Dacă aveți nevoie de puțin ajutor pentru a vă concentra, atunci aceste citate Bertrand Russell ar putea fi perfecte pentru dvs.!
Cu un total de 170 de citate, ești sigur că vei găsi ceva la care te poți referi și poate chiar să te ajute să revii pe drumul cel bun pentru ziua respectivă.
Russell a căutat să-și aducă idealurile la îndemâna tuturor – dorea ca filosofia să poată vorbi oamenilor obișnuiți.
Și, în calitate de susținător al păcii, suntem siguri că poți învăța ceva sau două de la unul dintre cei mai cunoscuți intelectuali ai lumii.
Să începem.
Și nu uitați să verificați aceste citate John Locke și citate Albert Camus.

Cele mai bune citate Bertrand Russell
1. „A învăța cum să trăiești fără certitudine și, totuși, fără a fi paralizat de ezitare, este poate cel mai important lucru pe care filosofia, în epoca noastră, încă îl poate face pentru cei care o studiază.”
2. „Este ușor să te îndrăgostești. Partea grea este să găsești pe cineva care să te prindă.”
3. „Nu aș muri niciodată pentru convingerile mele pentru că s-ar putea să greșesc.”
4. „Cel mai greu lucru de învățat în viață este ce pod să treci și pe care să arzi.”
5. „Toată problema cu lumea este că proștii și fanaticii sunt întotdeauna atât de siguri de ei înșiși, iar oamenii mai înțelepți sunt atât de plini de îndoieli.”
6. „Dintre toate formele de precauție, precauția în dragoste este poate cea mai fatală pentru adevărata fericire.”
7. „Marile noastre democrații tind încă să creadă că un om prost are mai multe șanse să fie cinstit decât un om deștept, iar politicienii noștri profită de această prejudecată prefăcându-se că sunt și mai proști decât i-a făcut natura.”
8. „În toate treburile, este un lucru sănătos din când în când să agăți un semn de întrebare asupra lucrurilor pe care le-ai luat de mult ca bune.”
9. „Și dacă ar exista un Dumnezeu, cred că este foarte puțin probabil ca El să aibă o deșertăciune atât de neplăcută încât să fie jignit de cei care se îndoiesc de existența Lui”.
10. „Există două motive pentru a citi o carte — unul, că îți face plăcere; celălalt, că te poți lăuda cu asta.”
11. „Nu vă fie teamă să fiți excentric în opinie, pentru că fiecare părere acceptată acum a fost cândva excentrică.”
12. „Nu mă prefac că pot dovedi că nu există Dumnezeu. De asemenea, nu pot dovedi că Satana este o ficțiune.”
13. „Unul dintre simptomele unei căderi nervoase care se apropie este convingerea că munca cuiva este teribil de importantă.”
14. „Raportul unui om prost despre ceea ce spune un om deștept nu poate fi niciodată exact, pentru că el traduce inconștient ceea ce aude în ceva ce poate înțelege.”
15. „A te teme de iubire înseamnă a te teme de viață, iar cei cărora le este frică de viață sunt deja morți în trei părți.”
16. „Trei pasiuni, simple, dar copleșitor de puternice, mi-au guvernat viața: dorul de iubire, căutarea cunoașterii și mila insuportabilă pentru suferința omenirii.”
17. „Dorința și dorința mea este ca lucrurile cu care încep să fie atât de evidente încât te întrebi de ce îmi petrec timpul spunându-le.”
18. „Majoritatea oamenilor ar muri mai devreme decât ar crede; de fapt, așa fac.”
19. „Frica este principala sursă de superstiție și una dintre principalele surse de cruzime. A învinge frica este începutul înțelepciunii.”
20. „Oamenii se tem de gânduri, așa cum nu se tem de nimic altceva pe pământ – mai mult decât ruină, mai mult decât moartea.”

Citate Bertrand Russell despre dragoste, virtute și viciu

21. „Cei care nu au cunoscut niciodată intimitatea profundă și tovărășia intensă a iubirii fericite și reciproce au ratat cel mai bun lucru pe care viața le are de oferit.”
22. „Eu am căutat mai întâi iubirea, pentru că aduce extaz — extaz atât de mare încât de multe ori aș fi sacrificat tot restul vieții pentru câteva ore din această bucurie. L-am căutat în continuare, pentru că ameliorează singurătatea — acea singurătate teribilă în care o conștiință tremurândă privește peste marginea lumii în abisul rece, de nepătruns, fără viață. Am căutat-o ​​în sfârșit, pentru că în unirea iubirii, am văzut într-o miniatură mistică, viziunea prefiguratoare a raiului pe care și-au imaginat-o sfinții și poeții. Acesta este ceea ce am căutat și, deși ar putea părea prea bun pentru viața umană, asta am găsit, în sfârșit.
23. „Dragostea și cunoașterea, în măsura în care au fost posibile, au condus în sus, spre ceruri. Dar întotdeauna mila m-a adus înapoi pe pământ.”
24. „Dragostea poate înflori numai atâta timp cât este liberă și spontană; tinde să fie ucis de gândul la datorie. A spune că este de datoria ta să iubești așa și așa, este cel mai sigur mod de a te face să-l urăști.”
25. „Dragostea este ceva cu mult mai mult decât dorința de relații sexuale; este principalul mijloc de evadare din singurătatea care îi afectează pe majoritatea bărbaților și femeilor pe parcursul vieții lor.”
26. „Iubirea pasională, reciprocă, cât durează, pune capăt acestui sentiment; sparge pereții duri ai ego-ului, producând o nouă ființă compusă din doi în unul.”
27. „Cred că atunci când voi muri, voi putrezi și nimic din ego-ul meu nu va supraviețui. Nu sunt tânăr și iubesc viața. Dar ar trebui să disprețuiesc să tremur de groază la gândul anihilării.”
28. „Viața bună este inspirată de iubire și ghidată de cunoaștere.”
29. „Dragostea este înțeleaptă; ura este o prostie.”
30. „Obișnuința de a găsi plăcere în gândire mai degrabă decât în ​​acțiune este o protecție împotriva neînțelepciunii și a iubirii excesive de putere – un mijloc de a păstra seninătatea în nenorocire și liniștea sufletească printre griji.”
31. „Ne iubim obiceiurile mai mult decât venitul, adesea mai mult decât viața.”
32. „Rădăcina problemei este un lucru foarte simplu și de modă veche – iubire sau compasiune. Dacă simți asta, ai un motiv pentru existență, un ghid pentru acțiune, un motiv pentru curaj, o necesitate imperativă de onestitate intelectuală.”
33. „Când vă gândiți la căsătorie, ar trebui să vă puneți această întrebare: „Voi putea vorbi cu această persoană până la bătrânețe”.
‘ Orice altceva este tranzitoriu; cel mai mult timp este petrecut în conversație.”
34. „Cu o pasiune egală, am căutat cunoașterea. Mi-am dorit să înțeleg inimile oamenilor. Mi-am dorit să știu de ce strălucesc stelele. Și am încercat să înțeleg puterea lui Pitagora prin care numărul stăpânește deasupra fluxului. Am reușit puțin din asta, dar nu prea mult.”
35. „Folosirea autocontrolului este ca folosirea frânelor într-un tren. Este util când te găsești în direcția greșită, dar doar dăunător atunci când direcția este corectă.”
36. „Aplicarea de cruzime cu o conștiință bună este o încântare pentru moraliști. De aceea au inventat Iadul.”
37. „Dacă de-a lungul vieții te abții de la crimă, furt, desfrânare, sperjur, blasfemie și lipsă de respect față de părinții tăi, biserica și regele tău, ești considerat convențional că meriți admirație morală chiar dacă nu ai făcut niciodată un singur fel, acţiune generoasă sau utilă. Această noțiune foarte inadecvată a virtuții este un rezultat al moralității tabu și a făcut un rău nespus.”
38. „Dacă unui om i se oferă un fapt care este împotriva instinctelor sale, el îl va examina îndeaproape și, dacă dovezile nu sunt copleșitoare, el va refuza să creadă. Dacă, pe de altă parte, i se oferă ceva care oferă un motiv pentru a acționa în conformitate cu instinctele sale, el va accepta chiar și cu cea mai mică dovadă. Originea miturilor este explicată în acest fel.”
39. „Păcatul este geografic.”
40. „Știința ne poate învăța – și cred că inimile noastre ne pot învăța – să nu mai căutăm în jur după susținători imaginari, să nu ne mai inventăm aliați pe cer, ci mai degrabă să ne uităm la propriile noastre eforturi de aici dedesubt pentru a face lumea un loc potrivit pentru a trăi.”
41. „Vrem să stăm pe picioarele noastre și să privim corect și drept la lume – faptele ei bune, faptele ei rele, frumusețile și urâțenia ei; să vezi lumea așa cum este și să nu-ți fie frică de ea.”
42. „O lume bună are nevoie de cunoaștere, bunătate și curaj; nu are nevoie de o dorinţă regretabilă după trecut sau de o înlăturare a inteligenţei libere prin cuvinte rostite cu mult timp în urmă de oameni ignoranţi. Are nevoie de o perspectivă fără teamă și de inteligență liberă. Are nevoie de speranță pentru viitor, fără a privi înapoi tot timpul către un trecut care este mort, în care avem încredere că va fi depășit cu mult de viitorul pe care îl poate crea inteligența noastră.”
43. „Amintiți-vă de umanitatea voastră și uitați de restul.”
44. „Omul este un animal credul și trebuie să creadă ceva – în absența unor temeiuri bune pentru a crede, el se va mulțumi cu cele rele.”
45. „Viața nu este altceva decât o competiție pentru a fi criminalul mai degrabă decât victima.”
46. ​​„Dacă tuturor ni s-ar da prin magie puterea de a citi gândurile celuilalt, presupun că primul efect ar fi că aproape toate prieteniile ar fi dizolvate; al doilea efect, totuși, ar putea fi excelent, pentru că o lume fără prieteni ar fi simțită a fi intolerabilă și ar trebui să învățăm să ne placem unul pe celălalt fără a avea nevoie de un văl de iluzie care să ne ascundă că nu ne credem absolut perfecți. .”
47. „Răbdarea și plictiseala sunt strâns legate. Plictiseala, un anumit fel de plictiseală, este cu adevărat nerăbdare. Nu-ți place cum sunt lucrurile, nu sunt suficient de interesante pentru tine, așa că decizi – iar plictiseala este o decizie – că te plictisești.”
48. „Este o risipă de energie să fii supărat pe un bărbat care se comportă prost, la fel cum este să fii supărat pe o mașină care nu merge.”
49. „Plictiseala este așadar o problemă vitală pentru moralist, deoarece cel puțin jumătate din păcatele omenirii sunt cauzate de frica de ea.”
50. „Moralitatea în relațiile sexuale, atunci când este lipsită de superstiții, constă în esență în respectul față de cealaltă persoană și refuzul de a folosi acea persoană doar ca mijloc de satisfacție personală, fără a ține cont de dorințele sale.”
51. „Vedeți în lună genul de lucru la care tinde pământul – ceva mort, rece și fără viață.”
52. „Viața omului este un marș lung prin noapte, înconjurat de dușmani invizibili, chinuit de oboseală și durere, către un scop pe care puțini pot spera să-l atingă și în care nimeni nu poate zăbovi mult.”
53. „Una dintre cele mai puternice dintre toate pasiunile noastre este dorința de a fi admirați și respectați.”
54. „Avem, de fapt, două feluri de moralitate, una lângă alta – una pe care o predicăm, dar nu o practicăm, și alta pe care o practicăm, dar rareori o predicăm.”
55. „Cred că se lucrează mult prea mult în lume, că răul imens este cauzat de credința că munca este virtuoasă și că ceea ce trebuie predicat în țările industrializate moderne este destul de diferit de ceea ce a fost predicat întotdeauna. .”
56. „Orice pasiune izolată este, în izolare, nebună; Sanitatea poate fi definită ca o sinteză a nebunilor.”
57. „Invidia constă în a vedea lucrurile niciodată în sine, ci doar în relațiile lor.”
58. „Cele mai sălbatice controverse sunt cele despre chestiuni despre care nu există nicio dovadă bună.”
59. „Majoritatea dintre cele mai mari rele pe care omul le-a provocat omului au venit prin oameni care se simt destul de siguri despre ceva care, de fapt, era fals.”
60. „Acest lucru ilustrează un adevăr important, și anume că, cu cât logica ta este mai proastă, cu atât mai interesante sunt consecințele la care dă naștere.”
61. „Cererea de certitudine este una care este firească omului, dar este totuși un viciu intelectual.”
62. „Nimeni nu bârfește niciodată despre virtuțile altora.”
63. „O viață prea plină de entuziasm este o viață obositoare, în care sunt necesari stimuli continui mai puternici pentru a oferi fiorului care a ajuns să fie considerat o parte esențială a plăcerii.”
64. „Un om este rațional în măsura în care inteligența lui îi informează și îi controlează dorințele.”
65. „Dacă o opinie contrară celei tale te enervează, acesta este un semn că ești subconștient conștient că nu ai niciun motiv întemeiat să gândești așa cum faci.”
66. „Moralitatea oficială a fost întotdeauna opresivă și negativă; a spus: „Să nu faci” și nu s-a deranjat să investigheze efectul activităților care nu sunt interzise de cod.”
67. „Războiul crește din natura umană obișnuită.”
68. „Avem nevoie de o morală bazată pe dragostea de viață, pe plăcerea de a crește și pe realizări pozitive – nu pe reprimare și interdicție.”

Citate Bertrand Russell despre viață și căutarea fericirii

69. „Fericirea este totuși adevărata fericire pentru că trebuie să se încheie, nici gândul și iubirea nu își pierd valoarea pentru că nu sunt veșnice.”
70. „Ce are de-a face fericirea umană cu morala
. Obiectul moralei nu este să-i facă pe oameni fericiți.”
71. „Fiind natura umană ceea ce este, oamenii vor insista să obțină o oarecare plăcere din viață.”
72. „De regulă, ar trebui să se respecte opinia publică în măsura în care este necesar pentru a evita foamea și pentru a nu intra în închisoare, dar orice depășește acest lucru este supunerea voluntară la o tiranie inutilă și este de natură să interfereze cu fericirea. în tot felul de moduri.”
73. „Secretul fericirii este să înfrunți faptul că lumea este oribilă, oribilă, oribilă.”
74. „Secretul fericirii este acesta: lasă-ți interesul să fie cât mai larg posibil și lasă-ți reacțiile la lucrurile și persoanele care te interesează să fie cât mai prietenoase, mai degrabă decât ostile.”
75. „Dacă ar exista astăzi în lume un număr mare de oameni care își doresc propria fericire mai mult decât nefericirea altora, am putea avea paradisul în câțiva ani.”
76. „Orice lucru la care ești bun contribuie la fericire.”
77. „A fi fără unele dintre lucrurile pe care le dorești este o parte indispensabilă a fericirii.”
78. „Dogmatismul este cel mai mare obstacol mental în calea fericirii umane.”
79. „A-ți plăcea mulți oameni în mod spontan și fără efort este poate cea mai mare dintre toate sursele de fericire personală.”
80. „Adevăratul spirit al încântării – exaltarea, simțul de a fi mai mult decât omul, care este piatra de încercare a celei mai înalte excelențe – se găsește în matematică la fel de sigur ca și în poezie.”
81. „Este esențial pentru fericire ca modul nostru de a trăi să izvorască din propriile noastre impulsuri profunde și nu din gusturile și dorințele accidentale ale celor care se întâmplă să fie vecinii noștri sau chiar din relațiile noastre.”
82. „Lumea pe care aș dori să o văd ar fi una eliberată de virulența ostilităților de grup și capabilă să realizeze că fericirea pentru toți trebuie să provină mai degrabă din cooperare decât din ceartă.”
83. „Principalele lucruri care mi se par importante pe cont propriu și nu doar ca mijloace pentru alte lucruri sunt cunoașterea, arta, fericirea instinctivă și relațiile de prietenie sau afecțiune.”
84. „Omul care urmărește fericirea cu înțelepciune va urmări să dețină o serie de interese subsidiare pe lângă acelea centrale pe care se construiește viața lui.”
85. „Când vrei să-i înveți pe copii să gândească, începi prin a-i trata cu seriozitate când sunt mici, oferindu-le responsabilități, vorbindu-le cu sinceritate, oferindu-le intimitate și singurătate și făcându-i cititori și gânditori de gânduri semnificative din început. Asta dacă vrei să-i înveți să gândească.”
86. „Știm foarte puțin, și totuși este uimitor că știm atât de multe și și mai uimitor că atât de puțină cunoaștere ne poate da atât de multă putere.”
87. „Aceasta a fost viața mea. Am găsit că merită trăit și l-aș trăi din nou cu plăcere dacă mi s-ar oferi șansa.”
88. „Atâta timp cât va exista moarte, va exista întristare și atâta timp cât va exista întristare, nu poate face parte din datoria ființelor umane de a crește cantitatea ei, în ciuda faptului că câteva spirite rare știu cum să-l transmuți.”
89. „În această lume, care devine din ce în ce mai strâns interconectată, trebuie să învățăm să ne tolerăm unii pe alții, trebuie să învățăm să suportăm faptul că unii spun lucruri care nu ne plac. Nu putem trăi împreună decât așa. Dar dacă vrem să trăim împreună și să nu murim împreună, trebuie să învățăm un fel de caritate și un fel de toleranță, care sunt absolut vitale pentru continuarea vieții umane pe această planetă.”
90. „Eul real este la fel de greu de ajuns ca masa reală și nu pare să aibă acea certitudine absolută, convingătoare, care aparține unor experiențe particulare.”
91. „Cucerește lumea prin inteligență și nu doar prin a fi supus în mod servil de teroarea care vine din ea.”
92. „Scrierile tale nu sunt niciodată atât de bune pe cât ai sperat; dar niciodată atât de rău pe cât te-ai temut.”
93. „Oamenii convenționali sunt treziți la furie prin îndepărtarea de la convenție, în mare parte pentru că consideră o astfel de plecare ca pe o critică la adresa lor înșiși.”
94. „Nu există niciun motiv să presupunem că lumea a avut un început deloc. Ideea că lucrurile trebuie să aibă un început se datorează într-adevăr sărăciei gândurilor noastre.”
95. „Aproape tot ceea ce distinge lumea modernă de secolele anterioare este atribuit științei, care a obținut cele mai spectaculoase triumfuri în secolul al XVII-lea.”
96. „O viață fericită trebuie să fie în mare măsură o viață liniștită, pentru că numai într-o atmosferă de liniște poate trăi adevărata bucurie.”
97. „Există în lume vreo cunoaștere atât de sigură încât niciun om rezonabil nu s-ar putea îndoi de ea

98. „Niciuna dintre convingerile noastre nu este cu adevărat adevărată – toate au cel puțin o penumbra de vag și eroare.”
99. „Eu însumi nu simt că orice persoană care este cu adevărat profund umană poate crede în pedeapsa veșnică.”
100. „Matematica privită corect posedă nu numai adevăr, ci și frumusețe supremă.”
101. „Mi se pare o necinste fundamentală și o trădare fundamentală la adresa integrității intelectuale să ai o credință pentru că crezi că este utilă și nu pentru că crezi că este adevărată.”
102. „Înțeleptul se gândește la necazurile sale numai atunci când are un scop în a face acest lucru; alteori se gândește la alte lucruri sau, dacă este noapte, la nimic.
103. „Cine dorește să devină filozof trebuie să învețe să nu se sperie de absurdități.”
104. „Bărbații care sunt nefericiți, precum bărbații care dorm prost, sunt întotdeauna mândri de acest lucru.”
105. „Fiecare pasiune dominantă generează o frică dominantă – teama de neîmplinire.”
106. „Omul care dorește să păstreze sănătatea mentală într-o lume periculoasă ar trebui să convoace în propria sa minte un parlament al fricilor, în care fiecare la rândul său este votat absurd de toți ceilalți.”
107. „A fi capabil să umple timpul liber în mod inteligent este ultimul produs al civilizației și, în prezent, foarte puțini oameni au atins acest nivel.”
108. „Puțini oameni pot fi fericiți dacă nu urăsc o altă persoană, națiune sau crez.”
109. „Nu încercați niciodată să descurajați gândirea, pentru că sunteți sigur că veți reuși.”
110. „Căutarea a ceva permanent este unul dintre cele mai profunde instincte care conduc oamenii către filosofie.”
111. „Înțelegerea naturii umane trebuie să fie baza oricărei îmbunătățiri reale a vieții umane.”
112. „Omul înțelept va fi la fel de fericit pe cât îi permit împrejurările și, dacă consideră că contemplarea universului este dureroasă dincolo de un punct, va contempla în schimb altceva.”
113. „În totalitate, se va descoperi că o viață liniștită este caracteristică oamenilor mari și că plăcerile lor nu au fost de tipul care ar părea interesant pentru ochiul exterior.”
114. „Centrul meu este întotdeauna și veșnic într-o durere teribilă – o căutare a ceva dincolo de ceea ce conține lumea, ceva transfigurator și infinit.”
115. „Fericirea, după cum este evident, depinde parțial de circumstanțele exterioare și parțial de tine însuți.”
116. „Călătorind, fie în lumea mentală, fie în cea fizică, este o bucurie și este bine de știut că, cel puțin în lumea mentală, există țări vaste încă foarte imperfect explorate.”

Citate Bertrand Russell despre religie, ordine socială și guvernare

117. „Gândirea se uită în groapa iadului și nu se teme. Gândul este mare, iute și liber, lumina lumii și slava cea mai mare a omului.”
118. „Preocuparea pentru posesiuni, mai mult decât orice altceva, este cea care ne împiedică să trăim liber și nobil.”
119. „Aceasta este ideea – că toți ar trebui să fim răi dacă nu ne ținem de religia creștină.”
120. „În așa-zisele epoci ale credinței, când oamenii credeau cu adevărat religia creștină în toată deplinătatea ei, a existat Inchiziția, cu toate torturile ei; au fost milioane de femei nefericite arse ca vrăjitoare; și s-a practicat tot felul de cruzime asupra a tot felul de oameni în numele religiei.”
121. „Frica colectivă stimulează instinctul turmei și tinde să producă ferocitate față de cei care nu sunt priviți ca membri ai turmei.”
122. „S-a spus că omul este un animal rațional. Toată viața mea am căutat dovezi care să susțină acest lucru.”
123. „Legea cauzalității, cred, ca multe dintre cele care se adună printre filosofi, este o relicvă a unei epoci apuse, supraviețuind ca monarhia, doar pentru că se presupune, în mod eronat, că nu face rău.”
124. „Îmi reverberează ecouri de strigăte de durere. Copiii aflați în foamete, victimele torturate de asupritori, bătrânii neputincioși, o povară pentru fiii lor și întreaga lume a singurătății, a sărăciei și a durerii își bat joc de ceea ce ar trebui să fie viața umană. Tânjesc să alin acest rău, dar nu pot și sufăr și eu.”
125. „Faptul că o opinie a fost susținută pe scară largă nu este nicio dovadă că nu este absolut absurdă; într-adevăr, având în vedere prostia majorității omenirii, o credință larg răspândită este mai probabil să fie proastă decât sensibilă.”
126. „Unul dintre lucrurile dureroase ale vremurilor noastre este că cei care simt certitudinea sunt proști, iar cei cu orice imaginație și înțelegere sunt plini de îndoială și indecizie.”
127. „Patrioții vorbesc întotdeauna despre moartea pentru țara lor, dar niciodată despre uciderea pentru țara lor.”
128. „Există ceva slab și puțin disprețuitor la un om care nu poate face față primejdiilor vieții fără ajutorul unor mituri confortabile.”
129. „Din câte îmi amintesc, nu există un cuvânt în Evanghelii care să laude inteligența.”
130. „A nu fi absolut sigur este, cred, unul dintre lucrurile esențiale ale raționalității.”
131. „Nici un om, nici o mulțime, nici o națiune nu poate fi de încredere să acționeze în mod omenesc sau să gândească sănătos sub influența unei mari frici.”
132. „Opiniile care sunt ținute cu pasiune sunt întotdeauna acelea pentru care nu există temeiuri bune; într-adevăr pasiunea este măsura lipsei de convingere rațională a deținătorilor. Opiniile în politică și religie sunt aproape întotdeauna ținute cu pasiune.”
133. „Cred în folosirea cuvintelor, nu a pumnilor. Cred în indignarea mea că știu că oamenii trăiesc în cutii pe stradă. Eu cred în onestitate. Cred într-o perioadă bună. Eu cred în mâncarea bună. Eu cred în sex.”
134. „Chiar dacă ferestrele deschise ale științei ne fac la început să tremur după căldura interioară confortabilă a miturilor tradiționale umanizatoare, în cele din urmă aerul proaspăt aduce vigoare, iar spațiile mari au o splendoare a lor.”
135. „Totul este vag într-o măsură de care nu-ți dai seama până când nu ai încercat să-l faci precis.”
136. „Cea mai mare provocare pentru orice gânditor este să enunțe problema într-un mod care să permită o soluție.”
137. „Cred că ar trebui să ne păstrăm întotdeauna opiniile cu o oarecare măsură de îndoială. Nu ar trebui să le doresc oamenilor să creadă dogmatic vreo filozofie, nici măcar a mea.”
138. „Știința este ceea ce știi; Filosofia este ceea ce nu știi.”
139. „Ceea ce se dorește nu este voința de a crede, ci voința de a afla – care este exact opusul.”
140. „Avocații capitalismului sunt foarte predispuși să facă apel la principiile sacre ale libertății, care sunt întruchipate într-o maximă – cei norocoși nu trebuie să fie înfrânați în exercitarea tiraniei asupra nefericiților”.
141. „Întreaga concepţie despre Dumnezeu este o concepţie derivată din vechile despotisme orientale. Este o concepție destul de nedemnă de oamenii liberi.”
142. „Frica de misterios, frica de înfrângere, frica de moarte. Frica este părintele cruzimii și, prin urmare, nu este de mirare dacă cruzimea și religia au mers mână în mână.”
143. „Ar trebui să ne ridicăm și să privim lumea cu sinceritate în față. Ar trebui să facem tot ce putem din lume și, dacă nu este atât de bun pe cât ne dorim, la urma urmei, va fi totuși mai bun decât ceea ce au făcut acești alții din ea în toate aceste epoci.”
144. „Religia se bazează în primul rând pe frică. Este parțial teroarea necunoscutului și parțial ca dorința de a simți că ai un fel de frate mai mare care îți va fi alături în toate necazurile și disputele tale.”
145. „Cât de mult mai este dispusă lumea să îndure acest spectacol de cruzime dezordonată

146. „Spun destul de deliberat că religia creștină, așa cum este organizată în bisericile sale, a fost și este în continuare principalul dușman al progresului moral în lume. .”
147. „Nimic nu este atât de obositor ca indecizia și nimic nu este atât de zadarnic.”
148. „Patriotismul este dorința de a ucide și de a fi ucis din motive triviale.”
149. „Simțul datoriei este util în muncă, dar ofensator în relațiile personale. Oamenii își doresc să fie plăcuți, nu să fie îndurați cu resemnare răbdătoare.”
150. „Nu ceea ce crede omul de știință îl deosebește, ci cum și de ce crede asta. Credințele lui sunt tentative, nu dogmatice; se bazează pe dovezi, nu pe autoritate sau intuiție.”
151. „Știința poate stabili limite cunoașterii, dar nu ar trebui să pună limite imaginației.”
152. „Consider că atitudinea oficială catolică cu privire la divorț, controlul nașterii și cenzură este extrem de periculoasă pentru omenire.”
153. „Chiar dacă toți experții sunt de acord, s-ar putea să se înșele.”
154. „Niciun popor nu a fost vreodată atât de virtuos pe cât se crede fiecare și nici unul nu a fost vreodată atât de rău pe cât se crede fiecare pe celălalt.”
155. „Filozofia, din cele mai vechi timpuri, a făcut pretenții mai mari și a obținut mai puține rezultate decât orice altă ramură a învățării.”
156. „Trebuie să-ți pese de o lume pe care nu o vei vedea.”
157. „O generație care nu poate îndura plictiseala va fi o generație de oameni mici, de oameni despărțiți în mod nejustificat de procesul lent al naturii, de oameni în care fiecare impuls vital se ofilește încet, ca și cum ar fi flori tăiate într-o vază.”
158. „Urăsc lumea și aproape toți oamenii din ea.”
159. „Libertatea de opinie poate exista doar atunci când guvernul se consideră în siguranță.”
160. „Speranțele extreme se nasc din mizerie extremă.”
161. „O viață limitată la ceea ce este personal este probabil, mai devreme sau mai târziu, să devină insuportabil de dureroasă; doar prin ferestrele către un cosmos mai mare și mai puțin agitat părțile mai tragice ale vieții devin suportabile.”
162. „Ori de câte ori te simți supărat pentru o diferență de opinii, fii în gardă; veți descoperi probabil, la examinare, că credința dvs. depășește ceea ce justifică dovezile.”
163. „Limbajul servește nu numai pentru a exprima gândirea, ci și pentru a face posibile gânduri care nu ar putea exista fără el.”
164. „Oamenii se nasc ignoranți, nu proști; sunt făcuți proști de educație.”
165. „Crederea în Dumnezeu și o viață viitoare fac posibil să treci prin viață cu mai puțin curaj stoic decât este nevoie de sceptici.”
166. „Filosofia, dacă nu poate răspunde la atâtea întrebări pe cât ne-am dori, are cel puțin puterea de a pune întrebări care sporesc interesul lumii și arată ciudățenia și mirarea care se află chiar sub suprafață chiar și în cele mai comune lucruri ale lumii. viata de zi cu zi.”
167. „Nu te lăsa niciodată deturnat, fie de ceea ce vrei să crezi, fie de ceea ce crezi că ar putea avea efecte sociale benefice dacă s-ar crede; dar uitați-vă numai și numai la care sunt faptele.”
168. „Politica este guvernată în mare măsură de platitudini pronunțate care sunt lipsite de adevăr.”
169. „Nu există nicio prostie atât de rătăcită încât să nu poată fi transformată în crezul marii majorități printr-o acțiune guvernamentală adecvată.”
170. „Primul efect al emancipării din Biserică nu a fost acela de a-i face pe oameni să gândească rațional, ci de a-și deschide mintea la orice fel de prostii antice.”

Care dintre aceste citate Bertrand Russell v-a împins să credeți în propriile convingeri
Bertrand Russell a văzut filosofia ca pe un mod de viață, ca pe ceva vital pentru dezvoltarea omului. În lucrările sale, el ne învață să avem curaj să sprijinim ceea ce credem și să ne străduim să ne atingem obiectivele în mijlocul adversităților vieții. Mai presus de toate, el a adus lumină în înțelegerea moralității – în cunoașterea diferenței dintre bine și rău și în a fi tolerant față de credințele și opiniile altora.
Vă oferă aceste citate o perspectivă mai largă asupra lumii
Sunteți de acord cu idealurile lui Bertrand Russell
Spuneți-ne ce credeți în secțiunea de comentarii de mai jos.