Cu aceasta colectie de aforisme descoperim impreuna cele mai frumoase propozitii ale lui Gandhi despre viata.Citate profunde, emotionante, reflexive, inteligente si sensibile, capabile sa ne deschida mintea si sa ne faca sa apreciem mai mult viata. In momentele lui bune ca si in cele rele, pentru ca totul are o valoare. Putem invata cate ceva din fiecare experienta, sa transmitem valorile noastre altora si sa luptam impreuna pentru a nu mai face aceleasi greseli. Impreuna putem construi o lume mai buna.
Asocierea chipului lui Mahatma Gandhi cu o invitatie la pacea universala este automata pentru toata lumea. Mahatma Gandhi este una dintre cele mai influente figuri ale secolului XX, lupta sa pentru drepturile omului bazata pe non-violenta a facut inconjurul lumii si a inspirat generatii intregi. Cuvintele lui sunt capabile sa trezeasca ceva in noi toti chiar si astazi. Iata 50 de propozitii ale luiGandhi despre viata.

Citate, aforisme si citate de Gandhi despre viata

A invata ca in batalia vietii poti invinge cu usurinta ura cu dragoste, minciuna cu adevar, violenta cu lepadarea de sine ar trebui sa fie un element fundamental in educatia unui copil.
Exista mai mult in viata decat accelerarea ei.
Un om poate ucide o floare, doua flori, trei… dar nu poate tine primavara.
Ce se schimba pentru morti, orfani si fara adapost, daca se face o distrugere in numele totalitarismului, in numele sfant al libertatii sau al democratiei
Exista principii care nu permit compromisuri si pentru practicarea carora trebuie sa fie pregatit a-si sacrifica chiar si viata.
Cu bunatate, poti zgudui lumea.
Libertatea nu merita sa ai daca nu inseamna sa ai libertatea de a gresi.
Sanatatea este adevarata bogatie si nu bucati de aur si argint.
Trebuie sa fim fericiti sa murim daca nu putem trai ca barbati sau femei libere.
Unde exista iubire exista viata.
Sunt mai sigur de existenta Lui decat de faptul ca tu si cu mine stam in aceasta camera. Si mai pot spune ca as putea trai fara aer si fara apa, dar nu si fara El. Poti sa-mi smulgi ochii si totusi nu ma vei ucide. Dar distruge-mi credinta in Dumnezeu si sunt mort.
Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.
Daca un om ar fi ingropat in acelasi mormant cu cadavrul unui animal, toata lumea ar deplange faptul. Totusi, daca te gandesti bine, ar fi o modalitate frumoasa de a manifesta unitatea intregii vieti.
Atata timp cat porti un vis in inima ta, nu vei pierde niciodata sensul vietii.
Am invatat lectia non-violentei de la sotia mea cand am incercat sa o indrum la vointa mea. Hotararea lui de a rezista vointei mele, pe de o parte, si supunerea lui linistita fata de suferinta cauzata de prostia mea, pe de alta parte, au ajuns sa ma faca sa-mi fie rusine de mine si sa ma convinga sa vindec totusia de a crede ca m-am nascut pentru a o domina. ; in felul acesta a devenit profesoara mea de non-violenta.
Cei slabi nu sunt niciodata capabili sa ierte. Iertarea este o caracteristica a celor puternici.
Nu voi lasa pe nimeni sa-mi treaca prin cap cu picioarele murdare.
Cel mai bun mod de a te regasi este sa te pierzi in slujba altora.
Insigna violentului si arma lui: sulita sau sabie sau pusca. Scutul nonviolentului si al lui Dumnezeu.
Viitorul depinde de ceea ce faci astazi.
Omenirea poate scapa de violenta doar recurgand la non-violenta. Ura poate fi invinsa doar cu iubire. Raspunsul la ura cu ura nu face decat sa mareasca amploarea si profunzimea urii in sine.
Nu este literatura si nici cunostintele vaste pe care omul le face, ci educatia sa in viata reala. Cat de important ar fi daca am fi chivoti ale stiintei, daca nu am sti sa traim in fraternitate cu vecinul nostru
Cel mai dur metal se preda la gradul de caldura suficienta. In acelasi mod, cea mai dura inima trebuie sa se topeasca la gradul adecvat de caldura al nonviolentei. Si nu exista nicio limita pentru capacitatea non-violentei de a genera caldura.
Tu si cu mine suntem una: nu te pot rani fara sa ma ranesc pe mine.
Absenta fricii nu inseamna aroganta sau agresivitate. Acesta din urma este in sine un semn al fricii. Absenta fricii presupune calm si liniste sufleteasca. Pentru aceasta este necesar sa avem o credinta vie in Dumnezeu.
Neascultarea, pentru a fi civila, trebuie sa fie sincera, respectuoasa, niciodata provocatoare, trebuie sa se bazeze pe un principiu clar asimilat, sa nu fie capricioasa si, mai presus de toate, sa nu provina din orice rautate.sau ura.
Fericirea este atunci cand ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci sunt in armonie.
Puterea nu vine din abilitatile fizice, ci dintr-o vointa nestapanita.
Saracia este cea mai grava forma de violenta.
Violenta din partea maselor nu va elimina niciodata raul.
Viata unui miel nu este mai putin pretioasa decat cea a unei fiinte umane. Constat ca, cu cat o creatura este mai lipsita de aparare, cu atat are mai mult dreptul de a fi protejata de om de cruzimea altor oameni.
Viata este un mister care trebuie trait, nu o problema de rezolvat.
Viata depaseste cu mult toate artele laolalta.
Viata pe pamant este doar un balon de sapun.
Parerile pe care le-am format si concluziile la care am ajuns nu sunt definitive. Le puteam schimba oricand; Nu am nimic nou de invatat lumii. Adevarul si non-violenta sunt la fel de vechi ca dealurile. Am incercat doar sa le pun in practica la cea mai mare scara posibila. Uneori am gresit, dar am invatat din greselile mele. Viata si problemele ei au devenit astfel pentru mine terenul pe care sa experimentez adevarul si non-violenta in practica.
Nu am nimic nou de invatat lumii. Adevarul si non-violenta sunt la fel de vechi ca muntii.
Nu sunt un vizionar. Ma declar un idealist practic. Religia non-violentei nu este rezervata doar pentru Rishi si sfinti. De asemenea, se adreseaza oamenilor obisnuiti.
Nimic nu se realizeaza fara sacrificiu si curaj. Daca faci ceva deschis, s-ar putea sa suferi mai mult, dar pana la urma actiunea va fi mai eficienta. Castiga cine are dreptate si capabil sa sufere pana la urma.
Ochi pentru ochi… si lumea orbeste.
Uraste pacatul iubeste pacatosul.
Doar a-i iubi pe cei care ne iubesc nu este nonviolenta. Iubind doar pe cei care ne urasc si nonviolenta. Stiu cat de greu este sa urmezi aceasta mare Lege a Iubirii. Dar nu este intotdeauna cazul, cu toate lucrurile grozave si bune.
A iubi pe cei care ne urasc este cel mai greu lucru dintre toate. Dar, cu harul lui Dumnezeu, chiar si realizarea acestui lucru foarte dificil va deveni usor, daca dorim asa.
Pastreaza-ti gandurile pozitive pentru ca gandurile tale devin cuvinte. Pastreaza-ti cuvintele pozitive, deoarece cuvintele tale devin comportamente tale. Pastreaza-ti comportamentele pozitive, deoarece comportamentele tale devin obiceiuri. Pastreaza-ti obiceiurile pozitive, deoarece obiceiurile tale devin valorile tale. Pastreaza-ti valorile pozitive pentru ca valorile tale devin destinul tau.
Ma opun violentei pentru ca, atunci cand pare ca produce bine, este un bun temporar; in timp ce raul pe care il face este permanent.
Ori de cate ori te trezesti in fata cuiva, castiga-l cu dragoste.
Pentru o persoana non-violenta intreaga lume si familia lui.
Daca lumea vrea pace, singurul mijloc in acest scop este nonviolenta si nimic altceva.
Daca fiecare ar lucra pentru propria paine si nimic mai mult, ar fi suficienta mancare si timp liber pentru toata lumea… nevoile noastre s-ar reduce la minimum, hrana ne-ar fi simplificata. Atunci am manca ca sa traim mai degraba decat sa traim pentru a manca.
Traieste ca si cum ai muri maine. Invata ca si cum ar fi sa traiesti pentru totdeauna.
Un barbat este doar produsul gandurilor sale. Ceea ce crede el devine.
Tu si cu mine suntem doar una. Nu pot sa te ranesc fara sa ma ranesc pe mine.
Ia un zambet, da-l celor care nu l-au avut niciodata. Luati o raza de soare, lasati-o sa zboare acolo unde domneste noaptea. Descopera un izvor, ii uda pe cei care traiesc in noroi. Luati o lacrima, puneti-o pe fata celor care nu au plans. Luati curaj, puneti-l in sufletul celor care nu pot lupta. Descopera viata, spune-o celor care nu stiu sa o inteleaga. Luati speranta si traiti in lumina ei. Ia bunatatea si da-o celor care nu stiu sa daruiasca. Descopera dragostea si fa-o cunoscuta lumii.
Mai intai te ignora, apoi te batjocoresc, apoi se lupta cu tine. Atunci castigi.
Cand am devenit incapabil de rau si nimic aspru sau trufas nu va ocupa, chiar daca pentru moment, lumea gandului meu, atunci si numai atunci non-violenta mea va misca toate inimile lumii.
Cand o femeie este atacata, ea nu poate pierde timpul reflectand asupra violentei sau non-violentei. Sarcina sa principala este autoapararea. Este libera sa foloseasca orice metoda sau mijloace la care se poate gandi pentru a-si apara onoarea. Dumnezeu i-a dat dinti si unghii.
Daca exista un om non-violent, de ce nu poate exista o familie non-violenta
si de ce nu un sat
, un oras, o tara, o lume non-violenta