Cu aceasta colectie de aforisme descoperim impreuna cele mai frumoase Citate ale lui Tolstoi, preluate direct din romanele sale. Citate despre dragoste care cu siguranta ne pot ajuta sa reflectam, sa investigam un sentiment atat de frumos si incapatanat.
Pentru unele romane, este suficient sa fie mentionat. Titluri precum „Razboi si pace” sau „Anna Karenina” sunt pastrate intr-o memorie colectiva, sunt capabile sa surprinda o mie de amintiri, emotii, fragmente de viata, fara sa fie macar rasfoite. Ele apartin istoriei, sunt darurile pe care Lev Tolstoi le-a dat intregii umanitati. Povesti care sapa in sufletul omului, intre dragoste, pasiune si suferinta. Iata 40 de Citate din Tolstoi.

Citate Tolstoi, aforisme si expresii
Adormim pana ne indragostim!
Cand spui ca poti iubi o persoana toata viata, este ca si cum te-ai astepta ca o lumanare sa continue sa arda pe tot parcursul vietii tale.
Putem trai o viata minunata in lume daca stim sa muncim si sa iubim, sa muncim pentru cei pe care ii iubim si sa iubim ceea ce muncim.
Asa cum o lumanare aprinde pe alta si asa se aprind mii de lumanari, asa o inima aprinde alta si asa se aprind mii de inimi.
Dragostea previne moartea. Dragostea e viata. Tot, tot ceea ce inteleg, inteleg doar pentru ca iubesc. Doar asta tine totul impreuna. Iubirea este Dumnezeu, iar moartea inseamna ca eu, o particica de iubire, ma intorc la sursa eterna si universala.
Cei care inteleg doar dragostea non-platonica vorbesc in zadar de drama. Intr-o astfel de iubire nu poate exista drama. Iti multumesc cu umilinta pentru placerea ta, respecturile mele si asta e toata drama. Nici nu poate fi dramatism pentru dragostea platoniciana, pentru ca intr-o asemenea iubire totul este clar si pur.
Nu exista mai mult si mai putin in dragoste.
Poti iubi o persoana draga tie cu o iubire umana, dar un dusman poate fi iubit doar cu iubire divina.
Ceea ce conteaza intr-o casnicie fericita nu este cat de compatibil esti, ci cat de capabil esti sa faci fata incompatibilitatilor.
Omul iubeste, nu pentru ca este in interesul lui sa iubeasca cutare sau cutare, ci pentru ca iubirea este esenta sufletului sau; pentru ca nu poate sa nu iubeasca.
O creatura draga poate fi iubita cu iubire umana; dar un dusman poate fi iubit numai cu iubire divina.
Profita de momente de fericire, iubire si fii iubit! Aceasta este singura realitate din lume, totul este o nebunie. Si singurul lucru care ne intereseaza aici.
A iubi, in general, inseamna a dori sa faci bine.
Pentru mine, a-l iubi pe Dumnezeu inseamna a iubi adevarul; sa-si iubeasca aproapele ca pe sine si sa recunoasca unitatea sufletului si a vietii cu orice alta viata umana si cu Adevarul etern – Dumnezeu.Cand
cineva iubeste, iubeste intreaga persoana asa cum este, si nu asa cum doreste el.
Femeile sunt o vita de vie pe care se invarte totul.
Au inventat respectul pentru a ascunde locul gol in care trebuie sa fie dragostea.
Poti sa-i iubesti pe cei care ne urasc, dar nu pe cei care se urasc pe ei insisi.
Acolo unde dragostea se termina, incepe ura.
O mama care isi hraneste copilul isi da imediat trupul ca hrana pentru copiii ei, care fara acesta nu ar mai fi in viata. Si aceasta este dragostea.
O iubesc cand ma trezesc noaptea sau dimineata si vad: se uita la mine si ma iubeste. Si nimeni, mai ales pe mine, nu o poate impiedica sa iubeasca asa cum stie ea, in felul ei. O iubesc cand sta langa mine si stim ca ne iubim, iar ea spune, Levocka, si se opreste: pentru ca tevile cosului sunt drepte
sau pentru ca caii traiesc mult
sau asa ceva. Imi place cand suntem singuri mult timp si spun: ce facem, Sonja,
ce putem face
Ea rade. O iubesc cand se enerveaza pe mine si dintr-o data, cat ai clipi, gandurile si cuvintele ei devin dure: hai sa ne oprim, ma enervezi; dupa un minut imi zambeste deja timid. O iubesc cand nu ma vede si nu stie ca sunt acolo si o iubesc in felul meu. O iubesc cand e fetita intr-o rochie galbena si isi scoate maxilarul de jos si scoate limba, o iubesc cand ii vad capul dat pe spate, iar fata ei este serioasa si speriata, copilareasca si pasionala…
Ea iubeste fiecare aproape ca pe tine, dar iubeste doi vecini mai mult decat pe tine.
A inteles ca nu numai ca era aproape de el, dar ca acum nu mai stia unde se termina si unde incepe el.
Daca oamenii s-ar iubi, in loc sa se urasca, viata ar fi o fericire continua pentru toata lumea.
Exista ceva singular in sentimentul iubirii, capabil sa rezolve toate contradictiile existentei si sa ofere omului acel bine deplin, a carui cautare constituie viata.
De la uciderea animalelor la uciderea oamenilor, pasul este mic.
Kitty si-a dat seama ca este suficient doar sa te uiti pe tine si sa-i iubesti pe ceilalti, iar tu poti fi calm, fericit, excelent.
Exista un singur mod de a fi fericit: sa traiesti pentru altii.
In dragostea dintre un barbat si o femeie vine intotdeauna un moment in care aceasta iubire atinge apogeul: atunci nu are nimic egoist sau senzual: devine puritate morala.
Pentru a fi fericit, ai nevoie de un singur lucru: sa iubesti si sa iubesti cu sacrificiu de sine, sa iubesti pe toti si totul, sa raspandesti panza de paianjen a iubirii in toate directiile: oricine intra inauntru, acela trebuie luat.
Cand stim ca un barbat se pregateste sa moara, suntem buni cu el, il iubim. Deci, cum sa nu iubim pe toata lumea, din moment ce stim ca toata lumea se pregateste
. O persoana nu este iubita pentru ca este frumoasa, ci este frumoasa pentru ca este iubita.
Daca este adevarat ca exista atatea propozitii cate capete, atatea feluri de iubire cate inimi sunt.
Dragostea este ca scarlatina, trebuie sa treci prin ea.
Intelegi ca pentru mine, din ziua in care am inceput sa te iubesc, totul, totul s-a schimbat. Pentru mine exista un lucru si doar unul: iubirea ta. Daca am aceasta iubire, ma simt atat de superior, atat de ferm, incat acum nimic nu poate fi umilitor pentru mine.
Murim doar atunci cand nu reusim sa prindem radacini in altii.
Binele omului consta in iubire, precum cel al plantei deriva din lumina.
Singurul Templu cu adevarat sacru si lumea oamenilor uniti prin iubire.
Tot si tot ceea ce inteleg, le inteleg doar pentru ca iubesc.
Dragostea adevarata este doar cea care are un obiect neatragator.