În ultimii ani, omenirea este asaltată de tehnologie, fără de care, oamenii nu-și mai pot imagina viața. Unul dintre elementele din această industrie care a stârnit o serie de discuții și dezbateri este inteligența artificială, care, a devenit tot mai avansată și eficientă. Oamenii și industria în general manifestă un interes crescut în utilizarea tehnologiei AI cu scopul de a îmbunătăți eficiența, a economisi resurse financiare și a influența procesul decizional uman.

Cu toate acestea, în comunitățile experților și în instituțiile academice pendulează o întrebare care a provocat multe dezbateri și contraziceri: Este inteligența artificială un pas spre bine sau din contra, se va răscula împotriva omului? Inteligența artificială a ajuns chiar și în domeniul distracțiilor – V Slot Casino fiind una dintre platformele, care analizează în serios implementarea de noi funcții IA.

Iteligența Artificială – un impact mai mult pozitiv, sau totuși negativ?

Pe măsură ce inteligența artificială devine o prezență tot mai constantă în viața cotidiană, tot mai mulți cercetători, industrii și utilizatori obișnuiți analizează impactul acesteia asupra societății.

În martie, mai multe personalități din industria tehnologică, inclusiv Elon Musk, care a lansat recent o afacere folosind AI, au semnat o scrisoare în care cereau o pauză în dezvoltarea unor sisteme puternice. Scrisoarea în cauză sugera că inteligența artificială reprezintă pentru umanitate un risc existențial.

Această opinie a fost susținută și de regizorul de film Christopher Nolan, care a menționat într-un interviu acordat BBC că liderii din industria inteligenței artificiale cu care a discutat consideră că momentul actual este “momentul lor Oppenheimer”. J. Robert Oppenheimer a avut un rol crucial în dezvoltarea primei bombe atomice și acest subiect este abordat în cel mai recent film al lui Nolan.

Ca răspuns la această acuzație, peste 1300 de experți au semnat o scrisoare deschisă unde au specificat că inteligența artificială este “o forță a binelui, nu o amenințare pentru umanitate”. Scrisoarea a fost organizată de BCS, Chartered Institute for IT, pentru a dezminți “condamnarea inteligenței artificiale”.

Rashik Parmar, directorul executiv al  BCS, a afirmat că această scrisoare evidențiază faptul că comunitatea tehnologică din Marea Britanie nu susține “perspectiva înfricoșătoare a unor roboți malefici care stăpânesc omenirea”. BCS adoptă o viziune mai optimistă asupra situației, pledând în același timp pentru necesitatea unor reguli și reglementări în domeniul inteligenței artificiale.

Scrisoarea BSC

Semnatarii scrisorii BCS provin din diverse medii de afaceri, academice, organisme publice și grupuri de experți, chiar dacă niciunul nu este la fel de cunoscut ca Elon Musk. Herma Purohit, care își desfășoară activitatea în domeniul sănătății digitale și asistenței sociale pentru BCS, a declarat că tehnologia este o nouă modalitate de depistare a bolilor grave, dând exemplu sistemele medicale care detectează semnele unor probleme cardiace sau de diabet, chiar și atunci când pacientul merge la un simplu test de vedere. De asemenea, aceasta a declarat că inteligența artificială ar putea contribui și la accelerarea procesului de testare a noilor medicamente.

Un alt analist din domeniu și autoarea unei cărți despre inteligența artificială și afaceri, a subliniat că această tehnologie poate fi benefică și în dezvoltarea agriculturii. Se pot introduce roboți care folosesc inteligența artificială pentru polenizarea plantelor și inclusiv roboți care identifică plantele dăunătoare și le pulverizează cu lasere, decât să recurgă la stropirea culturii întregi cu erbicide.

Comunitatea BCS și impactul acesteia

În timp ce comunitatea BCS ar putea susține că amenințările inteligenței artificiale nu sunt fundamentate, unele aspecte deja sunt vizibile sau prezintă probleme reale. S-a făcut o estimare că până la 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi automatizate, iar unele companii au declarat că intenționează să întrerupă angajările în anumite roluri ca urmare a implementării inteligenței artificiale.

Dar, Richard Carter, fondatorul unui start-up de securitate cibernetică care utilizează inteligența artificială susține că nevoia de lucrători umani va fi în continuare o necesitate vitală. Companiile au nevoie de oameni pentru ca aceștia să-și asume responsabilitatea atunci când lucrurile nu merg bine și să gestioneze situația în cazul unui eveniment catastrofal.

De asemenea, acesta consideră că inteligența artificială va crește productivitatea oamenilor, decât să-i înlocuiască. La fel ca și alți semnatari, Carter crede că va fi nevoie de reglementare pentru a evita utilizarea abuzivă a inteligenței artificiale.

Într-adevăr, inteligența artificială poate duce omenirea la alt nivel și poate fi benefică în multe aspecte ale vieților oamenilor. Dar, așa cum au evidențiat și cei 1300 de experți în scrisoare, este foarte important să se creeze reglementări eficiente de utilizare a acestei tehnologii care continuă să avanseze și să fie utilizată pentru binele omenirii, dar nu spre stagnarea ei.