Nu poți greși niciodată cu aceste citate Fiodor Dostoievski care spun doar adevărul existenței și naturii.
Fiodor Dostoievski este un romancier rus cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa, Crimă și pedeapsă.
Expunerea sa timpurie la literatură și jobul inițial ca traducător de cărți i-au condus în cele din urmă la pasiunea pentru scris.
Credințele sale au jucat în primul rând un rol în temele lucrărilor sale. El a abordat probleme legate de religie, clasa socială și filozofie care au câștigat multe critici bune și rele.
Dacă doriți să aflați mai multe despre el sau să vă amintiți rânduri din cele mai mari romane ale sale, nu ratați să citiți colecția de mai jos.
Să începem.
Și nu uitați să vedeți aceste citate Lev Tolstoi și citate William Shakespeare.

Cele mai bune citate Fiodor Dostoievski
1. „Nimic pe lumea asta nu este mai greu decât să spui adevărul, nimic mai ușor decât lingușirea.”
2. „Cel mai bun mod de a împiedica un prizonier să scape este să te asiguri că nu știe niciodată că este în închisoare.”
3. „Am renunțat să-mi pese de orice și toate problemele au dispărut.”
4. „Părinți și profesori, mă gândesc: „Ce este iadul
” Susțin că este suferința de a nu putea iubi.”
5. „Mai presus de toate, nu te minți pe tine însuți. Omul care se minte pe sine și își ascultă propria minciună ajunge într-un punct în care nu poate distinge adevărul din interiorul său sau din jurul său. Și astfel, își pierde orice respect pentru sine și pentru ceilalți și neavând respect, încetează să iubească.”
6. „Secretul ființei omului nu este doar să trăiești, ci să ai ceva pentru care să trăiești.”
7. „Durerea și suferința sunt întotdeauna inevitabile pentru o inteligență mare și o inimă profundă. Oamenii cu adevărat mari trebuie, cred, să aibă o mare tristețe pe pământ.”
8. „Oamenilor chiar le place să-și vadă cei mai buni prieteni umiliți. O mare parte a prieteniei se bazează pe umilire, iar acesta este un adevăr vechi bine cunoscut tuturor oamenilor inteligenți.”
9. „Când mă uit înapoi la trecutul meu și mă gândesc cât timp am pierdut cu nimic, cât timp s-a pierdut în inutilități, erori, lene, incapacitate de a trăi. Cât de puțin am apreciat-o, de câte ori am păcătuit împotriva inimii și sufletului meu, apoi inima îmi sângerează. Viata este un dar. Viața este fericire. Fiecare minut poate fi o eternitate de fericire.”
10. „Un om cultivat și decent nu poate fi zadarnic fără a-și stabili un standard îngrozitor de înalt și fără a se disprețui și aproape să se urască pe sine în anumite momente.”
11. „Este mai bine să fii nefericit și să știi ce este mai rău decât să fii fericit în paradisul unui prost.”
12. „A învăța să iubești este greu și plătim scump pentru asta. Este nevoie de muncă grea și de o ucenicie lungă, pentru că nu trebuie să învățăm să iubim doar pentru o clipă, ci pentru totdeauna.”
13. „Natura nu îți cere permisiunea. Nu-i pasă de dorințele tale sau dacă îți plac sau nu legile lui. Ești obligat să-l accepți așa cum este și, în consecință, toate rezultatele sale.”
14. „Cu cât noaptea este mai întunecată, cu atât stelele sunt mai strălucitoare. Cu cât durerea este mai adâncă, cu atât Dumnezeu este mai aproape!”
15. „Omului îi place doar să-și numere necazurile. Nu își calculează fericirea.”

Citate celebre Fiodor Dostoievski

16. „A greși în felul tău este mai bine decât a merge bine în al altcuiva.”
17. „Aruncă o privire în jurul tău. Sângele curge în râuri și, într-un mod atât de vesel, ai crede că a fost șampanie.”
18. „Numai prin suferință ne putem regăsi.”
19. „Iubește un om chiar și în păcatul său, pentru că aceasta este înfățișarea Iubirii Divine și este cea mai înaltă iubire de pe pământ”.
20. „Eu spun, lasă lumea să meargă în iad, dar ar trebui să-mi iau mereu ceaiul.”
21. „Nimic nu este mai seducător pentru un om decât libertatea sa de conștiință, dar nimic nu este o cauză mai mare de suferință.”
22. „Există nemăsurat mai mult înăuntru decât ceea ce iese în cuvinte.”
23. „Sufletul este vindecat fiind cu copiii.”
24. „Numai inteligența nu este suficientă atunci când vine vorba de a acționa cu înțelepciune.”
25. „Jur, domnilor, că a fi prea conștient este o boală — o boală reală și gravă.”
26. „Să nu uităm că motivele acțiunilor umane sunt de obicei incalculabil mai complexe și mai diverse decât avem tendința de a le explica mai târziu și rareori se manifestă clar.”
27. „Întâlnim uneori oameni, chiar străini desăvârșiți, care încep să ne intereseze la prima vedere, cumva brusc, dintr-o dată, înainte de a fi rostit un cuvânt.”
28. „A vorbi prostii este singurul privilegiu pe care îl deține omenirea față de celelalte organisme. Vorbind prostii se ajunge la adevăr! vorbesc prostii. Prin urmare, sunt om.”
29. „Cu cât detest bărbații în mod individual, cu atât mai arzătoare devine dragostea mea pentru umanitate.”
30. „Chiar truda va fi o bucurie. Vă puteți refuza pâinea pentru copiii voștri și chiar și asta va fi o bucurie. Te vor iubi pentru asta după aceea. Deci, aștepți pentru viitorul tău.”

Citate Fiodor Dostoievski pentru a te

lumina 31. „Oamenii vorbesc uneori despre cruzimea bestială a omului, dar aceasta este îngrozitor, nedreaptă și jignitoare pentru fiare. Niciun animal nu ar putea fi vreodată atât de crud ca un om, atât de înțelept, atât de crud din punct de vedere artistic.”
32. „Deși mintea ta funcționează, inima ta este întunecată de depravare și fără o inimă curată, nu poate exista conștiință completă și adevărată.”
33. „Omul este o creatură care se poate obișnui cu orice și cred că aceasta este cea mai bună definiție a lui.”
34. „Misterul existenței umane nu constă doar în a rămâne în viață, ci în a găsi ceva pentru care să trăiești.”
35. „Dar oamenii iubesc atât de mult raționamentul abstract și sistematizarea îngrijită, încât nu se gândesc la nimic la distorsionarea adevărului, la închiderea ochii și urechile la dovezi contrare, pentru a-și păstra construcțiile logice.”
36. „Dar cum ai putea să trăiești și să nu ai nicio poveste de spus

37. „Nu se explică nimic prin raționament și, prin urmare, este inutil să raționezi.”
38. „Orice om cumsecade al epocii noastre trebuie să fie un laș și un sclav. Aceasta este starea lui normală. De asta, sunt ferm convins. El este făcut și construit chiar în acest scop, și nu numai în prezent din cauza unor circumstanțe întâmplătoare, ci întotdeauna, în orice moment, un om cumsecade trebuie să fie un laș și un sclav.”
39. „Iubește viața mai mult decât sensul ei.”
40. „Tocmai în disperare găsești cea mai intensă plăcere, mai ales dacă ești deja puternic conștient de lipsa de speranță a situației tale.”

Citate Fedor Dostoievski despre dragoste

41. „Iubesc omenirea, dar constat, spre uimirea mea, că, cu cât iubesc mai mult omenirea în ansamblu, cu atât mai puțin îl iubesc pe om, în special.”
42. „A iubi înseamnă a suferi și nu poate exista iubire altfel.”
43. „A iubi pe cineva înseamnă a-l vedea așa cum a vrut Dumnezeu să fie.”
44. „Omul este uneori extraordinar, pasional, îndrăgostit de suferință.”
45. „Dragostea în acțiune este un lucru dur și îngrozitor, în comparație cu iubirea în vise.”
46. ​​„Dacă iubești toate lucrurile, vei dobândi și taina divină, adică în toate lucrurile. Pentru că atunci, capacitatea ta de a percepe adevărul va crește în fiecare zi, iar mintea ta se va deschide către o iubire atotcuprinzătoare.”
47. „Ei au fost reînnoiți prin iubire – inima fiecăruia deținea surse infinite de viață pentru inima celuilalt.”
48. „Trebuie să iubești viața înainte de a-i iubi sensul. Da, iar când dragostea de viață dispare, niciun sens nu ne poate consola.”
49. „Iubește toată creația lui Dumnezeu, atât întreaga cât și fiecare grăunte de nisip. Iubește fiecare frunză, fiecare rază de lumină. Iubește animalele, iubește plantele, iubește fiecare lucru separat. Dacă iubești fiecare lucru, vei percepe misterul lui Dumnezeu în toate. Și când vei percepe acest lucru, de atunci vei crește în fiecare zi la o înțelegere mai deplină a lui. Până când vei ajunge, în sfârșit, să iubești lumea întreagă cu o iubire care va fi atunci atotcuprinzătoare și universală.”
50. „Dragostea este o comoară atât de neprețuită încât poți răscumpăra întreaga lume prin ea și să cureți nu numai propriile păcate, ci și ale altora.”

Religiosul Fedor Dostoievski Citate

51. „Lucru îngrozitor este că frumusețea este misterioasă, dar și îngrozitoare. Dumnezeu și diavolul se luptă acolo, iar câmpul de luptă este inima omului.”
52. „Dacă Dumnezeu nu există, atunci totul este permis.”
53. „Crede până la sfârșit, chiar dacă toți oamenii s-au rătăcit și tu ai rămas singurul credincios. Adu-ți darul și atunci și lăudați pe Dumnezeu în singurătatea voastră.”
54. „Dumnezeu are o asemenea bucurie de fiecare dată când vede din cer că un păcătos se roagă Lui din toată inima, așa cum o are o mamă când vede primul zâmbet pe fața pruncului ei”.
55. „Moartea unui copil este cel mai mare motiv de a te îndoi de existența lui Dumnezeu.”
56. „Nu există păcat și nu poate fi păcat pe tot pământul, pe care Domnul să nu-l ierte celor cu adevărat pocăiți! Omul nu poate săvârși un păcat atât de mare încât să epuizeze iubirea infinită a lui Dumnezeu. Poate exista un păcat care să depășească iubirea lui Dumnezeu
57. „Dumnezeu este necesar și, prin urmare, trebuie să existe. Dar știu că el nu există și nu poate exista. Nu înțelegi că un om cu aceste două gânduri nu poate continua să trăiască

58. „Supunerea, postul și rugăciunea sunt de râs. Cu toate acestea, doar prin ei se află calea către adevărata libertate. Îmi rup dorințele de prisos și inutile, îmi înfrâng voința mândră și nebunească și o pedepsesc cu ascultare și, cu ajutorul lui Dumnezeu, dobândesc libertatea spiritului și cu ea bucuria spirituală.”
59. „Nu în copilărie îl cred și mărturisesc pe Isus Hristos. Osana mea se naște dintr-un cuptor al îndoielii.”
60. „Cred că diavolul nu există, dar omul l-a creat. El l-a creat după chipul și asemănarea Sa.”

Citate Fedor Dostoievski despre suferință
61. „Vreau să sufăr și să fiu purificat prin suferință!”
62. „Nu m-am închinat înaintea ta. M-am închinat în fața întregii suferințe a umanității.”
63. „Cred că aș putea suporta orice, orice suferință, doar pentru a putea spune și a-mi repeta în fiecare clipă, exist. În mii de agonie, exist. Sunt chinuit pe raft, dar exist! Deși stau într-un stâlp, exist!”
64. „Iubita mea! Când mă gândesc la tine, parcă aș ține un balsam vindecător pentru sufletul meu bolnav și, deși sufăr pentru tine, constat că chiar și suferința pentru tine este ușoară.”
65. „Acum, viața este dată în schimbul durerii și al fricii și aceasta este baza întregii înșelăciuni.”
66. „Veți arde și veți arde. Vei fi vindecat și vei reveni din nou.”
67. „Acesta este ultimul meu mesaj pentru tine – cu tristețe, caută fericirea.”
68. „A mă sinucide a fost o chestiune de atâta indiferență pentru mine încât am simțit că așteaptă un moment când va face o oarecare diferență.”
69. „Spărți ceea ce trebuie rupt, odată pentru totdeauna, atâta tot și ia suferința asupra ta.”
70. „Luați un soldat și puneți-l chiar în fața unui tun într-o luptă și trageți-l în el, iar el va continua să spere, dar va citi o condamnare la moarte aceluiași soldat și el va merge. nebun sau începe să plângi.”

Citate Fedor Dostoievski despre morală

71. „Bine sau greșit, este foarte plăcut să rupi ceva din când în când.”
72. „Nu creierul contează cel mai mult, ci ceea ce îl ghidează – caracterul, inima, calitățile generoase, ideile progresiste.”
73. „Nu să uităm că cauzele acțiunilor umane sunt de obicei nemăsurat mai complexe și mai variate decât explicațiile noastre ulterioare despre ele.”
74. „Dacă vrei să fii respectat de ceilalți, mare lucru este să te respecți pe tine însuți. Numai așa, doar prin respect de sine, îi vei obliga pe alții să te respecte.”
75. „Poți fi sincer și totuși să fii prost.”
76. „Dacă vrei să privești în interiorul unui suflet uman și să cunoști un om, nu te obosi să-i analizezi felurile de a tace, de a vorbi, de a plâns, de a vedea cât de mult este mișcat de idei nobile. Vei obține rezultate mai bune dacă doar îl privești râzând. Dacă râde bine, este un om bun.”
77. „Nimic nu este mai ușor decât să denunți pe răufăcător. Nimic nu este mai greu decât să-l înțelegi.”
78. „Când rațiunea eșuează, diavolul ajută!”
79. „Cred că cea mai bună definiție a omului este bipedul nerecunoscător.”
80. „Și ce fantezie poate exista în mizerie.
Simți că, în cele din urmă, va obosi, că se epuizează în tensiune constantă, această fantezie inepuizabilă. Pentru că, până la urmă, cineva se maturizează, depășește vechile idealuri. Ele sunt sfărâmate în praf și fragmente, iar dacă nu ai altă viață, ar trebui să construiești una din aceleași fragmente.”

Citate existențiale Fiodor Dostoievski

81. „Pot să văd soarele, dar chiar dacă nu pot să văd soarele, știu că el există. Și să știi că soarele este acolo, adică viu.”
82. „Omul este un mister. Trebuie dezlegat, iar dacă îți petreci toată viața dezlegându-l, nu spune că ai pierdut timpul. Studiez acel mister pentru că vreau să fiu om.”
83. „În memoria fiecărui om, există lucruri pe care nu le va dezvălui altora, cu excepția, poate, prietenilor săi. Și sunt lucruri pe care nu le va dezvălui nici măcar prietenilor, doar, poate, lui însuși și acolo, de asemenea, în secret. Și, în sfârșit, există lucruri pe care îi este frică să le dezvăluie, chiar și pentru sine, și fiecare om cumsecade are o mulțime de ele. De fapt, cu cât omul este mai decent, cu atât a strâns mai multe dintre ele.”
84. „Ne gândim mereu la eternitate ca la o idee care nu poate fi înțeleasă. Ceva imens, dar de ce trebuie să fie
Dacă, în loc de toate acestea, găsești dintr-o dată doar o mică cameră acolo. Ceva ca o baie din sat, murdară și păianjeni în fiecare colț, și asta este tot ce este eternitatea. Uneori, știi, nu mă pot abține să simt că asta este.”
85. „Din moment ce omul nu poate trăi fără minuni, el se va asigura cu minuni făcute de el. El va crede în vrăjitorie și vrăjitorie, chiar dacă altfel ar putea fi un eretic, un ateu și un rebel.”
86. „Prietene, adevărul este întotdeauna neplauzibil, știai că
Pentru a face adevărul mai plauzibil, este absolut necesar să amesteci un pic de minciună cu el. Oamenii au făcut-o mereu.”
87. „Dacă vrei să învingi lumea întreagă, învinge-te pe tine însuți.”
88. „Iubirea activă este un lucru dur și înfricoșător în comparație cu dragostea din vise. Dragoste în vise, sete de acțiune imediată, realizată rapid și cu toată lumea privind. Într-adevăr, va merge până la dăruirea, chiar și a vieții cuiva, cu condiția să nu dureze mult, dar să se termine curând. Ca pe scenă, și toată lumea se uită și laudă. În timp ce iubirea activă este muncă și perseverență, iar pentru unii oameni, poate, o întreagă știință.”
89. „S-a urcat în camera lui ca un om care a fost condamnat la moarte. Mintea lui era complet goală și era destul de incapabil să o umple cu altceva decât cu toată ființa lui. A simțit brusc că nu mai poseda nicio libertate de gândire sau de voință și că totul fusese brusc hotărât odată pentru totdeauna.”
90. „El a vorbit despre multe lucruri. Părea nerăbdător înainte de momentul morții să spună tot ce nu spusese în viața lui, și nu doar de dragul de a-i instrui, ci de parcă ar fi însetat să împărtășească tuturor oamenilor și întregii creații bucuria și extazul lui, și încă o dată, în viața lui pentru a-și deschide toată inima.”

Citate Fedor Dostoievski despre fericire

91. „Multă nefericire a venit pe lume din cauza nedumeririi, iar lucrurile au rămas nespuse.”
92. „Dacă nu ajungi la fericire, amintește-ți întotdeauna că ești pe drumul cel bun și încearcă să nu devii de la el.”
93. „Omul care este fericit îndeplinește scopul existenței.”
94. „Copiii soarelui, copiii soarelui lor — o, ce frumoși erau! Nu văzusem niciodată pe pământul nostru o asemenea frumusețe în omenire. Numai, poate, la copiii noștri, în primii lor ani, s-ar putea găsi o oarecare reflectare vagă la distanță a acestei frumuseți. Ochii acestor oameni fericiți străluceau cu o strălucire clară.”
95. „Fie ca tu să fii veșnic binecuvântat, pentru acel moment de fericire și fericire pe care l-ai oferit unei alte inimi singuratice și recunoscătoare. Nu este suficient un astfel de moment pentru întreaga viață

96. „Fericirea nu stă în fericire, ci în realizarea ei.”
97. „Omului îi place să-și numere necazurile, dar nu își numără bucuriile. Dacă le-ar număra așa cum ar trebui, ar vedea că fiecare lot are suficientă fericire pentru asta.”
98. „Cea mai mare fericire este să cunoști sursa nefericirii.”
99. „Dacă ți se par fericit, nu ai putea niciodată să spui ceva care să-mi mulțumească mai mult. Căci oamenii sunt făcuți pentru fericire și oricine este complet fericit are dreptul să-și spună: „Eu fac voia lui Dumnezeu pe pământ”. Toți drepții, toți sfinții, toți sfinții martiri au fost fericiți”.
100. „Nu-ți doresc multă fericire – te-ar plictisi. Nici eu nu vă doresc probleme, dar, urmând filozofia oamenilor, voi repeta pur și simplu „traiește mai mult” și voi încerca cumva să nu mă plictisesc, această dorință inutilă pe care o adaug singur.”

Citate Fedor Dostoievski despre vise
101. „Sunt un visător. Știu atât de puțin despre viața reală încât nu mă pot abține să retrăiesc astfel de momente ca acestea în visele mele, pentru că astfel de momente sunt ceva ce am experimentat foarte rar. O să te visez toată noaptea, toată săptămâna, tot anul.”
102. „Ei mă tachinează acum, spunându-mi că a fost doar un vis. Dar, contează dacă a fost un vis sau realitate dacă visul mi-a făcut cunoscut adevărul

103. „Visele par să fie stimulate nu de rațiune, ci de dorință, nu de cap, ci de inimă și totuși, ce trucuri complicate a jucat rațiunea mea uneori în vise.”
104. „Și așa mă întreb: „Unde sunt visele tale
” Și scutur din cap și mormăi: „Cum trec anii!” Și mă întreb din nou: „Ce ai făcut cu acești ani
Unde ți-ai îngropat cele mai bune momente
Ai trăit cu adevărat
Uite,’ îmi spun, ‘Cât de frig devine peste tot în lume!’ Și vor trece mai mulți ani, iar în spatele lor se va strecura izolarea sumbră. Senilitatea zguduitoare va veni hohotind, sprijinindu-se într-o cârjă, iar în spatele acestora va veni plictiseala și disperarea fără ușurare. Lumea fantezilor se va estompa, visele se vor ofili și vor muri și vor cădea ca frunzele de toamnă din copaci.”
105. „Credința nu, în realiști, izvorăște din minune, ci minunea din credință”.

Citate Fedor Dostoievski despre bani și sărăcie

106. „Un domn adevărat, chiar dacă pierde tot ce are, nu trebuie să manifeste nicio emoție. Banii trebuie să fie atât de sub un domn, încât nu merită să-ți faci probleme.”
107. „Nu am nevoie de bani sau, mai bine, nu am nevoie de bani. Nici măcar nu e putere. Am nevoie doar de ceea ce se obține prin putere și pur și simplu nu poate fi obținut fără putere. Conștientizarea solitară și calmă a puterii! Aceasta este cea mai deplină definiție a libertății, pentru care lumea se luptă atât de mult!”
108. „Banii sunt inventați libertate și, prin urmare, sunt de zece ori mai dragi omului care este lipsit de libertate. Dacă îi zboară banii în buzunar, este pe jumătate consolat, deși nu-i poate cheltui. Dar banii pot fi cheltuiți întotdeauna și oriunde și, în plus, fructul interzis este cel mai dulce dintre toate.”
109. „Lumea spune: „Aveți nevoi – satisface-le. Ai tot atâtea drepturi ca și bogații și cei puternici. Nu ezitați să vă satisfaceți nevoile. Într-adevăr, extindeți-vă nevoile și solicitați mai mult.’ Aceasta este doctrina lumească de astăzi și ei cred că aceasta este libertatea. Rezultatul pentru bogați este izolarea și sinuciderea, pentru săraci, invidia și crima.”
110. „De fapt, ne-am pierdut contactul atât de rău, încât deseori simțim un fel de dezgust față de o „viață vie” autentică și, prin urmare, nu putem îndura să ni se amintească de ea. Am ajuns într-un punct în care considerăm practic „viața de viață” ca o muncă grea, aproape sclavie, și suntem cu toții de acord în privat că este mult mai bine „după cărți”.”

Citate Fedor Dostoievski despre familie.
111. „Nu există nimic mai înalt, mai puternic, mai sănătos și util pentru viața din următorii ani decât o memorie bună. Mai ales o amintire legată de copilărie, de casă.”
112. „Pe măsură ce copiii cresc, simți că ești un exemplu, un sprijin pentru ei. Că și după ce vei muri, copiii tăi îți vor păstra mereu gândurile și sentimentele. Pentru că le-au primit de la tine, ei vor lua înfățișarea și asemănarea ta. Deci, vedeți, aceasta este o mare datorie.”
113. „Și într-adevăr, ce scop în viață este mai important și mai sacru decât al unui tată
La ce ar trebui să adere, dacă nu la familia sa

114. „Din casa copilăriei mele, nu am adus decât amintiri prețioase, căci nu există amintiri mai prețioase decât cele din prima copilărie în prima sa casă. Și asta este, aproape întotdeauna, deci dacă există vreo dragoste și armonie în familie. Într-adevăr, amintirile prețioase pot rămâne chiar și despre o casă proastă, dacă doar inima știe să găsească ceea ce este prețios.”
115. „Prima fază a iubirii căsătorite va trece, este adevărat, dar apoi va veni și mai bine. Apoi, va avea loc unirea sufletelor. Vor avea totul în comun. Nu vor exista secrete între ei și, odată ce vor avea copii, cele mai grele momente li se vor părea fericite, atâta timp cât există dragoste și curaj.”

Citate filozofice Fiodor Dostoievski
116. „Nu voi și nu pot să cred că răul este starea normală a omenirii.”
117. „Și cu cât beau mai mult, cu atât simt mai mult. De aceea beau și eu. Încerc să găsesc simpatie și sentiment în băutură. Eu beau ca să sufăr de două ori mai mult!”
118. „Lipsa de originalitate, pretutindeni, peste tot în lume, din timpuri imemoriale, a fost întotdeauna considerată calitatea cea mai importantă și recomandarea omului activ, eficient și practic.”
119. „Frumusețea este un lucru groaznic și îngrozitor! Este îngrozitor pentru că nu a fost înțeles, căci Dumnezeu nu ne pune decât ghicitori.”
120. „O sută de suspiciuni nu fac o dovadă.”
121. „A ne minți pe noi înșine este mai profund înrădăcinat decât a minți pe alții.”
122. „Știința și rațiunea au jucat de la începutul timpurilor un rol secundar și subordonat în viața națiunilor, așa va fi, până la sfârșitul timpurilor.”
123. „Singurul câștig al civilizației pentru omenire este capacitatea mai mare de varietate de senzații – și absolut nimic mai mult.”
124. „Tăcerea este întotdeauna frumoasă, iar o persoană tăcută este întotdeauna mai frumoasă decât cea care vorbește.”
125. „Dar omul este o creatură frivolă și incongruentă și poate, la fel ca jucătorul de șah, iubește doar procesul jocului, nu sfârșitul acestuia.”

Citate Fedor Dostoievski care aruncă lumină asupra convingerilor sale
126. „Realitatea este infinit de diversă, în comparație chiar și cu cele mai subtile concluzii ale gândirii abstracte și nu permite distincții clare și cuprinzătoare. Realitatea rezistă clasificării.”
127. „Pentru a studia sensul omului și al vieții — fac progrese semnificative aici. Am încredere în mine. Omul este un mister.”
128. „Să fim slujitori pentru a fi conducători”.
129. „Oamenii cu adevărat mari trebuie, cred, să experimenteze o mare tristețe pe pământ.”
130. „Interpretând libertatea ca propagare și satisfacere imediată a nevoilor, oamenii își deformează propria natură, căci ei generează în ei înșiși o multitudine de dorințe, obiceiuri și stratageme incongruente și fără rost. Viețile lor sunt motivate doar de invidie reciprocă, senzualitate și ostentație.”
131. „Gradul de civilizație într-o societate poate fi judecat prin intrarea în închisorile ei.”
132. „Ce ar fi viața dacă nu am avea curajul să încercăm nimic
. A face un pas nou, a rosti un cuvânt nou, este ceea ce oamenii se tem cel mai mult.”
133. „Bogăția este numărul de lucruri fără de care se poate face.”
134. „Ceea ce își dorește omul este pur și simplu o alegere independentă, orice ar costa acea independență și oriunde ar putea duce.”
135. „Prietenii mei, Dumnezeu este necesar pentru mine, fie și numai, pentru că El este singura ființă care poate fi iubită veșnic”.
136. „Nu înțelegem că viața este raiul, căci nu trebuie decât să înțelegem asta și se va împlini imediat în toată frumusețea ei. Ne vom îmbrățișa și ne vom plânge.”
137. „Cu cât cineva se simte mai incompetent, cu atât este mai dornic să lupte.”
138. „Cel mai ofensator nu este minciuna lor — oricând se poate ierta minciuna — minciuna este un lucru încântător, căci duce la adevăr; ceea ce este jignitor este că ei mint și se închină minciunii lor.”
139. „Întotdeauna m-am considerat mai inteligent decât toată lumea din jurul meu și uneori, crede-mă, mi-a fost rușine de asta. Cel puțin, toată viața mea, am privit în altă parte și nu am putut niciodată să privesc oamenii drept în ochi.”
140. „Paradisul este ascuns în fiecare dintre noi, este ascuns și în mine, chiar acum și, dacă vreau, va veni pentru mine în realitate, mâine chiar și pentru tot restul vieții mele.”

Citate profunde Fiodor Dostoievski care te vor face să gândești

141. „Realiștii nu se tem de rezultatele studiului lor.”
142. „Obișnuiam să mă analizez până la ultimul fir, obișnuiam să mă compar cu ceilalți, îmi aminteam toate cele mai mici priviri, zâmbete și cuvinte ale celor cărora încercasem să fiu sincer. Am interpretat totul într-o lumină proastă, am râs răutăcios de încercările mele de a fi ca ceilalți – și deodată, în mijlocul râsului meu, am lăsat loc tristeții, am căzut într-o deznădejde ridicolă și, din nou, am început întregul proces, toate din nou, pe scurt, m-am învârtit, și m-am învârtit, ca o veveriță pe roată.”
143. „Cu cât cineva este mai prost, cu atât este mai aproape de realitate. Cu cât unul este mai prost, cu atât este mai clar. Prostia este scurtă și lipsită de artă, în timp ce inteligența se zvârcește și se ascunde. Inteligența este lipsită de principii, dar prostia este sinceră și directă.”
144. „Doamne, un moment de fericire. De ce nu este suficient pentru o viață întreagă

145. „În plus, în zilele noastre, aproape tuturor oamenilor capabili le este groaznic de frică să nu fie ridicoli și sunt nefericiți din cauza asta.”
146. „Cel mai deștept dintre toți, după părerea mea, este omul care se numește prost cel puțin o dată pe lună.”
147. „Dragostea este o taină sfântă și ar trebui să fie ascunsă de toți ceilalți ochi, orice s-ar întâmpla. Asta îl face mai sfânt și mai bun. Ei se respectă mai mult unul pe altul și multe se bazează pe respect.”
148. „Frumusețea va salva lumea.”
149. „Dacă poți pune întrebarea „Sunt sau nu sunt responsabil pentru faptele mele
”, atunci ești responsabil.”
150. „Compasiunea este legea principală a existenței umane.”

Citate scurte Fiodor Dostoievski care vor atinge o coardă în sufletul tău

151. „Alungă natura pe ușă și va zbura pe fereastră.”
152. „Sufletul meu sângerează, iar sângele în mod constant, tăcut, tulburător de încet, mă înghite întreg.”
153. „Eu rostesc ceea ce nu ai îndrăzni să crezi.”
154. „Din o sută de iepuri, nu poți face un cal.”
155. „Sufletul rusesc este un loc întunecat.”
156. „Distruge-mi dorințele, eradică-mi idealurile, arată-mi ceva mai bun și te voi urma.”
157. „Formula „doi și doi fac cinci” nu este lipsită de atracții.”
158. „Nu se poate să mă mănânci fără a insista să cânt laude devoratorului meu

159. „A trăi fără speranță înseamnă a înceta să trăiești.”
160. „Toți am pierdut legătura cu viața. Toți șchiopătăm, fiecare într-o măsură mai mare sau mai mică.”

Citate Fedor Dostoievski pentru a vă ajuta să trăiți viața pe deplin

161. „Nu contează puțină murdărie dacă obiectivul este splendid!”
162. „Nu știu să tac când inima îmi vorbește.”
163. „Biata fată păstra scrisoarea acelei studente ca pe o comoară prețioasă și alergase să o ia, singura ei comoară pentru că nu voia să plec fără să știu că și ea era iubită sincer și sincer. Că și ea i s-a adresat respectuos.”
164. „Este o religie necreștină, în primul rând! Prințul a reluat cu mare agitație și cu o ascuțițe excesivă.”
165. „Degradăm prea mult providența, atribuindu-i ideile noastre din enervarea că nu putem să o înțelegem.”
166. „Omul care are conștiință suferă în timp ce își recunoaște păcatul. Aceasta este pedeapsa lui.”
167. „Venind la douăzeci de ani la casa tatălui său, care era o chiuvetă de desfrânare murdară. Oricât de cast și pur era, pur și simplu sa retras în tăcere când a privi era insuportabil, dar fără cel mai mic semn de dispreț sau de condamnare.”
168. „Ea nu a spus nimic. S-a uitat la mine doar fără un cuvânt. Dar doare mai mult. Doare mai mult când nu dau vina!”
169. „Îi plăcea foarte mult să gândească și să ajungă la adevărul lucrurilor. Această combinație naivă în ea dintre copil și femeia gânditoare, această sete copilărească și absolut autentică de adevăr și dreptate și credință absolută în impulsurile ei – toate acestea, i-au luminat fața cu o strălucire fină de sinceritate, dându-i un aspect înalt, frumusețe spirituală. Și cineva a început să înțeleagă că nu era atât de ușor să evaluezi semnificația deplină a acelei frumuseți, care nu era, dintr-o dată, evidentă oricărui ochi obișnuit necompletător.”
170. „Vă spun, doctorul de modă veche care a tratat toate bolile a dispărut complet, acum sunt doar specialiști, și fac reclama tot timpul în ziare.”
171. „A fost unul din numeroasele și variate legiuni de toci, de avorturi pe jumătate însuflețite, coxcombs vanitosi, pe jumătate educați, care se atașează de idee. Cele mai multe la modă, doar pentru a o vulgarizează și care caricaturizează fiecare cauză pe care o servesc, oricât de sincer este.”
172. „Trebuie să-ți adaug recunoștința mea pentru atenția cu care m-ai ascultat. Căci, din numeroasele mele observații, liberalii noștri nu sunt niciodată capabili să lase pe altcineva să aibă o convingere proprie, fără să-și întâlnească imediat oponentul cu abuzuri sau chiar cu ceva mai rău.”
173. „Rațiunea și cunoașterea au jucat întotdeauna un rol secundar, subordonat, auxiliar în viața popoarelor și așa va fi întotdeauna.”
174. „Cine a experimentat puterea și capacitatea neîngrădită de a umili o altă ființă umană își pierde automat propriile senzații.”
175. „Dacă totul pe pământ ar fi rațional, nimic nu s-ar întâmpla.”

Înțeleptul Fiodor Dostoievski Citate

176. „Miracolele nu sunt niciodată o piatră de poticnire pentru realist. Nu miracolele dispun realiștii la credință. Realistul autentic, dacă este un necredincios, își va găsi întotdeauna puterea și capacitatea de a nu crede în miraculos. Dacă se confruntă cu un miracol, ca fapt de necontestat, el ar prefera să nu-și creadă propriile simțuri decât să admită acel fapt.”
177. „Sarcasmul, ultimul refugiu al oamenilor cu suflet modest și cast, când intimitatea sufletului lor este invadată grosolan și intruziv.”
178. „Frica de aparențe este primul simptom al impotenței.”
179. „Totul a fost pus în cuvinte, sau amândoi au înțeles că aveau același lucru în suflet și în mintea lor, astfel încât nu era nevoie să vorbească despre asta cu voce tare și mai bine să nu vorbească despre asta

180. „ Cu cât reușești să iubești mai mult, cu atât vei fi mai convins de existența lui Dumnezeu și de nemurirea sufletului tău.”
181. „Omul poate ști că nimeni nu l-a insultat, dar că a inventat insulta pentru el însuși, a mințit și a exagerat pentru a o face pitorească, a prins un cuvânt și a făcut un munte dintr-o cârtiță – el știe el însuși. . Cu toate acestea, el va fi primul care se va jigni și se va delecta cu resentimentele sale până când va simți o mare plăcere în el.”
182. „Fiecare fir de iarbă, fiecare insectă, furnică și albină de aur, toți își cunosc calea atât de uimitor, deși nu au inteligență, depun mărturie despre misterul lui Dumnezeu și îl împlinesc în mod continuu ei înșiși”.
183. „Dacă cineva ar vrea să zdrobească și să distrugă un om în întregime, să-i pună pedeapsa cea mai groaznică, tot ce ar trebui să facă ar fi să-l facă să facă o muncă care era complet și cu totul lipsită de utilitate și sens.”
184. „O societate ar trebui judecată nu după modul în care își tratează cetățenii remarcabili, ci după modul în care își tratează criminalii.”
185. „Contează viața, nimic altceva decât viața — procesul de descoperire, procesul etern și perpetuu, nu descoperirea în sine, deloc.”

Fedor Dostoievski despre omenire
186. „Omul are totul în mâinile lui și totul îi scapă printre degete de lașitate”.
187. „Omul, atâta timp cât rămâne liber, nu are o anxietate mai constantă și mai dureroasă decât să găsească cât mai repede pe cineva căruia să se închine.”
188. „Poate că mă consider un om inteligent doar pentru că de-a lungul vieții mele, nu am reușit niciodată să încep sau să termin nimic.”
189. „Omul are o asemenea predilecție pentru sisteme și deducții abstracte, încât este gata să denatureze adevărul în mod intenționat. El este gata să nege dovezile simțurilor sale doar pentru a-și justifica logica.”
190. „Oamenii nu-și acceptă profeții și nu-i ucid, ci își iubesc martirii și se închină celor pe care i-au chinuit până la moarte”.
191. „Dacă ar fi să distrugi credința în nemurire a omenirii, nu numai iubirea, ci orice forță vie, de care depindea continuarea întregii vieți în lume, s-ar seca imediat.”
192. „Un popor este modelat și condus înainte de un cu totul alt tip de forță, una care îi comandă și constrânge și a cărei origine este obscură și inexplicabilă, în ciuda realității prezenței sale.”
193. „Oamenii adulți nu știu că un copil poate da sfaturi extrem de bune chiar și în cel mai dificil caz.”
194. „Eu sunt un prost cu inimă, dar fără creier, iar tu ești un prost cu creier, dar fără inimă, și amândoi suntem nefericiți și amândoi suferim.”
195. „Un prost cu inimă și fără simț este la fel de nefericit ca un prost cu inimă și fără inimă.”
196. „Se pare, de fapt, că a doua jumătate a vieții unui om nu este alcătuită din altceva decât din obiceiurile pe care le-a acumulat în prima jumătate.”
197. „Nu vă puteți imagina ce tristețe și mânie prinde tot sufletul cuiva când o idee măreață, pe care o venerați de mult și cu evlavie, este luată de niște ticăloși și târâtă în stradă, la mai mulți proști ca ei, și o întâlniți deodată. în târgul de vechituri, de nerecunoscut, murdar, înclinat, prezentat absurd, fără proporție, fără armonie, o jucărie pentru copiii proști.”
198. „Obișnuiam să-mi imaginez aventuri pentru mine. Mi-am inventat o viață ca să pot măcar să existe cumva.”
199. „Erau ca doi dușmani îndrăgostiți unul de altul.”
200. „Există un singur lucru de care mă tem – să nu fiu demn de suferințele mele.”

Mai multe Citate Fiodor Dostoievski la ruminat despre

201. „La început, arta imită viața. Apoi, viața va imita arta. Atunci, viața își va găsi însăși existența din arte.”
202. „Un roman este o operă de poezie. Pentru a o scrie, trebuie să aveți liniște sufletească și de impresie.”
203. „În cele mai multe cazuri, oamenii, chiar și cei răi, sunt mult mai naivi și mai simpli decât se presupune în general. Și noi la fel.”
204. „Nu există nici un subiect atât de vechi încât să nu poată fi spus ceva nou despre el.”
205. „Puterea este dată doar celor care îndrăznesc să se coboare și să o ridice. Un singur lucru contează, un singur lucru, să poți îndrăzni!”
206. „Vreau să vă spun, despre mine, că sunt un copil al acestei vârste, un copil al necredinței și al scepticismului și probabil că așa voi rămâne până la sfârșitul vieții mele. Cât de înspăimântător m-a chinuit, această dorință de credință, care este cu atât mai puternică, pentru dovezile pe care le am împotriva ei.”
207. „Nici o persoană și nici o națiune nu pot exista fără o idee mai înaltă. Și există o singură idee superioară pe pământ și este ideea nemuririi sufletului uman, pentru că toate celelalte idei „superioare” de viață prin care oamenii ar putea trăi derivă numai din această idee.”
208. „Dar a te îndrăgosti nu înseamnă a iubi. Cineva se poate îndrăgosti și totuși ură.”
209. „Cerșetorii, în special cerșetorii nobili, nu ar trebui să se arate niciodată în stradă. Ar trebui să ceară pomană prin ziare. Este încă posibil să-ți iubești aproapele în mod abstract, chiar și ocazional de la distanță, dar aproape niciodată de aproape.”
210. „În astfel de situații, desigur, oamenii nu își hrănesc furia în tăcere. Ei geme cu voce tare, dar acestea nu sunt gemete sincere, directe, există un fel de răutate vicleană în ele și asta este ideea. Tocmai acele gemete exprimă delectarea celui care suferă. Dacă nu s-ar bucura de gemetele lui, n-ar fi plâns.”

Care dintre aceste citate te-a făcut să iubești mai mult

În cultura actuală, tinerilor continuă să se teamă să nu fie vulnerabili. Oamenilor le este frică să-și exprime dragostea. A fost întotdeauna văzut ca slab și irațional.
Romanele lui Fiodor Dostoievski au subliniat iubirea fără teamă, deoarece înseamnă a vedea persoana ca fiind creația lui Dumnezeu. A trăi înseamnă a fi fericit și a iubi la nesfârșit.
Trebuie să ne bucurăm de viața în cel mai bun mod posibil. La urma urmei, este un privilegiu să experimentezi viața și să înfrunți adversitățile care vin cu ea.
Ce romane ale lui Fiodor Dostoievski ați citit . Care citat este
Comentariul
dvs. preferat de mai jos.