Cu aceasta colectie de aforisme descoperim impreuna cele mai frumoase Citate ale lui Stephen Hawking.Citate despre viata, stiinta, religie, secretele universului si cunoastere. Citate de impartasit cu cei dragi, pentru a ne cufunda impreuna in lume si in teoriile uneia dintre cele mai stralucite minti ale ultimelor decenii.
Stephen Hawking este cunoscut in special pentru studiile sale legate de gaurile negre si granitele cosmosului, precum si pentru simtul sau puternic al umorului, care l-a determinat si sa participe la seriale TV precum The Simpsons, Star Trek si The Big Bang. Teoria in rolul lui insusi. Ca om de stiinta, a devenit o adevarata icoana pop a vremurilor noastre, dovedindu-se a avea o mare forta interioara, fundamentala in lupta impotriva sclerozei laterale amiotrofice (ALS). Prin aceasta colectie ne propunem sa-i aducem un omagiu, propunandu-i cateva dintre cele mai frumoase, celebre, lamuritoare si amuzante Citate ale sale. Iata 60 de Citate de Stephen Hawking.

Citate, aforisme si citate de Stephen Hawking

Inteligenta si capacitatea de a se adapta la schimbare.
Si cand asteptarile sunt reduse la zero, apreciezi cu adevarat ceea ce ai.
Daca fiecare stea ar fi un graunte de sare, o lingurita de ceai ar fi suficienta pentru a colecta toate stelele vizibile cu ochiul liber, dar toate stelele din univers ar umple o sfera de peste 12 kilometri in diametru.
Daca m-am inselat, ar fi de ajuns doar unul!
Una dintre regulile fundamentale ale universului este ca nimic nu este perfect. Perfectiunea pur si simplu nu exista… Fara imperfectiune, nici tu, nici eu nu am exista.
Einstein a gresit cand a spus: -Dumnezeu nu joaca zaruri-. De fapt, luarea in considerare a gaurilor negre sugereaza nu numai ca Dumnezeu joaca zaruri, ci ca uneori ne incurca aruncandu-le acolo unde nu se vad.
Nu exista miracole, nu exista exceptii de la legile naturii.
Ne traim viata de zi cu zi fara sa intelegem aproape nimic despre lume. Ne gandim putin la mecanismul care genereaza lumina Soarelui, de care depinde viata, la gravitatia care ne leaga de un Pamant care altfel ne-ar proiecta in spatiu ca urmare a rotatiei sale, sau a atomilor ai caror sunt compuse si din cele de care stabilite depindem fundamental.
Cred ca cea mai simpla explicatie este ca nu exista Dumnezeu, nimeni nu a creat universul si nimeni nu ne dirijeaza destinul.
Daca extraterestrii ar veni sa ne viziteze, rezultatul ar fi ca atunci cand Columb a aterizat in America: cu acea ocazie nu m-am descurcat bine cu nativii americani.
Asteptarile mele au scazut la zero cand aveam 21 de ani. De atunci, totul a fost un bonus.
Exista gluma macabra ca motivul pentru care nicio civilizatie extraterestra nu ne-a contactat inca este ca civilizatiile, atunci cand ajung la nivelul nostru, tind sa se distruga reciproc.
Dorinta cea mai profunda a omului de cunoastere este o justificare suficienta pentru continuarea cercetarilor noastre. Si scopul nostru este nimic mai putin decat o descriere completa a universului in care traim.
Cand te confrunti cu posibilitatea mortii premature, realizezi ca viata merita traita si ca exista nenumarate lucruri pe care vrei sa le faci.
Exista o diferenta fundamentala intre religie, care se bazeaza pe autoritate, si stiinta, care se bazeaza pe observatie si rationament. Si stiinta va castiga pentru ca functioneaza.
Intrucat ne definim inteligenti, chiar daca poate din motive neintemeiate, incercam sa consideram inteligenta o consecinta inevitabila a evolutiei, in schimb este indoielnic ca asa este. Bacteriile se descurca bine fara el si ne vor supravietui daca asa-numita noastra inteligenta ne va conduce sa ne autodistrugem intr-un razboi nuclear.
Nu cred ca rasa umana va supravietui in urmatoarea mie de ani, daca nu calatoreste in spatiu.
Formele primitive de inteligenta artificiala pe care le avem deja au fost foarte utile. Dar cred ca dezvoltarea inteligentei artificiale depline ar putea pune capat omenirii.
Cand am fost diagnosticat cu ALS, mi s-au dat doi ani de trait. Acum, 45 de ani mai tarziu, ma descurc destul de bine.
Deci, cum explicati lipsa vizitatorilor extraterestri
Este posibil ca printre stele sa existe o specie avansata care stie ca existam, dar ne lasa sa gatim in supa noastra primitiva. Dar este putin probabil sa aiba atat de multa atentie pentru o forma de viata inferioara: poate ne pasa de cate insecte sau rame zdrobim sub picioarele noastre
. Scopul final al stiintei este de a oferi o singura teorie capabila sa descrie intregul univers.
Sfatul pe care vreau sa le dau persoanelor cu dizabilitati este sa se concentreze pe lucrurile care le dezactiveaza nu le impiedica sa se descurce bine si sa nu regrete ceea ce nu pot face. Nu fiti dezactivati in spirit, ca si in trup.
Nu mi-e frica de moarte, dar nu ma grabesc sa mor.
Oricat de dificila ar fi viata, intotdeauna exista ceva ce se poate face. Priveste stelele in loc de picioarele tale.
Viata ar fi tragica daca nu ar fi distractiva.
Oamenii care se lauda cu IQ-ul lor sunt invinsi.
Noi toti – filozofi, oameni de stiinta si oameni obisnuiti – ar trebui sa putem participa la discutia despre intrebarea de ce existam noi si universul. Daca putem gasi raspunsul la aceasta intrebare, vom decreta triumful suprem al ratiunii umane: de atunci am cunoaste mintea lui Dumnezeu.Sunt
sigur ca dizabilitatea mea are ceva de-a face cu celebritatea mea. Oamenii sunt fascinati de contrastul dintre abilitatile mele fizice foarte limitate si natura extrem de mare a universului pe care il studiez.
Am observat ca pana si oamenii care sustin ca totul a fost deja scris si ca nu putem face nimic pentru a schimba lucrurile se uita inainte de a traversa strada.
Cu totii suntem conectati la internet, ca neuronii dintr-un creier urias.
Datorita modelului matematic, va pot spune cum s-a nascut universul, dar nu ma intrebati de ce.
Noi suntem cei care cream istoria cu observatia noastra, si nu istoria cea care ne creeaza.
Consider creierul ca pe un computer, care va inceta sa functioneze atunci cand componentele sale defecteaza. Nu exista rai sau viata de apoi pentru computerele defecte. Este un basm pentru oamenii carora le este frica de intuneric.
Al nostru nu este singurul univers. Intr-adevar, teoria prezice ca un numar mare de universuri au fost create din aer. Crearea lor nu necesita interventia unei fiinte supranaturale sau a unui zeu, deoarece aceste universuri multiple deriva in mod natural din legea fizica: ele sunt o predictie a stiintei.
De milioane de ani omenirea a trait ca animalele. Apoi s-a intamplat ceva care a eliberat puterea imaginatiei noastre. Am invatat sa vorbim.
Incercati sa intelegeti ceea ce vedeti si intrebati-va ce face universul sa traiasca. Fii curios.
Chiar daca nu ma pot misca si trebuie sa vorbesc printr-un computer, sunt liber in mintea mea.
Orice teorie fizica este intotdeauna provizorie, in sensul ca este doar o ipoteza: o teorie fizica nu poate fi niciodata dovedita.
Scopul meu este simplu. Este intelegerea completa a universului, de ce este facut asa cum este si de ce exista de fapt.
Creatia spontana este motivul pentru care exista ceva in loc de nimic, de ce exista universul, de ce existam. Nu este necesar sa facem apel la Dumnezeu sa aprinda fitilul si sa puna universul in miscare.
A folosi pe Dumnezeu ca raspuns la intrebarea despre originea legilor inseamna pur si simplu a inlocui un mister cu altul.
Legile stiintei nu fac distinctie intre trecut si viitor.
Oamenii tacuti sunt cei care au mintea cea mai tare.
Creatia spontana este motivul pentru care exista ceva in loc de nimic, pentru care exista cosmosul, pentru care existam.
Pentru a ne limita atentia la faptele pamantesti ar trebui sa limitezi spiritul uman.
Universul nu ar fi grozav daca nu ar fi acasa oamenii pe care ii iubesti.
Biserica Catolica se va ridica din nou in apararea ratiunii umane, proclamand ca proiectul imanent naturii este real.
Ar trebui sa ne fie frica de capitalism, nu de roboti: lacomia oamenilor va duce la apocalipsa economica.
A folosi pe Dumnezeu ca raspuns la intrebarea despre originea legilor inseamna pur si simplu a inlocui un mister cu altul.
Cea mai remarcabila proprietate a universului este de a fi generat creaturi capabile sa puna intrebari.
Ce a facut Dumnezeu inainte de a crea universul,
El a pregatit iadul pentru oamenii care au pus aceste intrebari.
Am trait cu perspectiva mortii premature in ultimii 49 de ani. Nu mi-e frica de moarte, dar nu ma grabesc sa mor. Inca mai am atat de multe lucruri de facut… Consider
creierul ca pe un computer care nu va mai functiona atunci cand componentele sale defecteaza. Nu exista rai sau viata de apoi pentru computerele defecte. Este un basm pentru oamenii carora le este frica de intuneric.
Dumnezeu poate exista, dar stiinta poate explica universul fara a fi nevoie de un creator.
Si cand asteptarile sunt reduse la zero, apreciezi cu adevarat ceea ce ai.
Suntem doar o specie evoluata de maimute pe o planeta mai mica decat o stea medie. Dar suntem capabili sa intelegem universul. Acest lucru ne face ceva foarte special.
Scopul meu este simplu: o intelegere completa a universului, de ce este asa cum este si de ce exista.
Cel mai mare dusman al cunoasterii nu este ignoranta, ci iluzia cunoasterii.
Unu, amintiti-va intotdeauna sa va uitati la stele, nu la picioare. Doi, nu renunta la munca: munca da sens si scop vietii, care devine goala fara ea. Trei, daca ai norocul sa gasesti dragostea, aminteste-ti ca este acolo si nu o arunca.
Limitarea atentiei noastre la chestiunile terestre ar insemna limitarea spiritului uman.