Cu aceasta colectie de aforisme descoperim impreuna cele mai frumoase Citate despre Florenta.Citate frumoase, profunde, intense, amuzante si chiar putin nostalgice despre splendida capitala toscana. Florenta este unul dintre cele mai frumoase orase din Italia, bogat in istorie (poreclit si „leaganul Renasterii”), arome, cultura si bogatii. Un oras care a inspirat intotdeauna artisti, poeti si scriitori datorita atmosferelor sale unice si pretioase.
Pentru aceasta colectie de aforisme am selectat cele mai frumoase Citate despre Florenta, citate de la unii dintre cei mai cunoscuti ganditori din istorie (minti modelate sau fermecate de acelasi oras), alaturi de chipuri cunoscute ale lumii actuale de divertisment italian. Pentru o intalnire perfecta intre trecut si prezent. Iata50 de Citate despre Florenta:

Citate despre Florenta

In Florenta m-am gandit la un oras miraculos parfumat si asemanator unei corole, pentru ca l-au numit orasul crinilor, iar coroana lui blonda cu un turn de unt. (Marcel Proust)
Mai mult decat orice altceva Florenta seamana cu un vis. In felul acesta, voi incerca sa vorbesc despre Florenta. (Joseph Rickwert)
Surpriza Florentei care se reinnoieste cu fiecare calatorie. Micul golf al Arno atat de bine „prost” iluminat seara de-a lungul Arno, linia mereu aurie a cladirilor, desfasurarea strazilor, claritatea detaliilor, claritatea cerului si a profilurilor. (Ennio Flaiano)
Florenta cel mai blestemat oras italian in care nu exista unde sa stai, sa stai in picioare sau sa te plimbi. (Ezra Pound)
In Florenta, monumentele sunt atat de dense incat par stivuite. (Anselmo Bucci)
La Paris inveti inteligenta, la Londra inveti sa-ti elimini adversarii sociali, la Florenta inveti purtarea. (Virgil Thomson)
Florenta este locul, singurul din Italia, unde literatura italiana este indigena, si locul, precum Palazzo Vecchio. In Florenta merg cufundat in literatura italiana. (Giorgio Manganelli)
Istoria florentina este istoria tipica a unui oras in care predomina inteligenta. (Guido Piovene)
Florence este o fetita… si vazuta din piata, arata ca o fetita, imbracata de carnaval. (Leonardo Pieraccioni)
Numai acolo este ingaduit sa scoatem, ca din sursa, caile cele mai pure si mai gratioase ale limbajului nostru; numai acolo se poate obtine cunoasterea si practica acelei proprietati si dovezi ale cuvintelor, ale infinitelor lor pliuri, gradatii si varietati minime, pe care s-ar cauta zadarnic in carti sau dictionare si pe care, daca nu sunt indepartate din discursul viu. , ele nu pot fi introduse niciodata in scripturi. (Giuseppe Bianchetti)
Ce face din Florenta un oras unic, care atrage in fiecare an sute de mii de turisti din intreaga lume
Monumentele
Muzeele, care adapostesc nenumarate capodopere
Bisericile, palatele
Cadrul minunat al dealurilor
Vederile
„Arno argint”
Toate acestea si multe altele. (Marilena Tamassia, directorul Departamentului de Fotografie Polo Museale Fiorentino)
La Paris inveti inteligenta, la Londra inveti sa elimini adversarii sociali, la Florenta inveti purtarea. (Virgil Thomson) Atinsesem
acel nivel de emotie in care se intalnesc senzatiile ceresti date de arte si sentimentele pasionale. Lasand Santa Croce, am avut o bataie de inima, viata pentru mine se secase, am mers cu frica sa cad (Stendhal, in timp ce descria ceea ce se numeste in mod obisnuit sindromul Stendhal)
Toata Toscana si Florenta intr-un mod special si o parte din Italia unde piatra are cea mai mare valoare. Florenta este un oras de piatra. Arhitectura are magia unui instrument optic de precizie. (Guido Piovene)
Florenta este plina de muzee, colectii, galerii. (Giorgio Manganelli)
Florenta este frumoasa, dar foarte umeda. Dar trandafirii inca infloresc in Gradinile Boboli in aer liber. Si ce comori in galerii! Doamne, m-am uitat la Madonna della Seggiola in ’63; M-am uitat la el timp de o saptamana si abia acum l-am vazut. Dar pe langa asta cu cat mai divin. (Fedor Dostoievskij)
Florenta este trista; si Evul Mediu care inca traieste printre noi. (Alfred de Musset)
Nu va muri in Italia amintirea aparatorilor toscani, care cu sufletul nu se invata la acela al legendarului manipol lacedemonian, si-au lipit sanii hoardelor inaintate dintre Curtatone si Montanara pe campurile italiene pentru a restabili stapanirea jugului feroce. si tirania austriaca. Astazi, Italia, Toscana si Florenta, in acea regiune ideala a timpului, istoriei si gloriei pe care templul Santa Croce ridica cele mai pure ganduri acelei amintiri si dedica acelei glorii floarea sperantelor lor. (Maffio Maffii)
Florenta este un oras pentru tineri casatoriti; Venetia, pentru indragostiti; Torino, pentru sotii batrani care nu mai au ce sa-si spuna. (Pitigrilli)
„Misterul acoperisurilor” Florentei este totul aici: cu Domul, ele sunt aproape un „sacrament” care devine oglinda si difuzorul frumusetii, puritatii si pacii ceresti! (Giorgio La Pira)
Florenta este vie si sufletul ei nu este totul in picturi si palate. Ne vorbeste fiecaruia dintre noi intr-o limba simpla si de inteles precum limba materna. (Pavel Muratov)
Roma sfanta, Bologna cea invatata, Genova cea superba, Florenta cea frumoasa, Venetia cea bogata. (proverb francez)
Si cand te afli in Florenta, in fata clopotnitei Santa Maria del Fiore, poti vedea dovezi ale unirii artelor… in panourile hexagonale cu basoreliefuri se reprezinta Pictura, sub forma unui pictor in stilul sau. atelier. In aceste basoreliefuri se afla reperele celui mai perfect turn construit in Europa. Aceasta piatra a fost sculptata de mana arhitectului ei si, in plus, acest arhitect-sculptor, Giotto, a fost cel mai mare pictor al timpului sau. (John Ruskin)
Daca este adevarat ca un oras este un loc privilegiat, o interpretare secreta a lumii, si mai bine, un model microscopic al lumii, acest lucru trebuie sa fie valabil mai ales pentru Florenta, un oras care nu intamplator este in esenta un oras care cere sa fie privit. (Giorgio Manganelli)
Florenta cel mai blestemat oras italian unde nu exista loc unde sa stai, sa stai in picioare sau sa te plimbi. (Ezra Pound)
Florenta este un oras pentru tineri casatoriti; Venetia, pentru indragostiti; Torino, pentru sotii batrani care nu mai au ce sa-si spuna. (Pitigrilli)
Florenta: orasul linistii s-a manifestat. (Katherine Thurston)
Istoricii antici o numesc pe Florenta „orasul nobil, fiica Romei”. Se pare ca intunericul Evului Mediu abia l-a atins; Florenta este o pagana eleganta, care, de indata ce s-a simtit in stare sa gandeasca, s-a declarat mai intai timid, iar deschis, mai tarziu, eleganta si pagana. (Hippolyte Taine)
Bucura-te, Fiorenza, atunci ca daca esti mare, ca pe mare si pe uscat iti bate aripile, si prin iad se raspandeste numele tau! Printre hoti am gasit cinci astfel de cetateni ai tai, de unde mi-e rusine, iar tu nu te urci in mare orrance. (Dante Alighieri)
Cel mai bun lucru din Tokyo este McDonald’s. Cel mai bun lucru din Stockholm este McDonald’s. Cel mai bun lucru din Florenta este McDonald’s. Inca nu este nimic frumos in Beijing si Moscova. (Andy Warhol)
Florenta, principalul oras al Toscanei si unul dintre primele din Italia, se afla la radacinile Muntelui Apenini, din care este acoperita de partea de nord si de est, unde se vad multe dealuri, deasupra carora sunt intemeiate de frumoase palate. si vile nobiliare care fac districtul sa para foarte incantator: spre vest se intinde pe o campie foarte larga. Este impartit in doua parti de raul Arno deasupra caruia sunt patru poduri mari de piatra care trebuie sa treaca ici si colo. In oras exista cladiri sacre si profane de structura admirabila si cheltuieli incredibile. (Andrea Minucci)
Istoria florentina este istoria tipica a unui oras in care predomina inteligenta. (Guido Piovene)
Multi mor in Florenta, nefiind in stare sa se nasca acolo. (Ennio Flaiano)
Pentru cei care nu cunosc Florenta sau o cunosc putin, in treacat si in trecere, voi spune ca este un oras foarte frumos si frumos inconjurat strans de dealuri foarte armonioase. Acest lucru strict nu ne permite sa presupunem ca bietul cetatean trebuie sa ridice nasul pentru a vedea cerul ca pe fundul unei fantani, dimpotriva, si voi adauga o dulceata care mi se pare atat de potrivita, intrucat dealurile coboara treptat. , de la cele mai inalte ca se numesc chiar munti si se apropie de o mie de metri inaltime, pana la cele usoare si bizare de o suta sau cincizeci de metri. Dimpotriva, as spune ca pe o singura latura si pentru o scurta intindere, dealul, marginesc orasul, il da cu vedere, formand un balcon spre care sa ne uitam cu un gust incomparabil.(Aldo Palazzeschi)
Privind pe de o parte dinspre Fiesole si pe de alta parte din Bellosguardo, pentru a spune doar doua dintre cele mai faimoase nume, Florenta se afla in centrul conca di colli, care este un monument artistic in ansamblu. (Guido Piovene)
In curand ma voi intoarce in aceasta Florenta fericita, unde numai eu pot trai. (Pietro Giordani)
Baptisteriul din Florenta este un loc crestin si matematic, unul dintre documentele in care ideea pura, platoniciana, a acceptat sa atinga piatra. (Giorgio Manganelli)
Florenta este un oras care are un caracter puternic si este ferm inradacinat in sentimentele multor oameni. Desi multi straini o pot simti la inceput rece si neprietenoasa, totusi nu pot nega intensitatea sa deosebita. Trairea intr-un astfel de mediu, oricare ar fi problemele economice si sociale intampinate, pare sa adauge o profunzime extraordinara experientei, fie ca este una de bucurie, melancolie sau adeziune completa. (Kevin Andrew Lynch)
Cand simt ca sunt cuprins de depresie, ma intorc la Florenta sa ma uit la cupola lui Brunelleschi: daca geniul omului a mers atat de departe, atunci si eu pot si trebuie sa incerc sa creez, sa actionez, sa traiesc. (Franco Zeffirelli)
Rareori am vazut un oras atat de frumos la prima aparitie ca Florenta. (Percy Bysshe Shelley)
Multi mor in Florenta neputand sa se nasca acolo. (Ennio Flaiano)
Asa cum in Spania devin hispanic, iar in Germania tanjesc sa devin goethian, asa si la Florenta experimentez o transformare, o capcana, o seductie pe care nu le pot descrie altfel: devin sau as vrea sa devin italian. . (Giorgio Manganelli)
Daca stii unde sa cauti, Florenta este paradisul. (Dan Brown)
Dintre toate orasele straine, Florenta a devenit cu siguranta preferata mea. Cu cat traiesti mai mult acolo, cu atat realizezi ca il iubesti mai mult. Exista ceva primitor care ma face sa ma simt ca acasa. (Petr Ilici Ceaikovski)
Zisul oras Florenta este foarte bine populat, si generator pentru aerul bun: cetatenii bine imbracati, si femeile foarte frumoase si impodobite: frumoasele cladiri, pline de multe arte nevoiase, pe langa celelalte orase ale Italiei. Din acest motiv vin sa-l vada multi din tari indepartate, nu din necesitate, ci din bunatatea mestesugurilor si artelor si din frumusetea si podoaba orasului.
De aceea cetatenii lor sa planga asupra lor si asupra copiilor lor, care, prin mandria si rautatea lor si prin competitia functionarilor, au invins astfel nobila cetate si au jignit legile si au schimbat onorurile in scurt timp, ceea ce stramosii lor au dobandit cu mare efort si cu foarte mult timp; si asteapta dreptatea lui Dumnezeu, care pentru multe semne le promite rau ca celor vinovati, care erau liberi de a nu putea fi subjugati. (Dino Compagni)
Domnul… a facut din Florenta orasul Preasfintei Bunivestiri! Nu exista un alt oras crestin (alt tip de civilizatie crestina) care sa fie, in acest sens, comparabil cu Florenta: aceeasi structura urbana a orasului se desfasoara intr-un mod omogen in jurul misterului marian: intreg orasul, toata cultura lui si toata istoria sa si ca o poezie centrata pe Maria! (Giorgio La Pira)
In curand ma voi intoarce in aceasta Florenta fericita, unde numai eu pot trai. (Pietro Giordani)
Toata Florenta pare sa fie colorata cu un violet delicat, ca vinul diluat. (Henry James)
Totul aici respira maretie, gust, umanitate, puritate si frumusete, in cel mai inalt grad. Cred ca as fi mai fericit aici cu tine decat oriunde altundeva. Aceasta este cea mai mare lauda pe care o pot oferi acestui oras. Nu stiu daca adori picturile, statuile, bronzurile, marmurele antice de toate calitatile. O cred, pentru ca o vreau. (Klemens von Metternich)
Puterea de inflorire lastar de primavara de crin. Dimineti de primavara pe Arno. Harul adolescentilor (care nu este harul lumii pe care o castiga harul tau din aprilie), o fecioara vie, respiratie continua, proaspata care insufleteste bilele si da nastere lui Venus Botticelliana… (Dino Campana)
Si precum rasucirea cerului lunii acopera si redescopera certuri fara odihna, la fel si Norocul in Fiorenza: pentru asta nu trebuie sa para minunat ceea ce spun despre florentinii inalti de unde si faima ascunse de-a lungul timpului. (Dante Alighieri)
Un oras complet in sine, cu arta proprie, bogat in animatie fara a fi prea populat, nu prea mare, in ciuda faptului ca este capital, frumos si vesel: aceasta este prima impresie asupra Florentei. (Hippolyte Taine)
M-am uitat la Arno. A avut sute de ani de civilizatie, dar curgea ca si cum ar fi fost noua, cu aerul tanar si necugetat pe care il are apa cand face apa.” (Fabrizio Caramagna)
Florenta este adesea comparata cu Grecia, dar aceasta este o Grecia in care, poate si datorita originii etrusce, se amesteca altceva cu rigoare, o solemnitate funerara. Nu cred ca este retorica aici sa-l amintesc pe Foscolo si sa spun ca Florenta este orasul nostru cel mai potrivit pentru a pazi marile morminte. Ele capata o demnitate, as spune un decor, necunoscut altundeva. Exista o adevarata frumusete in parada marilor morminte ale lui Santa Croce. (Guido Piovene)
La Florenta au multa logica, multa prudenta si, de asemenea, mult spirit; dar nu am vazut niciodata oameni atat de lipsiti de patimi. Chiar si dragostea iti este atat de putin cunoscuta, incat placerea si-a uzurpat numele. (Stendhal)
Florenta a devenit pentru mine o revelatie care m-a facut infinit de fericit. Oricat de multe opere de arta ale Renasterii italiene le vazusem deja in reproduceri si in originalele muzeelor ​​din Berlin, Munchen si Paris, abia acum mi s-a parut nu numai ca o frumusete de care se bucura estetic, ci si ca culminare suprema a vietii unui popor foarte inzestrat, in care civilizatia si statul au functionat in cel mai intim mod unul asupra celuilalt. Si peste tot am simtit si tragicul inerent acestei maretii si caderii ei. (Friedrich Meinecke)
Bucura-te, Fiorenza, atunci ca daca esti mare,
ca pe mare si pe uscat ti-ai batut aripile,
si prin iad se raspandeste numele tau!
Printre hoti am gasit cinci astfel
de cetateni ai tai, de unde mi-e rusine,
iar tu nu te urci in mare orrance.
(Dante Alighieri, Infernul XXVI, 1-6)
Si cum rasucirea cerului lunii
acopera si descopera certuri fara sa se pozeze,
la fel si Fortuna din Fiorenza:
pentru asta nu trebuie sa para minunat ce
spun despre ei inalti
valuri florentini si faima ascunsa in timp.
(Dante Alighieri, Inferno XVI, 82-87)
Stii ca Florenta nu a schimbat-o
. Lucrul pe care l-a iubit cel mai mult a fost aerul
. A desenat, a umplut dosare cu vise
Dar ochii de marmura ai colosului toscan privesc prea departe
(Ivan Graziani, Florenta) – cantec trist)
In podurile tale multicolore
Arno prevesteste in liniste arena
Si in reflexe calme franjuri doar
Arcuri severe in mijlocul infloririi florilor
(Dino Campana)
Am intrat in Florenta. Era
noaptea. Am tremurat simtindu -ma aproape adormit ceea ce mi-a
spus
dulcele rau .
Nu stiu
ce spun pozele si cartile
(nu toate pozele sau toate cartile
doar cateva),
dar stiu ce
spun toate raurile.
Ei au aceeasi limba pe care o am si eu.
(Pablo Neruda)
Fiorenza in cadrul cercului stravechi, din care
ia iarasi si a treia si a noua,
eram in pace, treji si modesti.
Nu avea lant, nici coroana,
nici fuste adiacente, nici centura
care sa fie mai vizibila decat persoana.
(Dante Alighieri, Paradiso XV, 97-102)