Cu această colecție de aforisme descoperim împreună cele mai frumoase și celebre Citate ale lui Falcone și Borsellino . Gânduri care pot face și astăzi diferența, pentru a realiza o lume mai bună. Ei și-au dedicat viața luptei împotriva mafiei și triumfului legalității și justiției. Giovanni Falcone și Paolo Borsellino au fost doi magistrați italieni celebri, cunoscuți la nivel internațional pentru lupta lor împotriva mafiei, misiune care le-a costat viața pe amândoi.
Cu angajamentul lor au obținut rezultate cu adevărat importante, care au marcat o epocă, precum maxi-procesul care duce la condamnarea multor exponenți ai Cosa Nostra. Munca lor este și astăzi o inspirație pentru mulți tineri care luptă pentru a face diferența în lume.Iată 40 de propoziții de Falcone și Borsellino.

Citate și Citate de Falcone și Borsellino

Cei care tac și cei care își plecă capetele mor de fiecare dată când o fac, cei care vorbesc și cei care merg cu capul sus mor o singură dată. (Giovanni Falcone)
Lupta împotriva mafiei, prima problemă care trebuia rezolvată în frumosul și nefericitul nostru ținut, nu trebuia să fie doar o operă detașată de represiune, ci o mișcare culturală și morală care să implice pe toată lumea și mai ales pe tinerele generații, cel mai potrivit pentru a simți imediat frumusețea parfumului proaspăt al libertății care te face să respingi duhoarea de compromis moral, indiferență, contiguitate și deci complicitate. (Paolo Borsellino)
O astfel de afirmație mă costă mult, dar dacă instituțiile își vor continua politica de miopie față de mafie, mă tem că lipsa lor absolută de prestigiu pe meleagurile în care înflorește crima organizată nu va face decât să favorizeze tot mai mult Cosa Nostra. (Giovanni Falcone)
Nu am cerut niciodată să am de-a face cu mafia. Am intrat în ea întâmplător. Și apoi am rămas acolo pentru o problemă morală. Oamenii mureau în jurul meu. (Paolo Borsellino)
Frica este normală că există, în fiecare om, lucrul important și că este însoțit de curaj. Nu te lăsa copleșit de frică, retrospectiva devine un obstacol care te împiedică să mergi înainte. (Paolo Borsellino)
Timp de douăzeci de ani, Italia a fost condusă de un regim fascist în care fiecare dialectică democratică fusese abolită. Și ulterior un singur partid, creștin-democrații, a monopolizat puterea, deși susținută de aliați ocazional, mai ales în Sicilia, încă din ziua Eliberării. La rândul ei, opoziția, chiar și în lupta împotriva mafiei, nu s-a arătat întotdeauna la înălțimea sarcinii sale, confundând lupta politică împotriva creștin-democraților cu procedurile judiciare împotriva membrilor Cosa Nostra, sau hrănindu-se cu prejudecăți: „Nu se poate face nimic împotriva mafiei atâta timp cât acest guvern cu acești oameni este la putere. (Giovanni Falcone)
Mafia nu este deloc invincibilă. Este un fapt uman și, ca toate faptele umane, are un început și va avea și un sfârșit. Mai degrabă, trebuie să ne dăm seama că este un fenomen teribil de grav și foarte grav și că poate fi câștigat nu cerând eroism de la cetățenii lipsiți de apărare, ci angajând toate cele mai bune forțe ale instituțiilor în această bătălie. (Giovanni Falcone)
Nu mi-a plăcut Palermo, de aceea am învățat să-l iubesc. Pentru că dragostea adevărată constă în a iubi ceea ce nu ne place pentru a-l schimba. (Paolo Borsellino)
Mafia, repet încă o dată, nu este un cancer care a proliferat întâmplător pe țesutul sănătos. Trăiește în simbioză perfectă cu nenumăratele de protectori, complici, informatori, datornici de tot felul, mari și mici maeștri cântăreți, oameni intimidați sau șantajați care aparțin tuturor păturilor societății. Acesta este calul de reproducere al Cosa Nostra cu tot ceea ce presupune ea de implicatii directe sau indirecte, constiente sau nu, voluntare sau obligate, care se bucura adesea de acordul populatiei. (Giovanni Falcone)
Trebuie să ne eliberăm de acest lanț feroce al orbirii care este unul dintre fenomenele pe care se bazează puterea mafiei. Suntem legați de acest fapt al omertei, de a nu raporta nimic în exterior despre Cosa Nostra, de a nu simți Statul, de a simți mereu Statul ca un dușman sau în orice caz ca o entitate cu care nu trebuie să colaborăm. (Paolo Borsellino)
Nu sunt nici un erou, nici un kamikaze, ci o persoană ca mulți alții. Mi-e teamă de sfârșit pentru că îl văd ca pe un lucru misterios, nu știu ce s-a întâmplat în viața de apoi. Dar important este că este curajul să preiau conducerea… Dacă nu ar fi durerea de a-mi părăsi familia, aș putea chiar să mor în pace. (Paolo Borsellino)
„Putem face întotdeauna ceva”: o maximă care ar trebui să fie sculptată pe scaunul fiecărui magistrat și al fiecărui polițist. (Paolo Borsellino)
Bărbații trec, ideile rămân. Tensiunile lor morale rămân și vor continua să meargă pe picioarele altor bărbați. (Giovanni Falcone)
Este normal să existe frică, în fiecare om, important este că este însoțită de curaj. Nu trebuie să ne lăsăm copleșiți de frică, altfel devine un obstacol care ne împiedică să mergem înainte. (Paolo Borsellino)
Lupta împotriva mafiei trebuie să fie în primul rând o mișcare culturală care să-i obișnuiască pe toată lumea să simtă frumusețea parfumului proaspăt al libertății care se opune duhoarei de compromis moral, indiferență, contiguitate și, prin urmare, complicitate. (Paolo Borsellino)
Cel puțin, publicul trebuie să cunoască și să știe. Piscina trebuie să moară în fața tuturor. (Paolo Borsellino)
Politica și mafia sunt două puteri care trăiesc sub controlul aceluiași teritoriu: fie merg la război, fie ajung la o înțelegere. (Paolo Borsellino)
Ai închis cinci guri, ai deschis 50 de milioane. (Giovanni Falcone)
Mafia se caracterizează prin viteza de adaptare a valorilor arhaice la nevoile prezentului, prin capacitatea sa de a se îmbina cu societatea civilă, prin folosirea intimidării și violenței, prin numărul și statura criminalului său. adepții, pentru capacitatea lui de a fi mereu diferit și mereu egal cu el însuși. (Giovanni Falcone)
Important este să nu stabilești dacă îi este frică sau nu și să știi să trăiești cu frica și să nu te lase influențat de ea. Aici, curajul este asta, altfel nu mai este curaj ci nesăbuință. (Giovanni Falcone)
În general, oamenii mor pentru că sunt singuri sau pentru că au intrat într-un joc prea mare. Oamenii mor adesea pentru că nu au alianțele necesare, pentru că le lipsește sprijinul. În Sicilia mafia lovește slujitorii statului pe care statul nu i-a putut proteja. (Giovanni Falcone)
Cred că fiecare dintre noi trebuie judecat pentru ceea ce a făcut. Acțiunile contează, nu cuvintele. Dacă ar fi să dăm credit discursurilor, toți am fi buni și ireproșabili. (Giovanni Falcone)
Bărbații trec, ideile rămân. (Giovanni Falcone)
Cred că Cosa Nostra este implicată în toate evenimentele importante ale vieții siciliene, începând cu debarcarea Aliaților în Sicilia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și numirea primarilor mafiei după Eliberare. Nu pretind să mă aventurez în analize politice, dar nu mă las să cred că unele grupuri politice nu sunt aliate cu Cosa Nostra – din cauza unei convergențe clare de interese – în încercarea de a ne condiționa democrația încă imatură, eliminând personaje. care sunt incomod pentru amândoi… (Giovanni Falcone)
Dacă tânărul neagă consimțământul, chiar și mafia atotputernică și misterioasă va dispărea ca un coșmar. (Paolo Borsellino)
Nu regret nimic, chiar dacă uneori percep în colegii mei o dorință de înțeles de a reveni la normalitate: mai puține provizii, mai puțină protecție, mai puțină rigoare în călătorii. Și așa sunt surprins să mă tem de consecințele unei astfel de atitudini: normalitatea înseamnă mai puține investigații, mai puțină incisivitate, mai puține rezultate. Și mă tem că justiția va reveni la vechea rutină: mafia care își face treaba pe de o parte, magistrații care își fac pe a lor mai mult sau mai puțin bine pe de altă parte și până la urmă, palpabilă, ineficiența statului. (Giovanni Falcone)
Cred că fiecare dintre noi trebuie judecat pentru ceea ce a făcut. Acțiunile contează, nu cuvintele. (Giovanni Falcone)
Angajamentul împotriva mafiei nu își poate permite nicio rupere, riscul este acela de a te regăsi imediat la punctul de plecare. (Paolo Borsellino)
Dacă alte organisme ale statului ar fi susținut activitatea de investigare inteligentă a lui Boris Giuliano, organizația criminală mafiotă nu s-ar fi dezvoltat până în acest punct și multe crime, inclusiv cea a lui Giuliano însuși, nu ar fi fost comise. (Paolo Borsellino)
Același mecanism de expulzare, practic, care se găsește printre eschimoși și alte popoare care abandonează bătrânii, bolnavii grav, răniții pentru că le împiedică drumul într-un ținut ostil, punând în pericol supraviețuirea tuturor. Într-un grup ca mafia, care trebuie să se apere de inamici, cei care sunt slabi sau bolnavi trebuie eliminați. (Giovanni Falcone)
Mafia este un fenomen uman și ca toate fenomenele umane are un început, evoluția ei și de aceea va avea și un sfârșit. (Giovanni Falcone)
În momentele de melancolie mă las să mă gândesc la destinul oamenilor de onoare: pentru că bărbați ca alții, unii cu calități intelectuale autentice, sunt nevoiți să inventeze o activitate criminală pentru a supraviețui cu demnitate
(Giovanni Falcone)
La sfârșitul lunii, când îmi primesc salariul, fac examenul de conștiință și mă întreb dacă l-am câștigat. (Paolo Borsellino)
Giovanni, am pregătit discursul care urmează să fie ținut în biserică după moartea ta: „Sunt multe capete de înțepături: capete de înțepături care visează să golească Mediterana cu o găleată… cei care visează să topească ghețarii Polului cu un chibrit. … dar astăzi doamnelor și domnilor în fața voastră, în acest sicriu de mahon foarte scump, este cel mai naibii de cap dintre toate… Unul care visase nimic mai puțin decât să învingă mafia prin aplicarea legii. (Giovanni Falcone)
Vorbește despre mafie. Vorbește despre asta la radio, la televizor, în ziare. Dar vorbește despre asta. (Paolo Borsellino)
Că lucrurile stau așa nu înseamnă că trebuie să meargă pe această cale, doar că atunci când vine vorba de a-și sufleca mânecile și de a începe să se schimbe, există un preț de plătit și, prin urmare, marea majoritate preferă să se plânge mai degrabă decât să facă. (Giovanni Falcone)
Mă vor ucide, dar nu va fi o răzbunare a mafiei, mafia nu se răzbune. Poate că mafia vor fi cei care mă vor ucide material, dar cei care vor fi vrut moartea mea vor fi alții. (Paolo Borsellino)
Totul e teatru. Când mafia hotărăște, mă vor ucide oricum. (Giovanni Falcone)
Mafia nu este o companie de servicii care operează în favoarea comunității, ci o asociație de ajutor reciproc care acționează în detrimentul societății civile și numai în beneficiul membrilor săi. (Giovanni Falcone)
Poți foarte bine să ai o mentalitate mafioasă fără să fii criminal. (Giovanni Falcone)