Aceste citate de John Locke vă vor ajuta să vă deblocați potențialul minții și vă vor împinge să experimentați viața așa cum este.
Cu 130 dintre cele mai populare citate ale sale, cu siguranță vei găsi o motivație care se potrivește cu ceea ce ai nevoie.
Spre deosebire de raționaliști precum Platon și Toma d’Aquino care credeau că ne naștem cu idei și cunoștințe înnăscute în noi, John Locke susține că mintea unei persoane este o tablă goală care poate fi umplută cu cunoștințe doar prin propriile noastre experiențe.
Aflați mai multe despre teoriile și filosofia lui prin colecția noastră de mai jos.
Și asigurați-vă că citiți aceste citate Albert Camus și citate Bertrand Russell.

Cele mai bune citate John Locke

1. „Revolta este dreptul poporului.”
2. „Noile opinii sunt întotdeauna suspectate și, de obicei, opuse, fără niciun alt motiv decât pentru că nu sunt comune.”
3. „Marea întrebare care, în toate veacurile, a tulburat omenirea și a adus asupra lor cea mai mare parte a necazurilor lor, a fost nu dacă există putere în lume, nici de unde a venit, ci cine ar trebui să o aibă. ”
4. „Educația începe domnul; dar lectura, compania bună și reflecția trebuie să-l termine.”
5. „Lectura furnizează minții numai materiale de cunoaștere; gândirea face ca ceea ce citim să fie al nostru.”
6. „Părinții se întreabă de ce râurile sunt amare, când ei înșiși otrăvesc fântâna.”
7. „Singura apărare împotriva lumii este o cunoaștere aprofundată a ei.”
8. „Întotdeauna am crezut că acțiunile oamenilor sunt cei mai buni interpreti ai gândurilor lor.”
9. „A prejudeca noțiunile altor oameni înainte de a le fi privit nu înseamnă a arăta întunericul lor, ci a ne scoate ochii.”
10. „Oamenii fiind, după cum s-a spus, prin natura lor, toți liberi, egali și independenți, nimeni nu poate fi scos din această stare și supus puterii politice a altuia, fără consimțământul său”.
11. „Toată bogăția este produsul muncii.”
12. „Suntem ca cameleonii, ne luăm nuanța și culoarea caracterului moral de la cei care ne sunt în jurul nostru.”
13. „Cunoașterea niciunui om de aici nu poate depăși experiența lui.”
14. „A iubi adevărul de dragul adevărului este partea principală a perfecțiunii umane în această lume și complotul de sămânță al tuturor celorlalte virtuți.”
15. „Așa că, de fapt, religia, care ar trebui să ne deosebească cel mai mult de fiare și ar trebui să ne ridice în mod deosebit, ca făpturi raționale mai presus de brute, este aceea în care oamenii par adesea cei mai iraționali și mai lipsiți de sens decât fiarele înseși.”
16. „Treba noastră aici nu este să cunoaștem toate lucrurile, ci cele care privesc comportamentul nostru.”
17. „Biblia este una dintre cele mai mari binecuvântări dăruite de Dumnezeu copiilor oamenilor. Îl are pe Dumnezeu ca autor, mântuirea pentru sfârșit și adevărul fără nici un amestec pentru materia sa. Totul este pur, totul sincer – nimic prea mult, nimic lipsit!”
18. „Necesitatea de a crede fără cunoaștere, și de multe ori pe motive foarte mici, în această stare trecătoare de acțiune și orbire în care ne aflăm, ar trebui să ne facă mai ocupați și mai atenți să ne informăm decât să-i constrângem pe alții.”
19. „De multe ori există mai multe de învățat din întrebările neașteptate ale unui copil decât din discursurile bărbaților.”
20. „Actele minții, în care își exercită puterea asupra ideilor simple, sunt în principal aceste trei: combinarea mai multor idei simple într-o singură compusă și astfel se formează toate ideile complexe. A doua este adunarea a două idei, fie simple, fie complexe, și a le pune una pe cealaltă, astfel încât să le privească deodată, fără a le uni într-una singură, prin care își obține toate ideile de relații. Al treilea îi separă de toate celelalte idei care îi însoțesc în existența lor reală. Aceasta se numește abstracție și astfel sunt făcute toate ideile sale generale.”
Înrudit: Citate Rene Descartes Citate

John Locke despre Legea naturii și Scripturi
21. „Pentru a evita această stare de război este un mare motiv pentru care oamenii se pun în societate și renunță la starea naturii – pentru că acolo unde există o autoritate, o putere pe pământ, de la care se poate obține ajutor prin apel, acolo continuarea stării de război este exclusă, iar controversa este decisă de acea putere.”
22. „Căci, deși legea naturii este clară și inteligibilă pentru toate creaturile raționale; totuși, oamenii, fiind părtiniți de interesul lor, precum și ignoranți din lipsa studiului lor, nu sunt apți să o accepte ca lege obligatorie pentru ei în aplicarea ei în cazurile lor particulare.”
23. „Oamenii care trăiesc împreună conform rațiunii, fără un superior comun pe pământ, cu autoritate de a judeca între ei, este propriu-zis starea naturii”.
24. „Natura își va menține întotdeauna drepturile și va prevala în cele din urmă asupra oricărui raționament abstract.”
25. „Așa este natura înțelegerii – încât nu poate fi obligat să creadă nimic prin forța exterioară. Confiscarea proprietății, închisoarea, chinurile — nimic de această natură nu poate avea o asemenea eficacitate încât să-i facă pe oameni să schimbe judecata interioară pe care au formulat-o asupra lucrurilor.”
26. „Dumnezeu a împletit în principiile naturii umane o atât de tandrețe pentru urmașii lor, încât nu se teme că părinții își vor folosi puterea cu prea multă rigoare.”
27. „Nu trebuie deloc să ne miram că, având doar câteva idei superficiale despre lucruri, descoperite numai de simțurile din afară sau de mintea, reflectând asupra a ceea ce experimentează în sine în interior, nu avem nicio cunoaștere în afară de aceasta. , cu atât mai puțin din constituția internă și adevărata natură a lucrurilor, fiind lipsiți de facultăți pentru a le atinge.”
28. „Dacă mintea nu este angajată prin argumente pentru a face acest pas, ea trebuie să fie indusă de un alt principiu de greutate și autoritate egală; și acel principiu își va păstra influența atâta timp cât natura umană rămâne aceeași. Ceea ce este acel principiu ar putea foarte bine să merite durerile de cercetare.”
29. „Niciun om din societatea civilă nu poate fi scutit de legile acesteia, căci dacă cineva poate face ceea ce crede de cuviință și nu există nicio apel pe pământ, pentru repararea sau securitatea împotriva oricărui rău pe care îl va face; Întreb dacă nu este perfect nemișcat în starea naturii și, prin urmare, nu poate fi parte sau membru al acelei societăți civile; cu excepția cazului în care cineva va spune că starea naturii și societatea civilă sunt unul și același lucru, pe care nu am găsit încă pe cineva atât de mare patron al anarhiei încât să-l afirme.”
30. „Oricine se va înscrie sub steagul lui Hristos trebuie, în primul rând și mai presus de toate, să facă război cu propriile pofte și vicii.”
31. „Este în zadar pentru orice om să uzurpe numele de creștin fără sfințenia vieții, puritatea manierelor, bunătatea și blândețea duhului”.
32. „Astfel turcii și creștinii sunt de religii diferite, pentru că aceștia iau Sfintele Scripturi drept regulă a religiei lor și a celor alcoranilor. Și din același motiv, pot exista religii diferite chiar și printre creștini.”
33. „Căci dacă dintr-un principiu de caritate, așa cum pretind ei și iubesc sufletele oamenilor, îi lipsesc de moșiile lor, îi mutilează cu pedepse corporale, îi înfometează și îi chinuie în închisori zgomotoase și, în cele din urmă, chiar ia-le viețile — spun eu, dacă toate acestea sunt făcute doar pentru a face pe oameni creștini și pentru a le procura mântuirea, atunci de ce suferă ei curvie, înșelăciune, răutate și altele asemenea — ca enormități, care se bucură în mod evident de corupția păgână, să predomine atât de mult și abundă printre turmele și oamenii lor

34. „De ce, deci, această râvnă aprinsă pentru Dumnezeu, pentru Biserică și pentru mântuirea sufletelor — aprins zic, la propriu, cu foc și năduș — trece fără nicio pedeapsă pe lângă acele vicii și răutăți morale, care sunt recunoscut de toți oamenii a fi diametral opus profesiei de creștinism și își îndoiește toți nervii fie la introducerea ceremoniilor, fie la stabilirea de opinii, care în cea mai mare parte sunt despre chestiuni frumoase și complicate, care depășesc capacitatea de înțelegeri obișnuite

35. „Tolerarea celor care diferă de ceilalți în materie de religie este atât de agreabilă Evangheliei lui Isus Hristos și rațiunii autentice a omenirii, încât pare monstruos ca oamenii să fie atât de orbi încât să nu perceapă necesitatea și avantajul ei într-o lumină atât de clară.”
36. „Și așa a făcut pe Isus Hristos altceva decât restauratorul și predicatorul religiei naturale pure; făcând astfel violență asupra întregii mandate a Noului Testament”.
37. „Dar dacă Adam și Eva, în loc de somnul lor obișnuit de noapte, ar fi petrecut toate cele douăzeci și patru de ore într-un somn continuu, durata acestor douăzeci și patru de ore ar fi fost pierdută iremediabil pentru ei și a fost lăsată pentru totdeauna în afara relatarea timpului lor.”
38. „Pentru cel care, astfel imparțial, citește scripturile, Adam a căzut din starea de ascultare perfectă, care se numește dreptate în Noul Testament. Deși cuvântul, care la origine înseamnă dreptate, se traduce dreptate, iar prin această cădere el a pierdut paradisul, în care era liniștea și pomul vieții, el a pierdut fericirea și nemurirea.”
39. „Dar, prin legea credinţei, credinţei i se permite să suplinească defectul ascultării depline; și astfel, credincioșii sunt admiși la viață și nemurire, ca și cum ar fi neprihăniți”.
40. „Aceasta arată că starea de paradis era o stare de nemurire — de viață fără sfârșit; pe care l-a pierdut chiar în ziua în care a mâncat. Viața lui a început de acolo să se scurteze, să se irosească și să aibă un sfârșit; și de acolo până la moartea lui reală, nu a fost decât timpul unui prizonier, între sentința pronunțată și execuția, care era în vedere și sigură.”
41. „Așadar, legea credinței, pe scurt, este ca fiecare să creadă ceea ce Dumnezeu îi cere să creadă, ca o condiție a legământului pe care îl face cu el și să nu se îndoiască de îndeplinirea promisiunilor sale”.
42. „Dumnezeu Însuși nu va salva oamenii împotriva voinței lor”.
43. „Trăria este paza și sprijinul celorlalte virtuți.”
44. „Există o mie de căi către bogăție, dar o singură cale către cer.”
45. „Fie că magistratul se alătură oricărei biserici, fie că se desparte de ea, biserica rămâne întotdeauna ca înainte – o societate liberă și voluntară.”
46. ​​„Cel care nu se va așeza cu mândrie în fruntea tuturor lucrurilor, ci va lua în considerare imensitatea acestei țesături și marea varietate care se găsește în această mică și nepăsătoare parte a ei cu care are de-a face, poate fi înclinat să creadă că, în alte conace ale ei, pot exista alte ființe inteligente și diferite, despre ale căror facultăți el are la fel de puține cunoștințe sau înțelegere precum un vierme închis într-un sertar al unui dulap are simțurile sau înțelegerea un barbat; asemenea varietate și excelență fiind potrivite înțelepciunii și puterii Creatorului.”
47. „Deși dacă necredincioșii ar fi convertiți cu forța, dacă cei care sunt fie orbi, fie încăpățânați ar fi scoși din greșelile lor de către soldații înarmați, știm foarte bine că Lui i-a fost mult mai ușor să o facă cu armate. de legiuni cerești decât pentru orice fiu al Bisericii, cât de puternic a fost vreodată, cu toți dragonii săi.”
48. „Când aflăm o idee, prin a cărei intervenție descoperim legătura dintre alte două, aceasta este o revelație de la Dumnezeu către noi, prin vocea rațiunii.”
49. „Dumnezeu a dat lumea oamenilor în comun; dar din moment ce le-a dat-o în folosul lor și pentru cele mai mari facilități ale vieții, ei erau capabili să tragă din ea, nu se poate presupune că a vrut să spună că ar trebui să rămână întotdeauna comună și necultivată. El a dat-o folosirii celor harnici și raționali, nu fanteziei sau lăcomiei celor certați și certați.”
50. „În sfârșit, nu sunt deloc tolerați cei care neagă ființa unui Dumnezeu. Promisiunile, legămintele și jurămintele, care sunt legăturile societății umane, nu pot avea nicio putere asupra unui ateu.”
51. „Luarea lui Dumnezeu, deși, dar chiar și în gând, dizolvă totul; de asemenea, cei care prin ateismul lor subminează și distrug orice religie, nu pot avea nicio pretenție de religie pentru a contesta privilegiul unei toleranțe.”
52. „Grijirea sufletelor nu poate aparține magistratului civil, deoarece puterea lui constă numai în forța exterioară; dar religia adevărată și mântuitoare constă în persuasiunea lăuntrică a minții, fără de care nimic nu poate fi acceptat de Dumnezeu”.
53. „Am găsit cele două extreme în care se întâlnesc oamenii în acest punct – fie, pe de o parte, au zguduit temeliile oricărei religii, fie, pe de altă parte, au făcut creștinismul aproape nimic.”

Citate John Locke despre guvern, proprietate și putere

54. „Legile prevăd, pe cât posibil, ca bunurile și sănătatea subiecților să nu fie vătămate de frauda și violența altora; nu-i păzesc de neglijența sau proasta îngrijire a posesorilor înșiși”.
55. „Puterea legislativului, fiind derivată din popor printr-o subvenție și o instituție voluntară pozitivă, nu poate fi altceva decât ceea ce a transmis acel acord pozitiv – care fiind doar de a face legi, și nu de a face legiuitori. Legislativul nu poate avea nicio putere să-și transfere autoritatea de a face legi și să o pună în alte mâini.”
56. „Căci libertatea înseamnă a fi liber de reținere și violență din partea altora; care nu poate fi, unde nu există lege. Dar libertatea nu este, după cum ni s-a spus, o libertate pentru fiecare om de a face ceea ce enumeră.”
57. „Sfârșitul legii nu este acela de a desființa sau de a restrânge, ci de a păstra și extinde libertatea.”
58. „Legislativul nu poate transfera puterea de a face legi în alte mâini; pentru că ea fiind doar o putere delegată de la popor, cei care o au nu o pot preda altora”.
59. „Deoarece caritatea ne obligă să dorim bine sufletelor tuturor oamenilor, iar religia nu trebuie să modifice nimic în starea civilă sau în dreptul nimănui, va fi permis sclavilor, precum și altora, să intre în ei înșiși și să fie de ce biserică sau profesie va crede oricare dintre ei cel mai bine și, prin urmare, să fie la fel de membri pe deplin ca orice om liber.”
60. „Legile morale sunt puse ca o limită și o restrângere pentru aceste dorințe exorbitante, pe care nu le pot fi decât prin recompense și pedepse, care vor supraechilibra satisfacția pe care cineva și-o propune să-și încalce legea.”
61. „Oriunde se termină legea, începe tirania.”
62. „Pare un mod ciudat de a înțelege o lege, care necesită cuvintele cele mai clare și mai directe, ca prin moarte să se înțeleagă viața veșnică în mizerie.”
63. „Acolo unde nu există proprietate, nu există rănire.”
64. „Și de aceea, pedeapsa celor care nu-l urmau, era să-și piardă sufletele, viața.”
65. „Lanțurile sunt doar o uzură proastă, câtă grijă s-a avut vreodată să le pile și să le lustruiască.”
66. „Oriunde, prin urmare, orice număr de oameni se unesc într-o singură societate, încât să renunțe la puterea sa executivă a legii naturii și să o renunțe publicului, acolo, și numai acolo, există o societate politică sau civilă. societate. Prin urmare, este evident că monarhia absolută, care de către unii oameni este considerată singurul guvern din lume, este într-adevăr incompatibilă cu societatea civilă și, prin urmare, nu poate exista nicio formă de guvernare civilă.”
67. „Nici o pace și securitate între omenire – cu atât mai puțin prietenia comună – nu poate exista vreodată atâta timp cât oamenii cred că guvernele își iau autoritatea de la Dumnezeu și că religia trebuie propagată prin forța armelor.”
68. „Căci guvernul civil nu poate da nici un drept nou bisericii, nici biserica guvernului civil.”
69. „Libertatea oamenilor sub guvernare este de a avea o regulă permanentă după care să trăiască, comună tuturor celor din acea societate.”
70. „Acesta este dreptul fundamental și imuabil al unei societăți spontane – că are puterea de a înlătura pe oricare dintre membrii săi care încalcă regulile instituției sale; dar nu poate, prin aderarea unor noi membri, să dobândească vreun drept de jurisdicție asupra celor care nu sunt alăturați acestuia.”
71. „Căci va fi foarte greu să-i convingi pe oameni cu simț că cel care, cu ochii uscați și cu mintea mulțumită, își poate preda fratele călăului pentru a fi ars de viu, se preocupă sincer și din inimă să-l salveze pe acel frate de flăcările lui. iadul în lumea viitoare.”
72. „Este suficient de ambiție să fii angajat ca submuncăresc pentru a curăța puțin pământul și a îndepărta o parte din gunoaiele care se află în calea cunoașterii.”
73. „Acum, fac apel la conștiința celor care persecută, rănesc, torturează și ucid alți oameni sub scuza „religiei”, fie că fac acest lucru într-un spirit de prietenie și bunătate.”
74. „Cine suntem noi să spunem cuiva ce poate sau nu poate face

75. „Fiecare om poartă în jurul său o piatră de încercare, dacă vrea să se folosească de ea, pentru a distinge aurul substanțial de strălucirile superficiale, adevărul de aparențe. Și într-adevăr, folosirea și beneficiul acestei pietre de încercare, care este rațiunea naturală, este stricată și pierdută doar de prejudecăți asumate, prezumții depășitoare și îngustarea minții noastre.”
76. „Sclavia este o stare atât de ticăloasă și mizerabilă a omului și atât de direct opusă temperamentului generos și curajului națiunii noastre.”
77. „Puterea omului și modul său de funcționare sunt aproape aceleași în lumea materială și intelectuală. Căci materialele din ambele ființe, așa cum el nu are nicio putere de a face sau de a distruge, tot ceea ce poate face omul este fie să le unească împreună, fie să le așeze una de alta, fie să le separe în întregime.”
78. „Este de mare folos marinarului să cunoască lungimea liniei sale, deși nu poate să înțeleagă cu ea toate adâncurile oceanului.”
79. „Cred că Sir Robert ar fi trebuit să-și ducă puterea monarhică cu un pas mai sus și să mulțumească lumea.”
80. „Libertatea nu este o idee aparținând voinței sau preferinței; ci pentru persoana care are puterea de a face sau de a se abține să facă, după cum vrea sau îndrumă mintea.”
81. „Fiarele nu abstractizează”.
82. „Și când un compatriotă spune că frigul îngheață apa, deși cuvântul înghețare pare să implice o anumită acțiune, totuși, cu adevărat, nu înseamnă nimic, dar efectul, videlicet, că apa, care era înainte fluidă, devine tare și consistentă, fără a conține orice idee despre acțiunea prin care se realizează.”
83. „Una sau două amănunte pot sugera indicii de anchetă, iar ei se descurcă bine cei care acceptă acele indicii; dar dacă le transformă în concluzii și le fac în prezent reguli generale, ele sunt într-adevăr înainte, dar este doar pentru a se impune prin propoziții presupuse pentru adevăruri fără un motiv suficient.”
84. „„Cât de zadarnic”, spun eu, „este să te aștepți la demonstrație și la certitudine în lucrurile care nu sunt capabile de aceasta; și refuză acordul la propoziții foarte raționale și acționează contrar adevărurilor foarte clare și clare, pentru că ele nu pot fi înțelese atât de evidente încât să depășească orice pretenție de îndoială.”
85. „Toți suntem miopi și foarte des. vezi doar o parte a unei probleme; opiniile noastre nu sunt extinse la tot ceea ce are o legătură cu el. Din acest defect cred că niciun om nu este liber.”
86. „Vedem doar parțial și cunoaștem doar parțial și, prin urmare, nu este de mirare că concluzionăm că nu este corect din opiniile noastre parțiale.”
87. „În multe cazuri, nu este o serie de consecințe care vor servi rândul său, ci multe deducții diferite și opuse trebuie examinate și puse împreună, înainte ca un om să poată ajunge să judece corect punctul în cauză.”

Citate John Locke despre umanitate, educație și literatură

88. „Cred că pot spune că dintre toți oamenii cu care ne întâlnim, nouă părți din zece sunt ceea ce sunt, buni sau răi, folositori sau nu, prin educația lor.”
89. „Afacerea educației, în ceea ce privește cunoașterea, nu este, după cum cred, să perfecționeze un cursant în toate științe sau în oricare dintre acestea; ci să-și dea minții acea dispoziție și acele obiceiuri care îi pot permite să obțină orice parte a cunoașterii de care va avea nevoie în cursul viitor al vieții sale.”
90. „O minte sănătoasă într-un corp sănătos este o descriere scurtă, dar completă a unei stări fericite în această lume. Cel care are aceste două, nu are nimic mai mult de dorit; iar cel care vrea pe oricare dintre ele, va fi un pic mai bun pentru orice altceva.”
91. „Reverie este atunci când ideile plutesc în mintea noastră fără reflecție sau luare în considerare a înțelegerii.”
92. „Facultățile sufletului nostru sunt îmbunătățite și ne sunt utile în același mod ca și corpurile noastre.”
93. „Dacă nu vom crede totul, pentru că nu putem cu siguranță să cunoaștem toate lucrurile, vom face multe, la fel de înțelept ca cel care nu vrea să-și folosească picioarele, ci să stea nemișcat și să piară, pentru că nu avea aripi pentru a zbura”.
94. „Astfel ideile, ca și copiii tinereții noastre, mor adesea înaintea noastră, iar mintea noastră reprezintă pentru noi acele morminte de care ne apropiem; unde, deși arama și marmura rămân, totuși inscripțiile sunt șterse de timp, iar imaginile se modelează.”
95. „Un semn incontestabil al iubirii de adevăr este de a nu accepta nicio propoziție cu o mai mare siguranță decât o garantează dovezile pe care este construită.”
96. „Puțini bărbați gândesc, totuși toți vor avea păreri. Prin urmare, opiniile bărbaților sunt superficiale și confuze.”
97. „Ma prefac că nu predau, ci întreb; și, prin urmare, nu pot decât să mărturisesc aici din nou, că senzația externă și interioară sunt singurele pasaje pe care le pot găsi despre cunoașterea înțelegerii.”
98. „Nimic nu este în intelect care să nu fi fost primul în simțuri.”
99. „Ceea ce te îngrijorează, te stăpânește.”
100. „Identitatea personală depinde de conștiință, nu de substanță.”
101. „Nimeni nu poate fi forțat să fie bogat sau sănătos, indiferent dacă vrea sau nu.”
102. „Cea mai prețioasă dintre toate posesiunile este puterea asupra noastră.”
103. „Omul nu are voie, fără cenzură, să-și urmeze propriile gânduri în căutarea adevărului, când acestea îl scot atât de puțin din drumul comun.”
104. „De aceea, merită să cercetăm granițele dintre opinie și cunoaștere; și examinați prin ce măsuri, în lucrurile despre care nu avem cunoștințe sigure, ar trebui să ne reglementăm consimțământul și să ne moderam convingerile.”
105. „Înțelegerea, ca și ochiul, în timp ce ne face să vedem și să percepem toate celelalte lucruri, nu ia în seamă de sine; și este nevoie de artă și dureri pentru a-l așeza la distanță și a-l face propriul obiect.”
106. „Afacerea omului este să fie fericit.”
107. „Mințile pământești, ca niște ziduri de noroi, rezistă celor mai puternice baterii. Și, deși poate că uneori forța unui argument clar poate face o impresie, totuși ei rămân fermi și țin departe de adevărul inamicului, asta i-ar captiva sau deranja.”
108. „Spune unui bărbat îndrăgostit cu pasiune că este părăsit; aduceți o zeci de martori despre minciuna amantei sale, este zece la unu, dar trei cuvinte bune ale ei vor anula toate mărturiile lor.”
109. „Cei care au citit despre toate se crede că înțeleg și ei totul; dar nu este întotdeauna așa.”
110. „Suntem de genul rumigătorilor și nu este suficient să ne înghesuim cu o mare încărcătură de colecții; dacă nu le mestecăm din nou, nu ne vor da putere și hrană.”
111. „Sunt unii oameni de unul, unii dar de două silogisme și nu mai mult; și altele care nu pot avansa decât cu un pas mai departe.”
112. „Cărțile mi se par a fi lucruri pestilente și infectează tot comerțul cu ele cu ceva foarte pervers și brutal.”
113. „Există într-adevăr la unii scriitori cu exemple vizibile de gânduri profunde, raționament apropiat și acut și idei bine urmărite.”
114. „Adevărurile nu sunt cu atât mai bune, nici mai rele pentru evidenta sau dificultatea lor, dar valoarea lor trebuie măsurată prin utilitatea și tendința lor.”
115. „Pe scurt, aici pare să fie diferența dintre idioți și nebuni – că nebunii pun laolaltă idei greșite și astfel fac propoziții greșite, dar argumentează și raționează corect din ele; dar idioții fac foarte puține propuneri sau nu fac deloc și raționează deloc.
116. „Căci tot ceea ce se găsește în cărți nu este construit pe fundamente adevărate și nici nu este întotdeauna dedus în mod corect din principiile pe care se pretinde că este construit.”
117. „Suntem născuți pentru a fi, dacă vrem, creaturi raționale, dar numai folosirea și exercițiul ne fac așa, și nu suntem într-adevăr așa mai departe decât ne-au condus industria și aplicarea.”
118. „Numai practica este cea care ne îmbunătățește atât mintea, cât și trupurile și nu trebuie să ne așteptăm la nimic de la înțelegerea noastră mai departe decât sunt desăvârșite prin obiceiuri.”
119. „Personajul cel mai perfect ar trebui să se afle între aceste extreme – păstrând o capacitate și un gust egal pentru cărți, companie și afaceri; păstrând în conversație acel discernământ și delicatețe care apar din scrisorile politicoase; iar în afaceri, acea probitate și acuratețe care sunt rezultatul firesc al unei filozofii drepte.”
120. „Virtutea este mai greu de obținut decât cunoașterea lumii; și, dacă este pierdut într-un tânăr, este rareori recuperat.”
121. „Nici nu trebuie să ne temem că această filozofie, în timp ce se străduiește să limiteze cercetările noastre la viața comună, ar trebui să submineze vreodată raționamentele vieții comune și să-și ducă îndoielile atât de departe încât să distrugă orice acțiune, precum și speculațiile.”
122. „Fiecare este ortodox în sine.”
123. „Memoria poate fi stocată, dar judecata este puțin mai bună, iar stocul de cunoștințe nu a crescut, fiind capabil să repete ceea ce au spus alții sau să producă argumentele pe care le-am găsit în ele.”
124. „Fără o astfel de revelație, a crede sau a nu crede, acea propoziție sau carte să fie de autoritate divină, nu poate fi niciodată o chestiune de credință, ci o chestiune de rațiune.”
125. „Afecțiunea este o imitație incomodă și forțată a ceea ce ar trebui să fie autentic și ușor – să dorești frumusețea care însoțește ceea ce este natural.”
126. „Oamenii să nu creadă că nu există adevăr decât în ​​științele pe care le studiază sau în cărțile pe care le citesc.”
127. „Este greu de știut prin ce altă cale pot ajunge oamenii la adevăr, să apuce de el, dacă nu-l sapă și nu-l caută ca după aur și comori ascunse; dar cel care face acest lucru trebuie să aibă mult pământ și gunoi înainte de a obține metalul pur – nisip, pietricele și zgură se amestecă de obicei cu el, dar aurul este totuși aur și îl va îmbogăți pe omul care își folosește eforturile pentru a căuta și separați-l.”
128. „Există și alte idei simple care se transmit în minte prin toate căile de senzație și reflecție – plăcere sau încântare și opusul ei, durere sau neliniște – puterea; existenţă; unitate.”
129. „Nu există loc pentru echivocuri, nu este nevoie de distincții.”
130. „Dar, în adevăr, ideile și imaginile din mintea oamenilor sunt puterile invizibile care le guvernează în mod constant și tuturor le plătesc în mod universal o supunere gata.”

Care dintre aceste citate John Locke te-a făcut să conștientizezi propria ta conștiință și adevărul ființei tale

Ca unul dintre cei mai influenți filozofi din istorie, ideologiile lui John Locke au avut un impact mare asupra lumii încă din epoca iluminismului. El credea cu tărie în cele trei drepturi naturale ale omului – viața, libertatea și proprietatea, și că tot ceea ce știm provine din experiențele dobândite și din anecdotele personale. Pentru el, cunoștințele și identitatea cuiva pot fi dobândite doar prin simțurile noastre.
Ce părere aveți despre teoriile lui John Locke
Ești înclinat să te uiți înapoi la experiențele tale anterioare și să vezi ce lecții ai învățat din ele
. Împărtășește-ți gândurile prin secțiunea de comentarii de mai jos!