Cu aceasta colectie de aforisme descoperim impreuna cele mai frumoase Citate despre Italia si italieni.Citate amuzante, pline de clisee, dar si intelepte, perfecte pentru a zambi si a reflecta asupra particularitatilor culturii italiene.
Italia este renumita in intreaga lume pentru ca este o tara frumoasa. Avem orase care sunt practic muzee in aer liber, Italia este istorie, arta, bucatarie, cultura si peisaj. Si apoi sunt italienii. Un popor plin de contradictii, adesea excentric, nu intotdeauna povestit in cel mai bun mod international, totusi suntem noi. Poate ca tocmai diferentele sale fac Italia atat de frumoasa, cu traditiile inradacinate in fiecare regiune, de la mare la munte, de la nord la sud, pana la marile orase.Iata 100 de Citate despre Italia si italieni.

Aforisme si Citate despre Italia si italieni

Italienii sunt o populatie sedentara. Cei care fac o cariera primesc un loc. (Gino Bartali)
Italia este ca o anghinare care trebuie mancata frunza cu frunza.
(Carlo Emanuele I de Savoia)
Italienii sunt faimosi in lume pentru doua lucruri: dreptul roman si dreptul de a nu-i pasa. (Stellario Panarello)
Italia este tara celor mai destepti. Ieri am fost la Roma, m-am urcat intr-un autobuz si am stampilat biletul: tlic-tlac. Soferul s-a invartit si a spus: „Ce… si zgomotul asta
”. (Beppe Grillo)
Italienii se guverneaza singuri. (Alberto Sordi)
Aici totul este admirabil, cu exceptia climatului moral care ne face sa ne amintim sa nu luam in considerare tot acest paradis. (Madame de Stael)
Italianul are incredere in sine pentru ca este nelinistit si exaltat si uita usor de sine si de ceilalti. (Lev Tolstoi)
Italienii sunt catolici si laici, dar chiar si celor mai laici le place binecuvantarea papei. Nu stii niciodata. (Giorgio Gaber)
Cu Italia facuta, trebuie sa fim italieni. (Massimo d’Azeglio)
Curajul intelectual al adevarului si practica politica sunt doua lucruri ireconciliabile in Italia. (Pier Paolo Pasolini)
Italia, unde s-a nascut dreptul, este una dintre cele mai necivilizate tari din lume: adica ii lipseste simtul dreptului. (Curzio Malaparte)
Italia se ridica pentru ca nu stie in ce directie sa cada. (Roberto Gervaso)
Italia este o tara moarta. Nu exista pedepse pentru cei care gresesc. Si nu exista premii pentru cei care merita. (Piero Angela)
Si aceasta Italia, o Italia care exista chiar daca este redusa la tacere, batjocorita sau insultata, vai de oricine o atinge. Vai de cei care mi-o fura, vai de cei care o invadeaza.(Oriana Fallaci)
Patria noastra este lasa. (Giosue Carducci) Sa
guvernezi italienii nu este dificil, dar inutil. (Benito Mussolini)
Acest popor de sfinti, poeti, navigatori, nepoti, cumnati… (Ennio Flaiano)
Singura incalcare posibila in tara noastra este ascultarea de reguli. (Pino Caruso)
Italienii au obiceiuri si obiceiuri mai degraba decat obiceiuri. Putine obiceiuri si obiceiuri pot fi numite nationale, dar aceste putine, si altele mult mai numeroase decat pot si trebuie sa fie numite provinciale si municipale, sunt urmate mai degraba doar din obisnuinta decat dintr-o inspiratie nationala sau provinciala.” (Giacomo Leopardi)
Italia este o expresie geografica. (Klemens von Metternich)
Si cum sa nu iubesti Italia
, cred ca fiecare om are doua patrii; unul este personalul lui, cel mai apropiat, iar celalalt: Italia. (Henryk Sienkiewicz)
Italia este acea tara in care, daca adaugi zece cetateni la alti zece cetateni, nu adaugi una, ci douazeci de divizii. (Fabrizio Caramagna)
Italienii iubesc cuvintele mari si faptele marunte. (Vilfredo Pareto)
Ah, Italia, slujitoare a durerii, corabie fara carmaci intr-o furtuna mare, nu femeie de provincie, ci bordel! (Dante Alighieri)
De prea mult timp Italia a fost o piata de second hand. Vrem sa-l eliberam de nenumaratele muzee care o acopera pe toate cu nenumarate cimitire. (Filippo Tommaso Marinetti)
Eldorado este pe pamant. Cu Italia traiesti ca cu o amanta, azi in cearta furioasa, maine in adoratie. (Arthur Schopenhauer)
Italienii, cand sunt doi secrete, trei fac consideratii filozofice, patru joaca cu matura, cinci joaca poker, sase vorbesc despre fotbal, sapte au gasit o petrecere la care toti aspira in secret la presedintie, opt formeaza un cor de Munte. (Paolo Villaggio)
Italianul este un popor extraordinar. Mi-ar placea foarte mult sa fie un popor normal. (Altan)
Italianul nu lucreaza, se zbate. (Leo Longanesi)
Italia – a lor si a mea ar spune Shakespeare – este un trandafir prea frumos, prea parfumat, pentru a nu primi cel mai respingator vierme in pantecele lui. (Umberto Saba)
Italia putrezeste intr-o bunastare care este egoismul, prostia, ignoranta, barfa, moralismul, constrangerea, conformismul: imprumutandu-se intr-un fel sa contribuie la aceasta putreziciune si, acum, la fascism. (Pier Paolo Pasolini)
Espresso este pentru Italia, asa cum sampania este pentru Franta. (Charles-Maurice de Talleyrand-Perigord)
Deschide-mi inima si vei vedea gravat in ea, „Italia”. (Robert Browning)
Italia: leagan de drept si invers. (Curzio Malaparte)
Italienii sunt un popor de credinciosi: la toate. (Gianni Boncompagni)
Italienii nu sunt impartiti in vicleni si prosti, ei sunt in acelasi timp toti vicleni si prosti. (Indro Montanelli)
Si acum ca italienii ies in strada pentru a protesta impotriva lor. (Aldo Busi)
Nimeni, ca italienii, nu stie sa organizeze atat de bine furtunile in pahare cu apa. (Paolo Sorrentino)
Italienii o fac mai bine. (Doamna noastra)
Italienii, daca iau o stiuca, nici macar nu mor daca sunt ucisi. (Giovannino Guareschi)
Smerenia este o virtute uimitoare. Problema este ca multi italieni o exercita in declaratiile lor fiscale. (Giulio Andreotti)
„Crede, asculta, lupta”: sloganul impus unui popor care nu crede in nimic, nu stie sa se supuna si nu vrea sa lupte. (Roberto Gervaso)
Din Italia lansam in lume manifestul nostru de violenta coplesitoare si incendiara, cu care am gasit astazi futurismul pentru ca vrem sa eliberam aceasta tara de cangrena ei fetida de profesori, arheologi, ciceroni si anticari. . (Filippo Tommaso Marinetti)
In Italia timp de trei sute de ani sub Borgia a fost razboi, teroare, crima, varsare de sange. Dar au produs Michelangelo, Leonardo, Renasterea. In Elvetia au trait in dragoste frateasca, au avut 500 de ani de pace si democratie. Si ce au produs
Ceasul cu cuc. (Orson Welles)
M-am simtit adesea invaluita de parfumul de portocale si lamai care respira din acei munti, mangaietori si plini de lingusiri, ca o invitatie de a pleca in Italia. Intr-adevar, odata, in lumina aurie a amurgului, l-am vazut in persoana, pe varful unui munte, pe tanarul zeu al primaverii, cu capul glorios incununat de flori si dafin, cu ochii care radeau: si cu gura inflorata strigand: „Te iubesc, vino la mine, in Italia”. (Heinrich Heine)
In Italia, cea mai scurta linie dintre doua puncte este arabescul. Traim intr-o retea de arabescuri. (Ennio Flaiano) Observase
ca atunci cand doi italieni se gasesc la aceeasi masa, au avut marea dorinta sa-l paraseasca pentru a nu-l mai auzi pe celalalt. (Italo Svevo)
In Italia fascistii sunt impartiti in doua categorii: fascistii si antifascistii. (Ennio Flaiano)
Italienii: buni la nimic capabili de orice. (Leo Longanesi) Zgarieste
un italian si vei gasi un trombon gata sa se potriveasca cu orice fanfara atata timp cat face mult zgomot. (Paul Valery)
O buna parte a italienilor ar trai in fascism ca in propria piele. Poate in interiorul unui fascism mai putin coregrafic, cu mai putine ritualuri, cu mai putine cuvinte: dar fascism. Un regim care nu-si face griji sa gandeasca, sa evalueze, sa aleaga. (Leonardo Sciascia)
Italia
Un paradis locuit de diavoli. (Henry Wotton)
Solidaritatea nu exista intre italieni. Exista complicitate. (Indro Montanelli)
In Italia pacatul este pedepsit ca si cum ar fi o crima, iar crima este iertata ca si cum ar fi un pacat. (Gaetano Salvemini)
Italienii au vrut sa faca o noua Italie, si ei raman vechii italieni de inainte, cu mizerie si mizerii morale care au fost mostenirea lor din cele mai vechi timpuri; pentru ca se gandesc sa reformeze Italia si nimeni nu isi da seama ca pentru a reusi este necesar, in primul rand, sa se reformeze pe ei insisi.(Massimo d’Azeglio)
Draga Italia, de ce este bine sau gresit ca aceasta si tara mea sunt cu marile ei calitati si marile sale defecte. (Enzo Biagi)
Italia este o republica democratica, fondata pe munca. Suveranitatea apartine poporului, care o exercita in formele si in limitele Constitutiei. (Articolul 1 din Constitutia Italiei)
Simt in aceasta tara o incantare pe care nu o pot realiza: si ca in dragoste; si totusi nu sunt indragostit de nimeni. (Stendhal)
Ce loc trist este Italia! O tara cufundata in somn si fara nicio perspectiva de trezire. (Charles Dickens)
Italienii pierd meciurile de fotbal ca si cum ar fi razboaie si pierd razboaie ca si cum ar fi meciuri de fotbal. (Winston Churchill)
Trebuie sa fim demni de poporul italian. Cel care comite acte de necinste nu este demn de poporul italian. Coruptii si necinstitii nu merita sa apartina poporului italian si trebuie loviti fara nicio consideratie. (Sandro Pertini)
Noi italienii am vrea sa facem revolutia cu permisiunea carabinierilor. (Leo Longanesi)
[Despre Italia] Stii tara lamailor in floare,
unde portocalele aurii stralucesc printre frunzele intunecate,
un vant bland sufla din cerul albastru,
liniste este mirtul si dafinul este sublim,
poate stii asta
(Johann Wolfgang Goethe)
In Italia problema arbitrajului este mai importanta decat problema sudica.
(Fabio Baldas)
italieni. Toti muzicieni, tradatori. (Gustave Flaubert)
Italia – tara magnifica! Pentru tine sufletul geme si pini…
(Nikolaj Vasil’evic Gogol ‘)
Italia si cum am lasat-o, tot praf pe strazi,
inca escrocherii strainului, arati cum vrei.
Neamt cinstit oriunde te uiti in zadar,
aici este viata si animatie, dar nu ordine si disciplina;
fiecare gandeste pentru sine si degeaba se neincrede in celalalt,
iar sefii de stat, de asemenea, gandesc numai pentru sine. (Johann Wolfgang Goethe)
Compar Italia cu restul universului, ca un tablou magnific cu un perete varuit. (Marija Konstantinovna Baskirceva)
Aceasta tara nu va fi salvata, sezonul drepturilor si libertatilor se va dovedi efemer, daca nu se va naste un nou simt al datoriei in Italia. (Aldo Moro)
Visul american este sa faci bani si sa reusesti; visul italian este sa te nasti cu un tata bogat. (Matteo Molinari)
Catre Italia
(Giacomo Leopardi)
O, patria mea, vad zidurile si arcadele
Si coloanele si simulacrele si schitul
Turnurile stramosilor nostri,
Dar slava nu vad,
nu vad laurul si fierul de care au fost impovarati
stravechii Nostri parinti . Acum fara aparare,
fruntea gol si sanul gol arata.
Oime cate rani,
Ce lividor, ce sange! ce te vad,
femeie Formosissima! Cer cerului
Si lumea: spune spune;
Cine a redus-o la asa
Si aceasta si mai rau,
Care are lanturi la ambele brate;
Da acea parte parul si fara val
El sta pe pamant neglijat si nemultumit,
Ascunzandu-si chipul
Intre genunchi, si plange.
Plange, ca ai bine de unde, Italia mea,
Poporul sa biruiasca nascut
Si in soarta de bun augur si in ria.
Daca ochii tai ar fi doua izvoare vii,
Mai nu ar putea plange
. Adaptati-va la pagubele si la rusine;
Ca ai fost femeie, acum esti o sarmana roaba.
Cine vorbeste sau scrie despre tine,
Ca, aducandu-ti aminte de lauda ta trecuta,
Sa nu spui: deja era mare, acum nu-i asa
De ce, caci
unde este taria cea straveche,
Unde armele si vitejia si constanta
Care te-a desprins brando
Care te tradeaza
ce arta sau Ce efort
Sau ce putere a fost nevoie
sa-ti dezbraci mantia si bandajele de aur
Cum ai cazut sau cand
De atata inaltime intr-un loc atat de jos
Nicio lupta pentru tine
nu te apara
Nici una din
Bratele tale, aici bratele: Eu singur va
lupta, am proclamat singur.
Da-mi, o, cerule, sa fie foc
Agl’italici, sanii sangelui meu.
Unde sunt copiii tai
, aud sunetul armelor
Si de care si de glasuri si de timbale:
In tari straine ei pugnano
copiii tai.
Stai, Italia, stai. Vad, sau mi se pare,
Un fluturat de soldati pedesti si de cai,
Si fum si praf si sclipire de sabii
Ca in ceata fulgerului.
Te mangai
si lumini tremuratoare
Indoaie nu suferi la evenimentul indoielnic
O lupta in acele campuri
Tineretea Italiei
O zei, o zei:
Pugnan pentru alte pamanturi itali acciari.
O, nenorocit cel ce se stinge in razboi,
Nu pentru tarmurile patrii si pentru Cuviosul
Consoar si copiii dragi,
Ci de la vrajmasii altora,
Pentru alti oameni, si nu pot spune murind:
Tara natala Alma,
Viata pe care mi-ai dat-o aici, ti-o dau.
O, curajoasa si draga si binecuvantata
Epoca stravechi, care spre moarte
Pentru patria corean poporul in echipe;
Iar voi mereu cinstiti si slaviti,
Tesalieni ingusti,
Unde Persia si soarta mult mai putin puternica
Era sincera si generoasa decat cativa!
Cred ca plantele si pietrele si valul
Si muntii tai la trecator
Cu voce
nedeslusita Narrin de vreme ce tot acel tarm
va acoperi ostile invincibile
de trupuri care au fost devotate Greciei.
Apoi, las si feroce,
Xerxes fuge in Helespont, batjocorit
de ultimii nepoti;
Iar pe dealul Antelei, unde murind
Sfanta multime,
Simonides salia, a fost salvata de la moarte,
Privind la rau si la mare si la pamant.
Si varsa lacrimi pe amandoi obrajii,
Si san gafait, si picior tremurand,
Toglieasi in mana lira: Prea binecuvantat
esti, Cel ce ai
oferit sanul tau sulitelor vrajmasului
Pentru dragostea celei ce te-a dat Soarelui;
Tu ca Grecia cole, si lumea admira.
In brate si in primejdii
Ce atata dragoste au facut mintile tinere,
Ce in soarta amara te-a atras dragostea
Cat se bucura, copii, Ti
s-a parut ceasul de pe urma, unde razand
Ai alergat la pasul inlacrimat si greu Parea ca un
dans. si nu a
mers la moarte fiecare dintre voi, sau la un banchet splendid:
Dar te-a asteptat Tatarul intunecat
si valul mort;
Nici nevestele te-au nascut, nici copiii de langa tine
Cand pe
cearta amara Fara saruturi ai murit si fara lacrimi.
Dar nu fara durere ingrozitoare
si angoasa nemuritoare.
Ca un leu de tauri intr-o turma
Acum sare la cel din spate si-si sapa
spatele Cu coltii,
Acum partea asta musca in coapsa aceea;
Asa ca printre Perse s-a aprins
mania sanilor grecilor si virtutea.
Exista cai in decubit si calareti;
Vezi stanjenit biruiti
Zborul carutelor si corturile cazute,
Si tiranul va alerga printre primari
Palid si ravasit;
Esti ca infuzat si vopsit
Din sangele barbar eroii greci,
Cauza Pierdutului de necazuri nemarginite,
Cuceriti incetul cu incetul de urgii,
Unul cade peste altul. O, viu, o, viu:
Prea binecuvantat pe voi
In timp ce in lume vorbiti sau scrieti.
Intai rasturnate, intr-o mare care cade,
Intunecate in suflet, stelele vor tipa,
Lasa-ti amintirea si
Iubirea ta sa treaca sau sa se estompeze.
Mormantul tau este un altar; iar aici aratandu
-le lui Verran mamelor rudelor frumoasele
Urme ale sangelui tau. Iata ca ma inchin,
fericilor, pe pamant,
Si sarut aceste pietre si aceste bulgari,
Pe care fanul le-a laudat si limpede vesnic
De la unul la celalalt stalp.
Deh am fost si eu cu tine mai jos, si moale
Daca acest pamant ar fi sangele meu.
Ca daca soarta este alta, si nu-
mi ingaduie pentru luminile muritoare ale Greciei
Aproape prosternat in razboi,
Asa ca adevarata
Faima a vatei tale appo viitorul
Mai, daca zeii vor,
Cat dureaza al tau.
Preotul a avut meritul de a-i educa pe italieni la umilire si servilism. In timp ce i-a facut pe imparati sa-i sarute papucul, le-a cerut celorlalti sa exercite smerenia crestina. (Giuseppe Garibaldi)
Italianul nu se organizeaza: se aranjeaza. (Roberto Gervaso)
Italienii au in minte doar doua lucruri: celalalt este spaghetele. (Catherine Deneuve)
Italia este plina de actori, cincizeci de milioane de actori si aproape toti buni. Cei cativa raufacatori se gasesc pe scene si in cinematografe. (Orson Welles)
Am trait o experienta la Milano care a confirmat ideea ca oamenii nostri sunt capabili de cele mai mari lucruri atunci cand suflarea libertatii si socialismului ii anima. (Sandro Pertini)
Sau din orice viciu fetid santina, somn, Italia se imbata si nu te deranjeaza ca acum din oamenii astia, acum din ce aveai nevoie deja, esti facuta roaba. (Ludovico Ariosto)
Italianul are un singur inamic real: arbitrul de fotbal, pentru ca emite o judecata. (Ennio Flaiano)
Tara noastra ciudata. Ii loveste pe vanzatorii de tigari, dar ii recompenseaza pe vanzatorii de fum. (Idro Montanelli)
Steagul nostru national ar trebui sa aiba o inscriptie mare: Am familie.
(Leo Longanesi)
Francezii sunt italieni cu o dispozitie proasta. Italienii, in schimb, sunt francezi de buna dispozitie. (Jean Cocteau)
Poate ca una dintre necazurile Italiei este tocmai aceasta, de a avea ca capitala un oras disproportionat ca nume si istorie, la modestia unui popor care atunci cand striga „forta Roma” nu face aluzie decat la o echipa de fotbal. (Indro Montanelli)
Daca zidul Berlinului ar fi fost construit de italieni, ar fi cazut in mod natural. (Roberto Benigni)
Ceea ce ar trebui sa fie predat in scoli este ceea ce eu numesc „decenta” sau „curatenie de caracter”. Ar trebui sa inveti de mic sa nu se laude, sa nu vrei sa apara mai mult decat inseamna, pe scurt, sa nu fii tarani. Acesta este cel mai mare defect al italienilor. Este suficient sa stii sa conduci o masina pentru a te simti autorizat sa spui ca Millemiglia ruleaza. (Dino Buzzati)
Vreau sa te imbat si sa-ti scot ficatul si sa-ti pun un ficat italian bun si sa te fac din nou barbat. (Ernest Hemingway)
Plange, ai un motiv bun, Italia mea. (Giacomo Leopardi)
Tara noastra este o tara plina de talente fara cariere si cariere fara talente. (Gianfranco Funari)
Italia – si nu numai Italia Palatului si a puterii – este o tara ridicola si sinistra: puternicele ei sunt mastile comice, manjite vag cu sange: „contaminari” intre Moliere si Marele Guignol. Dar cetatenii italieni nu sunt mai putini. I-am vazut, i-am vazut in multime pe 15 august. Erau imaginea celei mai insolente frenezii. Ei si-au luat un asemenea angajament de a se distra cu orice pret, incat pareau sa fie intr-o stare de „raptus”: era greu sa nu-i consideri dispretuitori sau in orice caz vinovati inconstienti. (Pier Paolo Pasolini)
Italienii castiga net, dar traiesc brut. (Giuseppe Saragat)
Italienii pierd razboaie ca si cum ar fi meciuri de fotbal si meciuri de fotbal ca si cand ar fi razboaie. (Winston Churchill)
Daca toti italienii si-ar plati impozitele, am fi prajiti: nu ar mai fi nimic de sperat. (Altan)
In 30 de ani, Italia nu va fi asa cum au facut-o guvernele, ci asa cum a facut-o televiziunea. (Ennio Flaiano)
Catre neamul meu
(Pier Paolo Pasolini)
Nu popor arab, nu popor balcanic, nu popor antic,
ci natiune vie, ci natiune europeana:
si ce esti
Tara pruncilor, flamanzi, corupti,
conducatori angajati de agrari, prefecti cozi. ,
avocati unsati cu grasime si picioare murdare,
functionari liberali cat de carii ca unchi bigoti,
o cazarma, un seminar, o plaja libera, o mizerie!
Milioane de mici burghezi ca milioane de porci
pasc impingandu-se sub cladirile nevatamate,
printre casele coloniale care acum se cojesc ca niste biserici.
Tocmai pentru ca ai existat, acum nu existi,
tocmai pentru ca ai fost constient, esti inconstient.
Si doar pentru ca esti catolic, nu poti crede
ca raul tau este tot raul: vina tuturor relelor.
Cufunda-te in aceasta mare a ta frumoasa, elibereaza lumea.
Da-i unui italian un titlu, o diploma si o uniforma si il vei face fericit. (Beppe Severgnini)
In Italia nu se poate obtine nimic pe caile legale, nici macar lucruri legale. Acestea apar si ilegal: favor, recomandare, presiune, santaj etc. (Giuseppe Prezzolini)
Este greu de inteles o tara, scria un pamfletar, unde acelasi lucru se numeste la nord pasare si la sud peste. (Enzo Biagi)
Rai si un politist englez, un bucatar francez, un tehnician german, un iubitor de italian: toate organizate de elvetieni. Hell este un bucatar englez, un tehnician francez, un politist german, un iubitor elvetian si organizatia incredintata italienilor. (Anonim)
Italia, un popor de poeti, artisti, eroi, sfinti, ganditori, oameni de stiinta, navigatori si transmigratori. (Benito Mussolini)
Sa guvernezi italienii nu este dificil, este inutil. (Benito Mussolini, atribuit si lui Giovanni Giolitti)