacilor așteaptă primăvara pentru a-și alcătui garderoba. ( Roberto Gervaso )
Adevăratul sens al vieții este să plantezi copaci, la umbra cărora nu ai plănuit să stai. ( Nelson Henderson )
Lemnul bun nu crește ușor: cu cât vântul este mai puternic și copacii sunt mai puternici, cu atât cerul este mai departe și plantele sunt mai înalte, cu atât furtuna este mai violentă și cu atât puterea este mai mare. ( Douglas Malloch )
Odată ce copacul a căzut, toată lumea aleargă să ia lemne. ( proverb latin )
Un copac nu lovește o mașină decât în ​​autoapărare. ( proverb american )
Copacii sunt stâlpii lumii. Când toți copacii vor fi tăiați, cerul va cădea peste noi. ( Proverba nativilor americani )
Pentru a face o masă ai nevoie de lemn pentru a face lemn, ai nevoie de un copac pentru a face un copac, ai nevoie de o sămânță. ( Este nevoie de o floare )
Furtunile fac copacii să prindă rădăcini mai adânci. ( Claude Mac Donald )
Copaci singuri, dacă cresc deloc, cresc puternici. ( Sir Winston Churchill )
Noiembrie este cea mai ciudată lună: copacii sunt dezbrăcați și ne acoperim. ( Nicolabrunialti, Twitter )

Proverbe italiene

Arbore transplantat adesea, niciodată cu fructe și încărcat.
Copacul nu cade la prima lovitură.
Copacul mare dă mai multă umbră decât fructele.
De pomul tăcerii atârnă rodul liniștii.
În vârful copacului sunt cele mai bune fructe.
Arborele este cunoscut după fructe.
Copac care nu dă roade, tăie tăieturi.
Copacii mari oferă mai multă umbră decât fructele.