Amintiți-vă de importanța existenței voastre în acest spațiu vast pe care îl numim univers prin aceste citate de top Carl Sagan!
Indiferent dacă sunteți sau nu un pasionat de știință și astronomie, această colecție de citate vă deschid ochiul minunilor lumii și ale existenței noastre.
Așadar, asigurați-vă că ni se alătură în timp ce explorăm lumea pe care Carl Sagan a cercetat-o ​​neobosit și a scris un bot – o lume plină de minune, uimire și imprevizibilitate.
Începeți să explorați minunile universului prin lista de mai jos.
Și nu uitați să consultați aceste citate Thomas Sowell și Viktor Frankl.

Cele mai bune citate Carl Sagan

1. „Pentru mine, este mult mai bine să înțeleg Universul așa cum este cu adevărat decât să persist în amăgire, oricât de satisfăcător și liniștitor.”
2. „Dacă un om nu este de acord cu tine, lasă-l să trăiască. Într-o sută de miliarde de galaxii, nu vei găsi alta.”
3. „Planeta noastră este o pată singuratică în marele întuneric cosmic învăluitor.”
4. „Azotul din ADN-ul nostru, calciul din dinții noștri, fierul din sângele nostru, carbonul din plăcintele noastre cu mere au fost făcute în interiorul stelelor care se prăbușesc. Suntem făcuți din stele.”
5. „Undeva, ceva incredibil așteaptă să fie cunoscut.”
6. „Știința nu este doar compatibilă cu spiritualitatea; este o sursă profundă de spiritualitate”.
7. „În obscuritatea noastră, în toată această vastitate, nu există niciun indiciu că va veni ajutor din altă parte pentru a ne salva de noi înșine.”
8. „O privire la o carte și auzi vocea altei persoane, poate cineva mort de 1.000 de ani. A citi înseamnă a călători în timp.”
9. „Uită-te din nou la acel punct. Asta e aici. Asta e acasă. Aceia suntem noi. Pe el, toți cei pe care îi iubești, toți cei pe care îi cunoști, toți despre care ai auzit vreodată, fiecare ființă umană care a fost vreodată și-a trăit viața.”
10. „Pretențiile extraordinare necesită dovezi extraordinare.”
11. „Dacă vrei să faci o plăcintă cu mere de la zero, trebuie mai întâi să inventezi universul.”
12. „Cine este mai umil
Omul de știință care privește universul cu o minte deschisă și acceptă tot ceea ce universul are să ne învețe, sau cineva care spune totul în această carte trebuie să fie considerat adevărul literal și nu contează de falibilitatea tuturor ființe umane implicate

13. „Pământul este singura lume cunoscută până acum pentru a adăposti viață. Nu există niciun alt loc, cel puțin în viitorul apropiat, în care specia noastră ar putea migra.”
14. „Scrisul este poate cea mai mare dintre invențiile umane – care unește oameni, cetățeni din epoci îndepărtate, care nu s-au cunoscut niciodată.”
15. „Pentru creaturi mici ca noi, vastitatea este suportabilă doar prin iubire.”
16. „Pământul este o scenă foarte mică într-o vastă arenă cosmică.”
17. „Cărțile sparg cătușele timpului – dovada că oamenii pot face magie.”
18. „Fiecare dintre noi este, din perspectiva cosmică, prețios.”
19. „Imaginația ne va duce adesea în lumi care nu au fost niciodată, dar fără ea nu mergem nicăieri.”

Citate Carl Sagan despre sensul vieții
20. „Suntem ca fluturii care flutură pentru o zi și cred că este pentru totdeauna.”
21. „Ești o specie interesantă — un amestec interesant. Ești capabil de vise atât de frumoase și de coșmaruri atât de oribile. Te simți atât de pierdut, atât de tăiat, atât de singur, doar că nu ești.”
22. „Vezi, în toate căutările noastre, singurul lucru pe care l-am găsit care face golul suportabil, este unul pe celălalt.”
23. „Putem judeca progresul nostru după curajul întrebărilor noastre și profunzimea răspunsurilor noastre, dorința noastră de a îmbrățișa ceea ce este adevărat, mai degrabă decât ceea ce se simte bine.”
24. „Mi-ar plăcea să cred că atunci când voi muri voi trăi din nou, că unii gândesc, simt, își vor aminti o parte din mine.”
25. „Adevărul poate fi derutant. Poate fi nevoie de ceva muncă pentru a te confrunta. Poate fi contraintuitiv. Poate contrazice prejudecăți profunde. Este posibil să nu fie în consonanță cu ceea ce ne dorim cu disperare să fie adevărat. Dar preferințele noastre nu determină ce este adevărat.”
26. „Frumusețea unei ființe vii nu sunt atomii care intră în el, ci felul în care acești atomi sunt puși împreună.”
27. „Mi se pare mult mai bine, în vulnerabilitatea noastră, să privim moartea în ochi și să fim recunoscători în fiecare zi pentru șansa scurtă, dar magnifică, pe care o oferă viața.”
28. „Extincția este regula. Supraviețuirea este excepția.”
29. „A spune că dragostea face lumea să se învârtească înseamnă a merge prea departe.”
30. „Semnificația vieților noastre și a planetei noastre fragile este determinată atunci doar de propria noastră înțelepciune și curaj.”
31. „Suntem gardienii sensului vieții.”
32. „Oamenii nu sunt proști. Ei cred lucrurile din motive. Ultima modalitate prin care scepticii pot atrage atenția oamenilor strălucitori, curioși și inteligenți este să slăbească sau să condescende sau să arate aroganță față de convingerile lor.”
33. „Cine suntem
Noi aflăm că trăim pe o planetă nesemnificativă a unei stele banale pierdute într-o galaxie ascunsă într-un colț uitat al unui univers în care există mult mai multe galaxii decât oameni.”
34. „Înțelegerea este un fel de extaz.”
35. „Mizeria umană evitată este cauzată mai des nu atât de prostie, cât de ignoranță, în special de ignoranța noastră despre noi înșine.”
36. „Suntem niște vedete care recoltăm lumina soarelui.”
37. „De-a lungul mării spațiului, stelele sunt alți sori.”
38. „Visele sunt hărți.”
39. „Am început să ne contemplăm originile – stelele care se gândesc la stele; ansambluri organizate de zece miliarde, miliarde, miliarde de atomi având în vedere evoluția atomilor; urmărind călătoria lungă prin care, cel puțin aici, a apărut conștiința.”

Citate Carl Sagan despre om, pământ și univers

40. „Cosmosul este în noi. Suntem făcuți din chestii vedete. Suntem o modalitate prin care universul se cunoaște pe sine.”
41. „Universul este un loc destul de mare. Dacă suntem doar noi, pare o risipă îngrozitoare de spațiu.”
42. „Sunt la fel de mulți atomi într-o moleculă de ADN câte stele există într-o galaxie tipică.”
43. „Cursa înarmărilor nucleare este ca doi dușmani jurați stând până la talie în benzină – unul cu trei chibrituri, celălalt cu cinci.”
44. „Cred că sănătatea civilizației noastre, profunzimea conștientizării noastre cu privire la fundamentele culturii noastre și preocuparea noastră pentru viitor pot fi toate testate de cât de bine ne susținem bibliotecile.”
45. „Universul nu pare nici benign, nici ostil, ci doar indiferent.”
46. ​​„Explorarea este în natura noastră. Am început ca rătăcitori și suntem încă rătăcitori. Am zăbovit destul de mult pe țărmurile oceanului cosmic. Suntem gata în sfârșit să pornim spre stele.”
47. „Ilegalitatea canabisului este revoltătoare – un impediment pentru utilizarea deplină a unui drog care ajută la producerea liniștii și a înțelegerii, a sensibilității și a părtășiei atât de necesare în această lume din ce în ce mai nebună și periculoasă.”
48. „Cosmosul este tot ceea ce este sau a fost sau va fi vreodată.”
49. „Contemplările noastre cele mai slabe asupra Cosmosului ne frământă – există o furnicătură în coloana vertebrală, o prindere în voce, o senzație vagă, ca o amintire îndepărtată, de cădere de la înălțime. Știm că ne apropiem de cel mai mare dintre mistere.”
50. „Pământul se învârte pentru că a făcut acest lucru pe măsură ce s-a format și nu a mai fost nimic care să-l oprească de atunci.”
51. „Natura nu este sentimentală. Moartea este încorporată.”
52. „Dacă tânjim la un scop cosmic, atunci să ne găsim un scop demn.”
53. „Pierdută undeva între imensitate și eternitate este micuța noastră casă planetară.”
54. „În imensitatea spațiului și imensitatea timpului, este bucuria mea să împărtășesc o planetă și o epocă cu Annie.”
55. „Dar natura este întotdeauna mai subtilă, mai complicată, mai elegantă decât ceea ce ne putem imagina.”
56. „Oamenii – care înrobesc, castrează, experimentează și filează alte animale – au avut o înclinație de înțeles pentru a pretinde că animalele nu simt durere.”
57. „O distincție clară între oameni și animale este esențială dacă vrem să le aplecăm la voința noastră, să le facem să lucreze pentru noi, să le purtăm, să le mâncăm – fără nicio nuanță tulburătoare de vinovăție sau regret.”
58. „Este nepotrivit din partea noastră, care adesea ne comportăm atât de nesimțit față de alte animale, să susținem că numai oamenii pot suferi. Comportamentul altor animale face ca aceste pretenții să fie spețioase. Sunt prea mult ca noi.”
59. „Toți avem sete de mirare. Este o calitate profund umană.”
60. „Suprafața Pământului este țărmul oceanului cosmic. Pe acest mal, am învățat majoritatea a ceea ce știm.”
61. „Locuim într-un univers în care atomii sunt formați în centrele stelelor; unde în fiecare secundă se nasc o mie de sori; unde viața este stârnită de lumina soarelui și fulgerele în aerul și apele planetelor tinere; unde materia primă pentru evoluția biologică este uneori făcută de explozia unei stele la jumătatea Calei Lactee; unde un lucru la fel de frumos ca o galaxie se formează de o sută de miliarde de ori – un Cosmos de quasari și quarci, fulgi de zăpadă și licurici, unde pot exista găuri negre și alte civilizații universice și extraterestre ale căror mesaje radio ajung în acest moment pe Pământ.”
62. „Am aranjat o civilizație globală în care cele mai importante elemente depind profund de știință și tehnologie.”
63. „O ființă extraterestră, proaspăt sosită pe Pământ, care examinează ceea ce le prezentăm copiilor noștri în principal în televiziune, radio, filme, ziare, reviste, benzi desenate și multe cărți, ar putea concluziona cu ușurință că suntem intenționați să-i învățăm crime, viol, cruzime, superstiție, credulitate și consumerism. Noi continuăm și, prin repetare constantă, mulți dintre ei reușesc în sfârșit.”
64. „În lumea bântuită de demoni în care locuim în virtutea faptului că suntem oameni, acesta poate fi tot ceea ce se află între noi și întunericul învăluitor.”
65. „Cerul ne cheamă. Dacă nu ne distrugem, într-o zi ne vom aventura spre stele.”
66. „Este greu să ucizi o creatură odată ce îți lasă să-i vezi conștiința.”
67. „Se spune că oamenii nu pot fi visele zeului, ci mai degrabă că zeii sunt visele oamenilor.”
68. „Când ridicăm privirea noaptea și privim stelele, tot ceea ce vedem strălucește din cauza fuziunii nucleare îndepărtate.”
69. „Nu ne putem abține. Viața caută viață.”

Citate Carl Sagan despre știință și spiritualitate

70. „Când ne recunoaștem locul într-o imensitate de ani-lumină și în trecerea veacurilor, atunci când înțelegem complexitatea, frumusețea și subtilitatea vieții, atunci acel sentiment de avânt — acel sentiment de bucurie. și smerenia combinată – este cu siguranță spirituală”.
71. „Cum se face că aproape nicio religie majoră nu s-a uitat la știință și a ajuns la concluzia: „Este mai bine decât am crezut! Universul este mult mai mare decât au spus profeții noștri, mai măreț, mai subtil, mai elegant’”.
72. „O religie – veche sau nouă – care a subliniat măreția Universului, așa cum este dezvăluită de știința modernă, ar putea fi capabilă să atragă rezerve de reverență și de venerație cu greu profitate de credințele convenționale.”
73. „Știința este un mod de a gândi mult mai mult decât un corp de cunoștințe.”
74. „Este interesant de remarcat faptul că, deși se spune că unii delfini au învățat limba engleză – până la cincizeci de cuvinte folosite în context corect, nicio ființă umană nu a fost raportată să fi învățat delfiniza.”
75. „Leacul pentru un argument fals este un argument mai bun, nu suprimarea ideilor.”
76. „Religia hindusă este singura dintre marile credințe ale lumii dedicată ideii că Cosmosul însuși suferă un număr imens, într-adevăr infinit, de morți și renașteri.”
77. „Ideea că Dumnezeu este un mascul alb supradimensionat, cu o barbă curgătoare, care stă pe cer și numără căderea fiecărei vrăbii, este ridicolă.”
78. „Dacă prin „Dumnezeu” se înțelege setul de legi fizice care guvernează universul, atunci în mod clar există un astfel de Dumnezeu. Acest Dumnezeu este nesatisfăcător din punct de vedere emoțional. nu prea are sens să te rogi la legea gravitației”.
79. „Se spune uneori că oamenii de știință nu sunt romantici – că pasiunea lor de a-și da seama fură lumea de frumusețe și mister.”
80. „Știința și religia sunt ambele legate de ea.”
81. „Cât de palide sunt prin comparație pretențiile superstiției și pseudoștiinței; cât de important este pentru noi să urmăm și să înțelegem știința, acel efort caracteristic uman.”
82. „De asemenea, am aranjat lucrurile astfel încât aproape nimeni să nu înțeleagă știința și tehnologia.”
83. „Părerea mea este că dacă nu există dovezi pentru asta, atunci uită de asta. Un agnostic este cineva care nu crede în ceva până când nu există dovezi pentru asta, așa că sunt agnostic.”
84. „Un cler celibatar este o idee deosebit de bună, deoarece tinde să suprime orice înclinație ereditară către fanatism.”
85. „Vedeți, oamenii religioși – cei mai mulți dintre ei – chiar cred că această planetă este un experiment. La asta se rezumă convingerile lor.”
86. „Niciun zeu sau altul fixează mereu, se încurcă cu nevestele negustorului, dă tăblițe pe munți, îți poruncește să-ți mutilezi copiii, le spune oamenilor ce cuvinte pot spune și ce cuvinte nu pot spune, îi face pe oameni să se simtă vinovați că se bucură și așa. De ce nu pot zeii să plece suficient de bine în pace

87. „Dacă Dumnezeu este atotputernic și atotștiutor, de ce nu a început universul în primul rând, astfel încât să iasă așa cum vrea el
. De ce repară și se plânge constant

88. „Atomii sunt în principal spațiu gol. Materia este compusă în principal din nimic.”
89. „Ce e rău în a admite că nu știm ceva
Este stima noastră de sine atât de fragilă

90. „Șovinismul fanatic, etnic sau religios sau național este puțin dificil de întreținut când vedem planeta noastră ca pe o fragilă semilună albastră care se estompează pentru a deveni un punct de lumină discret împotriva bastionului și a cetății stelelor.”
91. „Granițele naționale nu sunt evidente când privim Pământul din spațiu.”
92. „Nu poți convinge un credincios de nimic; pentru că credința lor nu se bazează pe dovezi, se bazează pe o nevoie profundă de a crede.”
93. „Un organism aflat în război cu el însuși este condamnat.”
94. „Trăim într-o societate extrem de dependentă de știință și tehnologie, în care aproape nimeni nu știe nimic despre știință și tehnologie.”
95. „Nu există întrebări interzise în știință, nici probleme prea sensibile sau delicate pentru a fi cercetate, nici adevăruri sacre.”
96. „Incapacitatea ta de a-mi invalida ipoteza nu este deloc același lucru cu a dovedi că este adevărată. Afirmațiile care nu pot fi testate, afirmațiile imune la respingere sunt, în mod veridic, lipsite de valoare, indiferent de valoarea ar avea ele în a ne inspira sau în a ne excita sentimentul de mirare.”
97. „Orice credință care admiră adevărul – care se străduiește să-L cunoască pe Dumnezeu – trebuie să fie suficient de curajoasă pentru a se adapta universului.”
98. „Durata de viață a unei ființe umane se măsoară prin decenii, durata de viață a Soarelui este de o sută de milioane de ori mai lungă.”
99. „În comparație cu o stea, suntem ca muștele efemei – creaturi efemere trecătoare care își trăiesc viața în decursul unei singure zile.”

Citate Carl Sagan despre înțelepciune, perspectivă și lectură

100. „Mă plătește să păstrați o minte deschisă, dar nu atât de deschis, creierul îți cade.”
101. „Cărțile ne permit să călătorim în timp, să profităm de înțelepciunea strămoșilor noștri.”
102. „Nu vreau să cred. Vreau sa stiu.”
103. „Dar faptul că unele genii au fost de râs nu înseamnă că toți cei care sunt de râs sunt genii.”
104. „Frederick Douglass a învățat că alfabetizarea este calea de la sclavie la libertate. Există multe feluri de sclavie și multe feluri de libertate, dar lectura este încă calea.”
105. „Biblioteca ne conectează cu înțelegerea și cunoștințele, extrase dureros din natură, ale celor mai mari minți care au fost vreodată, cu cei mai buni profesori, extrase din întreaga planetă și din toată istoria noastră, pentru a ne instrui fără oboseală și ne inspiră să aducem propria noastră contribuție la cunoașterea colectivă a speciei umane.”
106. „Lipsa probelor nu este dovada absenței.”
107. „Consider că este o doctrină extrem de periculoasă, deoarece cu cât avem mai multe șanse să presupunem că soluția vine din exterior, cu atât este mai puțin probabil să ne rezolvăm singuri problemele.”
108. „Lumea este atât de minunată, cu atâta dragoste și profunzime morală, încât nu există niciun motiv să ne înșelam cu povești frumoase pentru care există puține dovezi bune.”
109. „Dacă termin o carte pe săptămână, voi citi doar câteva mii de cărți în timpul vieții mele — aproximativ o zecime dintr-un procent din conținutul celor mai mari biblioteci ale timpului nostru. Trucul este să știi ce cărți să citești.”
110. „Dacă poate fi distrus de adevăr, merită să fie distrus de adevăr.”
111. „Cunoașterea este de preferat ignoranței.”
112. „De departe mai bine să îmbrățișezi adevărul dur decât o fabulă liniștitoare.”
113. „Cărțile sunt răbdătoare acolo unde înțelegem încet, ne permit să trecem peste părțile grele de câte ori dorim și nu criticăm niciodată greșelile noastre.”
114. „Cărțile sunt cheia pentru înțelegerea lumii și participarea la o societate democratică.”
115. „Trebuie să cunoști trecutul pentru a înțelege prezentul.”
116. „Cărțile sunt ca semințele. Ele pot rămâne latente timp de secole și apoi pot înflori în cel mai nepromițător sol.”
117. „Ceea ce spun este că nu trebuie să inventezi povești. Nu trebuie să exagerezi. Există destule uimire și uimire în lumea reală. Natura este mult mai bună decât noi în a inventa minuni.”
118. „Dacă nu putem gândi singuri, dacă nu suntem dispuși să punem la îndoială autoritatea, atunci suntem doar chit în mâinile celor de la putere.”
119. „Dacă cetățenii sunt educați și își formează propriile opinii, atunci cei de la putere lucrează pentru noi.”
120. „Sunt întrebări naive, întrebări plictisitoare, întrebări prost formulate, întrebări puse după o autocritică inadecvată. Dar fiecare întrebare este un strigăt pentru a înțelege lumea. Nu există o întrebare stupidă.”
121. „A nu explica știința mi se pare pervers.”
122. „Când ești îndrăgostit, vrei să spui lumii.”
123. „Unii ar putea considera aceasta o caracterizare prea largă, dar pentru mine, de fiecare dată când exercităm autocritica, de fiecare dată când ne testăm ideile împotriva lumii exterioare, facem știință.”
124. „Când suntem auto-indulgenți și necritici, când confundăm speranțele și faptele, alunecăm în pseudoștiință și superstiție.”
125. „Cosmos este un cuvânt grecesc pentru ordinea universului. Este, într-un fel, opusul Haosului. Ea implică interconectarea profundă a tuturor lucrurilor. Transmite uimire pentru modul complex și subtil în care universul este pus cap la cap.”
126. „A ști multe nu este același lucru cu a fi inteligent; inteligența nu este doar informație, ci și judecată – modul în care informațiile sunt coordonate și utilizate.”
127. „Viziunile pe care le oferim copiilor noștri modelează viitorul.”
128. „Dar încerc să nu gândesc cu instinctul meu. Dacă vorbesc serios să înțeleg lumea, să gândesc cu orice altceva în afară de creierul meu, oricât de tentant ar fi, este probabil să mă bage în probleme.”
129. „Dacă vom continua să acumulăm doar putere și nu înțelepciune, cu siguranță ne vom distruge.”
130. „Nu i se cere universului să fie în perfectă armonie cu ambiția umană.”

Ai fost umilit de existența ta în lume prin aceste citate

Carl Sagan Carl Sagan a fost un astronom, scriitor și una dintre cele mai influente figuri din Statele Unite când a fost vorba de părerile sale despre astronomie, inteligența extraterestră și relația dintre știință si religie. Se poate spune chiar că el a fost probabil unul dintre cei mai iubiți vizionari științifici ai Americii, alături de Albert Einstein.
Cunoscut de mulți drept „astronom al poporului”, el a adus la masă conceptele de nivel înalt pentru a reduce decalajul dintre știință și neoamenii de știință. Prin lucrările sale, el ne-a învățat să fim curioși – să punem la îndoială totul și să observăm modul în care o variabilă se raportează la alta. Dar, mai ales, ne-a învățat puterea viselor și să ne lăsăm imaginația să zboare. Nimic nu este imposibil în acest spațiu vast pe care îl numim univers și depinde de noi să ne realizăm visele și să ne facem imaginația să prindă viață.
Cum au influențat aceste citate Carl Sagan modul în care vă vedeți existența pe pământ
Care citat v-a frapat cel mai mult
Asigurați-vă că spuneți-ne ce părere aveți despre Carl Sagan și despre citatele din această colecție prin secțiunea de comentarii de mai jos.