Cazinourile au devenit o industrie majoră în Statele Unite în ultimele două decenii, iar asta se vede cel mai bine în cifrele de afaceri, care sunt oricum dar nu neglijabile. Plus că, dincolo de granițele SUA, lucrurile sunt cu mai multe zerouri, ceea ce din nou nu poate fi ignorat. Ținând cont că înainte de anii ‘80, jocurile de noroc în cazinou erau legale numai în anumite state și că abia recent a crescut numărul teritoriilor unde s-au legalizat jocurile de noroc în cazinou, este cu atât mai important de urmărit ce înseamnă această economie în continuă creștere.

De altfel, este un “cerc vicios” aici, pentru că multe state au aprobat jocurile de noroc comerciale în cazinou în primul rând pentru că le văd ca un instrument de creștere economică, pentru că odată conștienți de acest potențial să se și investească în tot ce înseamnă dezvoltare, forță de muncă, diversitate, incluziune.

Ce încercăm să spunem este presiunea fiscală crescută asupra bugetelor de stat, teama de pierderi de venituri pentru cazinourile din statele vecine și o atitudine publică mai favorabilă în ceea ce privește jocurile de noroc în cazinou, toate au dus la acceptarea acesteia – unde mai pui și că un procent de peste 90% din investițiile jucătorilor se întorc la acesta sub forma de câștiguri. Sigur, vorbim despre un procent discutabil, că sloturi gratis au și un grad major de pierderi, că altfel multe sloturi cu un RTP măricel, așa că urmează să descoperim mai jos ce venituri anuale se înregistrează, ce implică înainte și ce înseamnă un profit – încă sunt foarte multe domenii neclare.

Dezvoltarea economică: cazinourile, o activitate turistică

În 2022, spre exemplu, sectorul cazinourilor și al jocurilor de noroc era evaluat la aproape 800 de miliarde de dolari, iar judecând după faptul că anul trecut s-a observat o creștere considerabilă, este corect să spunem că s-a depășit piața cu un miliard de dolari. Saltul financiar al industriei jocurilor de noroc este unul considerabil, mai ales în ultimele trei decenii, iar acest lucru poate fi atribuit legalizării acestei activități în mai multe colțuri din lume.

Putem vorbi, deci, despre cazinouri, ca fiind o formă de turism, mai cu seamă că au influențat atât rata de creștere a ocupării forței de muncă, cât și veniturile fiscale pentru guvernele locale. Iar acolo unde un anume cazino s-a dovedit înfloritor, a existat și un aflux important de oameni către această destinație, și implicit cerere pentru anumite bunuri și servicii:

●ospitalitate: asigurarea unei serii de furnizori de servicii, implicit a opțiunilor de cazare fie în oraș sau în zonele învecinate și automat la o rată de ocupare mai mare

●factorul de distracție, care nu poate fi complet în cadrul unui cazino, fără servicii conexe, care pot asigura diverse spectacole care să nu mai fie căutate în alte localuri – animatori locali și interpreți live

●mijloacele de transport cunosc o cerere crescută, direct proporțională cu numărul de turiști

●piețele urbane din vecinătatea cazinourilor devin adevărate puncte turistice, pentru că aici ajung atât persoanele din zonă, cât și turiștii

●dezvoltarea de noi facilități pentru a atrage noi persoane

●dezvoltarea de noi locuri de muncă, care implicit crește contribuțiile la buget

Taxele cazinourilor, un beneficiu

Cazinourile, sau mai degrabă încasările cazinourilor și implicit câștigurile clienților sunt impozitate diferențiat, astfel că se încasează diverse taxe care ajung la stat, guvernele având multiple beneficii de pe urma acestor fee-uri. Dincolo de orice cheltuieli poate face un potențial client, vorbim mai degrabă despre adevăratele valori care derivă din câștigurile substanțiale ale vizitatorilor – cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai considerabile și taxele.

Pe lângă avantajul evident, este clar și că odată cu cele aduse de locație, se facilitează și prosperitatea unor afaceri învecinate –  este clar că un cazinou de succes aduce creșterea și afacerilor învecinate, care implicit aduc, la rândul lor, impozite atât pentru guvernul local, cât și pentru cel de stat.

Cazinourile: un blestem sau o binecuvântare pentru retail?

Discuțiile sunt, însă, împărțite, când vine vorba despre impactul pe care îl poate avea în zona de retail, pentru că unii sunt de părere că poate ajuta sau poate afecta. Spunem asta pentru că dacă cea mai mare parte a clientelei unui cazinou este locală, atunci vânzările cu amănuntul (și, prin urmare, veniturile din impozitul pe vânzări cu amănuntul) din zona locală ar putea să fie afectate negativ, pentru că nu mai există putere de cumpărare.

Explicația stă în faptul că apare așa numitul efect de substituire, pentru că aici consumatorii înlocuiesc activitățile de consum obișnuite, obligatorii și necesare cu jocurile de noroc. Lucrurile se schimbă, însă, când gamblingul este parte dintr-o vacanță, pentru că atunci vizitatorii sunt mai predispuși la cheltuit în zonele turistice.

Viitorul financiar al cazinourilor online

În ceea ce privește economia cazinourilor online, lucrurile sunt ceva mai complexe, pentru că aici există un impact diferit. Sigur, totul este condiționat de cum vor evolua lucrurile, însă dezvoltarea tehnologică nu face decât să genereze noi oportunități. Interesant ar fi de urmărit, în perioada următoare ce se pregătește în ceea ce privește:

●cheltuielile pe care cineva este dispus să le facă pentru distracție

●investițiile pe care furnizorii le pot face pentru diverse implementări și îmbunătățiri de servicii ce țin de infrastructura platformelor

●colaborările virtuale cu influenceri, pentru expunere, promovare sponsorizări

●predicțiile conturate pentru piață și tendințele sale

●fuziunile și achizițiile derulate pe un sector tot mai dinamic

●modul în care se extind și valorifică diverse parteneriate

●modificările legislative și alte reglementări care pot impacta

●popularizarea unor jocuri și/sau dezinteresul față de altele

Concluzie

Sigur că pentru a înțelege tot ce am enumerat mai sus ai nevoie de ceva cunoștințe mai aprofundate de economie, dar și de date mai din culise, cât pentru a avea tabloul complet. Însă avem încredere că toate aceste date te-au făcut suficient de curios pentru a face un insight propriu în ceea ce privește numerele vehiculate în jurul finanțelor jocurilor de noroc, care presupun nu doar pierderi și câștiguri.

Este important de înțeles, atât de utilizatori și furnizori, cât mai ales de guvern, că există atât beneficii cât și dezavantaje în investirea jocurilor de noroc, dar contează mai mult ce faci cu ce ți se oferă – se dorește să se evite defalcarea legii și ordinii, jocurile de noroc făcute impulsiv și brandingul negativ al orașelor gazdă sau un număr crescut de jucători patologici și problematici. Cred că cel mai simplu ar fi sa lași distracția să fie principalul pilon și să lași să vedem ce rezervă viitorul, că până la urmă nu știi niciodată cum se schimba ceva și când.