Deși este cunoscut pentru nemilosirea detașată pe care a descris-o în Prințul, veți găsi cu siguranță câteva piese utile de înțelepciune din această colecție de citate Niccolo Machiavelli.
Cuvintele și opiniile sale sunt foarte pragmatice, directe la obiect și simple.
Am adunat primele 100 de citate ale sale care vor arunca o lumină diferită asupra modului în care vedeți politica și moralitatea.
Deci, asigurați-vă că nu ratați!
Începeți să citiți lista completă aici.
Și vezi aceste citate Iulius Caesar și Marcus Aurelius.

Cele mai bune citate Niccolo Machiavelli

1. „Nu titlurile onorează bărbații, ci bărbații care onorează titlurile.”
2. „Dragostea este păstrată prin legătura obligației care, din cauza josniciei oamenilor, este ruptă cu orice ocazie în folosul lor; dar frica te păstrează printr-o teamă de pedeapsă care nu eșuează niciodată.”
3. „Cum trăim este atât de diferit de felul în care ar trebui să trăim, încât cel care studiază mai degrabă ceea ce trebuie făcut decât ceea ce se face, va învăța mai degrabă calea către căderea lui decât spre păstrarea lui.”
4. „Prima metodă de a estima inteligența unui conducător este să te uiți la bărbații pe care îi are în jurul lui.”
5. „Nu mă interesează păstrarea status quo-ului; Vreau să o răsturn.”
6. „Toată lumea vede ceea ce pari, puțini experimentează ceea ce ești cu adevărat.”
7. „Oamenii ar trebui fie mângâiați, fie zdrobiți. Dacă le faci pagube minore, se vor răzbuna; dar dacă îi infirmi, ei nu pot face nimic.”
8. „Nu există altă modalitate de a te apăra împotriva lingușirii decât făcându-i pe oameni să înțeleagă că a-ți spune adevărul nu te va jigni.”
9. „Acolo unde voința este mare, dificultățile nu pot fi mari.”
10. „Oamenii sunt conduși de două impulsuri principale – fie de iubire, fie de frică.”
11. „Dacă trebuie făcută o rănire unui om, ar trebui să fie atât de gravă încât să nu se teamă de răzbunarea lui.”
12. „Toate cursurile de acțiune sunt riscante, așa că prudența nu constă în evitarea pericolului, ci în calcularea riscului și a acționa decisiv.”
13. „Niciodată nu s-a realizat nimic mare fără pericol.”
14. „Fă greșeli de ambiție și nu greșeli de lene.”
15. „Leul nu se poate proteja de capcane, iar vulpea nu se poate apăra de lup.”
16. „Bărbații, în general, judecă mai mult după aparențe decât după realitate.”
17. „Dezvoltați puterea de a face lucruri îndrăznețe, nu puterea de a suferi.”
18. „Nu încercați niciodată să câștigați prin forță ceea ce poate fi câștigat prin înșelăciune.”
19. „Ține-ți prietenii aproape, ține-ți dușmanii mai aproape.”

Citate Niccolo Machiavelli despre natura și morala umană

20. „Cel care caută să înșele va găsi întotdeauna pe cineva care se va lăsa înșelat.”
21. „Mulțimea vulgară este întotdeauna luată de aparențe, iar lumea este formată în principal din vulgar.”
22. „Bărbații sunt atât de simpli la minte și atât de mult dominați de nevoile lor imediate.”
23. „Un om prudent ar trebui să urmeze întotdeauna calea călcată de oamenii mari și să-i imite pe cei mai excelenți, astfel încât, dacă nu atinge măreția lor, în orice caz, să capete o nuanță de ea.”
24. „Despre omenire, putem spune în general că sunt volubile, ipocriți și lacomi de câștig.”
25. „Orice om care încearcă să fie bun tot timpul este obligat să ajungă la ruină în rândul unui mare număr care nu sunt buni.”
26. „Toți oamenii au ochi, dar puțini au darul pătrunderii.”
27. „Este mai bine să acționezi și să te pocăiești decât să nu acționezi și să regreti.”
28. „Bărbații judecă în general mai mult după ochi decât după mână, pentru că toată lumea poate vedea și puțini pot simți.”
29. „Natura creează puțini oameni curajoși – industria și pregătirea îi fac pe mulți.”
30. „Oamenii nu fac niciodată binele decât dacă necesitatea îi împinge la el; dar atunci când sunt liberi să aleagă și pot face exact ce vor, confuzia și dezordinea devin rampante.”
31. „Se poate spune acest lucru în general despre oameni – ei sunt nerecunoscători, neloiali, nesinceri și înșelători, timizi de pericol și avid de profit.”
32. „Și cu adevărat, este un lucru foarte firesc și obișnuit să dorești să dobândești și întotdeauna, când o fac oamenii care pot, ei vor fi lăudați sau nu învinovățiți; dar când ei nu pot și vor să o facă oricum, aici se află eroarea și vina.”
33. „Cel care îl face pe altul să devină puternic se ruinează pe sine însuși, căci el aduce la ființă o astfel de putere fie prin intenție, fie prin forță, iar ambele elemente sunt suspecte pentru cel pe care l-a făcut puternic.”
34. „Căci, pe lângă cele spuse, trebuie să se țină seama de faptul că temperamentul mulțimii este neclintită și că, deși este ușor să-i convingi de un lucru, este greu să-i reții în acea convingere.”
35. „Dar când îi dezarmezi, îi jignești imediat arătând că nu ai încredere în ei, fie din lașitate, fie din lipsă de loialitate, și oricare dintre aceste opinii generează ură împotriva ta.”
36. „Dumnezeu îi creează pe oameni, dar ei se aleg între ei.”
37. „În general, oricine nu este prietenul tău va sfătui neutralitatea, în timp ce oricine este prietenul tău îți va cere să te alături lui, cu armă în mână.”
38. „Este de cea mai mare importanță în această lume ca un om să se cunoască pe sine însuși și măsura propriilor puteri și mijloace; iar cel care știe că nu este un geniu pentru luptă trebuie să învețe să guverneze prin artele păcii.”
39. „Dacă vrei să-mi faci pe plac și să-ți aduci succes și onoare, fă bine și studiază, pentru că alții te vor ajuta dacă te ajuți pe tine însuți.”

Citate Niccolo Machiavelli despre dragoste și emoțiile umane

40. „Din moment ce dragostea și frica pot exista cu greu împreună, dacă trebuie să alegem între ele, este mult mai sigur să fim temut decât iubit.”
41. „Oricine dorește un succes constant trebuie să-și schimbe comportamentul odată cu vremurile.”
42. „Și aici vine întrebarea – dacă este mai bine să fii iubit decât temut, sau de temut decât iubit.”
43. „Apare așa cum vrei să fii.”
44. „Cel care devine Prinț prin favoarea poporului ar trebui să păstreze întotdeauna relații bune cu ei; ceea ce îi este ușor să facă, pentru că tot ce cer ei este să nu fie asupriți”.
45. „Timp de patru ore nu simt plictiseală, uit orice durere, nu mă tem de sărăcie, moartea nu mă sperie. Mă predau în întregime lor.”
46. ​​„Mă ţin cu tărie la aceasta — că este mai bine să fii impetuos decât circumspect; pentru că averea este o femeie și, dacă ea trebuie să fie supusă, este necesar să o bată și să o constrângi.”
47. „Bărbații uită mai devreme moartea tatălui lor decât pierderea patrimoniului lor.”
48. „Deși poți avea cetăți, ele nu te vor salva dacă ești urât de oameni.”
49. „Cea mai bună fortăreață pe care o poate poseda un prinț este afecțiunea poporului său.”
50. „Este o dublă plăcere să înșeli pe înșelător.”
51. „Căci, în adevăr, nu există o modalitate sigură de a ține altul decât distrugerea.”
52. „A fi temut și a nu fi urat merg bine împreună, iar Prințul poate întotdeauna să facă asta dacă nu atinge proprietatea sau femeile cetățenilor și supușilor săi.”
53. „Și totuși, nu putem defini o ucidere pricepută a concetățenilor cuiva, trădarea prietenilor și arătând nicio loialitate, milă sau obligație morală. Aceste mijloace pot duce la putere, dar nu la glorie.”
54. „De aceea, orice cruzime trebuie să fie executată deodată, pentru ca cu cât se gustă mai puțin, cu atât jignește mai puțin; în timp ce beneficiile trebuie să fie distribuite încetul cu încetul, pentru ca ele să fie savurate cu atât mai mult.”
55. „Nu am văzut lucruri mari făcute în timpul nostru decât de către cei care au fost considerați răi; restul au eșuat.”
56. „Numai acea apărare este eficientă, sigură și durabilă, care depinde de tine și de propria ta valoare.”
57. „Este o vină comună să nu anticipezi furtunile când marea este calmă.”
58. „Căci timpul, aducând toate lucrurile înaintea lui, poate aduce cu el atât răul, cât și binele.”
59. „Oamenii, după cum spune Cicero, s-ar putea să fie ignoranți, dar pot recunoaște adevărul și vor ceda cu ușurință când le explică un om de încredere.”

Niccolo Machiavelli Citate despre viață și autoritate

60. „Cine dorește să fie ascultat trebuie să știe să poruncească.”
61. „Un om care este obișnuit să acționeze într-un fel nu se schimbă niciodată; el trebuie să se prăbușească atunci când vremurile, în schimbare, nu mai sunt în armonie cu căile lui.”
62. „Un prinț care vrea să-și păstreze autoritatea trebuie să învețe cum să nu fie bun și să folosească aceste cunoștințe sau să se abțină de la a le folosi, după cum cere necesitatea.”
63. „Trebuie considerat că nu există nimic mai greu de realizat, nici mai îndoielnic de succes, nici mai periculos de manevrat, decât să inițiezi o nouă ordine de lucruri.”
64. „Nu există nicio evitare a războiului, acesta poate fi doar amânat în avantajul inamicului tău.”
65. „În concluzie, brațele altora fie îți cad din spate, fie te îngreunează, fie te leagă tare.”
66. „Un prinț nu trebuie să aibă alt obiect și nici un alt gând decât războiul, instituțiile și disciplina sa; pentru că aceasta este singura artă potrivită celui care poruncește.”
67. „Niciodată nu ar trebui să crezi că poți găsi pe cineva care să te ia.”
68. „Deci concluzionez că averea fiind schimbătoare și omenirea neclintită în căile lor, atâta timp cât cei doi sunt de acord, oamenii au succes, dar eșuează atunci când se înfrâng.”
69. „Cel care este foarte apreciat nu este ușor de conspirat împotriva”.
70. „Adevărul este că un om care dorește să se comporte virtuos în toate felurile se întrista în mod necesar printre atât de mulți care nu sunt virtuoși.”
71. „Dar în republici există o vitalitate mai puternică, o ură mai acerbă, o sete mai aprinsă de răzbunare. Amintirea fostei lor libertăți nu îi va lăsa să se odihnească; astfel încât cea mai sigură cale este fie să le distrugi, fie să mergi să trăiești în ele.”
72. „Alexander nu a făcut niciodată ceea ce a spus, Cesare nu a spus niciodată ce a făcut.”
73. „Fără o oportunitate, abilitățile lor ar fi fost irosite, iar fără abilitățile lor, oportunitatea ar fi apărut în zadar.”
74. „Trebuie să fii o vulpe pentru a recunoaște capcanele și un leu pentru a speria lupii. Cei care pur și simplu se comportă ca niște lei sunt proști.”
75. „Femeile sunt cele mai caritabile creaturi și cele mai supărătoare. Cel care se ferește de femei trece peste necaz, dar și beneficii. Cel care le suportă câștigă beneficiile, dar și necazul. După cum se spune: „Nu există miere fără albine.”
76. „Pentru că prieteniile pe care le cumpărăm cu un preț și nu le dobândim prin măreție și noblețe de caracter, deși sunt câștigate în mod corect, nu sunt făcute bune, ci eșua-ne când avem ocazia să le folosim.”
77. „Un război inevitabil se numește dreptate. Când brutalitatea este singura opțiune rămasă, este sfântă.”
78. „Elvețienii sunt bine înarmați și foarte liberi.”
79. „Bărbații sunt atât de mulțumiți de propriile lor afaceri și atât de dispuși să se înșele pe ei înșiși, încât sunt salvați cu greu de acest dăunător. Dacă doresc să se apere, riscă să devină disprețuitori.”

Citate Niccolo Machiavelli despre înțelepciune, religie și perspicacitate

80. „Nu există nimic mai important decât să arăți a fi religios.”
81. „Căci inițiatorul are vrăjmășia tuturor celor care ar profita de păstrarea vechii instituții și doar apărători căldui față de cei care câștigă prin cele noi.”
82. „Înțelepciunea constă în a ști să distingem natura necazului și în a alege răul mai mic.”
83. „Cine zidește pe oameni, zidește pe noroi”.
84. „Din partea mea, consider că este mai bine să fii aventuros decât precaut.”
85. „Pentru că o schimbare lasă întotdeauna o coadă de rândunică în care se va potrivi alta.”
86. „Bărbații în mod intrinsec nu au încredere în lucruri noi pe care ei înșiși nu le-au experimentat.”
87. „Atunci când toată lumea se simte în libertate să-ți spună adevărul, va fi în stare să fie lipsită de respect față de tine.”
88. „Tot ceea ce se întâmplă în lume, în fiecare epocă, are ceva care îi corespunde în timpurile străvechi.”
89. „Căci cine crede că marile progrese și noile beneficii îi fac pe bărbați să uite de vechile răni se înșală.”
90. „Îmi doresc să merg în Iad și nu în Rai. În primul, mă voi bucura de compania papilor, regilor și principilor; în timp ce în cei din urmă sunt doar cerșetori, călugări și apostoli”.
91. „Mințile sunt de trei feluri – una este capabilă să gândească pentru sine; altul este capabil să înțeleagă gândirea altora; iar un al treilea nu poate nici să gândească pentru sine, nici să înțeleagă gândirea altora. Primul este de cea mai înaltă excelență, al doilea este excelent, iar al treilea este lipsit de valoare.”
92. „Dumnezeu nu dorește să facă totul și astfel să ne ia liberul arbitru și acea parte de glorie care ne aparține.”
93. „Ocazional, cuvintele trebuie să servească la acoperirea faptelor. Dar să se întâmple asta în așa fel încât nimeni să nu devină conștient de asta; sau, dacă ar trebui observat, scuzele trebuie să fie la îndemână pentru a fi produse imediat.”
94. „Astfel, cel mai bine este să pari milostiv, credincios, uman, sincer, religios și, de asemenea, să fii așa; dar trebuie să ai mintea astfel dispusă încât, atunci când este necesar să fie altfel, să poți să te schimbi la calitățile opuse.”
95. „Oamenii se nasc, trăiesc și mor, întotdeauna în conformitate cu aceleași reguli.”
96. „Mulți scriitori și-au imaginat republici și principate care nu au fost niciodată văzute sau cunoscute că există în realitate.”
97. „Așezat printre acești păduchi, așa îmi țin mucegaiul din creier și găsesc eliberare de răutatea norocului. Mă mulțumesc să mă bată în felul acesta pentru a vedea dacă nu se va rușina.”
98. „Bărbații trăiesc liniștiți atâta timp cât vechiul lor mod de viață este menținut și nu se schimbă obiceiurile.”
99. „Căci o monarhie devine cu ușurință o tiranie; o aristocrație, o oligarhie; în timp ce o democrație tinde să degenereze în anarhie.”
100. „Unul poate nu ar trebui să-l socotească pe Moise, deoarece el a fost un simplu executant al voinței lui Dumnezeu; el trebuie totuşi admirat, fie şi numai pentru harul care l-a făcut vrednic să vorbească lui Dumnezeu”.

Ați găsit frânturi de înțelepciune din opiniile lui Niccolo Machiavelli asupra pragmatismului și amorității politicii
Niccolo Machiavelli a fost diplomat italian timp de 14 ani în timpul exilului puternicei familii Medici. Când Medicii au ajuns din nou la putere, el și-a pierdut funcția de diplomat și a fost chiar închis. Acesta este momentul în care a scris Prințul — un manual pentru politicieni și oameni de stat și considerat a fi una dintre primele relatări scrise despre teoria politică modernă. Chiar dacă a publicat și alte lucrări, Prințul este una care a trecut testul timpului. El este cunoscut ca cineva care a predicat în mod deschis despre scopul justificând mijloacele – făcând tot ce este necesar pentru a-și atinge obiectivele, indiferent de cost. Totuși, el recunoaște și faptul că, pentru a evita haosul, trebuie în continuare respect pentru dreptate și integritate. În cele din urmă, ceea ce Machiavelli vrea să luăm este următorul lucru: nu există soarta sau destinul, totul este în propriile noastre mâini.
Ce părere aveți despre munca lui și despre idealurile sale.
Care citate din listă sunt preferatele dvs.
Asigurați-vă că lăsați un comentariu mai jos.