Nu există o reamintire mai bună că viața bună este cea mai bună viață decât aceste citate ale lui Socrate.
Am adunat 120 dintre cele mai faimoase pentru a vă ajuta să treceți peste săptămână.
Socrate este cunoscut ca unul dintre cei mai mari filosofi care au trăit vreodată, iar oamenii chiar îl numesc părintele filosofiei occidentale.
Cu toate acestea, nu a publicat niciodată nimic și nici nu și-a înființat propria școală precum Platon și Aristotel.
În schimb, a folosit o metodă unică – numită acum Metoda Socratică – de chestionare care a scos la lumină credințe false și presupuneri false.
Citiți colecția completă pentru a afla mai multe.
Și nu uitați să verificați aceste citate Seneca și citate Karl Marx.

Cele mai bune citate ale lui Socrate

1. „Minunarea este începutul înțelepciunii”.
2. „Educația este aprinderea unei flăcări, nu umplerea unui vas.”
3. „Ai grijă de sterilitatea unei vieți ocupate.”
4. „Copiii iubesc acum luxul; au proaste maniere, disprețuiesc autoritatea, manifestă lipsă de respect față de bătrâni și iubesc vorbăria în loc de exercițiu. Copiii sunt acum tirani, nu slujitorii caselor lor. Nu se mai ridică când bătrânii intră în cameră. Își contrazic părinții, vorbesc înaintea companiei, înghit delicii la masă, își încrucișează picioarele și își tiranizează profesorii.”
5. „Nu pot să învăț pe nimeni nimic. Nu pot decât să-i fac să gândească.”
6. „Mințile puternice discută idei, mințile medii discută despre evenimente, mințile slabe discută despre oameni.”
7. „Nimeni nu are dreptul să fie amator în materie de pregătire fizică. Este o rușine pentru un om să îmbătrânească fără să vadă frumusețea și puterea de care este capabil corpul său.”
8. „Mintea ta este situația ta. Ea vrea să fie liberă de schimbare – fără durere, fără obligațiile vieții și morții. Dar schimbarea este lege și niciun fel de pretenție nu va modifica acea realitate.”
9. „Există un singur bine – cunoașterea și un singur rău – ignoranța.”
10. „Cine nu se mulțumește cu ceea ce are, nu s-ar mulțumi cu ceea ce și-ar dori să aibă.”
11. „Pentru a te regăsi, gândește-te singur.”
12. „În toate modurile, căsătorește-te; dacă ai o soție bună, vei deveni fericit; dacă primești unul rău, vei deveni filozof.”
13. „Fii încet să te îndepărtezi de prietenie, dar când ești aici, continuă ferm și constant.”
14. „Mulțumirea este bogăție naturală, luxul este sărăcie artificială.”
15. „Dacă nu obții ceea ce vrei, suferi; dacă obții ceea ce nu vrei, suferi; chiar și atunci când obții exact ceea ce îți dorești, totuși suferi pentru că nu poți să te ții de el pentru totdeauna.”
16. „Uneori ridici ziduri nu pentru a ține oamenii afară, ci pentru a vedea cui îi pasă suficient să-i distrugă.”
17. „Secretul fericirii, vezi tu, nu se găsește în a căuta mai mult, ci în dezvoltarea capacității de a te bucura mai puțin.”
18. „Folosește-ți timpul pentru a te îmbunătăți prin scrierile altor oameni, astfel încât să ajungi cu ușurință la ceea ce alții au muncit din greu.”
19. „Acela care vrea să miște lumea mai întâi să se miște singur.”
20. „Nu face altora ceea ce te enervează dacă ți-au făcut alții.”

Citate Socrate despre înțelepciune și judecată

21. „A sosit ceasul plecării și ne luăm pe drumuri separate – eu să mor, iar tu să trăiești. Care dintre acestea două este mai bună, numai Dumnezeu știe.”
22. „Înțelegerea unei întrebări este jumătate de răspuns.”
23. „Cel mai bun mod de a trăi cu onoare în această lume este să fim ceea ce pretindem că suntem.”
24. „Drepte – dacă am ști ce este.”
25. „Adevărata înțelepciune vine la fiecare dintre noi atunci când realizăm cât de puțin înțelegem despre viață, despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru.”
26. „Știu că sunt inteligent, pentru că știu că nu știu nimic.”
27. „Să-ți fie frică de moarte, domnilor, nu este altceva decât să te crezi înțelept când nu ești, să crezi că știi ceea ce nu știi. Nimeni nu știe dacă moartea nu este cea mai mare dintre toate binecuvântările pentru un om, totuși oamenii se tem de ea de parcă ar fi știut că este cel mai mare dintre rele.”
28. „Dacă vrei să fii un șear bun, înșeală cel mai rău cal; căci dacă poți îmblânzi pe unul, îi poți îmblânzi pe toți.”
29. „Începutul înțelepciunii este definiția termenilor.”
30. „Lucru cu adevărat important nu este să trăiești, ci să trăiești bine. Și să trăiești bine, împreună cu lucruri mai plăcute din viață, să trăiești conform principiilor tale.”
31. „Îndrăzniți moartea și cunoașteți acest lucru despre adevăr – că niciun rău nu i se poate întâmpla unui om bun, nici în viață, nici după moarte.”
32. „A fi înseamnă a face”.
33. „Stimat prieten, cetățean al Atenei, cel mai mare oraș din lume, atât de remarcabil atât prin inteligență, cât și prin putere, nu ți-e rușine să-ți pese atât de mult să faci toți banii pe care îi poți și să-ți înaintați reputația și prestigiul, în timp ce pentru adevăr și înțelepciune și îmbunătățirea sufletului tău nu ai grijă sau îngrijorare

34. „Am hotărât că nu înțelepciunea a permis poeților să-și scrie poezia, ci un fel de instinct sau inspirație, așa cum le găsești la văzători. și profeți care transmit toate mesajele lor sublime fără să știe câtuși de puțin ce înseamnă.”
35. „Mintea este totul – ceea ce gândești, devii.”
36. „Știu că nu mă vei crede, dar cea mai înaltă formă de excelență umană este să te întrebi pe tine însuți și pe alții.”
37. „Folosirea greșită a limbajului induce răul în suflet.”
38. „Când îți dorești înțelepciunea și perspicacitatea la fel de mult pe cât vrei să respiri, atunci vei avea”.
39. „A te cunoaște pe tine însuți este începutul înțelepciunii”.
40. „Este mai bine să schimbi o părere decât să persistezi într-o părere greșită.”
41. „Nu există rău mai mare pe care cineva să-l sufere decât să urăști discursul rezonabil.”
42. „Ei bine, deși nu cred că niciunul dintre noi știe ceva cu adevărat frumos și bun, eu sunt mai bine decât el – căci el nu știe nimic și crede că știe; Nici nu știu și nici nu cred că știu.”
43. „A te exprima rău nu este doar defectuos în ceea ce privește limbajul, ci face ceva rău sufletului.”
44. „Căci poetul este un lucru ușor, înaripat și sfânt și nu este nicio invenție în el până când nu a fost inspirat și nu-i mai este din simțuri și mintea nu mai este în el — când nu a ajuns la aceasta. stat, el este neputincios și nu poate să-și rostească oracolele.”
45. „Individii inteligenți învață de la toate și de la toți; oameni medii, din experiențele lor. Proștii au deja toate răspunsurile.”
46. ​​„Oracolul antic a spus că eu sunt cel mai înțelept dintre toți grecii.”
47. „Așa cum sunt cuvintele tale, afecțiunile tale vor fi apreciate și așa cum afecțiunile tale vor fi faptele tale și așa cum faptele tale vor fi viața ta”.
48. „Amintiți-vă că nu există nimic stabil în treburile umane; prin urmare, evitați exaltarea nejustificată în prosperitate sau depresia nejustificată în adversitate.”
49. „Cred că există zei și într-un sens mult mai înalt decât cel în care cred în ei oricare dintre acuzatorii mei.”
50. „Adevăratul campion al justiției, dacă intenționează să supraviețuiască chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie neapărat să se limiteze la viața privată și să lase politica în pace.”
51. „De departe cea mai mare și mai admirabilă formă de înțelepciune este necesară pentru a planifica și înfrumuseța orașele și comunitățile umane.”
52. „Amintiți-vă, nicio condiție umană nu este vreodată permanentă. Atunci nu vei fi prea bucuros în noroc, nici prea întristat în nenorocire.”
53. „Nu este greu să evitați moartea, domnilor juriului; este mult mai dificil să eviți răutatea, căci ea aleargă mai repede decât moartea”.
54. „Răspunsul pe care mi l-am dat mie însumi și oracolul a fost că a fost în avantajul meu să fiu așa cum sunt.”
55. „Cum te poți întreba dacă călătoriile tale nu-ți fac bine, când te porți cu tine

56. „Bărbați atenieni, vă respect și vă iubesc, dar voi asculta mai degrabă de zeu decât de voi.”
57. „Nedreptatea și neascultarea față de un mai bun, fie Dumnezeu sau om, sunt rele și dezonorante și niciodată nu mă voi teme sau evita un bine posibil mai degrabă decât un anumit rău.”
58. „Dacă majoritatea ar putea provoca cele mai mari rele, căci atunci ar fi capabili de cel mai mare bine și asta ar fi bine, dar acum nu pot face nici unul. Ei nu pot face pe om nici înțelept, nici prost, dar fac lucruri la întâmplare.”
59. „Ei bine, atunci, să nu avem încredere doar în probabilitatea bazată pe pictură.”
60. „Nu voi ceda nimănui împotriva dreptului, de frica morții, chiar dacă aș muri imediat pentru că nu am cedat.”
61. „Este mai bine să suferi rău decât să faci rău.”

Citate Socrate despre mulțumire și modestie

62. „Fiecare acțiune are plăcerile ei și prețul ei.”
63. „Preferați cunoașterea bogăției, căci una este trecătoare, cealaltă perpetuă”.
64. „Nu putem trăi mai bine decât căutând să devenim mai buni.”
65. „Invidia este ulcerul sufletului.”
66. „Din cele mai profunde dorințe vine adesea cea mai mortală ură.”
67. „Niciodată nu ar trebui să facă rău în schimb, nici să maltrateze pe nimeni, indiferent de cât de rău a fost tratat de el.”
68. „Consideră numele tău bun ca fiind cea mai bogată bijuterie de care poți fi stăpânit – pentru că creditul este ca focul; după ce l-ai aprins, îl poți păstra cu ușurință, dar dacă îl stingi odată, vei găsi că este o sarcină grea să-l reaprinzi din nou.”
69. „Dacă toate nenorocirile noastre ar fi puse într-un singur morman comun din care toți trebuie să ia o parte egală, cei mai mulți oameni s-ar mulțumi să-și ia pe ale lor și să plece.”
70. „În noi toți, chiar și în oamenii buni, există o natură fără lege de fiară sălbatică, care se uită în somn.”
71. „Cel mai bogat este cel care se mulțumește cu cel mai puțin, pentru că conținutul este bogăția naturii.”
72. „Toate sufletele oamenilor sunt nemuritoare, dar sufletele celor drepți sunt nemuritoare și divine”.
73. „Cel care nu poate trăi în societate sau care nu are nevoie pentru că este suficient pentru sine, trebuie să fie fie o fiară, fie un zeu.”
74. „Nu viața, ci viața bună trebuie apreciată în primul rând.”
75. „Cuvântul meu clar îi face să mă urască, și care este ura lor decât o dovadă că spun adevărul.”
76. „El nu este doar leneș cel care nu face nimic, dar este leneș cel care ar putea fi mai bine angajat.”
77. „De câte lucruri mă pot descurca fără

78. „Omenirea este făcută din două feluri de oameni – oameni înțelepți care știu că sunt proști și proști care se cred înțelepți.”
79. „Nimeni nu este calificat să devină om de stat care nu știe complet problema grâului.”
80. „Bogăția nu aduce bunătate, dar bunătatea aduce bogăție și orice altă binecuvântare – atât pentru individ, cât și pentru stat.”
81. „Oamenii fără valoare trăiesc doar pentru a mânca și a bea; oamenii de valoare mănâncă și beau numai pentru a trăi.”
82. „Nu știu de ce am făcut-o, nu știu de ce mi-a plăcut și nu știu de ce o voi face din nou.”
83. „Totul este mai clar când este rostit decât atunci când nu este rostit.”
84. „Programarea nu este despre ceea ce știi. Este vorba despre ceea ce îți poți da seama.”
85. „Fiecare individ poate face bine un singur lucru. Nu poate face multe lucruri. Dacă încearcă, va fi un stăpân în toate meseriile și nu va fi stăpân pe niciuna.”
86. „Numai prin moarte suntem cu adevărat vindecați de „boala” vieții.”
87. „Ne apropiem de adevăr numai în măsura în care ne îndepărtăm de viață. Pentru ce ne străduim noi, cei care iubim adevărul, în viață

88. „Nu încetez să trezesc pe fiecare dintre voi, să vă conving și să vă reproșez toată ziua și oriunde mă aflu în compania voastră.”
89. „Având cele mai puține dorințe, sunt cel mai aproape de zei.”
90. „A face bine este o chestiune de a avea grijă de partea din tine care contează cel mai mult, și anume sufletul tău.”

Citate Socrate despre legături și aprecierea frumuseții

91. „Viața nu conține decât două tragedii. Una este să nu obții dorința inimii tale; celălalt este să-l obții.”
92. „Cea mai tare dragoste are cel mai rece final.”
93. „Fii mai drăguț decât este necesar cu toți cei pe care îi întâlnești. Toată lumea duce un fel de bătălie.”
94. „Odată făcută egală cu bărbatul, femeia devine superioară lui.”
95. „Prietene, ai grijă de psihicul tău. Cunoaște-te pe tine însuți, pentru că odată ce ne cunoaștem pe noi înșine, putem învăța cum să avem grijă de noi înșine.”
96. „Mă rog Ție, o, Doamne, ca să fiu frumos în interior”.
97. „Dacă un om ajunge la ușa poeziei neatins de nebunia muzelor, crezând că numai tehnica îl va face un poet bun, el și compozițiile sale sănătoase nu ajung niciodată la perfecțiune, ci sunt complet eclipsate de performanțele celor inspirați. nebun.”
98. „Cea mai ușoară și mai nobilă cale nu este să-i zdrobiți pe alții, ci să vă îmbunătățiți pe voi înșivă.”
99. „Cea mai mare binecuvântare acordată omenirii vine prin nebunie, care este un dar divin.”
100. „Cei care sunt cel mai greu de iubit au cea mai mare nevoie de ea.”
101. „Nu vă gândiți la cei credincioși care vă laudă toate cuvintele și acțiunile, ci la cei care vă mustră greșelile cu bunăvoință.”
102. „Este adevărat, este amabil sau este necesar

103. „Cele mai înalte tărâmuri ale gândirii sunt imposibil de atins fără a obține mai întâi o înțelegere a compasiunii.”
104. „Virtutea nu vine din bogăție, ci bogăția și orice alt bun pe care îl au oamenii provin din virtute”.
105. „Prin zdrențele tale văd deșertăciunea.”
106. „Nu există soluție; caută-l cu dragoste.”
107. „A trăi bine, frumos și drept sunt toate un singur lucru.”
108. „Dă-mi frumusețe în sufletul lăuntric; fie ca omul exterior și cel interior să fie una.”
109. „Frumusețea este o tiranie de scurtă durată.”
110. „Un sistem de moralitate care se bazează pe valori emoționale relative este o simplă iluzie – o concepție complet vulgară care nu are nimic sunet și nimic adevărat.”
111. „În ceea ce privește căsătoria sau celibatul, lasă un bărbat să urmeze calea pe care o vrea, cu siguranță se va pocăi.”
112. „Există cineva căruia îi încredințezi un număr mai mare de chestiuni serioase decât soția ta
Și există cineva cu care ai mai puține conversații

113. „Cel mai mare privilegiu al omului este discuția despre virtute.”
114. „Prin frumusețe, toate lucrurile frumoase devin frumoase.”
115. „Poeții sunt doar interpreții zeilor.”
116. „Nu primiți prietenii voștri prin simple complimente, ci oferindu-le semne sensibile ale iubirii voastre.”
117. „Mintea este pilotul sufletului”.
118. „Firea umană nu va găsi cu ușurință un ajutor mai bun decât erosul.”
119. „Două lucruri mai mari decât toate lucrurile sunt – unul este dragostea și celălalt este războiul.”
120. „Este ceva bun pentru că zeii îl aprobă
sau zeii îl aprobă pentru că este bun

Care dintre aceste citate ale lui Socrate te-a inspirat să mergi pe Calea Măreției
În anii în care a trăit la Atena, Socrate a chestionat adesea autoritățile pentru a dezvălui învățături greșite și credințe părtinitoare. În acest fel, el a crezut că oamenii din Atena vor putea avea o perspectivă asupra vieții bune – o viață trăită cu cunoaștere și virtute. Prin metoda sa dialectică, el a ridicat întrebări morale despre cum ar trebui să fie viața bună și i-a ajutat pe oameni să înțeleagă ce era în neregulă cu idealurile și vederile lor despre lume.
Te-au făcut și aceste citate din Socrate să-ți pui la îndoială părerile tale despre viață
Care a avut cel mai mult impact asupra ta
Să discutăm în secțiunea de comentarii de mai jos.