SI A FOST SI ZIUA A PATRA

0
174
Andrei Gheorghe Politica

Ziua in care mi s-a spus `Vezi ca aicea ai voie si politic!` Ce inseamna pentru mine politic? Inseamna sa-mi pese tare mult de mine si prin extensie sa-mi pese tare mult de cei multi care sunt ca mine, de oameni normali care-si fac treaba, isi iubesc tara dar nu se bat in piept cu caramida patriotismului rural, de vecinii mei, de familia mea, de ai nostri.

Cam asta e politica. Nu sunt bun de ministru, nu sunt bun de politician, nu ma intereseaza si nu ma tenteaza, dar sunt un observator acut a tot ceea ce ma inconjoara. Reactionez violent la durere, ma doare dezamagirea, nu-mi place sa fiu tradat, mintit, inselat, nu-mi place sa fiu tratat ca o sluga, luat de prost, sunt egalul meu si astfel al tuturor. Nimeni nu-i deasupra mea, niciodata. Asta nu inseamna ca sunt eu mai cu mot. Inseamna doar ca-s om si cum toti oamenii sunt divini, o bucatica din divinitate sunt si eu. Se scrie si se vorbeste foarte mult despre politica, in ultimul timp. Avem alegeri. Basescu, Ponta, Macovei, voturi pozitive, voturi negative, demografice, filozofi in public incearca sa ne spuna cum sa gandim, aplaudaci abjecti ne troleaza cotidianul si analisti politici ne dau dauna totala. Vorbe multe intr-o camera inghesuita. Fum de tigara, costume prea stramte, luptatori de mucava.

Si totusi, dispretul intelectual afisat la adresa tuturor acestor homunculi si a serpuielii lor de interese nu e suficient ca sa ma indeparteze de la participare. Daca ai trait inainte de 89’, daca-ti aduci aminte de revolutie, daca ai luat bataie tu sau prieteni de-ai tai, daca-ti amintesti mineriadele, daca ti-aduci aminte de Ion Iliescu care castiga cu 89%, daca mai resimti inca in gura amintirea esecului conventiei, nu ai cum sa nu-ti pese de politic. Trecerea din comunism in democratie a condamnat generatia noastra la o eterna implicare politica. Ne pasa. Ne pasa pentru ca ne e frica, pentru ca stim ce inseamna intunericul, pentru ca ne aducem aminte de foame si pentru ca niciodata n-o sa putem uita 89’.