Aceste citate de Frederick Douglass arată cât de multă credință și perseverență pot elibera un popor.
Dacă sunteți în căutarea unor mementouri de zi cu zi care să vă pună gândurile în perspectivă, atunci ați ajuns la locul potrivit.
Această colecție de citate ne oferă o scurtă privire a modului în care el, în tinerețe, a luptat și s-a opus normei de a se elibera pe sine și pe poporul său de lanțurile care îi legau în sclavie.
Vezi mai jos colecția completă.
Și asigurați-vă că citiți aceste citate George Orwell și citate Voltaire.

Cele mai bune citate Frederick Douglass

1. „Fără luptă, nu poate exista progres.”
2. „Cunoașterea îl face pe om incapabil să fie sclav.”
3. „Prefer să fiu sincer cu mine însumi, chiar și cu riscul de a atrage în ridicolul celorlalți, decât să fiu mincinos și să-mi provoc propria dezgustă.”
4. „Puterea nu acordă nimic fără o cerere. Nu a făcut-o niciodată și nu va fi niciodată.”
5. „În general, se așteaptă ca sclavii să cânte și să muncească.”
6. „Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber.”
7. „Este mai ușor să construiești copii puternici decât să repari bărbații răniți.”
Dacă vă plac aceste citate, asigurați-vă că citiți citatele lui John Brown.
8. „Un domn nu mă va insulta și niciun om, nici un domn nu mă poate insulta.”
9. „Nimeni nu poate pune un lanț în jurul gleznei semenului său fără să găsească în cele din urmă celălalt capăt prins de gâtul său.”
10. „Viața unei națiuni este sigură numai în timp ce națiunea este cinstită, adevărată și virtuoasă.”
11. „M-aș uni cu oricine să facă bine și cu nimeni să facă rău.”
12. „Sclavii cântă cel mai mult atunci când sunt cel mai nefericiți. Cântecele robului reprezintă durerile inimii lui; şi el este uşurat de ei, doar precum o inimă dureroasă este uşurată de lacrimile ei”.
13. „Într-o națiune compusă ca a noastră, ca înaintea legii, nu ar trebui să existe nici bogat, nici sărac, nici înalt, nici jos, nici alb, nici negru, ci țară comună, cetățenie comună, drepturi egale și un destin comun. ”
14. „Acolo unde dreptatea este refuzată, acolo unde sărăcia este impusă, unde prevalează ignoranța și acolo unde orice clasă este făcută să simtă că societatea este o conspirație organizată pentru a o asupri, jefui și degrada, nici persoanele și nici proprietatea nu vor fi în siguranță.”
15. „M-am rugat pentru libertate timp de douăzeci de ani, dar nu am primit niciun răspuns până nu m-am rugat cu picioarele”.
16. „Fericirea omului alb nu poate fi cumpărată de mizeria omului de culoare.”
17. „A suprima libertatea de exprimare este o greșeală dublă. Încalcă atât drepturile celui care ascultă, cât și cele ale vorbitorului.”
18. „Am fost ucis la fel de bine alergând ca mor în picioare.”
19. „Oamenii s-ar putea să nu obțină tot ceea ce lucrează în această lume, dar cu siguranță trebuie să lucreze pentru tot ceea ce obțin.”
20. „Nu avem nevoie de lumină, ci de foc; nu este un duș blând, ci un tunet. Avem nevoie de furtuna, vârtejul și cutremurul — ipocrizia națiunii trebuie să fie scoasă la iveală; și crimele sale, denunțate.”

Citate Frederick Douglass despre sclavie și opresiune

21. „Limitele tiranilor sunt prescrise de rezistența celor pe care îi asupresc.”
22. „Personajul unui bărbat își ia întotdeauna nuanța, mai mult sau mai puțin, din forma și culoarea lucrurilor despre el.”
23. „Demasc sclavia în această țară, pentru că a o demasca înseamnă a o ucide. Sclavia este unul dintre acei monștri ai întunericului pentru care lumina adevărului este moartea.”
24. „Aflați exact la ce se va supune orice oameni în liniște și aveți măsura exactă a nedreptății și a greșelii care le vor fi impuse.”
25. „Un zâmbet sau o lacrimă nu are naționalitate; bucuria și tristețea vorbesc la fel tuturor neamurilor, iar ele, mai presus de toate confuzia limbilor, vestesc frăția oamenilor.”
26. „Ați văzut cum un om a fost făcut rob; vei vedea cum un sclav a fost făcut om.”
27. „Destinul americanului de culoare este destinul Americii.”
28. „Un om care își va înrobi propriul sânge, nu se poate baza în siguranță pentru mărinimitate.”
29. „Relația dintre oamenii albi și cei colorați ai acestei țări este întrebarea mare, primordială, imperativă și atotporantă pe care trebuie să o rezolve această epocă și națiune.”
30. „Nu am știut că sunt sclav până când am aflat că nu pot face lucrurile pe care mi le-am dorit.”
31. „Bogăția imensă și cheltuielile ei fastuoase, umple casa mare cu tot ce poate plăcea ochiului sau ispitește gustul. Aici, apetitul, nu mâncarea, este marele deziderat.”
32. „Ce naiba se întâmplă cu poporul american
oare chiar râvnesc ridicolul lumii, precum și propria lor ruină socială și politică

33. „Îi voi acorda domnului Freeland meritul de a fi cel mai bun maestru pe care l-am avut vreodată, până am devenit propriul meu stăpân”.
34. „Valea jumătate de cent să omori un „negru” și o jumătate de cent să îngropi pe unul.”
35. „Bărbații vorbesc despre problema negrilor. Nu există nicio problemă cu negrul. Problema este dacă poporul american are suficientă onestitate, suficientă loialitate, suficientă onoare, suficient patriotism pentru a-și respecta constituția.”
36. „Pentru a înrobi oamenii cu succes și în siguranță, este necesar să aibă mintea ocupată cu gânduri și aspirații lipsite de libertatea de care sunt lipsiți. Un anumit grad de bine atins trebuie păstrat înaintea lor.”
37. „Din cele mai slabe metale aparent avem cele mai fine clopote.”
38. „Nu există niciun om sub baldachinul cerului, care să nu știe că sclavia este greșită pentru el.”
39. „Mi-a fost o teamă sănătoasă de consecințele îndatorării.”
40. „Omul trebuie să fie dispus să judece emanciparea după alte teste decât dacă a crescut producția de zahăr și să urască sclavia din alte motive decât pentru că înfometează bărbații și bate femeile, înainte de a fi gata să pună prima piatră. a vieții sale anti-sclavie”.
41. „Inacțiunea este urmată de stagnare. Stagnarea este urmată de ciumă, iar ciumă este urmată de moarte.”
42. „Nicio idee nu a dat naștere la mai multă opresiune și persecuție față de oamenii de culoare din această țară decât cea care face din Africa, nu America, casa lor.”
43. „Nu există, sub cer, un dușman al afecțiunii filiale atât de distrugătoare ca sclavia. Îmi făcuse pe frații și surorile mele străini; a convertit-o pe mama care m-a născut, într-un mit; l-a învăluit pe tatăl meu în mister și m-a lăsat fără un început inteligibil în lume.”
44. „Cântarea unui om aruncat pe o insulă pustie poate fi considerată la fel de potrivit ca dovadă de mulțumire și fericire, ca și cântarea unui sclav; cântecele unuia și ale celuilalt sunt provocate de aceeași emoție.”
45. „Poporul american este adesea dispus să fie mai generos decât drept.”
46. ​​„Am descoperit că, pentru a face un sclav mulțumit, este necesar să faci unul necugetat.”
47. „În acest moment, am văzut mai clar ca niciodată efectele brutalizări ale sclaviei asupra sclavului și a deținătorului de sclavi.”
48. „Povestea inferiorității noastre este o eschivă veche, așa cum am spus; căci oriunde oamenii își asupresc semenii, oriunde îi înrobesc, ei se vor strădui să găsească scuzele necesare pentru o asemenea sclavie și opresiune în caracterul poporului asuprit și înrobit.”
49. „Elasticitatea mea naturală a fost zdrobită, intelectul mi-a languit, dispoziția de a citi a dispărut, scânteia veselă care zăbovea în jurul ochiului meu a murit; noaptea întunecată a sclaviei s-a închis asupra mea; și iată un om transformat într-o brută!”
50. „Păreau să creadă că măreția stăpânilor lor este transferabilă lor înșiși. Era considerat ca fiind suficient de rău pentru a fi sclav; dar a fi sclavul unui om sărac era considerat într-adevăr o rușine!”
51. „Vei fi liber de îndată ce vei împlini douăzeci și unu, dar eu sunt sclav pe viață! Nu am dreptul la fel de bun de a fi liber ca tine

52. „Căci dintre toți proprietarii de sclavi cu care m-am întâlnit vreodată, deținătorii de sclavi religioși sunt cei mai răi. I-am găsit vreodată cei mai josnici și mai josnici, cei mai cruzi și lași dintre toți ceilalți.”
53. „Ei suprimă adevărul mai degrabă decât să-și asume consecințele spunerii lui și, făcând astfel, se dovedesc că fac parte din familia umană.”
54. „Acest lucru se va vedea prin faptul că deținătorilor de sclavi le place ca sclavii lor să-și petreacă acele zile tocmai în așa fel încât să-i facă la fel de bucuroși de sfârșitul lor ca și de începutul lor. Obiectivul lor pare să fie acela de a-și dezgusta sclavii cu libertate, cufundându-i în cele mai joase adâncimi ale disipării.”
55. „Sclavia și-a dovedit în curând capacitatea de a o dezlipi de aceste calități excelente și căminul ei de fericirea ei timpurie. Conștiința nu poate suporta multă violență.”
56. „Ai grijă la un yanke când se hrănește.”
57. „Din partea mea, aș prefera moartea sclaviei fără speranță.”
58. „Poporul american nu este remarcabil pentru moderație. Ei disprețuiesc jumătatea. Vor merge cu cel care merge cel mai departe și vor rămâne cu cel care rămâne cel mai mult. Ce crede țara despre jumătate de bărbați și jumătate de măsuri se vede la ultimele alegeri. Repudiem toți astfel de oameni și toate asemenea măsuri.”
59. „Am fost amândoi victime ale aceluiași rău umbritor – ea, ca stăpână, eu, ca sclavă.”
60. „În cazul în care un sclav, atunci când este atacat, dar ridică mâna în autoapărare, partea albă care asaltă este pe deplin justificată de opinia publică din sud sau Maryland, în a doborî sclavul.”
61. „Ca popor, americanii sunt remarcabil de familiarizați cu toate faptele care sunt în favoarea lor.”
62. „Copacii genealogici nu înfloresc printre sclavi.”
63. „Recunosc Partidul Republican ca ancoră a speranțelor politice ale omului de culoare și arca siguranței sale.”
64. „Cu cât tratezi mai bine un sclav, cu atât îi distrugi mai mult valoarea de sclav și sporești probabilitatea ca acesta să scape de stăpânirea deținătorului de sclavi; cu cât îl tratezi mai bine, cu atât îl faci mai nenorocit, în timp ce îl ții în stare de sclav.”
65. „Sclavia a dispărut într-adevăr, dar umbra ei încă persistă asupra țării și otrăvește mai mult sau mai puțin atmosfera morală a tuturor secțiilor republicii.”
66. „Este posibil ca mintea umană să conceapă o stare mai oribilă a societății

67. „Dacă un sclav are un stăpân rău, ambiția lui este să obțină un stăpân mai bun; când devine mai bun, aspiră să aibă ce este mai bun; iar când primește ce e mai bun, aspiră să fie propriul său stăpân.”
68. „Brațul guvernului federal este lung, dar este mult prea scurt pentru a proteja drepturile indivizilor din interiorul statelor îndepărtate. Ei trebuie să aibă puterea de a se proteja, altfel vor rămâne neprotejați, în ciuda tuturor legilor pe care guvernul federal le poate impune cu privire la statutul național.”
69. „Sclavia întocește marginea tuturor mustrărilor noastre la adresa tiraniei din străinătate – criticile pe care le facem altor națiuni nu fac decât să provoace ridicol, dispreț și dispreț. Într-un cuvânt, suntem făcuți un reproș și un prejudiciu pentru un pământ batjocoritor și trebuie să continuăm să fim astfel făcuți, atâta timp cât sclavia continuă să polueze solul nostru.”
70. „Toate acestea au adăugat o greutate la reputația lui de „spărgător de negri”.
71. „Poate, poate, se pune la îndoială, dacă vreo altă parte a populației pământului ar fi putut îndura privațiunile, suferințele și ororile sclaviei, fără să fi devenit mai degradați la scara umanității decât sclavii de origine africană.”
72. „A fost biciuit mai des cine a fost biciuit cel mai ușor.”
73. „Uneori am crezut că simpla ascultare a acelor cântece ar face mai mult să impresioneze unele minți cu caracterul oribil al sclaviei, decât ar putea face citirea unor volume întregi de filozofie pe acest subiect.”
74. „Sclavii fugari erau rari atunci și, în calitate de lector de sclavi fugari, am avut avantajul de a fi primul ieșit.”
75. „Vorbesc sfătuit când spun asta – că uciderea unui sclav, sau a oricărei persoane de culoare, în comitatul Talbot, Maryland, nu este tratată ca o crimă, nici de instanțe, nici de comunitate.”
76. „Fie că ne întoarcem la declarațiile trecutului, fie la profesiile prezentului, conduita națiunii pare la fel de hidosă și revoltatoare. America este falsă în trecut, falsă în prezent și se obligă solemn să fie falsă în viitor.”
77. „A fi acuzat însemna a fi condamnat, iar a fi condamnat însemna a fi pedepsit; unul îl urmează mereu pe celălalt cu o certitudine imuabilă.”
78. „O închinare care poate fi înfăptuită de persoanele care refuză să dea adăpost celor fără casă, să dea pâine celor flămânzi, îmbrăcăminte celor goi și care impun ascultarea unei legi care interzice aceste acte de milă, este un blestem, nu o binecuvântare pentru omenire.”

Citate Frederick Douglass despre lupta pentru libertate și educație

79. „Măreția omului constă în capacitatea sa de a face și în aplicarea corectă a puterilor sale la lucrurile care trebuiau făcute.”
80. „Unii cunosc valoarea educației având-o. Îi cunoșteam valoarea neavând-o.”
81. „Libertatea este un drum rar parcurs de mulțime.”
82. „Un om este lucrat de ceea ce lucrează. El s-ar putea să-și dea seama de circumstanțele lui, dar circumstanțele lui îl vor determina și pe el.”
83. „Cei care mărturisesc că favorizează libertatea și totuși depreciază agitația, sunt oameni care doresc recolte fără să arate pământul. Vor ploaie fără tunete și fulgere.”
84. „Libertatea a apărut acum, să nu mai dispară pentru totdeauna. Se auzea în fiecare sunet și se vedea în fiecare lucru. A fost foarte prezent să mă chinuie cu un sentiment al stării mele nefericite. Nu am văzut nimic fără să-l văd, nu am auzit nimic fără să-l aud și nu am simțit nimic fără să-l simt. Privea din fiecare stea, zâmbea în fiecare calm, respira în fiecare vânt și se mișca în fiecare furtună.”
85. „Sufletul care este în mine niciun om nu îl poate degrada.”
86. „Dl. Lincoln nu a fost doar un mare președinte, ci un om grozav – prea mare pentru a fi mic în ceva. În compania lui, nu mi s-a amintit niciodată de originea mea umilă sau de culoarea mea nepopulară.”
87. „Trumul de argint al libertății a trezit în sufletul meu veghea veșnică.”
88. „Speranțele mele nu au fost niciodată mai strălucitoare decât acum.”
89. „Într-un moment ca acesta, este nevoie de o ironie arzătoare, un argument nu convingător.”
90. „Destinul nostru este în mare parte în mâinile noastre.”
91. „Avem de-a face cu trecutul doar în măsura în care îl putem face util prezentului și viitorului.”
92. „Dar aș fi fals în primele sentimente ale sufletului meu, dacă aș înăbuși opinia.”
93. „Cine ar fi ei înșiși liberi trebuie să dea lovitura. Vă îndemn să zburați la arme și să omorâți puterea care v-ar îngropa guvernul și libertatea în același mormânt fără speranță. Aceasta este oportunitatea ta de aur.”
94. „Experiența este un profesor pasionat.”
95. „Gândul de a fi doar o creatură a prezentului și a trecutului era tulburător. Tânjeam și eu după un viitor, cu speranță în el. Dorința de a fi liber mi-a trezit hotărârea de a acționa, de a gândi și de a vorbi.”
96. „Neavând resurse în sine, a fost obligat să fie copistul multora și, fiind astfel, a fost pentru totdeauna victima inconsecvenței.”
97. „Controlul evenimentelor a fost luat din mâinile noastre. Am căzut în curentul puternic al principiilor eterne – forțe invizibile – care modelează și modelează evenimentele după cum doresc ei, folosindu-ne doar ca instrumente pentru a-și elabora propriile rezultate în destinul nostru național.”
98. „Spiritul meu de mult zdrobit s-a ridicat, lașitatea a plecat, sfidarea îndrăzneață i-a luat locul; și acum am hotărât că, oricât de mult aș putea rămâne un sclav în formă, trecuse pentru totdeauna ziua în care aș putea fi de fapt un sclav.”
99. „Nu este o disprețuire față de adevăr, că el poate predomina doar acolo unde prevalează rațiunea. Războiul începe acolo unde se termină rațiunea. Lucrul mai rău decât răzvrătirea este ceea ce provoacă răzvrătirea.”
100. „Sunt imagini gândite – promontorii remarcabile ale țărmurilor șerpuitoare ale vieții și sunt puncte de îndreptat pe marea largă a gândirii și experienței. Ei înfășoară în forme vii și colorează luminile și umbrele mereu variate ale sufletului.”
101. „Educația înseamnă emancipare. Înseamnă lumină și libertate. Înseamnă înălțarea sufletului omului în lumina glorioasă a adevărului – lumina prin care oamenii pot fi doar eliberați.”
102. „Adevărul strălucește cu o lumină mai strălucitoare și cu o căldură mai intensă în fiecare moment, iar o țară sfâșiată, sfâșiată și însângerată imploră alinare din suferința și agonia ei.”
103. „Libertatea este lipsită de sens acolo unde dreptul de a-și exprima gândurile și opiniile a încetat să mai existe. Aceasta, dintre toate drepturile, este teama tiranilor. Este un drept pe care ei îl doboară în primul rând. Îi cunosc puterea. Tronurile, stăpâniile, principatele și puterile, întemeiate în nedreptate și nedreptate, vor tremura cu siguranță dacă oamenilor li se permite să raționeze.”
104. „Bărbații vorbesc mult despre o nouă naștere. Faptul este fundamental. Dar greșeala constă în a-l trata ca pe un incident care nu se poate întâmpla unui om decât o dată în viață: în timp ce întreaga călătorie a vieții este o succesiune a lor. O viață nouă izvorăște în suflet odată cu descoperirea oricărei noi agenții prin care sufletul este ridicat la un nivel superior de înțelepciune: bunătate și bucurie.”
105. „Căci nimeni care trăiește în niciun fel nu trăiește pentru sine. El îi ajută sau îi împiedică pe toți cei care sunt în vreun fel conectați cu el.”
106. „Bine ai venit, bine ai venit bucuria, bine ai venit întristarea, bine-ai venit plăcerea, bine-ai venit durerea. Voi sunteți toate ingredientele vieții – și pentru voi toți, viața este o binecuvântare inestimabilă.”
107. „Să-i oferim tiranului niciun ajutor; să nu ținem lumina prin care el poate urmări urmele pașilor fratelui nostru zburător.”
108. „Nu ești judecat după înălțimea pe care te-ai urcat, ci după adâncimea în care te-ai cățărat.”
109. „Ajunsesem la punctul în care nu mi-a fost frică să mor. Acest spirit m-a făcut un om liber, de fapt, în timp ce am rămas un sclav în formă.”
110. „Mergând să locuiesc în Baltimore a pus bazele și a deschis poarta către toată prosperitatea mea ulterioară.”
111. „În studierea caracterului și lucrărilor unui mare om, este întotdeauna de dorit să înveți în ce se distinge de alții și care au fost cauzele acestei diferențe.”
112. „Necazurile unui om sunt întotdeauna eliminate pe jumătate când găsește rezistența singura alternativă.”
113. „Moralitatea societății libere nu poate avea nicio aplicație societății sclaviste. Faceți un om sclav și îi răpiți responsabilitatea morală. Libertatea de alegere este esența oricărei răspunderi.”
114. „Facultățile tale au rămas ale tale, iar ale mele au devenit utile proprietarului lor de drept.”
115. „Aici rațiunea este întemnițată, iar patimile se năvălesc. Asemenea focurilor din prerie, odată aprinse, ele sunt la cheremul oricărui vânt și trebuie să ardă până când vor consuma tot ce este combustibil în strânsoarea lor necruțătoare.”
116. „Omul care se va ridica va fi ajutat să se ridice, iar celui care nu se va ridica i se va permite să stea jos.”
117. „Un om fără forță, este fără demnitatea esențială a umanității. Natura umană este astfel constituită încât nu poate onora un om neputincios, deși poate să-l compătimească.”
118. „Cred în individualitate, dar indivizii sunt pentru masă, ca valurile către ocean. Cel mai înalt nivel de geniu este la fel de dependent ca și cel mai de jos. Ea, ca cele mai înalte valuri ale mării, își trage puterea din măreția și vastitatea oceanului din care face parte. Diferim ca valurile, dar suntem una ca marea.”
119. „Puțină învățare, într-adevăr, poate fi un lucru periculos, dar lipsa de a învăța este o calamitate pentru orice popor.”
120. „Aș putea, ca om liber, să privesc peste golf, spre țărmul estic, unde m-am născut sclav.”
121. „O bătălie pierdută sau câștigată este ușor de descris, înțeles și apreciat, dar creșterea morală a unei mari națiuni necesită reflecție, precum și observație, pentru a o aprecia.”

Citate Frederick Douglass despre puterea credinței și a creștinismului

122. „Au spus o poveste despre vai care atunci era cu totul dincolo de slaba mea înțelegere; erau tonuri puternice, lungi și profunde; respirau rugăciunea și plângerea sufletelor care clocoteau de cea mai amară suferință. Fiecare ton era o mărturie împotriva sclaviei și o rugăciune către Dumnezeu pentru eliberarea din lanțuri.”
123. „Iubesc creștinismul curat, pașnic și imparțial al lui Hristos; De aceea, urăsc creștinismul corupt, sclavian, care biciuiește femeile, jefuiește leagănul, creștinismul parțial și ipocrit al acestei țări.”
124. „Fără vreun apel la cărți, la legi sau la autorități de orice fel, era suficient să-L acceptăm pe Dumnezeu ca tată, să privim sclavia drept o crimă”.
125. „În cele mai întunecate ore ale carierei mele în sclavie, acest cuvânt viu de credință și spirit de speranță nu s-a îndepărtat de la mine, ci a rămas ca niște îngeri slujitori pentru a mă încuraja prin întuneric. Acest duh bun era de la Dumnezeu și Lui Îi aduc mulțumire și laudă.”
126. „Avem bărbați vânduți pentru a construi biserici, femei vândute pentru a susține Evanghelia și prunci vânduți pentru a cumpăra Biblii pentru săracii păgâni – totul pentru slava lui Dumnezeu și binele sufletelor”.
127. „Ceea ce am spus cu privire la și împotriva religiei, vreau să mă refer strict la religia sclavagistică a acestui pământ, și fără nicio referire posibilă la creștinismul propriu-zis; căci între creștinismul acestei țări și creștinismul lui Hristos, recunosc cea mai mare diferență posibilă – atât de mare, încât a-l primi pe unul ca bun, curat și sfânt, este în mod necesar să îl respingi pe celălalt ca fiind rău, corupt și rău.”
128. „Creștinismul Americii este un creștinism ai cărui adepți se poate spune la fel de adevărat, așa cum a fost despre vechii cărturari și farisei. Ei leagă poveri grele și nemulțumiri de purtat și le pun pe umerii oamenilor, dar ei înșiși nu le vor mișca cu niciun deget.”
129. „Unul și Dumnezeu fac majoritatea”.
130. „Clopotul licitatorului de sclavi și clopotul de la biserică sună unul cu celălalt, iar strigătele amare ale sclavului cu inima zdrobită sunt înecate în strigătele religioase ale cuviosului său stăpân. Reînvierea religiei și renașterea comerțului cu sclavi merg mână în mână.”
131. „Dreptul nu are sex. Adevărul nu este de culoare. Dumnezeu este Tatăl nostru a tuturor și toți suntem frați.”
132. „Oamenii care trăiesc jefuindu-și semenii de munca și libertatea lor și-au pierdut dreptul de a cunoaște orice despre gândurile, sentimentele sau scopurile celor pe care îi jefuiesc și îi jefuiesc. Prin singurul act de sclavie, ei s-au plasat în mod voluntar dincolo de legile dreptății și onoarei și au devenit potriviți doar pentru tovărășie cu hoții și pirații — dușmani comuni ai lui Dumnezeu și ai întregii omeniri.”
133. „Când am intrat în familia lor, era sălașul fericirii și al mulțumirii. Stăpâna casei era un model de afecțiune și tandrețe. Evlavia ei fierbinte și corectitudinea ei vigilentă au făcut imposibil să o vezi fără să gândească și să simtă — „acea femeie este creștină.”
134. „Ei se ocupă cu strictețe fariseică de formele exterioare ale religiei și, în același timp, neglijează chestiunile mai importante. a legii, a judecății, a milei și a credinței. Ei sunt întotdeauna gata să se sacrifice, dar rareori să arate milă. Ei sunt cei care sunt reprezentați ca mărturisind că-L iubesc pe Dumnezeu pe care nu L-au văzut, în timp ce îl urăsc pe fratele lor pe care l-au văzut.”
135. „Cititorule! Ești alături de hoți de oameni în simpatie și scop, sau de partea victimelor lor călcate
Dacă cu cei dintâi, atunci ești dușmanul lui Dumnezeu și al omului.”
136. „Omul care are dreptate este o majoritate. Cel care îl are pe Dumnezeu și conștiința de partea lui, are o majoritate împotriva universului.”
137. „Ei iubesc păgânii de cealaltă parte a globului. Ei se pot ruga pentru el, pot plăti bani pentru ca Biblia să i se pună în mână și misionarii să-l instruiască; în timp ce ei îi dispreţuiesc şi îi neglijează total pe păgânii de la uşile lor. Aceasta este, foarte pe scurt, punctul meu de vedere asupra religiei acestui pământ.”
138. „Când mă gândesc că aceste suflete prețioase sunt astăzi închise în închisoarea sclaviei, sentimentele mele mă biruiesc și sunt aproape gata să întreb: „Un Dumnezeu drept guvernează universul

139. „Este totuși clar că o clasă de oameni cu aspect foarte diferit se formează în sud și sunt acum ținuți în sclavie, față de cei aduși inițial în această țară din Africa; iar dacă creșterea lor nu va face niciun alt bine, va înlătura puterea argumentului că Dumnezeu l-a blestemat pe Ham și, prin urmare, sclavia americană este corectă.”
140. „Pe rând am văzut obstacole înlăturate, erori corectate, prejudecăți atenuate, interdicții renunțate și poporul meu avansând în toate elementele care compun suma bunăstării generale. Și îmi amintesc că Dumnezeu domnește în veșnicie și că orice întârziere, orice dezamăgiri și descurajare ar putea veni, adevărul, dreptatea, libertatea și umanitatea vor prevala în cele din urmă.”

Care dintre aceste citate de Frederick Douglass te împing să spargi bariere și să treci dincolo de granițe

Frederick Douglass este una dintre figurile istorice de pionierat ale Americii – luptă pentru emanciparea poporului său prin puterea cuvintelor, a credinței și a educației. Ca persoană născută în sclavie, el a fost martor direct la ceea ce însemna să suferi sub tiranie. Și odată cu aceasta, și-a găsit puterea să devină unul dintre cei mai remarcabili aboliționiști pentru combaterea prejudecăților rasiale.
Ce citate ați simțit cel mai mult.
Există mai multe citate despre libertate și credință pe care ați dori să le adăugăm
Comentați-le mai jos.