Dacă aveți nevoie de ceva din care să vă inspirați, atunci această colecție cu 180 dintre cele mai bune citate William James ar putea fi exact ceea ce căutați.
În calitate de părinte al psihologiei americane, cu siguranță vei învăța ceva sau două din această listă care conține citate din publicația sa „Principiile psihologiei, Voința de a crede și multe altele.
Continuați să citiți pentru a afla mai multe.
Și nu uitați să vedeți aceste citate ale Epicurului și ale lui Immanuel Kant.

Cele mai bune citate William James

1. „Suntem ca niște insule în mare, separate la suprafață, dar conectate în adâncime.”
2. „Nimic nu este atât de obositor ca suspendarea veșnică a unei sarcini neterminate.”
3. „Căutați acel atribut mental special care vă face să vă simțiți cel mai profund și cel mai vital viu, alături de care vine vocea interioară care spune: „Acesta este eu adevărat”, iar când ați găsit acea atitudine, urmați-o.”
4. „Cel mai profund principiu din natura umană este dorința de a fi apreciat.”
5. „Pentru a-și schimba viața, începe imediat; fă-o în mod extravagant; fara exceptii.”
6. „Cea mai mare descoperire a oricărei generații este că un om își poate schimba viața modificându-și atitudinea.”
7. „Acțiunea poate să nu aducă întotdeauna fericire, dar nu există fericire fără acțiune.”
8. „Mulți oameni cred că gândesc atunci când doar își rearanjează prejudecățile.”
9. „Nu vă temeți de viață. Credeți că viața merită trăită, iar credința voastră va ajuta la crearea faptului.”
10. „Orice ai putea tine ferm în imaginația ta poate fi al tău.”
11. „Arta de a fi înțelept este să știi ce să treci cu vederea.”
12. „Acționează ca și cum ceea ce faci ar face diferența. Da.”
13. „Cea mai mare armă împotriva stresului este capacitatea noastră de a alege un gând în locul altuia.”
14. „Dacă vă puteți răzgândi, vă puteți schimba viața.”
15. „De câte ori se întâlnesc doi oameni, sunt într-adevăr șase persoane prezente. Există fiecare om așa cum se vede pe sine, fiecare om așa cum îl vede celălalt și fiecare om așa cum este cu adevărat.”
16. „Ori de câte ori ești în conflict cu cineva, există un factor care poate face diferența între a-ți deteriora relația și a o adânci. Acest factor este atitudinea.”
17. „Am terminat cu lucruri grozave și lucruri mari, instituții grozave și succes mari și sunt pentru acele forțe morale moleculare minuscule, invizibile, care lucrează de la individ la individ, strecurându-se prin crăpăturile lumii ca atâtea rădăcini, sau precum curgerea capilară a apei, dar care, dacă le dai timp, va sfâșie cele mai dure monumente ale mândriei omului.”
18. „Cel mare folos al vieții este să o cheltuiești pentru ceva care o va supraviețui.”
19. „Viziunea noastră asupra lumii este cu adevărat modelată de ceea ce decidem să auzim.”
20. „Pentru a percepe lumea diferit, trebuie să fim dispuși să ne schimbăm sistemul de credințe, să lăsăm trecutul să scape, să ne extindem sentimentul de acum și să dizolvăm frica din mintea noastră.”
Înrudit: Citate Jordan Peterson Citate

William James despre autoanaliza și obiceiuri

21. „Începe să fii acum ceea ce vei fi în continuare.”
22. „Oriunde ai fi, prietenii tăi sunt cei care îți fac lumea.”
23. „Nu există diferențe, ci diferențe de grad între diferite grade de diferență și nicio diferență.”
24. „Ființele umane, prin schimbarea atitudinilor interioare ale minții lor, pot schimba aspectele exterioare ale vieții lor.”
25. „Dincolo de extremitatea suferinței oboseli, cantități de ușurință și putere pe care nu am visat niciodată să le deținem, surse de forță în mod obișnuit deloc taxate, pentru că de obicei nu trecem niciodată prin obstacol.”
26. „Dacă doar „a te simți bine” ar putea decide, beția ar fi experiența umană extrem de validă.”
27. „Acțiunile par să urmeze sentimentul, dar într-adevăr, acțiunile și sentimentul merg împreună; iar prin reglarea acţiunii, care se află sub controlul mai direct al voinţei, putem regla indirect sentimentul, care nu este. Astfel, calea suverană voluntară către veselie, dacă veselia noastră se pierde, este să stăm în picioare vesele și să acționăm și să vorbim de parcă veselia ar fi fost deja acolo.”
28. „Ne-a devenit literalmente frică să fim săraci. Disprețuim pe oricine alege să fie sărac pentru a-și simplifica și salva viața interioară. Dacă nu se alătură luptei generale și gâfâie cu strada care face bani, îl considerăm lipsit de spirit și lipsit de ambiție.”
29. „Flabia morală născută din închinarea exclusivă a succesului cățea-zeiței. Aceasta – cu interpretarea mizerabilă a numerarului pusă pe cuvântul succes – este boala noastră națională.”
30. „De ce ar trebui să ne gândim la lucruri frumoase,
deoarece gândirea determină viața. Este un obicei comun să dai vina pe viață asupra mediului. Mediul modifică viața, dar nu guvernează viața. Sufletul este mai puternic decât împrejurimile lui.”
31. „Credința creează realitatea.”
32. „Nu sunt iubitor de dezordine și de îndoială ca atare. Mai degrabă, mi-e teamă să pierd adevărul cu pretenția de a-l poseda deja în întregime.”
33. „Simtul umorului este doar dans de bun simt.”
34. „Nu există ființă umană mai mizerabilă decât una în care nimic nu este obișnuit decât nehotărârea.”
35. „Trebuie să trăim astăzi după ce adevăr putem obține astăzi și să fim pregătiți mâine să-l numim minciună.”
36. „Nu cânt pentru că sunt fericit. Sunt fericit pentru că cânt.”
37. „Trăim deloc doar prin riscul persoanelor noastre de la o oră la alta.”
38. „Vedeți contrastul rafinat al tipurilor de minte!”
39. „Un om fără filozofie în el este cel mai nefavorabil și neprofitabil dintre toți partenerii sociali posibili.”
40. „Există, în noi, posibilități care ne taie răsuflarea și arată o lume mai largă decât și-ar putea imagina fizica sau etica filisteană.”
41. „Fiecare dintre noi alege literalmente, prin felul său de a se ocupa de lucruri, ce fel de univers va părea să locuiască.”
42. „În viața practică a individului, știm cum toată întuneric sau bucurie față de orice fapt prezent depinde de schemele și speranțele mai îndepărtate cu care este legat.”
43. „Dacă ni s-ar cere să caracterizeze viața religiei în cei mai largi și mai generali termeni posibil, s-ar putea spune că ea constă în credința că există o ordine nevăzută, iar binele nostru suprem constă în a ne adapta armonios la aceasta.”
44. „Frica predominantă de sărăcie în rândul claselor educate este cea mai gravă boală morală de care suferă civilizația noastră.”
45. „În timp ce o parte din ceea ce percepem vine prin simțurile noastre de la obiectul din fața noastră, o altă parte – și poate fi cea mai mare – iese întotdeauna din propria noastră minte.”
46. ​​„Încercarea de analiză introspectivă este, de fapt, ca și cum ai apuca o roată pentru a-și prinde mișcarea sau ai încerca să ridici gazul suficient de repede pentru a vedea întunericul.”
47. „Selecția este însăși chila pe care este construită nava noastră mentală. Și în acest caz al memoriei, utilitatea acesteia este evidentă. Dacă ne-am aminti totul, de cele mai multe ori ar trebui să fim la fel de rău ca și cum nu ne-am aminti nimic.”
48. „Toată viața noastră, în măsura în care are o formă definită, nu este decât o masă de obiceiuri.”
49. „Comunitatea stagnează fără impulsul individului; impulsul se stinge fără simpatia comunității.”
50. „Profita de prima ocazie posibilă pentru a acționa în funcție de fiecare rezoluție pe care o iei și de fiecare îndemnare emoțională pe care o poți experimenta în direcția obiceiurilor pe care aspiră să le câștigi.”
51. „Cum să câștigi, cum să păstrezi, cum să recuperezi fericirea, este, de fapt, pentru majoritatea oamenilor, motivul secret a tot ceea ce fac și a tot ceea ce sunt dispuși să îndure.”
52. „Toată lumea știe ce este atenția. Este preluarea minții, într-o formă clară și vie, a unuia dintre ceea ce par mai multe obiecte sau trenuri de gândire posibile simultan.”
53. „Focalizarea — concentrarea conștiinței — este de esență. Implică o retragere de la unele lucruri pentru a face față eficient altora.”
54. „Seriozitatea înseamnă disponibilitatea de a trăi cu energie, deși energia aduce durere.”
55. „Cele mai dulci încântări sunt călcate în picioare cu o plăcere feroce în momentul în care se oferă ca piese pentru o cauză prin care ne stârnesc indignările superioare.”
56. „Nu costă, deci, nimic să renunți la prietenii, să renunți la privilegii și posesiuni înrădăcinate, să rupi de legăturile sociale. Mai degrabă, luăm o bucurie aspră în astringența și dezolarea; iar ceea ce se numește slăbiciune a caracterului pare să constea în cele mai multe cazuri în inaptitudinea pentru aceste dispoziții de sacrificiu, ale căror sine inferior și blândețea lui de companie trebuie să fie adesea ținta și victimele.”
57. „Gândirea mea este prima și ultima și întotdeauna de dragul faptei mele.”
58. „Păstrează în tine facultatea de efort printr-un mic exercițiu gratuit în fiecare zi.”
59. „La fel și cu omul care s-a rănit zilnic prin obiceiurile de atenție concentrată, voință energetică și renunțare la sine în lucruri inutile. El va sta ca un turn când totul se leagănă în jurul lui și când tovarășii săi mai blânzi vor fi tăiați ca pleava în explozie.”
60. „Atitudinea noastră morală și practică, impulsurile, inhibițiile – cum ne conține și ne modelează prin presiunea sa restrictivă aproape ca și cum am fi fluide îngrădite cu cavitatea unui borcan. Devine subconștientul nostru.”
61. „Scepticismul moral nu poate fi infirmat sau dovedit prin logică mai mult decât poate scepticismul intelectual.”
62. „Disprețul față de propriii tovarăși, față de trupele inamicului și, mai presus de toate, disprețul aprig față de propria persoană, sunt ceea ce războiul cere tuturor”.
63. „Este mult mai bine ca o armată să fie prea sălbatică, prea crudă, prea barbară decât să posede prea mult sentimentalism și raționalitate umană.”
64. „Afirmând lucrul în sens larg, individul uman trăiește astfel departe în limitele sale; el posedă puteri de diferite feluri pe care în mod obișnuit nu le folosește.”
65. „Credința noastră este credința în credința altcuiva; și în cele mai mari chestiuni, acesta este cel mai bine.”
66. „Există ceva aproape șocant în noțiunea unei funcții atât de caste care poartă acest hurlyburly kantian în pântecele ei.”
67. „Desigur că ne măsurăm după multe standarde.”
68. „Puterea și inteligența noastră, bogăția și chiar norocul nostru sunt lucruri care ne încălzesc inima și ne fac să ne simțim potriviți pentru viață. Dar mai adânc decât toate astfel de lucruri și capabil să fie suficient până la el însuși fără ele, este simțul cantității de efort pe care îl putem depune.”
69. „Ființele umane își pot schimba viața modificându-și atitudinile minții.”
70. „O stare de spirit solemnă nu este niciodată grosieră sau simplă – pare să conțină o anumită măsură a propriului opus în soluție. O bucurie solemnă păstrează un fel de amărăciune în dulceața ei – o întristare solemnă este aceea la care suntem intim de acord.”
71. „Nerezistența, când are succes, transformă inamicii în prieteni.”

Citate William James despre educație și înțelepciune
72. „Umorul bun este o stare de spirit filozofică; pare să spună naturii că nu o luăm mai în serios decât ne ia ea pe noi. Eu susțin că ar trebui să vorbim întotdeauna despre filozofie cu un zâmbet.”
73. „S-ar putea să fim în univers așa cum sunt câinii și pisicile în bibliotecile noastre, văzând cărțile și auzind conversația, dar nu ne dăm nici o idee despre semnificația tuturor.”
74. „Experiența mea este ceea ce sunt de acord să mă ocup.”
75. „Amânarea este asasinul natural al atitudinii.”
76. „O națiune mare nu este mântuită prin războaie, este mântuită prin acte fără pitoresc exterior; vorbind, scriind, votând în mod rezonabil; prin lovirea rapidă a corupției; prin bun temperament între părți; de către oameni cunoscând oameni adevărați când îi văd și preferându-i ca lideri în fața partizanilor turbiți și a șarlatanilor deșarte.”
77. „Geniul, în adevăr, înseamnă puțin mai mult decât facultatea de a percepe într-un mod neobișnuit.”
78. „Cunoașterea despre viață este un lucru; ocuparea efectivă a unui loc în viață, cu curenții săi dinamici care trec prin ființa ta, este alta.”
79. „Știința, ca și viața, se hrănește din propria ei decădere. Fapte noi izbucnesc reguli vechi; atunci noile concepții ghicite leagă vechiul și noul împreună într-o lege de reconciliere.”
80. „Scopul unei educații universitare este să te învețe să cunoști un om bun atunci când vezi unul.”
81. „Filosofia este o încercare neobișnuit de încăpățânată de a gândi clar.”
82. „Când un lucru este nou, oamenii spun: „Nu este adevărat”. Mai târziu, când adevărul lui devine evident, ei spun: „Nu este important”. În cele din urmă, când importanța sa nu poate fi negata, ei spun: „Oricum, nu este nou.”
83. „Vârsta este un preț foarte mare de plătit pentru maturitate.”
84. „Religia este un capitol monumental din istoria egoismului uman.”
85. „Unirea matematicianului cu poetul, fervoarea cu măsura, pasiunea cu corectitudinea, acesta este cu siguranță idealul.”
86. „Probabil că ne-ar uimi pe fiecare dintre noi peste măsură să fie lăsat să pătrundă în mintea vecinilor săi și să aflăm cât de diferit era peisajul acolo de cel al lui.”
87. „Un om are atâtea sine sociale câte grupuri distincte de persoane la a căror părere îi pasă. În general, el arată o latură diferită a lui însuși pentru fiecare dintre aceste grupuri diferite.”
88. „Adevărul, pentru el, devine un nume de clasă pentru tot felul de valori de lucru definite în experiență.”
89. „Dacă vrei să deranjezi legea că toți corbii sunt negri, nu trebuie să cauți să arăți că nu există corbi; este suficient să dovediți că un singur corb este alb.”
90. „De regulă, nu credem toate faptele și teoriile pentru care nu avem niciun folos.”
91. „Filosofia, începând din mirare, așa cum spuneau Platon și Aristotel, este capabilă să-și imagineze totul diferit de ceea ce este. Vede familiarul ca și cum ar fi ciudat și ciudat ca și cum ar fi familiar. Poate prelua lucrurile și le poate așeza din nou. Ne trezește din somnul nostru dogmatic nativ și ne sparge prejudecățile ascunse.”
92. „Majoritatea oamenilor probabil au îndoieli cu privire la anumite chestiuni atribuite trecutului lor. Poate că le-au văzut, poate că le-au spus, le-au făcut, sau poate că doar au visat sau imaginat că au făcut-o.”
93. „Astfel, când un intelect superior și un temperament psihopat se unesc în același individ, avem cele mai bune condiții posibile pentru genul efectiv care intră în dicționarele biografice.”
94. „Asemenea oameni nu rămân simpli critici și înțeleg cu intelectul lor. Ideile lor le posedă, le provoacă, la bine și la rău, însoțitorilor lor sau vârstei lor.”
95. „Filosofia trăiește în cuvinte, dar adevărul și faptele apar în viața noastră în moduri care depășesc formularea verbală.”
96. „Nimic din ceea ce facem vreodată nu este, în strictă literalitate științifică, șters. Bineînțeles, asta are și partea ei bună, precum și partea ei rea.”
97. „Ne-am pierdut chiar și puterea de a ne imagina ce ar fi putut însemna idealizarea antică a sărăciei. Eliberarea de atașamentele materiale, sufletul nemituit, indiferența mai bărbătească, plătirea noastră prin ceea ce suntem sau facem și nu prin ceea ce avem, dreptul de a ne arunca viața în orice moment în mod iresponsabil – cu atât mai atletic, pe scurt. , forma de luptă morală.”
98. „Dar este nenorocirea psihologiei să presupunem că acolo unde rezultatele sunt similare, procesele trebuie să fie aceleași.”
99. „Psihologii sunt prea predispuși să raționeze așa cum ar face geometrii, dacă aceștia din urmă ar spune că diametrul unui cerc este același lucru cu semicircumferința acestuia, pentru că, de fapt, ei se termină în aceleași două puncte.”
100. „Există un singur lucru pe care se poate baza pe un filosof, și anume să îi contrazică pe alți filozofi.”
101. „M-am săturat de poziția criticului secat și care se îndoiește. Credinciosul este adevăratul om deplin.”
102. „Invenția, folosind termenul cel mai larg, și imitația, sunt cele două picioare, ca să le numim așa, pe care rasa umană a mers istoric.”
103. „Înțelepciunea înseamnă a vedea ceva într-un mod neobișnuit.”
104. „În jurul faptelor acreditate și ordonate ale fiecărei științe plutește vreodată un fel de nor de praf de observații excepționale, de întâmplări minute și neregulate și cu care se întâlnesc rar, pe care se dovedește întotdeauna mai ușor să le ignori decât să le urmărești.”
105. „Oricine își va renova știința care va avea grijă constant de fenomenele neregulate, iar atunci când știința este reînnoită, noile sale formule au adesea mai mult vocea excepțiilor în ele decât a ceea ce se presupunea că ar fi regulile.”
106. „Nu este nimic atât de absurd încât dacă îl repeți destul de des, oamenii să creadă.”
107. „Știu că dumneavoastră, doamnelor și domnilor, aveți o filozofie; fiecare dintre voi și că cel mai interesant și important lucru despre voi este modul în care determină perspectiva în mai multe lumi voastre.”
108. „Primul lucru pe care intelectul îl face cu un obiect este să-l clasifice împreună cu altceva.”
109. „Psihologia este știința vieții mentale.”
110. „Colegiile noastre ar fi trebuit să aprindă în noi o bucurie durabilă pentru un tip mai bun de om – o pierdere a apetitului pentru mediocritate.”
111. „Inteligenta noastră nu se poate întări de vie, ca o pupă într-o crisalidă. Trebuie cu orice preț să continue să vorbească cu universul care l-a generat.”
112. „Orice se află dincolo de această conștiință rațională îngustă, confundăm cu singura noastră conștiință.”
113. „Lipsa de educație înseamnă doar eșecul de a le dobândi și, în consecință, răspunderea de a fi zguduit și zguduit de vicisitudinile experienței.”
114. „Știința noastră este o picătură; ignoranța noastră o mare.”
115. „Filosofia este în același timp cea mai sublimă și cea mai banală dintre activitățile umane. Funcționează în cele mai mici crăpături și deschide cele mai largi priveliști.”
116. „Un organism social de orice fel, mare sau mic, este ceea ce este, deoarece fiecare membru își îndeplinește propria datorie cu încrederea că ceilalți membri își vor face simultan pe a lor.”
117. „Dovezile obiective și certitudinea sunt, fără îndoială, idealuri foarte frumoase cu care să te joci, dar unde pe această planetă luminată de lună și vizitată de vis se găsesc ele

118. „Există, trebuie să mărturisesc, o fascinație curioasă în a auzi despre lucruri profunde vorbite. , chiar dacă nici noi, nici cei în disputa nu le înțelegem.”
119. „Rezultatele filosofiei ne preocupă pe toți cel mai vital, iar cele mai ciudate argumente ale filozofiei ne gâdilă plăcut simțul subtilității și ingeniozității.”
120. „Ce drept avem noi să credem natura, sub orice obligație, să-și facă lucrarea numai prin minți complete
Ea poate găsi o minte incompletă un instrument mai potrivit pentru un anumit scop.”
121. „A cunoaște este una și a ști cu siguranță că știm este alta.”
122. „Credința noastră în adevăr însuși, de exemplu, că există un adevăr și că mintea noastră și el sunt făcute una pentru cealaltă – ce este decât o afirmare pasională a dorinței, în care sistemul nostru social ne susține

123 . „Vrem să avem un adevăr; vrem să credem că experimentele, studiile și discuțiile noastre trebuie să ne pună într-o poziție din ce în ce mai bună față de aceasta; și pe această linie suntem de acord să luptăm împotriva vieților noastre gânditoare.”
124. „Este uimitor să vezi câte dispute filozofice se prăbușesc în nesemnificație în momentul în care le supui acestui simplu test de urmărire a unei consecințe concrete.”
125. „Nu există nicio îndoială că mentalitatea sănătoasă este inadecvată ca doctrină filozofică, deoarece faptele rele pentru care refuză în mod pozitiv să le explice sunt o parte autentică a realității; și, până la urmă, ele pot fi cea mai bună cheie a semnificației vieții și, posibil, singurele care ne deschid ochii către cele mai profunde niveluri ale adevărului.”
126. „Viața intelectuală a omului constă aproape în întregime în înlocuirea ordinii perceptive cu o ordine conceptuală în care provine experiența sa.”
127. „Noțiunea de Dumnezeu, pe de altă parte, oricât de inferioară ar fi în claritate față de acele noțiuni matematice atât de actuale în filosofia mecanică, are cel puțin această superioritate practică asupra lor, încât garantează o ordine ideală care va fi păstrată permanent. .”
128. „De regulă, să citesc ficțiune este la fel de greu pentru mine ca și să încerc să lovesc o țintă aruncând pene în ea. Am nevoie de rezistență pentru a sărbători!”

Citate William James despre soarta și sfârșitul omului

129. „Iată o lume în care totul este bine, în ciuda anumitor forme de moarte, moartea speranței, moartea puterii, moartea responsabilității, a fricii și a greșii, moartea a tot ceea ce păgânismul, naturalismul și legalismul își pun încrederea pe ei.”
130. „Pragmatismul își pune întrebarea obișnuită. „Acordați ca o idee sau o credință să fie adevărată”, se spune, „Ce diferență concretă va aduce adevărata ei în viața reală a oricui
Cum va fi realizat adevărul
Ce experiențe vor fi diferite de cele pe care le-ar obține dacă credința ar fi falsă
Ce, pe scurt, este valoarea în numerar a adevărului în termeni experienţiali
‘”
131. „Dacă crezi că a te simți rău sau a te îngrijora suficient de mult va schimba un eveniment trecut sau viitor, atunci locuiești pe o altă planetă cu un sistem de realitate diferit.”
132. „Ființele umane se nasc în această mică perioadă a vieții, în care cel mai bun lucru sunt prieteniile și intimitățile ei, și totuși își lasă prieteniile și intimitățile fără cultivare, pentru a crește așa cum vor pe marginea drumului, așteptându-se să păstreze până la urmă. forța simplă a inerției.”
133. „Dacă orice organism nu reușește să-și împlinească potențialitățile, se îmbolnăvește.”
134. „Fă în fiecare zi sau două ceva fără alt motiv pentru care ai prefera să nu-l faci, pentru ca, când se apropie ceasul de mare nevoie, să nu te găsească neliniștit și neantrenat să suporti încercarea.”
135. „Uităm că orice bun care merită posedat trebuie plătit în lovituri de efort zilnic. Amânăm și amânăm până când acele posibilități zâmbitoare vor muri. Neglijând munca concretă necesară, scutindu-ne de puținul impozit zilnic, săpăm în mod pozitiv mormintele posibilităților noastre superioare.”
136. „Există două vieți – cea naturală și cea spirituală și trebuie să o pierdem pe una înainte de a putea participa la cealaltă.”
137. „Când trebuie să faci o alegere și nu o faci, aceasta este în sine o alegere.”
138. „Viața obositoare are un gust mai bun.”
139. „Speranțele, visele și aspirațiile tale sunt legitime. Încearcă să te ia în aer, deasupra norilor, deasupra furtunilor, dacă le lași.”
140. „Dacă această viață nu este o luptă adevărată, în care ceva se câștigă veșnic pentru univers prin succes, nu este mai bine decât un joc de teatru privat din care te poți retrage după bunul plac. Dar se simte ca o adevărată luptă.”
141. „Nu rezultă că, pentru că strămoșii noștri au făcut atât de multe erori de fapt și le-au amestecat cu religia lor, trebuie să renunțăm deloc să fim religioși.”
142. „Fiind religioși, ne stabilim în posesia realității supreme în singurele puncte pe care realitatea ne este dată să ne păzim.”
143. „La urma urmei, grija noastră responsabilă este destinul nostru privat.”
144. „La naiba absolutul!”
145. „Liniștea perfectă a nopții era încântată de o tăcere mai solemnă. Întunericul deținea o prezență care se simțea cu atât mai mult cu cât nu se vedea. Nu m-aș fi putut îndoi că el era acolo decât că eram eu. Într-adevăr, m-am simțit că sunt, dacă se poate, cel mai puțin real dintre cei doi.”
146. „Această tristețe se află în centrul oricărei scheme de filozofie pur pozitiviste, agnostice sau naturaliste.”
147. „Viziunile de groază ale nebunului sunt toate extrase din materialul faptelor cotidiene. Civilizația noastră se întemeiază pe prăbușire și fiecare existență individuală se stinge într-un spasm singuratic de agonie neputincioasă.”
148. „Iadul care va fi îndurat în continuare, despre care teologia ne spune, nu este mai rău decât iadul pe care ni-l facem noi înșine în această lume, modelându-ne în mod obișnuit personajele într-un mod greșit.”
149. „Orice cea mai mică lovitură de virtute sau de viciu își lasă niciodată atât de mică cicatrice.”
150. „Toate religiile și tradițiile spirituale încep cu strigătul „Ajutor!”
151. „Nimeni dintre noi nu este vreodată ceea ce am fost ieri.”
152. „Este adevărat că, în măsura în care bogăția oferă timp pentru scopuri ideale și exercițiu energiilor ideale, bogăția este mai bună decât sărăcia și ar trebui aleasă. Dar bogăția face acest lucru doar într-o parte din cazurile reale.”
153. „Domnul alcoolului asupra omenirii se datorează, fără îndoială, puterii sale de a stimula facultățile mistice ale naturii umane, de obicei zdrobite pe pământ de faptele reci și criticile seci ale orei treaz.”
154. „Când totul este spus și făcut, suntem până la urmă absolut dependenți de univers; iar în sacrificii și capitulări de un fel, privite și acceptate în mod deliberat, suntem atrași și presați ca în singurele noastre poziții permanente de odihnă.”
155. „În viața religioasă, dimpotrivă, predarea și sacrificiul sunt îmbrățișate în mod pozitiv. Chiar și renunțările inutile sunt adăugate pentru ca fericirea să crească. Religia face astfel ușor și fericit ceea ce în orice caz este necesar.”
156. „Durerea poate fi durere pentru alții sau durere pentru tine însuți – nu are nicio diferență; pentru că atunci când starea de spirit obositoare este pe una, scopul este să spargi ceva, indiferent al cui sau ce.”
157. „Nimic nu anihilează o inhibiție la fel de irezistibil precum o face furia.”
158. „A sugera voință și efort personal unui om bolnav de sentimentul de impotență iremediabilă înseamnă a sugera cele mai imposibile lucruri. Ceea ce tânjește el este să fie consolat în însăși neputința lui, să simtă că spiritul universului îl recunoaște și îl asigură, totul decadend și eșuând așa cum este.”
159. „Eul unui om este suma totală a tot ceea ce poate numi al său, nu numai corpul și puterile sale psihice, ci hainele și casa lui.”
160. „Mijloacele au ucis sfârșitul”.
161. „Majoritatea oamenilor trăiesc într-un cerc foarte restrâns al ființei lor potențiale. Ei folosesc o parte foarte mică din posibila lor conștiință și din resursele sufletului lor în general, la fel ca un om care, din întregul său organism, ar trebui să capete obiceiul de a folosi și mișca doar degetul mic.”
162. „Cât de repede, într-adevăr, sunt uitate lucrurile umane!”
163. „Cei mai mulți oameni nu aleargă niciodată suficient de departe cu primul lor vânt pentru a afla că au un al doilea.”
164. „Toată lumea este familiarizată cu fenomenul de a se simți mai mult sau mai puțin viu în zile diferite.”
165. „Toată lumea știe, într-o zi dată, că există energii adormite în el, pe care incitațiile acelei zile nu le provoacă, dar pe care le-ar putea manifesta dacă acestea ar fi mai mari.”
166. „În comparație cu ceea ce ar trebui să fim, suntem doar pe jumătate treji. Incendiile noastre sunt atenuate, curenții ne sunt verificate. Utilizăm doar o mică parte din posibilele noastre resurse mentale și fizice.”
167. „Niciun fapt din natura umană nu este mai caracteristic decât dorința ei de a trăi dintr-o șansă.”
168. „Existența șansei face diferența între o viață în care nota principală este resemnarea și o viață în care nota principală este speranța.”
169. „Un flux de tendință ideală încorporată în structura externă a lumii.”
170. „Desemnează-ți destinul unor puteri superioare.”
171. „Expresiile de îngrijire, confort și confort nu pot fi niciodată un răspuns la ghicitoria sfinxului.”
172. „Cele mai violente revoluții în credințele unui individ lasă în picioare cea mai mare parte a ordinii sale vechi. Timpul și spațiul, cauza și efectul, natura și istoria și propria biografie rămân neatinse. Adevărul nou este întotdeauna un mijloc de trecere, o trecere mai lină a tranzițiilor. Împreună părerea veche cu faptele noi, pentru ca întotdeauna să arate un minim de zguduire, un maxim de continuitate.”
173. „Odată ce s-a luat o decizie și execuția este la ordinea zilei, respingeți absolut orice responsabilitate și vă pasă de rezultat.”
174. „Așadar, în adevărurile care depind de acțiunea noastră personală, credința bazată pe dorință este cu siguranță un lucru legal și posibil indispensabil.”
175. „Credința și îndoiala sunt atitudini vii și implică o conduită din partea noastră. Singura noastră modalitate, de exemplu, de a ne îndoi sau de a refuza să credem că un anumit lucru este, este să continuăm să acționăm ca și cum nu ar fi.”
176. „Suntem cu toții gata să fim sălbatici într-o cauză. Diferența dintre un om bun și unul rău este alegerea cauzei.”
177. „Toți suntem cerșetori aici.”
178. „Urgențele și crizele mari ne arată cât de mult mai mari sunt resursele noastre vitale decât am presupus.”
179. „A renunța la pretenții este o ușurare la fel de binecuvântată ca și a le ratifica.”
180. „Opoziţia dintre oamenii care au şi oamenii care sunt este imemorială”.

Ți-au făcut mintea aceste citate William James
William James a avut o abordare pragmatică a privirii lucrurilor. El credea că oamenii nu dobândesc cunoștințe și informații pur și simplu gândind și observând – trebuie să faci și să acționezi de asemenea. Lucrarea sa, Principiile psihologiei, a oferit un amestec complex de psihologie, filozofie, precum și fragmente de reflecție personală, care ne face să vedem cum funcționarea minții noastre poate influența modul în care acționăm.
Ce părere aveți despre viziunea pragmatică a lui William James asupra lucrurilor
La care vă puteți raporta cel mai mult
Spuneți-ne în comentariile de mai jos.