NU MA BAG, MAN

0
496

Cine ești tuuu? – se aude discret in difuzoare. Interpreta Alina Eremia. Școala lui Ruxandra Dragomir, parcă… Cum care? A lui Sarbu. Povestea aia cu banii, Buftea, Sârbu, pro.. fi-su-i în pârnaie acuma. Așa și? Cine sunt ei?

Păi ăștia toți provin dintr-o explozie cosmică care s-a petrecut în România în momentul în care a explodat soarele însuși – Adrian Năstase – și i-a pârlit pe toți românii, iar pe apropiați i-a orbit de tot. Perioada Năstase a fost un cutremur după care totul a devenit altceva. Furturile, care până atunci erau comise haotic, fără supraveghere, s-au tradus în imediate averi pentru șmekerii momentului (vezi Vântu, Patriciu, Sârbu), pentru garda veche și puterea ocultă absolută, și în plus controlată la orice nivel. Ca o paranteză: dacă ești puternic, poți să faci orice! O doctrină care te determină la următoarea mișcare: Șova înapoi în PSD. Adică: „Păi dacă nu-s eu jupân aici la mine în partid, atunci chiar că-s tâmpit! Mă cac pe el de statut. De mâine Șova e în partid și gata!”. Adică regula se supendă în fața mea. A învingătorului. Adică acela care face regula. Ceea ce înseamnă că dacă eu adun mai mulți gealați ca tine, ți-o trag. Așa că sugi pula, borba unui tânăr cronicar. Victoria forței brute executate de o majoritate (revoluție) împotriva unei minorități. Apoi, majoritatea se ia cu treaba, ceea ce e normal, oamenii normali trăiesc normal și le dă altora, pe moment, puterea după ce ei au făcut ceea ce era mai greu. L-au omorât pe Ceașcă. Și ăștia, după ceva emoții, se apucă să facă două lucruri: bani și politică. Între timp ăia mergeau la muncă, făceau treaba, plecau afară ca noi toți fraerii.

Banii și puterea se împrietenesc. La urma urmei aceleași locuri se frecventează – Snagov, munte, mare, Marriott. Mă rog, gen. O ard prin cluburi, se pun în cap, se sparg și ei în figuri ca toată lumea. Lamborginii și Cătălin Botezatu, party pipol, discodisco – Irinel. Genul ăla de distruși. Da’ cu bani frate! Bani grei, cash. Bani de la părinți. Săraaacii părinți erau ocupați cu participarea la marea ciordeală națională. Și au participat și jurnaliști și avocați și moguli și deputați. Bani se făceau pe șpagă. Șpaga se dădea cuiva care o dădea cuiva. Cineva care reprezenta pe cineva. Cum să fac să ajung la…? Era o întrebare care își primea un răspuns. Cineva știa pe cineva până la urmă și-i dădeai șpaga și erai liniștit că treaba se face. Și dealurile erau mari. Sute de milioane, cum se poate deja observa cu ochiul liber, dacă te uiți la marile averi. Toate-s mangle. În primul rând, când vine investitorul la primul deal, trebuie să-i iei măcar încă o dată pe atâta pentru tine, ca să fii sigur că merită. Această mentalitate vine din comunism, unde dacă cumpărai o mașină de spălat cu o mie, o vindeai a doua zi cu două mii. Asta ca să merite. Tot ce se putea și merita să fie cumpărat se trafica și își dubla investiția la achiziție. Erau atât de puține mașini că idioții cu ceafă lată erau în stare să dea dublu numai ca să aibă mașina peste rând. Da mă, și mașinile se dădeau pe o listă. Pe care ca să intri… corect! Dădeai șșpagîă! Te-ai prins? Marfă! Pardon, cum se zice acuma – blăniță? Așea, și…

Păi, pormă a venit Aneul (Năstase) și i-a topit cu termonucleara. Atât de puternic a reușit ăsta să încalece sistemul încât l-a transformat într-o uneală și pe toți în niște slugi. Între timp, Iliescu o ardea democratic. Mai era lume pe piață care promitea. De exemplu, Mitrea. Foarte bun, prezență, charismă, intelect, coaie, skilzuri. Da’ s-a pârlit și ăsta. Știi, termonucleara. Năstase a arătat că se poate orice și să și scapi. Tone de bani au început să curgă organizat în Bucuresti. Prin vămi se sifonau atâția bani încât în ziua în care a câștigat Băse, ăia au înghețat. Nu-și imaginau. Și drept urmare au stocat cash în în vămi, timp în care au înțeles și ei unde să-i trimită la București, la cine din gașca asta nouă. Și din greșeală, niște fraeri cokliți au făcut un control și au arestat f-o sută de vameși și a găsit cash și în cușca la câine. Sute mii de euro în cușca unui câine janghinos de la vamă. ȘI între timp locally aceiași șmekeri: niște golani puneau mâna pe oraș, pe o zonă de influență și trebuia să ajungi la cineva ca să dai cuiva ceva. Clanurile. De la Mazăre la un cocalar din minister sau primărie sau gabor sau ceva. Deasupra la viermuiala asta ciorditoare-parazită, trona Năstase Adrian. La fel ca Ponta care-și bagă picioarele în statutul propriului partid, așa în folosul propriu. „Legea e a mea. Eu sânt legea aici, în țara asta.” Coae. Și a venit Băse… Iar PSD-ul rămăsese, precum îți spuneam mai devreme, cu niște orbi. Arși. Corupți. Tarați. Walking dead. Ecaterina Andronsecu, etern distrusă, Hrebenciuc, Vozganian, Chiuariu, Videanu, Berceanu, Udrea… numele ți le dau la întâmplare și nu-mi aduc aminte, dar până la urmă, toți au luat și au dat. Judecătorilor, profesorilor, doctorilor, tuturor, și de la mic la mare au practicat sportul românesc național preferat – supraviețuirea! Și știi cumva așa am ajuns să supraviețuim. E un skill național și crede-mă e skill esențial acolo, la intrare, în meniu. Intră și vezi la Romanians. Suntem greu de omorât. Nu suntem noi prea caftangii, prea smardoi dar dacă e ceva, știi? „Îți fut una în ureche cu o cărămidă și fug. ” „Mai bine să plângă mă-sa decât maică-mea!” E strigătul sfânt de luptă milenară, de pe vremea dacilor cu care soldații romani s-au descurcat pe aici prin zonă. Și ține minte că întotdeauna am avut comandanți corupți și incompetenți. Care nu dădea doi bani pe trupă. Carne de tun, vine, animale. Așa. Și a venit Băse.

A preluat sistemul și a apăsat pe buton. Dar îi sunt și îi voi fi recunoscător pentru multe, dar dragul meu, și Băselu a pus inelul lui Sauron. A folosit puterea. El zice: ca să ne facă bine. Eu zic: că i-a plăcut. ȘI nici nu are cum să nu-ți placă. Pe bune, ce has e să ai puterea și să nu o folosești? Măcar să-i ajuți pe alții.

Meah… Pe bune, mah? Pe bune, nu. Și pentru asta și pentru că tentația e mare tre’ să stai azi cu ochii pe ei mai abitir ca pe butelie. Vin vremuri grele. Rușii-s acote’. Deranj mare cu mister Putin. Dincolo, Ungaria, problems, UE, americkli, Islam, vrăjeală. Așa că ăștia trebuie supravegheați cât mai pe bune. Să înțelegem că noi suntem majoritatea și să nu-i mai lăsăm să fure. Comunismul s-a terminat fraierilor. Nu mai puteți vinde o mașină de spălat cu de două ori prețul!