Dacă cauți citate Rene Descartes care să te ajute să găsești soluția la problemele tale, atunci acesta este pentru tine!
Rene Descartes a fost un mare matematician, filozof și scriitor. El a introdus scepticismul ca element semnificativ al metodei științifice. Aceasta este o abordare care folosește îndoiala ca punct de plecare în rezolvarea unei probleme.
Filosofiile lui continuă să ne inspire să învățăm despre viață. Cuvintele lui servesc drept mementouri să nu fii credul și să fii curios în orice moment. Consultați aceste citate înțelepte pentru a afla mai multe despre ideile sale.
Începeți să citiți aici.
Și nu ratați aceste citate Immanuel Kant și John Locke.

Cele mai bune citate Rene Descartes

1. „Cucerește-te mai degrabă decât lumea.”
2. „Mă îndoiesc, deci gândesc, deci sunt.”
3. „Cele mai mari minți sunt capabile de cele mai mari vicii, precum și de cele mai mari virtuți.”
4. „Ori de câte ori cineva m-a jignit, încerc să-mi ridic sufletul atât de sus, încât ofensa să nu ajungă la el.”
5. „A trăi fără a filozofa este, de fapt, același lucru cu a ține ochii închiși fără a încerca să-i deschizi.”
6. „Un optimist poate vedea o lumină acolo unde nu există, dar de ce trebuie să alerge mereu pesimistul să o stingă

7. „Citirea tuturor cărților bune este ca o conversație cu cei mai buni oameni ai secolelor trecute.”
8. „Noi nu descriem lumea pe care o vedem, vedem lumea pe care o putem descrie.”
9. „Este mai bine guvernat un stat care are puține legi și acele legi respectate cu strictețe.”
10. „Nu este nimic atât de ciudat și atât de incredibil încât să nu fi fost spus de un filozof sau altul.”
11. „Nu este suficient să ai o minte bună; principalul lucru este să-l folosești bine.”
12. „Adevărurile vor fi descoperite mai degrabă de un individ decât de un întreg popor.”
13. „Sunt obișnuit să dorm, iar în visele mele să-mi imaginez aceleași lucruri pe care nebunii le imaginează când sunt trezi.”
14. „Dacă ai fi un adevărat căutător al adevărului, este necesar ca măcar o dată în viață să te îndoiești, pe cât posibil, de toate lucrurile.”
15. „Este prudent să nu punem niciodată încredere deplină în ceea ce am fost înșelați chiar și o dată.”

Citate celebre Rene Descartes

16. „Îndoiala este originea înțelepciunii”.
17. „Singurul lucru pe care îl știu, este că nu știu nimic.”
18. „Pentru că rațiunea este singurul lucru care ne face oameni și ne deosebește de fiare, aș prefera să cred că ea există, în întregime, în fiecare dintre noi.”
19. „Sunt într-adevăr uimit când mă gândesc cât de slabă este mintea mea și cât de predispusă la erori.”
20. „Fiecare problemă pe care am rezolvat-o a devenit o regulă, care a servit ulterior la rezolvarea altor probleme.”
21. „Știu că exist; întrebarea este, ce este acest „eu” pe care „eu” îl cunosc

22. „Numerele perfecte precum bărbații perfecți sunt foarte rare.”
23. „Controlează-ți corpul dacă vrei ca mintea să funcționeze corect.”
24. „În afară de propriile noastre gânduri, nimic nu este absolut în puterea noastră.”
25. „Convingerile noastre rezultă din obiceiuri și exemplu mult mai mult decât din orice cunoaștere care este sigură.”
26. „Împărțiți fiecare dificultate în câte părți este posibil și necesar pentru a o rezolva.”
27. „Sper că posteritatea mă va judeca cu bunăvoință, nu numai în ceea ce privește lucrurile pe care le-am explicat, ci și asupra celor pe care le-am omis în mod intenționat, pentru a lăsa altora plăcerea descoperirii.”
28. „Cauza principală a erorilor umane se găsește în prejudecățile acumulate în copilărie.”
29. „Bunul simț este lucrul cel mai corect distribuit din lume, pentru că fiecare crede că este atât de bine înzestrat cu el, încât chiar și cei care sunt cel mai greu de satisfăcut în toate celelalte chestiuni nu au obiceiul să-și dorească mai mult decât au deja.”
30. „Gândirea minții este dublă; înțelegere și voință.”

Înțeleptul Rene Descartes Citate pentru a trăi

31. „Bucuria iluzorie valorează adesea mai mult decât întristarea autentică.”
32. „Minunarea este prima dintre toate patimile.”
33. „Dacă vrei să-ți dezvolți mintea, ar trebui să te gândești mai mult, nu să repeți.”
34. „Pentru a ști ce gândesc oamenii cu adevărat, ține cont de ceea ce fac, mai degrabă decât de ceea ce spun.”
35. „Când nu este în puterea noastră să urmăm ceea ce este adevărat, ar trebui să urmăm ceea ce este cel mai probabil.”
36. „Cele două operații ale înțelegerii noastre, intuiția și deducția, numai pe care am spus că trebuie să ne bazăm pe dobândirea cunoștințelor.”
37. „Precum un prizonier care visează că este liber, începe să bănuiască că este doar un vis și vrea să viseze mai degrabă decât să se trezească, așa că mă mulțumesc să alunec înapoi în vechile mele opinii; Mi-e teamă să fiu scuturat de ei pentru că mi-e teamă că somnul meu liniștit poate fi urmat de muncă grea când mă trezesc și că va trebui să lupt nu în lumină, ci în întunericul întemnițator al problemelor pe care le-am ridicat.”
38. „Tu continui să împingi. Doar continui sa impingi. Am făcut toate greșelile care se puteau face. Dar am continuat să împing.”
39. „Orice comunitate care râde pretinzând că este idiotă va fi în cele din urmă inundată de idioți care cred în mod eronat că sunt în companie bună.”
40. „Îmi doresc să trăiesc în pace și să continui viața pe care am început-o sub deviza „ca să trăiești bine, trebuie să trăiești nevăzut”.
41. „Este în natura minții noastre să construim propoziții generale pe baza cunoștințelor noastre despre anumite propoziții.”
42. „În sfârşit, mă voi dedica sincer şi fără rezerve demolării generale a opiniilor mele.”
43. „Bucuria ta este întristarea ta demascată. Și aceeași fântână din care răsare râsul tău a fost adesea plină de lacrimile tale.”
44. „Pentru a îmbunătăți mintea, ar trebui mai puțin să învățăm, decât să contemplăm.”
45. „A treia maximă a mea a fost să încerc mereu să mă cuceresc pe mine însumi mai degrabă decât averea și să-mi schimb mai degrabă dorințele decât ordinea lumii și, în general, să mă obișnuiesc să cred că nu există nimic în întregime în puterea noastră, în afară de gândurile noastre, astfel încât după ce am făcut tot posibilul în ceea ce privește lucrurile exterioare nouă, tot ceea ce nu reușim este pentru noi absolut imposibil.”

Scurte, dar profunde Citate Rene Descartes

46. „Cine s-a ascuns bine, a trăit bine.”
47. „Nimic nu iese din nimic”.
48. „Totul este de la sine înțeles.”
49. „Totul este de îndoit.”
50. „Mascat, avans.”

Citate Rene Descartes despre adevăr și îndoială
51. „Dacă – nu este în puterea mea să ajung la cunoașterea vreunui adevăr – pot cel puțin să fac ceea ce este în puterea mea, și anume să suspend judecata.”
52. „Căci m-am simțit stânjenit de atâtea îndoieli și erori, încât mi s-a părut că efortul de a mă instrui nu a avut niciun efect, în afară de descoperirea din ce în ce mai mare a propriei mele ignoranțe.”
53. „Dacă pur și simplu mă abțin de la a emite o judecată în cazurile în care nu percep adevărul cu suficientă claritate și distincție, atunci este clar că mă comport corect și evit erorile.”
54. „Ma pot îndoi de toate, cu excepția unui singur lucru, și acesta este chiar faptul că mă îndoiesc.”
55. „Dorința se trezește numai la lucruri despre care se crede că sunt posibile.”
56. „În filozofie, când folosim principii false, ne îndepărtăm cu atât mai mult de cunoașterea adevărului și a înțelepciunii exact în proporție cu grija cu care le cultivăm și ne aplicăm la deducerea diverselor consecințe din ele, gândindu-ne. că filosofăm bine, în timp ce doar ne îndepărtăm cu atât mai mult de adevăr; din care trebuie dedus că cei care au învățat cel mai puțin dintre tot ceea ce s-a distins până acum sub numele de filozofie sunt cei mai apți pentru înțelegerea adevărului.”
57. „Puțini caută adevărul; mulți caută o reputație de profunzime, contestând cu aroganță oricare dintre argumentele sunt cele mai bune.”
58. „Să mă înșele oricine poate să mă înșele, nu va arăta niciodată că nu sunt nimic, atâta timp cât voi continua să cred că sunt ceva.”
59. „Întreaga metodă constă în ordinea și aranjarea lucrurilor către care ochiul minții trebuie să se întoarcă pentru a putea descoperi un oarecare adevăr.”
60. „Am ajuns la concluzia că aș putea lua ca regulă generală principiul că toate lucrurile pe care le concepem foarte clar și evident sunt adevărate; observând, totuși, că există o anumită dificultate în a determina corect obiectele pe care le concepem în mod distinct.”
61. „Primul precept a fost să nu accept niciodată un lucru ca adevărat până când nu l-am cunoscut ca atare fără nicio îndoială.”
62. „Nu există nimic mai vechi decât adevărul.”
63. „Dar, posibil, sunt ceva mai mult decât presupun că sunt.”
64. „Simțurile înșală din când în când și este prudent să nu ne încredem niciodată pe deplin în cei care ne-au înșelat nici măcar o dată.”
65. „Cel mai bine este să nu mergi în căutarea mare a adevărului, asta te va face doar mizerabil.”

Citate Rene Descartes care vă vor spune mai multe despre minte și gândirea critică

66. „Intuiția este concepția fără îndoială despre o minte pură și atentă, care ia naștere numai din lumina rațiunii și este mai sigură decât deducția.”
67. „Acum, așadar, că mintea mea este liberă de orice griji și că mi-am obținut odihnă asigurată într-o singurătate pașnică, mă voi aplica serios și liber la distrugerea generală a tuturor opiniilor mele anterioare.”
68. „Care este atunci sursa erorilor mele
Ele se datorează pur și simplu faptului că, întrucât voința se extinde mai departe decât intelectul, eu nu conțin voința în aceleași granițe; mai degrabă, o extind și asupra lucrurilor pe care nu le înțeleg. Pentru că voința este indiferentă în privința unor astfel de chestiuni, se îndepărtează cu ușurință de la adevărat și la bine; și în felul acesta sunt înșelat și păcătuiesc”.
69. „Atât de oarbă este curiozitatea de care sunt posedați muritorii, încât adesea își conduc mintea pe căi neexplorate, neavând niciun motiv să spere la succes, ci pur și simplu fiind dispuși să riște experimentul de a afla dacă adevărul pe care îl caută se află acolo. ”
70. „Nu i-am imitat pe scepticii care se îndoiesc doar de dragul îndoielii și pretind că sunt mereu indeciși; dimpotrivă, toată intenția mea a fost să ajung la o certitudine și să sapă deriva și nisipul până ajung la stâncă sau lut de dedesubt.”
71. „Numim infinit acel lucru ale cărui limite nu le-am perceput, și astfel prin acel cuvânt nu semnificăm ceea ce înțelegem despre un lucru, ci mai degrabă ceea ce nu înțelegem.”
72. „Există o glandă mică în creier în care sufletul își exercită funcțiile într-un mod mai particular decât în ​​celelalte părți.”
73. „Înțelepciunea umană rămâne întotdeauna una și aceeași, deși aplicată celor mai diverse obiecte și nu este schimbată mai mult de diversitatea lor decât este schimbată razele soarelui de varietatea obiectelor pe care le luminează.”
74. „Dacă merg pe alternativa care este falsă, atunci evident că voi greși; dacă iau partea cealaltă, atunci este întâmplător că ajung la adevăr și voi fi încă de vină. În această utilizare incorectă a liberului arbitru poate fi găsită privarea care constituie esența erorii.”
75. „Pentru fiecare dintre noi există o limită stabilită pentru puterile noastre intelectuale pe care nu o putem trece.”
76. „Mintea preia fără efort și automat idei noi, care rămân în limb până când sunt verificate sau respinse de o analiză conștientă, rațională.”
77. „Cei care călătoresc foarte încet pot face totuși progrese mult mai mari, cu condiția să țină mereu drumul drept decât cei care, în timp ce aleargă, îl părăsesc.”
78. „Deși cunoștințele mele cresc din ce în ce mai mult, totuși, nu cred din acest motiv că ea poate fi vreodată infinită, deoarece nu poate atinge niciodată un punct atât de înalt încât să nu poată atinge o creștere mai mare.”
79. „Există o mare diferență între minte și corp, în măsura în care corpul este prin natură întotdeauna divizibil, iar mintea este complet indivizibilă.”
80. „Efectul principal al patimilor este că ele incită și convinge mintea să dorească evenimentele pentru care au pregătit trupul.”

Citate perspicace Rene Descartes

81. „Eram convins că convingerile noastre se bazează mult mai mult pe obicei și exemplu decât pe orice cunoaștere anume.”
82. „Fiecare om este într-adevăr obligat să facă tot ce poate pentru a promova binele altora, iar un om care nu este de folos nimănui este strict lipsit de valoare.”
83. „În schimb, ar trebui să-i fiu recunoscător Celui care niciodată nu mi-a datorat nimic pentru că a fost atât de generos cu mine, mai degrabă decât să cred că El m-a lipsit de acele lucruri sau că mi-a luat tot ce nu mi-a dat.”
84. „Priviți acest trup ca pe o mașină care, fiind făcută de mâna lui Dumnezeu, este incomparabil mai bine ordonată decât orice mașină care poate fi concepută de om și conține în sine mișcări mai minunate decât cele din orice mașină. Din toate scopurile practice, este imposibil ca o mașină să aibă suficiente organe pentru a o face să acționeze în toate contingențele vieții, în felul în care rațiunea noastră ne face să acționăm.”
85. „Și mă voi considera întotdeauna mai îndatorat față de cei prin favoarea cărora mă bucur de timp liber neîntrerupt decât față de oricine mi-ar putea oferi cele mai onorabile poziții din lume.”
86. „Chiar și cei care au cele mai slabe suflete ar putea dobândi stăpânire absolută asupra tuturor pasiunilor lor dacă am folosi suficientă ingeniozitate în instruirea și îndrumarea lor.”
87. „A călători este aproape ca și cum ai vorbi cu cei din alte secole.”
88. „Situațiile din viață nu permit adesea nicio întârziere; iar când nu putem determina cursul care este cu siguranță cel mai bun, trebuie să-l urmăm pe cel care este probabil cel mai bun. Această stare de spirit m-a eliberat și de pocăința și remușcarea simțite în mod obișnuit de acei indivizi șovăitori, care caută mereu lucruri valoroase pe care mai târziu le consideră rele.”
89. „Este util să cunoaștem câte ceva despre obiceiurile diferitelor națiuni, ca să fim capabili să ne formăm o judecată mai corectă cu privire la propriile noastre și să fim împiedicați să credem că tot ceea ce este contrar obiceiurilor noastre este ridicol și irațional, o concluzie de obicei ajunge de către cei a căror experiență s-a limitat la propria țară.”
90. „M-am gândit și la modul în care aceeași persoană, cu aceeași minte, care a fost crescută din copilărie fie printre francezi, fie printre germani, devine diferită de ceea ce ar fi fost dacă ar fi trăit mereu printre chinezi sau printre canibali. .”
91. „Până acum, am fost spectator în acest teatru care este lumea, dar acum sunt pe cale să urc pe scenă și ies în față mascat.”

Citate Rene Descartes pentru a obține mai multe informații despre matematică și raționament logic

92. „Dintre toți cei care până acum au făcut descoperiri în științe, numai matematicienii au fost capabili să ajungă la demonstrații.”
93. „Aceste lanțuri lungi de raționamente perfect simple și ușoare prin intermediul cărora geometrii sunt obișnuiți să facă cele mai dificile demonstrații ale lor m-au făcut să cred că tot ceea ce poate cădea sub cunoașterea umană formează o secvență similară.”
94. „Dacă am avea o cunoaștere temeinică a tuturor părților semințelor oricărui animal, am putea deduce numai din asta întreaga conformație și figura fiecăruia dintre membrii săi.”
95. „Rațiunea nu este nimic fără imaginație.”
96. „Nici rădăcinile adevărate, nici cele false nu sunt întotdeauna reale; uneori sunt imaginare; adică, deși ne putem imagina întotdeauna atâtea rădăcini pentru fiecare ecuație câte am atribuit eu, totuși nu există întotdeauna o cantitate definită corespunzătoare fiecărei rădăcini pe care ne-am imaginat-o.”
97. „Pe măsură ce am analizat problema cu atenție, a ieșit treptat la lumină că toate acele chestiuni au fost referite numai la matematică, în care ordinea și măsurătorile sunt investigate și că nu are nicio diferență dacă este vorba de numere, cifre, stele, sunete sau orice fel. alt obiect care se pune problema măsurării. În consecință, am văzut că trebuie să existe o știință generală care să explice acel element ca un întreg, care dă naștere la probleme legate de ordine și măsură, limitate deoarece acestea nu sunt la nici un subiect special. Am perceput că aceasta se numea „matematică universală”.
98. „Nu se poate nega că a avut multe idei excepționale și că este un om foarte inteligent. La mine însă, am fost întotdeauna învățat să iau o privire de ansamblu asupra lucrurilor, pentru a putea deduce din ele reguli generale, care ar putea fi aplicabile în altă parte.”
99. „Nu accept principii ale fizicii care să nu fie acceptate și în matematică.”
100. „Aici vă rog să observați în treacăt că scrupulele care îi împiedicau pe scriitorii antici să folosească termeni aritmetici în geometrie și care nu pot fi decât o consecință a incapacității lor de a percepe clar relația dintre aceste două subiecte, au introdus multă obscuritate și confuzie. în explicațiile lor.”
101. „Este contrar raționamentului să spui că există un vid sau un spațiu în care nu există absolut nimic.”
102. „Este suficient să pot înțelege un lucru, clar și distinct, fără altul, pentru a fi sigur că un lucru este distinct de celălalt.”
103. „Matematica este un instrument de cunoaștere mai puternic decât oricare altul care ne-a fost lăsat moștenire prin agenție umană.”
104. „Dar, după părerea mea, toate lucrurile din natură apar matematic.”
105. „Am acordat o atenție deosebită Aritmeticii și Geometriei.”

Citate Rene Descartes despre știință și descoperiri

106. „Dă-mi extensie și mișcare și voi construi universul.”
107. „Chiar și mintea depinde atât de mult de temperament și de dispoziția organelor corpului, încât, dacă este posibil să găsim o modalitate de a face oamenii în general mai înțelepți și mai pricepuți decât au fost în trecut, cred că ar trebui să ne uităm. pentru asta în medicină.”
108. „Cu câțiva ani în urmă am fost uimit de numărul mare de falsități pe care le acceptasem ca adevărate în copilăria mea și de natura extrem de îndoielnică a întregului edificiu pe care ulterior l-am bazat pe ele. Mi-am dat seama că era necesar, o dată în cursul vieții mele, să demolez totul complet și să încep din nou chiar de la fundații dacă voiam să stabilesc ceva în științe care să fie stabil și care să dureze.”
109. „Nu există nimic atât de îndepărtat de noi încât să fie dincolo de atingerea noastră sau atât de ascuns încât să nu-l putem descoperi.”
110. „Arhimede, ca să poată transporta întregul glob — a cerut doar un punct ferm și imobil; la fel, de asemenea, voi avea dreptul să am cele mai înalte așteptări, dacă voi fi suficient de norocos să descopăr un singur lucru care este sigur și indubitabil.”
111. „Numai trupului ar trebui să atribuim tot ceea ce poate fi observat în noi pentru a se opune rațiunii noastre.”
112. „Și prin aceasta ne facem, parcă, stăpâni și stăpâni ai naturii”.
113. „Aș considera că nu știu nimic despre fizică dacă aș fi în stare să explic doar cum ar putea fi lucrurile și nu aș putea să demonstrez că nu ar putea fi altfel.”
114. „Curcubeul este un fenomen atât de remarcabil al naturii, iar cauza lui a fost căutată atât de meticulos de mințile interesate de-a lungul veacurilor, încât nu aș putea alege un subiect mai potrivit pentru a demonstra cum, prin metoda pe care o folosesc, noi poate ajunge la cunoștințe deloc deținute de cei ale căror scrieri ne sunt la dispoziție.”
115. „Știința este filozofie practică.”
116. „Este adevărat că medicina, așa cum este practicată în prezent, are puțin sau mult folos.”
117. „Nu înțelegem niciodată un lucru atât de bine și îl facem al nostru, ca atunci când l-am descoperit singuri.”
118. „Dacă am găsit adevăruri noi în științe, pot spune că ele decurg sau depind de cinci sau șase probleme principale pe care am reușit să le rezolv și pe care le consider ca fiind atâtea bătălii în care s-a desfășurat averile războiului. partea mea.”

Deep Rene Descartes Citate despre emoții și senzații

119. „Recunoștința este o specie de iubire, entuziasmată în noi de o acțiune a persoanei pentru care o avem și prin care credem că ne-a făcut ceva bine, sau cel puțin că a avut intenția de a face acest lucru.”
120. „De unde știm că ceva există cu adevărat, că orice este cu adevărat așa cum ni se pare prin simțurile noastre

121. „O persoană are două pasiuni pentru iubire și dezgustări. O mare predispoziție la excesiv are doar iubire, pentru că este mai înflăcărată și mai puternică.”
122. „Folosirea principală a prudenței, a stăpânirii de sine, este aceea că ne învață să fim stăpâni ai patimilor noastre și să le controlăm și să le călăuzim în așa fel încât relele pe care le provoacă sunt destul de suportabile și chiar să tragem bucurie din Mall-ul.”
123. „Există o diferență între fericire, binele suprem și scopul sau scopul final către care ar trebui să se îndrepte acțiunile noastre. Căci fericirea nu este binele suprem, ci îl presupune, fiind mulțumirea sau satisfacția minții care rezultă din posesia ei.”
124. „Și cum sufletele cele mai generoase sunt cele care au cea mai mare gratitudine, cei care au cea mai mare mândrie și cei mai josnici și infirmi sunt cei care se lasă purtati cel mai mult de mânie și ură.”
125. „Este familiarul sindrom dragoste-ura al seducției; „Nu-mi pasă cu adevărat ce spun, îmi pasă doar că îți place.”
126. „Așa cum credem prin credință că cea mai mare fericire a vieții următoare constă pur și simplu în contemplarea acestei măreții divine, de asemenea, experimentăm că cea mai mare bucurie de care suntem capabili în această viață o obținem din aceeași contemplare, deși este mult mai puțin perfectă.”
127. „Sunt un lucru care gândește; adică un lucru care se îndoiește, afirmă, neagă, înțelege câteva lucruri, nu cunoaște multe lucruri, este dispus, nu vrea și, de asemenea, care își imaginează și are percepții senzoriale.”
128. „Senzațiile nu sunt altceva decât moduri confuze de gândire.”

Citate Rene Descartes despre vise și iluzii
129. „Chiar dacă aș presupune că visez și orice am văzut sau mi-am imaginat este fals, totuși nu aș putea nega că ideile sunt cu adevărat în mintea mea.”
130. „De aceea, rațiunea cere și ca, din moment ce gândurile noastre nu pot fi toate adevărate pentru că nu suntem pe deplin perfecți, adevărul pe care îl posedă trebuie să se găsească inevitabil în gândurile pe care le avem când suntem treji, mai degrabă decât în ​​visele noastre.”
131. „Cum poți fi sigur că întreaga ta viață nu este un vis

132. „Este posibil să visez chiar acum și că toate percepțiile mele să fie false.”
133. „Dar nu pot uita că alteori am fost înșelat în somn de iluzii asemănătoare; și, luând în considerare cu atenție acele cazuri, percep atât de clar că nu există anumite semne prin care starea de veghe să poată fi vreodată distinsă de somn, încât mă simt foarte uimit; și, uimită, aproape că mă conving că acum visez.”
134. „Presupun deci că toate lucrurile pe care le văd sunt iluzii; Cred că nimic nu a existat vreodată din toate, îmi spune amintirea mea mincinoasă. Cred că nu am simțuri. Eu cred că corpul, forma, extensia, mișcarea, locația sunt funcții. Ce există atunci care poate fi considerat adevărat

135. „De unde știm că gândurile care apar în visare sunt mai degrabă false decât acelea pe care le experimentăm când suntem treji, deoarece primele nu sunt adesea mai puțin vii și distincte decât cele din urmă

136. „Visele pe care ni le imaginăm când suntem adormit nu ar trebui să ne facă în niciun fel să ne îndoim de adevărul gândurilor pe care le avem atunci când suntem treji”.
137. „Speranța este dorința sufletului de a fi convins că visul se va împlini.”

Citate Rene Descartes care discută despre Dumnezeu și existența

138. „Cunoașterea intuitivă este o iluminare a sufletului, prin care ea vede în lumina lui Dumnezeu acele lucruri pe care Îi place să ni le dezvăluie printr-o impresie directă de claritate divină”.
139. „În Dumnezeu, există o infinitate de lucruri pe care nu le pot înțelege și nici nu le pot ajunge în vreun fel prin gândire; pentru că natura infinitului este aceea că natura mea, care este finită și limitată, nu ar trebui să o cuprindă.”
140. „Pe de o parte, am o idee clară și distinctă despre mine, în măsura în care sunt un lucru gânditor, neîntins; și pe de altă parte, am o idee distinctă despre corp, în măsura în care acesta este pur și simplu un lucru extins, negânditor. Și, în consecință, este sigur că sunt cu adevărat distinct de corpul meu și exist fără el.”
141. „Înainte de a examina acest lucru cu mai multă atenție și de a cerceta consecințele ei, vreau să stau o clipă în contemplarea lui Dumnezeu, să cugetez la atributele Sale în mine, să văd, să admir și să ador frumusețea luminii Sale nemărginite, în măsura în care am înțelegerea întunecată permite.”
142. „Nici harul divin, nici cunoașterea naturală nu diminuează niciodată libertatea.”
143. „Am experimentat în mine o anumită capacitate de judecată pe care, fără îndoială, am primit-o de la Dumnezeu, ca toate celelalte lucruri pe care le am; și întrucât El nu și-ar putea dori să mă înșele, este clar că El nu mi-a dat o facultate care să mă facă să greșesc dacă o folosesc corect.”
144. „Acest rezultat ar fi putut fi atins fie prin înzestrarea Lui intelectului meu cu o percepție clară și distinctă a tot ceea ce aș delibera vreodată, fie pur și simplu prin imprimarea următoarei reguli atât de ferm în memoria mea încât nu am putut-o uita niciodată; Nu ar trebui să judec niciodată ceva ce nu înțeleg clar și distinct.”
145. „Fie oricum, este fixată în mintea mea o anumită părere de vechime, și anume că există un Dumnezeu care poate face orice și prin care eu, așa cum sunt, am fost creat. De unde știu că el nu a făcut ca el să nu existe pământ, nici cer, nici un lucru extins, nici formă, nici dimensiune, nici loc, și totuși a făcut ca toate aceste lucruri mi se par a exista exact asa cum fac ei acum

146. „Când scrieți despre probleme transcendentale, fiți transcendent clar.”
147. „Am concluzionat existența evidentă a lui Dumnezeu și că existența mea depinde în întregime de Dumnezeu în toate momentele vieții mele, că nu cred că spiritul uman poate cunoaște ceva cu o mai mare dovadă și certitudine.”
148. „Numai Dumnezeu este autorul tuturor mișcărilor din lume”.
149. „Singura cunoaștere sigură este că exist.”
150. „Când am examinat ceea ce sunt, mi-am dat seama că pot pretinde că nu am corp – dar nu mă puteam preface în același mod că nu exist.”

Sunteți de acord cu filosofia lui Rene Descartes conform căreia toți oamenii se nasc cu cunoaștere înnăscută
Rene Descartes a inventat Geometria Analitică și a folosit metafizica pentru a dovedi existența lui Dumnezeu. El a introdus și conceptul de îndoială în rezolvarea problemelor. Contribuțiile sale la filosofie, știință și matematică sunt într-adevăr de netăgăduit.
Metoda lui Rene Descartes s-a dovedit a fi de ajutor în orice situație de viață. Sperăm că aceste rânduri și citate te-au încurajat să descoperi mai multe despre viață și să fii sceptic atunci când ai nevoie. Poate le poți folosi și pentru a face față provocărilor tale!
Viața este plină de probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Să ne folosim inteligența pentru a supraviețui în fața adversității. Sperăm că ați învățat ceva sau două de la Rene Descartes astăzi.
Care dintre citatele lui v-a inspirat să fiți mai vigilenți în viață
Vă rog, nu uitați să le împărtășiți în secțiunea de comentarii.