Sloturile nu au scăpat de ochii nimănui, iar cu atât mai mult, au făcut milioane de victime în rândul pasionaților de jocuri de noroc. Fiind jocul cu cele mai mari șanse de a genera pierderi în bugetele jucătorilor, sloturile au creat și foarte multe controverse, schimbări de legi sau au forțat cazinourile să angajeze echipe întregi de securitate care să depisteze jucătorii ce încercau să trișeze. De-a lungul anilor, sloturile au atras foarte mult negativim în jurul lor, dar la asta ar trebui să te aștepți în momentul în care creezi un joc unde rezultate sunt oferite în întregime de un sistem RNG, adică rezultate complet aleatorii de fiecare dată.

Cumva, am reușit să intrăm direct în subiectul de astăzi, mecanismul din spatele aparatelor de sloturi și principiul care a făcut celebre niște jocuri care la prima vedere par foarte simple. Iată ce știm despre ele și despre modul în care funcționează.

Sloturile computerizate – Rolul motoarelor stepper

Există două categorii principale de sloturi la care putem juca. Sunt cele digitale care au la bază un program RNG și un calculator care dictează rezultatele, modele ce sunt întâlnite de obicei la sloturi online gratis, dar și sloturi care încă oferă rezultate bazându-se pe motoare stepper. Pentru că problema pare a fi mult mai simplă în cazul sloturilor complet digitale, vom începe cu cele care au o componentă mecanică mult mai proeminentă, cele care foloseau motoare stepper pentru a oferi rezultate la fiecare rotire.

Aceste modele de sloturi ceva mai vechi, care acum ar putea fi încadrate destul de ușor în categoria retro, se foloseau la rândul lor de un computer care dicta rezultatele tamburilor care se tot roteau pe ecran. În spatele acestui computer stătatea tot un sistem RNG, lucru care a rămas neschimbat și în prezent. Atunci când unul dintre jucători dădea comanda de start pentru rotire, computerul pornea sistemul RNG, iar dintr-un interval de valori între 1 și câteva miliarde, acest sistem alegea la întâmplare un rezutat, iar în baza acelui rezultat, computerul știa ce comandă să dea motoarelor stepper pentru a opri tamburii atunci când trebuia. Acesta era sistemul prin care rezultatele oferite de un slot erau mereu aleatorii.

Sloturile digitalenu funcționează cu un sistem diferit față de cel cu motoare stepper. Diferența dintre sloturile cu acele motoare și cele din prezent este că nu mai există niciun principiu mecanic ce stă la baza funcționării slotului. Motoarele stepper au fost eliminate, iar acum slotul nu este altceva decât un generator de imagini și câștiguri. Atunci când pornești tamburii, nu mai trebuie să te bizui pe motoare, slotul va afișa o animație complet aleatoare și va oferi câștiguri bazate pe aceasta. Computerul este din nou cel care alege combinația RNG, în baza căreia va oferi și câștigurile, fără să favorizeze absolut niciun jucător.

Șansele de câștig la sloturile virtuale

Dacă analizezi puțin principiul de funcționare al sloturilor, nu este greu să îți dai seama de faptul că șansele de câștig sunt practic cel mai plictisitor aspect al acestor jocuri. Având în vedere că sistemul care stă la baza acestor sloturi este unul complet aleator, este ușor să ne dăm seama că șansele de câștig la un slot nu pot fi determinate atât de simplu. Dacă am ști care sunt șansele de câștig, am apela la câteva strategii matematice și am mări mizele în funcție de momentul în care a trecut foarte mult timp de cât slotul nu a plătit. Dacă are șanse de câștig, ne va oferi în cele din urmă câștiguri pentru că matematica nu dă greș niciodată.

Din păcate, șansele de câștig la sloturi nu sunt atât de simplu de stabilit. Practic, sloturile au 0% șanse de câștig și 100% șanse de câștig în același timp. Rezultatul fiecărei runde este aleator, ceea ce înseamnă că indiferent de rezultatul ultimelor rotiri, următoarea poate fi identică, având șanse egale.

Cu toate acestea, există un factor care dictează eficiența unui slot și încrederea pe care jucătorii ar trebui să o aibă în el. Atunci când dezvoltatorul care creează slotul îl pregătește pentru a fi lansat în mediul online, acesta îi stabilește un RTP, adică o rată de returnare către jucător. Teoretic, acest RTP este modul în care sloturl returnează bani jucătorilor, calculat pe termen lung. Cu cât acest RTP este mai mare, cu atât vei putea chiar și tu să observi că slotul oferă plăți mai frecvent.

La celălalt captă al balanței, cu cât această valoare este mai mică, cu atât slotul plătește mai slab pe termen lung.

Concluzie

Sloturile au folosit mecanisme diferite de-a lungul timpul, dar principiul nu s-a schimbat niciodată. Este în continuare jocul de noroc cel mai apreciat de către toți jucătorii, dar și cel care îți poate provoca cele mai mari pierderi financiare. Alege tu care să fie rezultat pentru tine și începe să pariezi!