Cu aceasta colectie de aforisme si Citate ale lui Gandhi despre non-violenta, adancim gandirea lui Mahatma Gandhi. Cuvinte care ne pot inspira pe toti si astazi.
Non – violenta a fost unul dintre principiile de care Gandhi era cel mai atasat. Ideile sale revolutionare despre pace, respect si convietuire intre oameni au facut inconjurul lumii. Astazi gandirea lui inca conditioneaza noile generatii de tineri, copii care viseaza la o lume mai buna, fara razboaie si discriminari. Iata 50 de citate din Gandhi despre non-violenta.

Citate, aforisme si citate de Gandhi despre non-violenta

Non-violenta este cea mai puternica arma inventata vreodata de om.
Singurul individ poate contesta violenta unui imperiu nedrept pentru a-si apara onoarea, religia, sufletul si pentru a pune conditiile pentru caderea acelui imperiu sau pentru regenerarea lui.
Uraste pacatul iubeste pacatosul.
Omenirea nu poate scapa de violenta decat recurgand la non-violenta. Ura poate fi invinsa doar cu iubire. Raspunsul la ura cu ura nu face decat sa mareasca amploarea si profunzimea urii in sine.
Cei slabi nu sunt niciodata capabili sa ierte. Iertarea este o caracteristica a celor puternici.
Cand am devenit incapabil de rau si nimic aspru sau trufas nu va ocupa, chiar daca pentru moment, lumea gandului meu, atunci si numai atunci non-violenta mea va misca toate inimile lumii.
Daca exista un om non-violent, de ce nu poate exista o familie non-violenta
Si de ce nu un sat
, un oras, o tara, o lume non-violenta
Absenta fricii nu inseamna aroganta sau agresiune. Acesta din urma este in sine un semn al fricii. Absenta fricii presupune calm si liniste sufleteasca. Pentru aceasta este necesar sa avem o credinta vie in Dumnezeu.Non
-violenta este forta sufletului sau energia divinitatii din noi. Devenim asemenea lui Dumnezeu in masura in care realizam non-violenta.
Pentru o persoana non-violenta intreaga lume si familia lui.
Invatarea ca in batalia vietii se poate invinge cu usurinta ura cu dragoste, minciuna cu adevar, violenta cu lepadarea de sine ar trebui sa fie un element fundamental in educatia unui copil.
Tu si cu mine suntem doar una. Nu pot sa te ranesc fara sa ma ranesc pe mine.
O suta de mii de britanici nu pot controla trei sute cincizeci de milioane de indieni daca acei indieni aleg sa nu coopereze. Si la asta ne propunem sa ajungem: la o non-colaborare pasnica, non-violenta. Pana cand te simti intelept sa pleci.
Nimic nu se realizeaza fara sacrificiu si curaj. Daca faci ceva deschis, s-ar putea sa suferi mai mult, dar pana la urma actiunea va fi mai eficienta. Castiga cine are dreptate si capabil sa sufere pana la urma.
Nu am nimic nou de invatat lumii. Adevarul si non-violenta sunt la fel de vechi ca muntii.
Ceea ce se schimba pentru morti, orfani si fara adapost, daca se face o distrugere in numele totalitarismului, in numele sfant al libertatii sau al democratiei
Non-violenta nu este paravanul lasitatii, ci este virtutea suprema a curajosii.
Am invatat lectia non-violentei de la sotia mea cand am incercat sa o indrum la vointa mea. Hotararea lui de a rezista vointei mele, pe de o parte, si supunerea lui linistita fata de suferinta cauzata de prostia mea, pe de alta parte, au ajuns sa ma faca sa-mi fie rusine de mine si sa ma convinga sa vindec totusia de a crede ca m-am nascut pentru a o domina. ; in felul acesta a devenit profesoara mea de non-violenta.
Adevarata nonviolenta este imposibila daca nu invingi mai intai toata frica.
Daca lumea vrea pace, singurul mijloc in acest scop este nonviolenta si nimic altceva.
Este mai bine sa fim violenti, daca exista violenta in inima noastra, decat sa purtam masca non-violentei pentru a acoperi neputinta cuiva. Violenta este intotdeauna de preferat impotentei. Pentru un om violent exista intotdeauna speranta ca va deveni non-violent. Pentru cei neputinciosi nu exista speranta.
Parerile pe care le-am format si concluziile la care am ajuns nu sunt definitive. Le puteam schimba oricand; Nu am nimic nou de invatat lumii. Adevarul si non-violenta sunt la fel de vechi ca dealurile. Am incercat doar sa le pun in practica la cea mai mare scara posibila. Uneori am gresit, dar am invatat din greselile mele. Viata si problemele ei au devenit astfel pentru mine terenul pe care sa experimentez adevarul si non-violenta in practica.
Non-violenta nu ia puterea, nici macar nu o vrea. Si puterea care merge la ea.
Calea nonviolentei necesita mult mai mult curaj decat cea a violentei.
Va invit sa luptati impotriva nazismului fara arme sau, sa ramaneti la terminologia militara, cu arme non-violente. Abandonati armele pe care le detineti; convingeti-va ca ele nu pot servi la salvarea voastra si a umanitatii. Invita-i pe Hitler si pe Mussolini sa ia tot ce vor de pe frumoasa ta insula, cu tot ce este minunat si frumos in ea. Toate acestea le vei oferi dictatorilor, dar nu le vei da niciodata inimile si mintile tale. Daca vor sa-ti ocupe casele, le vei abandona. Daca nu te lasa afara, tu, femeile si copiii tai te vei lasa sa ucizi in loc sa te supui.
Un om poate ucide o floare, doua flori, trei… Dar nu poate tine primavara.
Ochi pentru ochi… si lumea orbeste.
Nonviolenta este cea mai mare forta disponibila umanitatii. Este mai puternica decat cea mai puternica arma de distrugere pe care ingeniozitatea omului a conceput-o vreodata. Distrugerea nu este legea oamenilor.
Nonviolenta este scopul tuturor religiilor.
Saracia este cea mai grava forma de violenta.
Nonviolenta este buna pentru cei care o fac si pentru cei care o primesc.
Non-violenta, care este o calitate a inimii, nu poate proveni dintr-un apel la ratiune.
Doar a-i iubi pe cei care ne iubesc nu este nonviolenta. Iubind doar pe cei care ne urasc si nonviolenta. Stiu cat de greu este sa urmezi aceasta mare Lege a Iubirii. Dar nu este intotdeauna cazul, cu toate lucrurile grozave si bune
Sa-i iubim pe cei care ne urasc este cel mai greu lucru dintre toate. Dar, cu harul lui Dumnezeu, chiar si realizarea acestui lucru foarte dificil va deveni usor, daca dorim asa.
Ori de cate ori te trezesti in fata cuiva, castiga-l cu dragoste.
Cel mai dur metal se preda la gradul de caldura suficienta. In acelasi mod, cea mai dura inima trebuie sa se topeasca la gradul adecvat de caldura al nonviolentei. Si nu exista nicio limita pentru capacitatea non-violentei de a genera caldura.
Nonviolenta este arma celor puternici. La cei slabi se poate reduce cu usurinta la ipocrizie.
Ma opun violentei pentru ca, atunci cand pare ca produce bine, este un bun temporar; in timp ce raul pe care il face este permanent.
Non-violenta necesita o dubla credinta, credinta in Dumnezeu si, de asemenea, credinta in om.
Nu sunt un vizionar. Ma declar un idealist practic. Religia non-violentei nu este rezervata doar pentru Rishi si sfinti. De asemenea, se adreseaza oamenilor obisnuiti.
Nonviolenta nu poate fi predicata. Trebuie exersat.
Omenirea poate scapa de violenta doar recurgand la non-violenta. Ura poate fi invinsa doar cu iubire. Raspunsul la ura cu ura nu face decat sa mareasca amploarea si profunzimea urii in sine.
Insigna violentului si arma lui: sulita sau sabie sau pusca. Scutul nonviolentului si al lui Dumnezeu.
Cand o femeie este atacata, ea nu poate pierde timpul reflectand asupra violentei sau non-violentei. Sarcina sa principala este autoapararea. Este libera sa foloseasca orice metoda sau mijloace la care se poate gandi pentru a-si apara onoarea. Dumnezeu i-a dat dinti si unghii.
Nonviolenta sufera intotdeauna, lasitatea provoaca intotdeauna suferinta.
Neascultarea, pentru a fi civila, trebuie sa fie sincera, respectuoasa, niciodata provocatoare, trebuie sa se bazeze pe un principiu clar asimilat, sa nu fie capricioasa si, mai presus de toate, sa nu provina din vreo rea-vointa sau ura.
Non-violenta este primul articol al credintei mele. Si, de asemenea, ultimul articol din crezul meu.
Non-violenta absoluta si absenta absoluta de a face rau oricarei fiinte vii. Non-violenta, in forma sa activa, este o buna dispozitie pentru tot ceea ce traieste. Este dragostea perfecta.
Nonviolenta si lasitatea sunt termeni contradictori. Nonviolenta este cea mai mare virtute, lasitatea cel mai mare viciu. Nonviolenta izvoraste din dragoste, lasitatea din ura.
Violenta din partea maselor nu va elimina niciodata raul.
Non-violenta este legea oamenilor, violenta este legea brutelor.