Iată primele 100 de citate ale lui Epicur care te vor conduce pe calea fericirii.
Ca fondator al uneia dintre cele mai mari școli de gândire ale filosofiei antice, Epicur s-a concentrat pe filosofia vieții – arta de a trăi – pentru a obține fericirea pe care omul o merită.
În această colecție, prezentăm cele mai bune citate care vă vor servi drept mementouri de zi cu zi pentru a vă trăi viața în cel mai bun mod posibil.
Să începem.
Și asigurați-vă că citiți aceste citate William James și Citate Immanuel Kant.

Cele mai bune citate Epicur

1. „Arta de a trăi bine și arta de a muri bine sunt una.”
2. „Cine are liniște sufletească nu se tulbură nici pe sine, nici pe altul.”
3. „Dacă zeii ar asculta rugăciunile oamenilor, toată omenirea ar pieri repede, deoarece se roagă constant pentru ca multe rele să se întâmple unul pe altul”.
4. „Nu atât ajutorul prietenilor noștri ne ajută, cât cunoașterea încrezătoare că ne vor ajuta.”
5. „Nu am fost, am fost, nu sunt, nu-mi pasă.”
6. „Nu vă dezvoltați curaj fiind fericit în relațiile voastre în fiecare zi. Îl dezvoltați supraviețuind momentelor dificile și provocând adversități.”
7. „Este o nebunie pentru un om să se roage zeilor pentru ceea ce are puterea să obțină singur.”
8. „Avuția cerută de natură este limitată și ușor de procurat; dar bogăția cerută de idealurile deșarte se extinde până la infinit.”
9. „Nu spune niciodată că l-am luat, doar că l-am dat înapoi.”
10. „Nu strica ceea ce ai dorind ceea ce nu ai; Amintește-ți că ceea ce ai acum a fost cândva printre lucrurile pe care le-ai sperat.”
11. „Cine nu se mulțumește cu puțin se mulțumește cu nimic.”
12. „Obișnuiește-te cu credința că moartea nu ne interesează, deoarece tot binele și răul stau în senzație și senzația se termină cu moartea.”
13. „Dumnezeu dorește să prevină răul, dar nu poate
Atunci nu este atotputernic. Este capabil, dar nu vrea
Atunci este răuvoitor. Este el în stare și dorește
Atunci de unde vine răul
Nu poate și nici nu vrea
. Atunci de ce-i spune Dumnezeu
14. „Dintre toate mijloacele de a asigura fericirea pe parcursul întregii vieți, cel mai important este de departe achiziționarea de prieteni.”
15. „Nu ceea ce avem, ci ceea ce ne bucurăm constituie abundența noastră.”
16. „Moartea nu ne priveşte, pentru că atâta timp cât existăm, moartea nu este aici. Și când vine, nu mai existăm.”
17. „Nu mi-am dorit niciodată să satisfac mulțimea; căci ceea ce știu eu nu aprobă, iar ceea ce aprobă ei nu știu.”
18. „Scriu aceasta nu multora, ci vouă; cu siguranță suntem un public suficient de mare unul pentru celălalt.”
19. „Adevărata credință că moartea nu este nimic pentru noi face o viață muritoare fericită, nu adăugând la ea un timp infinit, ci eliminând dorința de nemurire.”
20. „Nu există niciun motiv pentru care omul care este pe deplin asigurat că nu este nimic de care să se teamă în moarte să găsească de ce să se teamă în viață.”

Citate Epicur despre găsirea fericirii și a prieteniei

21. „Trebuie, așadar, să urmărim lucrurile care duc la fericire, văzând că atunci când fericirea este prezentă, avem totul; dar când lipsește, facem totul pentru a-l poseda.”
22. „Cel care spune fie că vremea filosofiei încă nu a venit, fie că a trecut, este ca cineva care spune că vremea fericirii încă nu a venit sau că a trecut.”
23. „Trebuie să ne exersăm în lucrurile care aduc fericirea, deoarece, dacă aceasta este prezentă, avem totul; iar dacă aceasta lipsește, toate acțiunile noastre sunt îndreptate spre atingerea acesteia.”
24. „Dacă vei face pe om fericit, nu adaugă la bogăția lui, ci ia de la poftele lui”.
25. „Dacă o persoană luptă cu dovezile clare ale simțurilor sale, nu va putea niciodată să împărtășească o liniște autentică.”
26. „La epicurieni, nu a fost niciodată știință de dragul științei, ci întotdeauna știință de dragul fericirii umane.”
27. „Nu este posibil ca un om să alunge orice teamă de problemele esențiale ale vieții decât dacă înțelege natura universului și dacă nu alunga orice considerație că fabulele spuse despre univers ar putea fi adevărate. Prin urmare, un om nu se poate bucura de fericire deplină, netulburat de tulburări, decât dacă acţionează pentru a dobândi cunoaşterea naturii lucrurilor.”
28. „Cât de nefericite sunt viețile oamenilor! Cât de orbește inimile lor!”
29. „Trigătul cărnii ne îndeamnă să scăpăm de foame, sete și frig; pentru că cel care este eliberat de acestea și se așteaptă să rămână așa ar putea trăi în fericire chiar și cu Zeus.”
30. „Spre deosebire de Academie sau Liceu, femeile, unele dintre ele concubine și amante, precum și câteva sclave, s-au alăturat conversației. Mai mult, mulți dintre studenții de aici sosiseră fără acreditări academice în matematică sau muzică. Toți cei din Grădină radiau seriozitate și voie bună. Subiectul în discuție a fost fericirea.”
31. „Omul nobil este preocupat în principal de înțelepciune și prietenie; dintre acestea, primul este un bun muritor, cel de-al doilea un nemuritor”.
32. „A mânca și a bea fără prieten înseamnă a devora ca leul și lupul.”
33. „Orice prietenie este dezirabilă în sine, deși pornește de la nevoia de ajutor”
34. „Nu mi-am dorit niciodată să fiu pe placul populației. Ceea ce le-a plăcut, nu am învățat; iar ceea ce știam era departe de înțelegerea lor”.
35. „Ar trebui să căutăm pe cineva cu care să mâncăm și să bem înainte de a căuta ceva de mâncat și de băut.”
36. „Dintre toate lucrurile pe care înțelepciunea le dobândește pentru a produce binecuvântarea vieții complete, căci cea mai mare este posesia prieteniei”.
37. „Ființa binecuvântată și indestructibilă a divinului nu are preocupări proprii și nici nu pune probleme altora. Nu este afectat de sentimente de furie sau bunăvoință, deoarece acestea se găsesc acolo unde lipsește puterea.”
38. „Opiniile deținute de cei mai mulți oameni despre zei nu sunt concepții adevărate despre ei, ci noțiuni greșite, conform cărora pedepsele îngrozitoare sunt aplicate răului și cea mai mare dintre binecuvântări pentru bine.”
39. „În plus, plăcerea și durerea furnizează motivele dorinței și ale evitării și izvoarele conduitei în general.”
40. „Trebuie să ne eliberăm din închisoarea treburilor cotidiene și a politicii.”
41. „Oamenii fac răni din ură, gelozie sau dispreț, dar înțeleptul stăpânește toate aceste patimi prin intermediul rațiunii.”
42. „Prin plăcere, înțelegem absența durerii în trup și a necazului în suflet.”
43. „Omul drept este cel mai ferit de tulburare, în timp ce cel nedrept este plin de cea mai mare tulburare.”

Citate Epicur despre acceptarea atât a vieții, cât și a morții

44. „O înțelegere corectă a faptului că moartea nu este nimic pentru noi face ca mortalitatea vieții să fie plăcută, nu pentru că îi adaugă o perioadă infinită de timp, ci pentru că înlătură dorința de nemurire.”
45. „De aceea, nebun este omul care spune că se teme de moarte, nu pentru că va provoca durere când va veni, ci pentru că anticiparea ei este dureroasă.”
46. ​​„Această știință ne explică sensul termenilor, natura predicației și legea consistenței și a contradicției; în al doilea rând, o cunoaștere temeinică a faptelor naturii ne scutește de povara superstiției, ne eliberează de frica de moarte și ne protejează de efectele tulburătoare ale ignoranței, care este adesea în sine o cauză a unor temeri terifiante.”
47. „Dacă moartea este, noi nu suntem. Dacă suntem, moartea nu este.”
48. „Împotriva altor lucruri, este posibil să obținem securitate, dar când vine vorba de moarte, noi, ființele umane, trăim cu toții într-un oraș fără ziduri.”
49. „Când mori, mintea ta va dispărea și mai repede decât corpul tău.”
50. „Cu toții am văzut incendii stingând din cauza lipsei de combustibil și lumini ascunse sau întunecate de obiectele care vin în fața lor.”
51. „Gol este argumentul filosofului care nu ameliorează nicio suferință umană.”
52. „Cu cât este mai mare dificultatea, cu atât mai mare este gloria în depășirea ei.”
53. „Nenorocirea rareori pătrunde în înțeleptul; interesele sale cele mai mari și mai înalte sunt direcționate de rațiune pe tot parcursul vieții.”
54. „Nimeni să nu amâne studiul filosofiei când este tânăr și nici să nu se obosească de ea când este bătrân.”
55. „Nu există nimic groaznic în viață pentru omul care a înțeles cu adevărat că nu este nimic groaznic în a nu trăi.”
56. „Nu este nevoie de pretinsa, ci de adevărata urmărire a filozofiei, pentru că nu avem nevoie de apariția unei sănătăți bune, ci de a ne bucura de ea în adevăr.”
57. „Proștii sunt chinuiți de amintirea relelor de odinioară; înțelepții au plăcerea de a reînnoi, în amintire recunoscătoare, binecuvântările trecutului.”
58. „Avem puterea atât de a ne șterge nenorocirile într-o uitare aproape perpetuă, cât și de a aduna amintiri plăcute și plăcute ale succeselor noastre.”
59. „Răsăritul și apusul soarelui, al lunii și al celorlalte corpuri cerești pot apărea din aprinderea și stingerea focurilor lor; căci nimic din experiența noastră senzorială nu contravine acestei ipoteze.”
60. „Meditați, deci, la toate aceste lucruri și la acele lucruri care sunt legate de ele, atât ziua, cât și noaptea, și singuri și cu tovarăși asemănători.”
61. „Căci dacă veți face aceasta, nu veți face niciodată fii tulburat în timp ce dormi sau treaz de frici închipuite, dar vei trăi ca un zeu printre oameni. Căci un om care trăiește printre binecuvântări nemuritoare nu seamănă cu nimic cu o ființă muritoare.”
62. „O persoană care se îndoiește de simțurile sale fie va pierde contactul cu realitatea lumii înconjurătoare, precum scepticii, și va deveni izolată și nesigură din punct de vedere psihologic; sau va cădea pradă, la fel ca și religioșii, explicațiilor teologice care nu potolesc anxietatea, ci o stimulează.”
63. „Dacă excludeți în mod sumar orice senzație unică și nu faceți o distincție între elementul de credință care se suprapune unei percepții care așteaptă verificarea și ceea ce este prezent de fapt în senzație sau în sentimente sau într-o anumită percepție a minții însăși, vei pune la îndoială toate celelalte senzații prin interpretarea ta nefondată și, în consecință, vei abandona toate criteriile adevărului.”
64. „În cazurile de date interpretate, dacă le acceptați drept adevărate pe cele care necesită verificare, precum și pe cele care nu, veți fi totuși în eroare, întrucât întreaga chestiune în discuție în fiecare judecată a ceea ce este adevărat sau nu va fi adevărat. să fie lăsat intact.”
65. „Libertatea morală și determinismul nu sunt deloc incompatibile.”
66. „Omul este el însuși un agent cauzal în natură și este responsabil din punct de vedere moral atunci când acționează liber din propriul său caracter stabilit și în propria sa capacitate de individ, cu condiția să fie scutit de forța sau presiunea exterioară.”
67. „Nu este o succesiune neîntreruptă de băuturi și de veselie, nici dragostea sexuală, nici delectarea cu peștele și alte delicatese ale unei mese luxoase, care produc o viață plăcută; este un raționament sobru, să cerceteze temeiurile oricărei alegeri și evitări și să alunge acele credințe prin care cele mai mari tulburări pun stăpânire pe suflet.”
68. „Nimeni să nu întârzie să caute înțelepciunea când este tânăr și nici să se obosească în căutarea ei când a îmbătrânit. Căci nicio vârstă nu este prea devreme sau prea târziu pentru sănătatea sufletului.”
69. „Nu există dreptate în abstract; este doar un pact între bărbați.”
70. „Justiția este un fel de pact pentru a nu dăuna sau a fi vătămat.”
71. „Atât bătrânii, cât și tinerii deopotrivă ar trebui să caute înțelepciunea. Cel dintâi pentru ca, pe măsură ce trece vârsta peste el, să fie tânăr în lucruri bune din pricina harului celor ce a fost, iar cel din urmă pentru ca, cât este tânăr, să fie în același timp bătrân, pentru că nu se teme de lucrurile care vor veni”.
72. „Am devenit bărbați o dată și nu se poate deveni de două ori.”
73. „Pentru că zeii există, deoarece cunoștințele despre ei sunt evidente.”

Citat Epicur despre a fi mulțumit în viață

74. „Sărăcia mulțumită este o proprietate onorabilă.”
75. „Viața nebunului este goală de recunoștință și plină de temeri; cursul său este în întregime spre viitor.”
76. „Nimic nu este suficient pentru persoana care găsește suficientă prea puțin.”
77. „Este mai bine pentru tine să fii liber de frică întins pe un palet, decât să ai o canapea de aur și o masă bogată și să fii plin de necazuri.”
78. „Fii moderat pentru a gusta din abundență bucuriile vieții.”
79. „Momentul în care ar trebui mai ales să te retragi în tine este atunci când ești forțat să fii într-o mulțime.”
80. „Cel care are mai puțin nevoie de mâine, va saluta cu cea mai mare plăcere mâine.”
81. „Când, așadar, susținem că plăcerea este sfârșitul, nu ne referim la plăcerile derogăților și la cele care constau în senzualitate, așa cum presupun unii care fie sunt ignoranți, fie nu sunt de acord cu noi, fie nu înțeleg, ci libertatea. de durere în trup și de necaz în minte.”
82. „Dacă vrei să-l îmbogățești pe Pitocle, nu adaugă la depozitul său de bani, ci scazi din dorințele lui.”
83. „Zardar este cuvântul acelui filozof care nu vindecă nicio suferință a omului.”
84. „Înțeleptul care s-a obișnuit cu nevoile știe mai bine să împărtășească cu ceilalți decât să ia de la ei, atât de mare a găsit o comoară de autosuficiență.”
85. „Cea mai importantă consecință a autosuficienței este libertatea.”
86. „Trebuie să ne punem afecțiunile asupra unui om bun și să-l ținem în permanență în fața ochilor noștri, astfel încât să putem trăi ca și cum el ne privea și să facem totul ca și cum ar vedea ceea ce facem.”
87. „Dacă îți modelezi viața după natură, nu vei fi niciodată sărac; dacă, după părerile oamenilor, nu vei fi niciodată bogat.”
88. „Cucerirea fricii, în special a fricii de ființe divine nesocotite care se amestecă în natură după bunul plac, înseamnă o reducere a sumei durerii și suferințelor umane și deschide ușa acceptării calmă a unei noi imagini a lumii — o lume în care natura este autonomă și în care există ființe ideale care nu se amestecă niciodată.”
89. „Omul care spune că toate evenimentele sunt necesare nu are niciun motiv să-l critice pe omul care spune că nu toate evenimentele sunt necesare. Căci, potrivit lui, acesta este în sine un eveniment necesar.”
90. „Trăiește în obscuritate.”
91. „Sunt recunoscător naturii binecuvântate, pentru că ea a făcut ca ceea ce este necesar să fie ușor de dobândit și ceea ce este greu de dobândit să nu fie necesar.”
92. „Trebuie să râdem și să filosofăm și să ne gestionăm gospodăriile și să ne îngrijim de celelalte treburi în același timp și să nu încetăm niciodată să proclamăm cuvintele adevăratei filozofii.”
93. „Unii oameni își petrec întreaga viață furnizându-și lucrurile proprii vieții fără să-și dea seama că la nașterea noastră, fiecare dintre noi a fost turnat să bea o băutură muritor.”
94. „Toate lucrurile sunt în flux.”
95. „Autosuficiența este cea mai mare dintre toate bogățiile.”
96. „Este cu neputinţă să trăieşti o viaţă plăcută fără să trăieşti înţelept, bine şi drept; și este imposibil să trăiești înțelept, bine și drept fără să trăiești plăcut.”
97. „Cine înțelege limitele vieții bune știe că ceea ce elimină durerile provocate de nevoie și ceea ce face întreaga viață perfectă este ușor de obținut, astfel încât să nu fie nevoie de întreprinderi care implică lupta pentru succes.”
98. „Un om liber nu poate dobândi multe posesiuni, pentru că aceasta nu este o ispravă ușoară fără a deveni un angajat al gloatelor sau al dinasților. Și totuși el are o abundență constantă de toate și, dacă ar avea șansa să câștige multe bunuri, le-ar putea împărți cu ușurință pentru a câștiga bunăvoința vecinilor săi.”
99. „Necesitatea este un lucru rău, dar nu este nevoie să trăiești cu necesitate.”
100. „O mare avere se acumulează printr-o muncă extrem de grea, dar astfel, viața devine mizerabilă.”

Care dintre aceste citate ale lui Epicur v-a inspirat să trăiți o viață împlinită

Prin înființarea Grădinii, Epicur a învățat lumea că scopul suprem al vieții este acela de a obține fericirea. Pentru a face acest lucru, trebuie să renunți la lucrurile de care se teme și să-și trăiască viața cu moderație. Prin grija pentru suflet, autocontrol și virtute putem garanta că avem o viață fericită și împlinită.
Au avut aceste citate un impact asupra modului în care vrei să-ți trăiești viața
Ce citate din Epicur au fost preferatele tale
Spune-ne prin secțiunea de comentarii de mai jos.